Jadilah Pengikut Pecah Palak Mikir

Tuesday, 29 May 2012

Sheikh Dr. Sulaiman Menyindir Nik Aziz Dan Azhar Idrus Dengan Fatwa Propaganda Kejahilan, Kebodohan Dan Kesesatan

Akhir kewibawaan Nik Aziz dan Ustaz Azhar Idrus tercemar dan tercabar apabila Ahli Majlis Fatwa Masjidil Haram, Sheikh Dr. Sulaiman Saloomi (gambar) menegaskan, fatwa propaganda yang mengatakan seseorang itu akan masuk syurga jika mengundi parti tertentu adalah suatu kejahilan, kebodohan dan kesesatan. 

PPM amat tertarik dengan antara kenyataan Sheikh Dr. Sulaiman Saloomi ''Agama rasmi Malaysia adalah Islam dan syiar Islam (di negara ini) adalah nyata. Maka adalah menjadi kewajipan untuk nasihat menasihati dan membuat perdamaian. Ini adalah Manhaj (Prinsip Dasar) Nabi Muhammad SAW. 

Persoalannya ini bercanggah dengan apa yang dituduh oleh Ustaz Azhar Idrus. Kalau kita hendak ukur dari segi kredibiliti Sheikh Dr. Sulaiman Saloomi dengan Nik Aziz dan Azhar Idrus jauh sangat ukuran. Tetapi sifat Sheikh Dr. Sulaiman Saloomi sentiasa bersedehana dalam apa jua keadaan tetapi bagaimana dengan Nik Aziz dan Azhar Idrus yang sentiasa menunjukan sikap perasangka

Kalau anda seorang mencari kebenaran ke jalan Allah lapangkan masa mendengar hujah UFB dan baca kenyataan di bawah. Insyallah anda nilaikan dengan kemampuan anda. Kerana hanya dajal yang menawar syurga! betul ke?
KUALA LUMPUR 27 Mei - Ahli Majlis Fatwa Masjidil Haram, Sheikh Dr. Sulaiman Saloomi (gambar) menegaskan, fatwa propaganda yang mengatakan seseorang itu akan masuk syurga jika mengundi parti tertentu adalah suatu kejahilan, kebodohan dan kesesatan.

Menurut Profesor Jurusan Akidah, Mazhab dan Firaq, Universiti Ummul Qura, Mekah itu, ia tidak sepatutnya keluar daripada mulut orang yang berakal, lebih-lebih lagi dari seorang muslim yang peka dirinya diawasi Allah dalam setiap percakapan serta perbuatan.

Jelas beliau, syurga adalah nikmat, rahmat dan kelebihan yang dikurnia Allah kepada sesiapa yang dapat melaksanakan tuntutan ubudiyah bukan kepada mana-mana pengundi manakala neraka pula adalah azab Allah ke atas mereka yang sesat, kufur atau syirik.

''Antara amalan ketaatan kepada Allah dan penolakan daripada apa yang telah dilarang ialah menolak kepuakan dan menjauhi kepartian. Tidak ada dalil al-Quran dan Sunah untuk melibatkan diri dengan kepartian atau menjadikannya jalan kepada perkara baik dan betul.

''Bahkan ia adalah bidaah dari Barat (iaitu kepartian). Ia tidak wujud pada umat Islam dalam kurun terawal (zaman Rasulullah SAW, para sahabat dan at-tabiin),'' katanya dalam wawancara bersama Mingguan Malaysia yang disiarkan hari ini.

Sulaiman yang kemudiannya ditanya tentang seruan pemimpin parti tertentu terhadap kepelbagaian agama dan mengatakan semua agama adalah sama berkata, pendapat itu adalah kufur dan golongan yang berpegang dengan pendapat sedemikian di zaman silam ialah Ikhwan Safa.

Mereka ini katanya, terdiri di kalangan Syiah Batiniyah yang muncul di abad ketiga Hijrah serta telah dihukum kafir oleh semua ulama Hanafi, Shafie, Maliki dan Hambali kerana berkata secara literal bahawa : ''Pandangan kami mencakupi semua mazhab dan agama kami mencakupi semua agama.''

''Pendapat itu adalah suatu kekufuran kerana agama yang sebenarnya di sisi Allah ialah Islam sahaja dan tiada agama lain yang setanding dengannya. Pada zaman moden ini lahir doktrin Freemason yang menyeru supaya mengingkari semua agama atau menyeru kepada penyatuan semua agama dalam satu mazhab.

''Ini adalah perbuatan murtad dan keluar dari agama Allah,'' tegas beliau.

Mengenai usaha menumbangkan kerajaan sedia ada di negara ini serta menyeru supaya diadakan demonstrasi jalanan, katanya, usaha itu bukanlah jalan kedamaian.

''Agama rasmi Malaysia adalah Islam dan syiar Islam (di negara ini) adalah nyata. Maka adalah menjadi kewajipan untuk nasihat menasihati dan membuat perdamaian. Ini adalah Manhaj (Prinsip Dasar) Nabi Muhammad SAW.

''Manakala demonstrasi jalanan adalah meniru perbuatan Barat yang jauh lebih banyak mendatangkan kerosakan dan kemudaratan ke atas umat Islam daripada kebaikan yang diharapkan,'' jelasnya.

Sementara itu, Sulaiman ketika memberi reaksi terhadap kaedah kafir mengkafir yang digunakan oleh sesetengah orang Islam dan ahli politik untuk memancing undi berkata, ia tidak dibenarkan terutama jika digunakan terhadap seorang muslim yang masih lagi mengamalkan amalan Islam yang zahir serta masih mengucap dua kalimah syahadah.

Katanya, sesiapa yang menggunakan pendekatan itu terhadap umat Islam maka tuduhan tersebut akan kembali kepadanya sebagaimana yang telah disabdakan Rasulullah SAW yang bermaksud : ''Sesiapa yang berkata kepada saudara Islamnya 'Wahai Kafir' tuduhan itu akan kembali kepadanya.''

''Adalah menjadi suatu kewajipan ke atas setiap muslim untuk berbaik sangka dengan saudara seIslam dan bergaul dengan cara yang baik,'' jelasnya.

Dalam pada itu, beliau menegaskan seseorang muslim tidak dibenarkan untuk bersepakat dengan mana-mana orang bukan Islam dalam apa jua keadaan sekalipun untuk menentang saudara seagama.

Kata beliau, sejarah dengan jelas telah membuktikan minoriti bukan Islam tidak akan mengundi untuk parti Islam melainkan jika parti Islam itu berkompromi sesuatu dari agama dan perbuatan tersebut boleh mendatangkan bahaya besar kepada umat Islam. Sumber

3 comments:

Ikrar Pemuda said...

Blog terbaik!!
blog anda sudah dipaut dengan blog kami,salam persahabatan dari kami

Anonymous said...

Tanya syeikh tu macam mana kalau pemerintah yang menang dengan penipuan dan penipuan2 terbukti wujud. Bagi fathul bari jawab dulu sebelum syeihk jawab.

muhammad hakim said...

TO ANON 11:20,IF YOU GOT THE EVIDENCE THAT THE LEADERSHIP OF THIS COUNTRY WON BY FOUL PLAY OR BY UNNECESSARY ACT OF DEMOCRACY,PLEASE SHOW YOUR SOLID EVIDENCE TO THE AUTHORITIES.LET THEM DO THE JOB.RECENTLY,THE STATE-CANDIDATE OF DAP FOR BENTONG DENIES THAT THERE WAS A BLACKOUT.HE SAID FROM 8.30 P.M UNTIL MIDNIGHT THERE WAS NO BLACKOUT AT ALL.HE ALSO DENIES THE ROMOURS FROM SOCIAL MEDIA THAT THE COUNTING HALL IN BENTONG GOT BLACKOUT.AND SPR DENIES A PICTURE THAT SHOWS A BLACKOUT INCIDENT WHILE SPR OFFICERS COUNTING THE VOTING PAPERS.SOME PEOPLE SAID IT WAS OCCURED AT BENTONG BUT MANY HAD DENIED THAT PICTURE.THIS CAN BE PROVOKED BY 3 QUESTIONS.1.WHY THERE WAS SO MANY CAMERAMAN IN THE PICTURE? 2.WHY THE OFFICERS DID NOT WEAR ANY SPR VEST AND SPR UNIFORM? 3.SPR ALSO CLAIM THAT THE TRAY FOR THE VOTING PAPERS ARE 'NOT' THE SPR STANDARD TRAY!!!EVENTHOUGH SPR LOGO WAS AT THAT TRAY,SPR DENIES THAT PICTURE.

Isu Terkini

get this widget here