Jadilah Pengikut Pecah Palak Mikir

Friday, 18 July 2014

#RememberingMH17 Rakaman Video Jentera Pelancar Roket BUK dibawa keluar dari lokasi menembak jatuh #Mh17

Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama dan Presiden Ukraine, Petro Poroshenko dilaporkan telah bersetuju mengenai perkara itu dalam satu perbualan telefon.

Ia bagi mengelakkan bukti dari serpihan pesawat diusik atau ditutup dalam insiden yang dipercayai berpunca daripada tembakan peluru berpandu.

Obama memberi jaminan kepada Poroshenko yang pakar-pakar Amerika Syarikat akan memberikan bantuan serta merta dan segera bagi menyiasat punca pesawat itu terhempas bersama 298 penumpang.
Dalam pada masa itu satu rakaman video telah menunjukan sebuah trak membawa keluar senjata pelacar roket BUK dari lokasi menembak jatuh MH17. Berikut ini sinopsisnya.

  • Pakar percaya bahawa MH17 telah dijatuhkan oleh peluru berpandu yang dilancarkan dari pemberontak-diadakan Torez di timur Ukraine
  • Pelancar ED telah digambarkan sedang berada di bandar hanya dua jam sebelum kemalangan 
  • Agensi Keselamatan Ukraine, yang SBU, telah mengeluarkan rakaman panggilan telefon yang telah dipintas
  • Tuntutan mereka membuktikan penerbangan Malaysia Airlines MH17 telah ditembak oleh sekumpulan Rusia yang disokong militan Cossack 
  • Rakaman tidak - yang didakwa termasuk pegawai perisikan tentera Rusia - dapat disahkan secara bebas
  • Rakaman suara pemberontak, sedang membicarakan tentang sebuah kapal terbang terhempas akibat ditembak dengan penuh perasaan teruja dan bercakap besar 'itu adalah letupan - melihat asap'


  • Agensi berita Rusia RIA Novosti melaporkan kemalangan itu di masa 16.13 Moscow - 'beberapa minit sebelum kemalangan'
#PrayForMH17 Spekulasi Pakar Pensenjataan Yang Mampu Menembak Jatuh & Video Tragedi #MH17

Pesawat Malaysia Airlines MH17 yang membawa 295 penumpang beserta anak kapal yang dilaporkan terhempas di Ukraine dekat sempadan Rusia, dipercayai ditembak oleh peluru berpandu.

Menurut laporan agensi-agensi berita, pesawat Boeing 777-200 itu dalam perjalanan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur apabila nahas itu berlaku.

Penasihat Menteri Dalam Negeri Ukraine, Anton Herashchenko dalam Facebooknya berkata, pesawat itu dipercayai ditembak ketika terbang pada ketinggian 10,000 meter. di ruang udara negara itu.

Malaysia Airlines dalam Twitter mengesahkan kali terakhir pesawatnya MH17 dari Amsterdam itu dapat dikesan ketika ia berada di ruang udara Ukraine.

Berdasar sejarah tregedi ini bukan kali pertama berlaku rujuk pautan ini #MH17 Sejarah Pesawat-pesawat yang ditembak jatuh.


Spekulasi awal kemalangan Penerbangan Malaysia Airlines MH17 lebih berkisar kepada kemungkinan ditembak jatuh ketika pesawat melalui kawasan timur Ukraine.

Setakat ini, pegawai-pegawai Ukraine mendakwa kumpulan pemisah pro-Rusia, atau mungkin Rusia sendiri, merupakan pihak yang bertanggungjawap menembak jatuh dua pesawat Ukraine sebelum ini.

Seorang pegawai Ukraine juga memberitahu, kononnya ada puak pemisah telah menembak pesawat lain disebelum tragedi pesawat MH17 ditembak jatuh.

Persoalannya pensenjataan apakah yang mampu menembak jatuh sebuah pesawat komersial Malaysia, yang sedang bergerak pada ketinggian 33,000 kaki, seperti yang dicatatkan oleh penerbangan tapak pengesanan Flightaware.com?

Menurut pendapat pakar, Para pemberontak dan kumpulan pemisah biasanya hanya mempunyai senjata seperti pelancar roket di bahu?

"Pada ketinggian pelayaran biasa pesawat penumpang awam akan terkeluar dari julat jenis dikendalikan sistem pertahanan mudah alih yang kita lihat berkembang di tangan para pemberontak di timur Ukraine," kata penganalisis Pertahanan IHS Jane Nick de Larrinaga dalam e -mel.

Manakala pelancar roket di bahu, kalau jenis yang terbaikpun hanya boleh mencapai 15,000 kaki, kata seorang penganalisis dari pesara Tentera Udara Klonel Rick Francona,

"Ini menunjukkan peluru berpandu permukaan-ke-udara atau peluru berpandu udara-ke-udara dan saya rasa peluru berpandu permukaan-ke-udara mungkin terkaan terbaik sekarang," katanya.

Seorang penasihat Interior Ukraine Kementerian mendakwa, Mungkin sistem peluru berpandu yang dikendalikan oleh kuasa Rusia dan Ukraine, telah digunakan untuk menembak jatuh pesawat MH17.

Manakala menurut bersara Brig. Kej Kevin Ryan, pengarah Projek Pertahanan dan Perisikan di Pusat Belfer Sains dan Hal Ehwal Antarabangsa. "Kemungkinan Sistem peluru berpandu, yang dikenali sebagai SA-11 di Amerika Syarikat, juga dikendalikan oleh kedua-dua angkatan Rusia dan Ukraine, terbabit" 

"Malah kemampuan pensenjataan itu mampu menembak jatuh lebih daripada satu pesawat pada satu masa, diketinggian tersebut" katanya.

Kemungkinan lain termasuklah senjata buatan Russia S-200 peluru berpandu yang dikendalikan oleh tentera Ukraine, dan juga Rusia S-300 dan S-400 peluru berpandu. Senjata-senjata yang wujud diakhir-akhir ini adalah persenjataan Rusia seperti peluru berpandu bateri pertahanan Amerika Syarikat Patriot.

Apa yang dilihatan sekarang, pihak yang bertanggungjawap mungkin terdiri daripada kumpulan pemisah pro-Rusia yang mungkin telah mendapat senjata kawalan yang canggih dan telah dipergunakan untuk menembak jatuh sebuah pesawat.

The Buk dan lain-lain permukaan-ke-udara peluru berpandu adalah senjata yang kompleks yang memerlukan latihan yang banyak, sistem kawalan yang canggih, pelbagai kenderaan dan satu pasukan besar dan mahir untuk beroperasi.

"Ia memerlukan banyak latihan dan pelbagai penyelarasan komplek," katanya.

Yang membuat saya terfikir bagaimana jika kapal terbang itu benar-benar telah ditembak jatuh, kerana ini melibatkan pasukan tentera profesional, bergantunglag kepada situasi sama ada dengan sengaja atau secara tidak sengaja.

Persoalan yang berlegar sekarang apakah motif dan modus oprandi tersirat disebalik tembakan rambang terhadap pesawat penebangan awam ni? 


#MH17 Sejarah Pesawat-pesawat yang ditembak jatuh.Libya Arab Airlines Penerbangan 114 - Pada 21 Feb 1973, 

113 orang di atas kapal yang Libyan Arab Airlines penerbangan terbunuh apabila pejuang Israel menembak jatuh Boeing 727-200 selepas ia sesat dengan ruang udara Gurun Sinai,  Trajedi ini telah dipertanggungjawapkan kepada Israel.

Korean Air Lines Penerbangan 007 - Pada 1 September, 1983
239 orang di atas kapal penerbangan Korean Air Lines terikat dari New York ke Seoul terbunuh apabila jet penumpang telah ditembak jatuh oleh pejuang Soviet semasa Perang Dingin.

 KAL Penerbangan 007 telah terpesong haluan dan ke dalam wilayah Soviet, dan sepasang jet pejuang telah dihantar untuk memintas penceroboh dilihat. AS Rep Larry McDonald Georgia adalah antara penumpang.

Iran Air Penerbangan 655 - Pada 3 Julai 1988
Di Teluk Parsi dalam krisis tidak menentu, USS Vincennes menembak jatuh pesawat A300 Iran Air Airbus milik Dubai, Emiriah Arab Bersatu. Kesemua 290 penumpang dan anak kapal di atas kapal telah terbunuh. 

Amerika Syarikat berkata, kapal Tentera Laut itu sedang berbalas tembakan dengan kapal-kapal Iran dan tersalah anggap jet penumpang untuk jet pejuang Iran.

Transair Georgia - Pada tiga hari berturut-turut bermula pada 21 September 1993
Tiga pesawat awam yang dimiliki oleh Transair Georgia terkena peluru berpandu, menyebabkan 136 orang terbunuh. 

Dua pesawat telah terkena peluru berpandu dari pemberontak Abkhazia, dengan 27 orang terbunuh di atas salah satu kapal dan 108 di pihak yang lain.

Siberia Airlines Penerbangan 1812 - Pada 4 Oktober 2001
Siberia Airlines Tupelov 154 diketuai dari Tel Aviv, Israel, ke Novosibirsk, Rusia, telah ditembak jatuh dan menjunam ke dalam Laut Hitam, telah membunuh ke semua 78 anak kapal, kebanyakan mereka terdiri warga Rusia yang dilahirkan di Israel. Tentera Ukraine menafikan pada mulanya tetapi kemudian mengakui ketenteraan tersilap menembak jatuh kapal terbang semasa latihan latihan.

Persoalannya Adakah jenis pensenjataan peluru berpandu permukaan-ke-udara telah menembak jatuh pesawat Malaysia Airlines MH17?

Monday, 14 July 2014

Video Lawak #WorldCup2014 Punca Kekalahan #Arg 0-1 #Ger krn satu kesilapan kecil sahaja

Tak tahan tengok video ini! Satu kesilapan kecil menyebabkan Argentina tewas kepada German

Tentera Israel lakukan pengebumian sulit #Palestine

KOMANDO ISRAEL LARI LINTANG PUKANG DIKEJAR TENTERA HAMAS

KOMANDO ISRAEL LARI LINTANG 

PUKANG DIKEJAR TENTERA HAMAS

Israel secara sulit telah mengadakan upacara pengebumian beberapa anggota tenteranya yang terkorban dalam pertempuran menentang Palestin di Genting Gaza, lapor media semalam.

Portal akhbar Mesir, Youm7 melaporkan bahawa beberapa saksi mendakwa mereka melihat beberapa upacara pengebumian dilakukan Timur Baitulmuqaddis yang dilakukan tentera Israel bagi mengebumikan anggota yang terkorban dalam peperangan di Gaza.

Namun tentera Israel enggan mendedahkan secara rasmi mengumumkan jumlah orang awam dan anggota tentera yang terkorban.

Sementara itu, sumber Israel mengakui bahawa lebih daripada 200 penduduk Israel telah cedera sejak enam hari lalu ekoran serangan roket yang dilancarkan Pergerakan Pemisah Hamas.


Sunday, 13 July 2014

Video Animasi #RafiziRamli #KajangMove Punca Pepecahan PKR @AnwarIbrahim


Kajang Move’ atau Gerakan Kajang adalah satu perancangan untuk meletakkan Anwar di tempat yang lebih signifikan di dalam politik, iaitu dengan menjadikan beliau Menteri Besar Selangor.

Mengikut perkiraan Rafizi Ramli, Pengarah Strategi PKR, gerakan ini akan membuka peluang yang lebih baik kepada Pakatan Rakyat untuk menawan Putrajaya dalam Pilihanraya yang akan datang. Memandangkan Anwar telah didapati bersalah oleh mahkamah, maka Wan Azizah dipersiapkan sebagai boneka pengganti bagi perancangan ini.

Pendek kata, perancangan tetap tidak berubah tetapi diteruskan dengan Anwar bergerak di belakang tabir.

Sejauh mana sekutu PKR bersetuju dengan gerakan ini sukar untuk dipastikan. Apa yang pasti, Wan Azizah tidak mendapat sokongan kuat sepertimana yang diharapkan PKR. Kemerosotan undi Wan Azizah berbanding Lee Chin Cheh di Kajang, benar-benar memalukan PKR. Nampaknya, penyokong PR di Kajang lebih mempercayai seorang yang merupakan ‘nobody’ daripada Presdien parti sendiri.

Ketidakyakinan rakyat terhadap Wan Azizah bukannya tidak berasas. Selama ini Wan Azizah diketahui sebagai boneka Anwar semata-mata dan tidak tahu berbuat apa-apa. Malah, Wan Azizah sendiri, tanpa berselindung mengakui, tidak tahu bagaimana untuk menangani kemelut antara Khalid Ibrahim dengan Azmin Ali, yang mana merupakan masalah utama PKR Selangor sedangkan beliau adalah Presiden parti.

Ketika ‘disuruh’ bertanding di Kajang juga, Wan Azizah mengaku tidak tahu menahu mengenainya dan agak keberatan untuk kembali aktif berpolitik.

Bayangkan, apa jenis Presiden yang tidak tahu apa-apa dan boleh disuruh-suruh? Bagaimana Wan Azizah boleh dipertimbangkan sebagai Menteri Besar Selangor, jika begini sikapnya?

Selangor adalah negeri yang paling ‘penting’ dalam Malaysia, sekali gus menjadikan kerja-kerja pentadbiran dan pengurusan negeri jauh lebih sukar berbanding negeri lain. Hampir semua isu penting dalam negara datangnya dari Selangor.

Selangor hari ini berhadapan dengan begitu banyak masalah, antaranya, masalah air, denggi, jalan yang tidak diselenggara, pusat hiburan yang tumbuh tanpa kawalan, masalah moral anak muda, masalah murtad, isu kalimah ‘Allah’, isu harga hartanah yang melambung tinggi, isu jurang ekonomi antara kaum yang semakin luas serta isu perkauman.

Bagaimana Wan Azizah dapat menyelesaikan isu ini yang mana Khalid Ibrahim juga tidak mampu? Apakah cukup dengan hanya menyalahkan BN atau UMNO?

Ini belum lagi diambilkira pengurusan kewangan Selangor yang pastinya memerlukan pengetahuan ekonomi serta ketegasan yang tinggi untuk menangani persepsi atau mungkin juga hakikat bahawa Selangor kini dikuasai kontraktor dan peniaga DAP.

Apakah Wan Azizah mampu melakukan semua ini dalam keadaan di mana suaminya berhadapan dengan penjara dan anaknya pula mempunyai masalah rumahtangga?

Selama Wan Azizah terlibat dalam politik, satu-satunya kebolehannya yang harus diakui oleh setiap rakyat Malaysia ialah bakat lakonannya. Beliau mudah mengalirkan air mata dan meraih simpati. Itu saja. Lebih dari itu, Wan Azizah sama saja seperti mana-mana surirumah yang tidak bekerja.

Justeru, ‘Kajang Move’ dengan watak yang bertukar dari Anwar kepada Wan Azizah merupakan satu strategi yang bakal merugikan rakyat Selangor sendiri.

Walaupun hakikatnya Anwar di belakang Wan Azizah sekiranya Wan Azizah menjadi Menteri Besar, ia tetap Wan Azizah yang perlu menghadiri semua program rasmi negeri serta mempengurusikan mesyuarat, bukan Anwar. Wan Azizah juga yang perlu menandatangani sebarang dokumen rasmi dan berjumpa dengan delegasi tetamu negeri, bukan Anwar. Wan Azizah yang perlu ke pejabat setiap hari, bukan Anwar.

Mampukah Wan Azizah melakukan semua ini? Apakah Wan Azizah akan berjaya menepis kerakusan politik orang-orang di sekelilingnya di dalam PKR sendiri? Apakah Wan Azizah mampu menangani kelicikan DAP atau kebebalan PAS?

Walaupun semua rakyat Selangor sedia maklum bahawa jawapan kepada semua persolan ini adalah ‘tidak’, tetapi melihat dari kemenangan Wan Azizah di Kajang, kita tidak mampu mengharapkan tindakan yang rasional dari PR. Sesungguhnya, penyokong PR tidak peduli biar pun pemimpin mereka tiada berkredibiliti.

Contohnya, jika diletakkan Wan Azizah dengan Tun Daim sebagai pilihan Perdana Menteri pun, mereka akan tetap memilih Wan Azizah.

Kata orang, manusia sentiasa mendapat apa yang selayaknya untuk dirinya. Jika rakyat Selangor layak mendapat MB yang tidak berfungsi, maka Allah SWT akan meletakkan Wan Azizahlah sebagai MB mereka.

Namun, jika Wan Azizah gagal menjadi MB, maka gagallah sepenuhnya ‘Kajang Move’ ini.

Isu Terkini

get this widget here