Jadilah Pengikut Pecah Palak Mikir

Saturday, 14 April 2012

Sidang Jumaat Terpegun Dengan Khatib Berpantun

Belia Berdemo Minta Halalkan Duit Curi Beli Handphone


Orang ramai terkejut!! dengan sikap penampilan hampir 500 orang belia mula hilang kawalan perasaan. Apabila tuntutan wang yang mereka gunakan untuk beli handpone, iPad dan berbagai-bagai lagi, semata-mata untuk dijoli, tidak boleh dihalalkan. Alasan mereka itu adalah hak mereka untuk menggunakan semua wang-wang kutipan cukai kerajaan, semata-mata membolehkan mereka bersukaria tampa perlu ada apa-apa tangungjawap untuk membayar semula duit yang mereka gunakan, walupun duit itu sepatutnya digunakan untuk berlajar.


Inilah gaya generasi baru kita yang semakin lemak dan manja. Walaupun bukan kesemua tapi Mahasewel ini, adalah antara CGPA hendak capai 3.0 pun susah. Waktu untuk memohon bantuan pinjaman PTPTN bukan main melurut sampai lembut. Bila dah dapat duit dalam tangan, bukannya hendak gunakan untuk kepentingan dan keperluan pengajian tetapi belum apa-apa sudah beli iPad, handpone malah ada juga beli kain baju dan joli masuk pub sana sini pun ada.

Itu yang belum cerita kaki mat rempit dan sebagainya. Waktu berlajar pulak asik bercinta dan berpolitik entah kemana. Orang ke kelas mereka panjat pagar, orang buat mengulangkaji mereka kalut buat poster itu ini. Bila time kelas mata terlelap terbuka sebab semalam banyak main facebook, kono facebooker Pakatan Haram dan kalau tak bercinta sehari-hari. Akhirnya kemana semuanya kalau tidak melingkup, kalau adapun lulus cukup-cukup makan. Yang paling menarik kena buang terus atau gantung semeter!

Bila keputusan cukup-cukup makan perluang untuk mendapat kerjapun tunggulah masa mana-mana syarikat pelukan tenaga tambahan yang gajipun cukup-cukup makan.

Setelah semasa berlajar banyak main-main, masa kerjapun jadi haru-biru sebab susah hendak menyelesaikan sesuatu tampa kerap merujuk, kerana ada yang tidak faham dan ada yang tidak pasti untuk membuat tindakan. Akhirnya prestasi kerja pun cukup-cukup jalan, silap-silap kena buang. Puncanya masa berlajar tidak mahu ambil faham ilmu yang diperlukan masa bekerja nanti! Ataupun kebanyakan semasa berlajar, suka buat kerja copy and paste bila masa masuk bidang kerja, kalau hari-hari asik copy and paste mana hendak ada pembaharuan? Akhirnya mula cari alasan hendak minta halalkan duit PTPTN yang dijolikan dan bukan hendak menyesal yang dulu salahgunakan wang pinjaman yang bukan-bukan. mana hendak berkat berlajar.

Kena pula yang mengetui Mahasewel ini adalah adam Adli yang baru lepas kena sedas-dua sebab menyebok hal kediaman orang lain di Kerinchi! membawa semua Mahasewel terikut berdemo Minta Halal Duit Curi Beli Handphone.

Kumpulan Mahasewel, sebelum berhimpun di Dataran Merdeka, berkumpul di kawasan Masjid Jamek dan kemudian di pekarangan Kompleks Sogo, Jalan Tuanku Abdul Rahman sekitar jam 2.30 petang mendengar ucapan beberapa pemimpin pelajar dan pemimpin Pakatan Haram termasuk Nurul Izzah Anwar dan Tian Chua, masing-masing Naib Penghasut Mahasewel.

Bagus sangatlah jadi pengikut Anak Papa Biseksual. Cun sangat meliwat kesemua mahasewe!

Pakatan Rakyat Sedar Anwar Sakit Tenat

PRU13 dalam tempuh 2-3 bulan ini, maka bersiap-sedialah Pakatan Haram untuk membuat serangan terakhir dan mutamad. Inilah perperangan paling hebat dalam sejarah Malaysia. Dari itu, Pakatan haram telah bersiap sedia dengan senjata terakhir mereka untuk merempuh sasaran utama iaitu Datuk Sri Najib. Ini kerana faktor kesungguhan Najib adalah menjadi penghalang membuat Pakatan Haram hilang sabar untuk tumbangkan PM.


Melihat keadaan populariti Anwar sudah mengalami saat-saat kehakisan kepercayaan yang sangat ketara dari rakyat. Untuk menagih simpati melalui masalah Anwar bukan suatu yang berkesan buat ketika ini kerana ramai rakyat sudah cuak dan muak dengan isu tagih simpati. Apatah Anwar sudah tidak sepopular dulu lagi. Puncanya isu moral yang semakin hari banyak terbongkar. Rujuk Sini. Semakin sakit tenat Anwar dengan masalah cintaan nafsunya sendiri!

Pakatan Haram berada dalam dilema antara mampu menawan PRU13 atau tidak. Ini berpunca dari berberapa kelemahan pentabiran yang sangat menonjol di dalam pentabiran Selangor, Kedah, Kelantan dan Pulau Pinang. Kelemahan ini menjadi igauan buruk buat Pakatan Haram yang tidak boleh dipandang remeh.

Dari hakikat ini, Pakatan Haram telah merancang mengambil kesempatan isu Lynas untuk membuat serangan terakhir, disaat-saat terakhir PRU13. Sememangnya kerajaan pusat telah menemukan satu kaedah perundingan terbaik mengkaji samada benarkah Lynas boleh memberi ancaman kepada rakyat Malaysia, dengan menubuhkan Jawatankuasa Pilihan Khas Lynas di parlimen. Semua itu ditolak mentah-mentah oleh Pakatan Haram kerana mereka perlu sentiasa memanaskan isu ini sehingga disaat pembubaran Parlimen. 

Pakatan Haram merasakan, Himpunan Hijau 0.3 mesti dijalankan sebelum PRU13. Fungsi Himpunan Hijau adalah untuk menakluk pemikiran rakyat agar sentiasa dalam keadaan mempertikaikan kredibili kerajaan pimpinan Najib. Sentimen ini akan menyebabkan rakyat terbawa-bawa sehingga tarikh menentukan siapa yang layak memerintah negara ini.

Isu Lynas mempunyai kekuatan yang mampu mengumpulkan seluruh rakyat berbilang kaum terikut terpedaya dengan tomahan Pakatan Haram. Kalaulah Pakatan Haram benar ikhlas ingin memperjuangkan isu Lynas, kenapa mesti menumpukan kepada Lynas sahaja sedangkan Pulau Pinang, Selangor dan lain-lain negeri juga mempunyai syarikat yang berpontensi sama seperti Lynas untuk dipersoalkan resikonya. Juga menjadi persoalan kenapa memboikot usul membentuk jawatankuasa khas sedangkan itu jalan terbaik mencari kecacatan tampa merugikan negara. bukankah Lynas mampu menjana ekonomi negara dengan melahirkan lebih banyak industri yang memerlukan hasil keluaran Lynas.

Aktiviti pemprosesan nadir bumi di Lynas dijangka akan memberi sumbangan besar kepada industri baru dan lama. Malah hasil ini akan mendapat harga dan permintaan yang tinggi di pasaran dunia. Bukankah akhirnya keuntungan ini akan pulang membantu Tranformasi Kebajikan Rakyat.

Kerajaan pusat bukan jenis yang menghabiskan wang simpanan untuk membantu rakyat. Kerajaan harus cekap merevolusikan industri negara, pendapatan negara wajib terus-menerus digandakan dan mencari sumber-sumber pendapatan baru untuk revolusi ekonomi menuju negara maju dalam wawasan 2020. Semuanya untuk memenuhi pemintaan perluang pekerjaan yang semakin meningkat dan terus meningkat. 

Lynas juga punyai potensi membentuk percambahan rangkaian perniagaan baru walaupun tidak berkait  secara langsung tertapi berkait melalui pemintaaan rakyat yang meningkat. Kerana kepadatan penduduk akan meningkat dan faktor globalisasi dunia akan menjadi lebih mahal. Bagaimana kerajaan dapat mengawal semua ini jika rakyat membiarkan Pakatan Haram terutama DAP mensabotaj isu yang berkait rapat dengan ekonomi negara, hanya semata-mata untuk menjaga kepentingan politik kotor mereka dan  membela masalah ketua yang tidak bermoral. DAP biasalah! mana penah puas hati jika industri besar dimonopoli bumiputra. 

PKR selama ini ditubuhkan melalui semangat mengapi-apikan emosi rakyat dan bergitu juga dengan Pakatan Haram. Sebab itulah PRU13 ini Pakatan haram tidak dapat hidup tampa ada isu yang boleh mengapi-apikan emosi rakyat. Bergitu juga dengan himpunan Bersih yang Pakatan Haram cuba jalankan serentak dengan alasan daftar undi tidak sah atau pengundi hantu. Yelaah kalau negeri yang kalah semuanya kerana pengundi hantu dan yang mereka menang macammana?

Inilah senjata terakhir mereka untuk menutup segala kelemahan mereka. Adakah rakyat sanggup diperalatkan dan kemudian kesan buruknya yang besar akan ditangung oleh rakyat sendiri. Dunia makin pantas bergerak meninggal banyak negara di dunia dalam dilema kemiskinan kerana kerajaan yang tidak mampu mentabir ekonomi negara. Jika Malaysia ketinggalan bermakna rakyat merana dengan tekanan yang bertimpa-timpa akibat pola kegiatan ekonomi dunia tidak selalunya setabil. Semua penilaian boleh memberi kesan langsung kepada rakyat negara tercinta ini.

Pakatan Haram sebelum ini pandai sesangat berbicara pasal inflasi sebab hendak ambil populariti dan tidak ikhlaspun untuk bertangungjawap, tapi bila negara bakal menjana pendapatan yang besar. Mereka jadi takut dengan bayangan sendiri dan pantang orang lebih baik dari mereka. Jangan dilayan sangat nafsu jahat Pakatan haram ini. 

DIMANA LETAKNYA KEKUATAN PKR

Sumber

PE_RA_SIT Islam Semalaysia Teruja RM100juta Demi Siapa?


@PASHancus Macamni ke yang puak-puak PAS hendak ambil calon permimpin yang memimpin mereka. Biar betul puak-puak kaldai ini. Memang dasar PE_RA_SIT Islam Semalaysia sebab mereka pura-pura teruja bila Anwar saman RM100juta! Sebab itu bermati-mati rekacipta cerita untuk menjatuhkan kumpulan penentang Anwar. 

Demi siapa, khas untuk membela Anwar, kerana Anwar sumber menarik pengundi dan sudah tentu kerana kemaruk hendak ke Putrajaya! Tetapi sedarkah mereka yang Anwar terasa dirinya semakin terhakis pengaruhlah menyebabkan dia agrasif, tetapi puak-puak mana ada peduli, hantam sajalah sebab itu sahaja cara mereka ada. 

Manakala RM100 juta apa yang mampu dibuat nanti. Itulah yang diidam-idamkan Anwar samada untuk mengunci mulut atau hendak membukti kebenaran?

Rentetan dari tidak henti-henti Datuk Nallakarupan membongkar satu persatu tentang Anwar seorang biseksual. Beberapa 2 Mac lepas Anwar memfailkan saman kepada Nallakaruppan dan akan dipengurusan kes pada 31 Mei, tapi sayang! ternyata tiada tanda-tanda langsung Datuk Nallakaruppan mahu menutup mulut dari membongkar segala kerosakan akhlak Anwar termasuk biseksual. Yang paling menarik kawan-kawan seperjuangan Anwar yang sama-sama menubuhkan PKR kini menjadi rakan sepasukan buat Datuk Nallakaruppan. Antaranya Ezam Mohd Nor, N.Gobalakrishnan, Zahrain Mohamed Hashim, Annuar Shaari dan beberapa yang lain. Lagi-lagila buat Anwar sakit!

Anwar boleh buat apa sahaja untuk mengugut atau menghantar gangter pun, kumpulan ini tidak akan gentar malah dari masa ke masa tidak terhenti-henti mengeluarkan kenyataan yang Anwar tidak layak menjadi Perdana Menteri kerana seorang biseksual dan bermacam-macam kerosakan moral yang lain.

Kenapa mereka bergitu berani hingga sampai satu masa sanggup menawar pertolongan buat Anwar, supaya memudahkan Anwar menyaman mereka. Puncanya mereka inilah pemegang rahsia terbesar Anwar dan mereka keluarpun kerana tidak tahan menyembunyikan rahsia keburukan Anwar, apatah setelah semakin hari mereka tidak mempunyai kesanggupan lagi untuk membinasakan negara ini.

Yang pasti Wan Azizah duduk terasa panas! Duduk sahaja terasa panas! Tidak dapat diam lagi. Sebab terlampau meletup dengan Shamsidar dan Azmin juga. Membuatkan Wan Azizah sakit kepala mengenangkan kumpulan ini tahu terlampau jauh hal aktiviti Anwar, yang mendampingi Shamsidar dalam santapan mengairahkan hingga membuahkan hasil. Inilah yang buat Anwar marah sangat-sangat! Kerana mereka menyerang Wan Azizah. Mana ada suami boleh tahan kalau isteri hilang kewarasan dihantui masalah kaki hawaq suami. Jadi saman jangan tidak saman bang Nuar. Jangan lupa selesaikan isu DNA hasil dengan Shamsidar sekali?

@PASHancus Biar betul puak-puak kaldai ini, semuanya dihalalkan, Memang dasar PE_RA_SIT Islam Semalaysia Majlis Ulama dah jadi suram kerana hendak bela Anwar. Sampai tahap memecat Hasan Ali lagi! Sebab ini juga salah sorang yang sering memperingatkan PAS jangan jadi PE_RA_SIT Islam Semalaysia. Tapi PAS hendak juga! Dia peduli apa kalau perlu langgar  batas akidah, syariat dan rukun langgarlah. Janji ada bunyi Putrajaya.

Dalam pada itu, mereka juga sedar yang Anwar tersalah masuk permainan, yang boleh menghancurkan semuanya. Sebab itulah ujudnya Himpunan Hijau dan Bersih 3.0. Semuanya hendak sembunyikan isu perangai buruk Pakatan Haram termasuk gejala rosak akhlak Anwar. Kalau PRU13 mereka kalah maka penamatnya Anwar masuk U. U mana kita tunggu?

Kes saman fitnah RM100 juta Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim terhadap bekas rakan baiknya, Datuk S. Nallakaruppan berhubung dakwaan yang mengaitkannya dengan aktiviti biseksual ditetapkan untuk pengurusan kes pada 31 Mei ini
Utusan melaporkan Peguam, R. Sivarasa memaklumkan perkara tersebut ketika dihubungi melalui khidmat pesanan ringkas (SMS) pada Rabu.
Beliau turut menyatakan pihaknya baru menerima salinan termeterai daripada mahkamah dan saman tersebut akan diserahkan kepada peguam defendan-defendan pada Khamis ini.
Seorang lagi peguam mewakili Ahli Parlimen Permatang Pauh itu selaku plaintif, Latheefa Koya yang turut dihubungi melalui SMS menyatakan kes tersebut akan didengar oleh Hakim Datuk V. T. Singham.
Dalam saman yang difailkan pada 2 Mac lalu, Anwar menamakan Nallakaruppan yang juga bekas Pengarah Eksekutif Magnum Corporation Bhd. (Magnum), Utusan Melayu dan Ketua Pengarang Kumpulan Utusan, Datuk Abdul Aziz Ishak masing-masing sebagai defendan pertama hingga ketiga.
Saman itu berhubung petikan ringkas yang disiarkan oleh akhbar Utusan Malaysia pada 20 Mac lalu di muka surat hadapan bertajuk 'Anwar biseksual, tak boleh jadi Ketua Pembangkang - Nalla' dan berita penuh di muka surat enam bertajuk 'Nallakaruppan tuduh Anwar biseksual'.
Plaintif dalam pernyataan tuntutannya menyatakan, perkataan fitnah itu antaranya membawa maksud, beliau tidak layak memegang jawatan sebagai Ketua Pembangkang di Malaysia, seorang pemimpin Muslim yang berkelakuan tidak selari dengan ajaran Islam dan rendah moral.
Bagi Anwar, tuduhan-tuduhan itu sengaja direka untuk memburukkan dan mencemarkan reputasinya sebagai Ketua Pembangkang dan ahli politik.
Sehubungan itu, plaintif menuntut ganti rugi RM100 juta dan ganti rugi teruk serta teladan yang tidak dinyatakan jumlahnya.
Plaintif turut menuntut satu injunksi untuk menghalang pihak defendan daripada menerbitkan semula perkataan fitnah itu meskipun secara lisan atau media percetakan atau melalui Internet.-12/4/2012


Siapa Sokong! Jangan Bagi Satu Undipun?

Semenjak kemenangan Pakatan Haram menawan 5 buah negeri tahun 2008. Banyak pertanda yang jelas ditakdirkan Allah. Semua keburukan Pakatan Haram satu demi satu ditonjolkan kepada kita untuk menilai siapa mereka sebenar. Semua ini sudah jelas memaparkan selama ini Pakatan Haram lebih kepada perasit yang merosakan negara dari membawa kebaikan. 

Mereka hanya layak jadi pembankang dan bukannya pemerintah. Sebab semua dari golongan mereka hanyalah pemimpin yang hanya layak dipimpin untuk memimpin. Kalau tersalah ketua yang memimpin, terjadilah sepertimana Anwar merosakan PAS, menjahanamkan PKR dan menjadi mangsa DAP. 

Biasalah kalau jenis orang mabuk atau manusia penuh dengan was-was. dibawa jadi pemandu alamat terjadilah seperti Pakatan Haram habis benda ditepi jalan diradung, dilangar sampai lubang jambanpun mereka radung. Patutlah berbau bangkai!! Oleh itu.

Kenapa kita perlu mengambil resiko dalam situasi was-was?

Kenapa kita hendak berjuang dalam kegelapan bersama Pakatan Haram?

Kenapa kita hendak berpura-pura lagi yang Anwar sememangnya dipenuhi kurap-kurap kerosakan akhlak?

Kenapa kita hendak berpura-pura dengan Ambiga yang sememangnya mempunyai semangat memurtadkan umat islam?

Kenapa hendak kita berdiam diri dengan Ultra Kiasu yang bersifat komunis?

Kenapa kita hendak buat buta mata melihat Majlis Syura PAS lebih kepada menghalalkan tindakan Pakatan Haram walaupun melangkau batas akidah, syariat dan rukun?

Kenapa kita harus menaruh harapan kepada PAS sedangankan mereka lebih kepada PE_RA_SIT Islam Semalaysia (Rujuk sini)

Ada 1001 persoalan yang was-was dalam Pakatan Haram dan kenapa kita hendak membuta mata menyokong mereka?

Betul! kata Hasan Ali "JANGAN BERI SATU UNDIPUN KEPADA PAKATAN RAKYAT"

ALOR SETAR – Pengerusi Jalur Tiga (Jati), Datuk Dr Hasan Mohamed Ali meneruskan program jelajahnya ke utara Semenanjung sambil menggesa pengundi Kedah tidak memberi sebarang undi kepada Pakatan Rakyat (PR) – yang dianggotai DAP, PKR dan Pas – pada Pilihan Raya Umum kr-13 (PRU13) atas alasan tidak boleh bergantung harapan pada perikatan itu.

Hasan berkatam tiada apa yang boleh diharapkan daripada DAP dalam memperjuang dan memartabatkan agama Islam dan Melayu dan mendaulatkan institusi raja.

Begitu juga PKR apabila ketua umumnya sendiri tidak menyokong pelaksanaan negara Islam dan undang-undang hudud.

"Pilihan Raya Umum ke-13 dijangka diadakan dalam tempoh beberapa bulan sahaja lagi. Justeru jangan beri walau satu undi pun kepada DAP, jangan beri walau satu undi pun kepada PKR dan jangan beri walau satu undi pun kepada Pas.

"Kedua-dua parti ini (DAP dan PKR) yang mengeluarkan Pas dari landasan, memesongkan perjuangan Pas serta membolak-balikkan aspirasi penyokong Pas," kata beliau sewaktu mengakhiri ceramah umum di Taman Uda, malam tadi.

Hasan yakin bekas Presiden Pas, Datuk Fadzil Mohd Noor dan pemimpin Pas terdahulu tidak akan merelakan apa yang terjadi dalam Pas sekarang ini, sekiranya mereka masih ada.

"Kalau mereka masih hidup, saya yakin mereka tidak akan izinkan Pas bergabung (dengan DAP dan PKR)," kata bekas Exco Kerajaan Negeri Selangor dan bekas Pesuruhjaya Pas Selangor.

Dalam pada itu, Hasan turut memaklumkan akan menubuhkan Jati di Kedah dan negeri lain termasuk Pulau Pinang. sumber

Friday, 13 April 2012

Dimana A Samad Said? Guan Eng Cuba Menghalang SJKC Melangan Akhbar B. Melayu

Dimana A Samad Said? Guan Eng Cuba Menghalang SJKC Melangan Akhbar Bahasa Melayu. apa yang diperjuangkan A Samad Said sebelum ini?

A Samad Said penah menyarankan jangan bunuh bahasa ibunda dan sekarang apa sudah jadi?
Apa fungsi A Samad Said ketika Guan Eng bersikap rasis memberi amaran kepada 84 buah sekolah jenis kebangsaan Cina (SJKC) di Pulau Pinang dari melangan dan menggunakan akhbar bahasa melayu?

Adakah A Samad Said jenis manusia hipokrit sehingga sanggup mengetepikan status sasterawan negara, semata-mata untuk berjuang dibawah NGO yang bertopengkan agenda sulit menghancurkan negara?

Sekarang sudah terbukti bahawasanya A Samad Said hanyalah manusia upahan dan suruhan untuk kepentingan teman yang tersayangnya Ambiga.

Sekarang juga telah membuktikan A Samad Said hanyalah manusia mengharapkan populariti sebelum berakhir hayatnya? Untuk apa berada dalam NGO kalau sekadar menonjolkan diri hanyalah seorang mendustai  prinsip sendiri?

Akhbar Melayu: Amaran Guan Eng rasis

Oleh MD. AZRIN ROSLY
pengarang@utusan.com.my


KUALA LUMPUR 12 April - Amaran Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng kepada 84 buah sekolah jenis kebangsaan Cina (SJKC) di negeri itu supaya berhenti melanggan akhbar arus perdana berbahasa Melayu merupakan satu perbuatan rasis yang menghalang perpaduan rakyat.

Presiden Jaringan Melayu Malaysia (JMM), Azwanddin Hamzah berkata, amaran tersebut akan membawa kesan buruk kepada rakyat keseluruhan terutamanya dari segi perkauman dan cintai bahasa kebangsaan.

"Bagi saya, amaran ini merupakan bentuk rasis dan hasutan secara halus bagi membenci bahasa Melayu, sedangkan ia adalah bahasa kebangsaan negara.

"Tidak sepatutnya Guan Eng berbuat sedemikian yang hanya akan membentuk generasi muda di SJKC membenci bahasa Melayu dan secara tidak langsung kepada orang Melayu," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Aii!! Tiba-tiba PAS Menuntut Bersumpah, Anwar Bila Lagi?


Itu dia apabila keadaan terdesak, PAS tahu mengguna cara menuntut orang bersumpah. Wahal sebelum ini macam-macam alasan diberi untuk menghalang Anwar bersumpah atas setiap perangai rosak akhlak Anwar. Kenapa semasa Pakatan Haram terdesak sahaja wajib digunakan kaedah bersumpah laknat. Kenapa Saiful bersumpah laknat dihina dan dicaci?

Ini merujuk kepada Pimpinan Pas Terengganu, Datuk Abu Bakar Chik tidak menolak kemungkinan mendesak Menteri Besar , sumpah laknat dalam bentuk ‘mubahalah’ itu perlu dilakukan jika benar semua pihak mahu memastikan kebenaran berhubung melabel parti itu sebagai Parti Ajaran Sesat. 

Bukankah dulu?
Intan Abdullah & Mohd Nor Yahya – Sat | Aug 16, 08 | 12:39:28 pm MYT-IPOH, 16 Ogos (Hrkh) -Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang menganggap tindakan bersumpah yang dilakukan oleh Saiful Bukhari Azlan bagi mempertahankan kebenaran dirinya terhadap kes liwat membabitkan Ketua Umum PKR, Dato’ Seri Anwar Ibrahim adalah suatu kebodohan.

Memandangkan sekarang PAS sudah membolehkan bersumpah, jadi eloklah dijemput Anwar turun bersumpah untuk menidakan semua persoalan was-was yang melibatkan aktiviti-aktiviti rosak akhlak. Sebelum Anwar berhajat menduduki tahta PM. Boleh ke Anwar?

PAS boleh pusing sekejap boleh dan sekejap tidak, sesuka hati mereka. Asalkan kena kepada keadaan memenangkan mereka. Itulah kalau boleh jangan menuduh sejauh melebelkan PAS sebagai Parti Ajaran Sesat cukuplah kita melebel PE_RA_SIT Islam Semelaysia. Kerana tindakan mereka lebih mengelirukan kerana fahaman politik yang berat kepada mencapai cita-cita Pakatan Haram ke Putrajaya. Biasalah dalam politik boleh menghalalkan cara bagaimana PAS hendak putarkan, supaya sentiasa mencerminkan parti itu dalam keadaan bersih, walaupun banyak daki-daki tebal yang melekat.

Lagipun dalam PAS bukankah banyak perasit yang bertuankan Anwar. Bermakna setakat Nik Aziz dan Haji Hadi termasuk Majlis Ulama hanyalah perhiasan semata-mata. Asalkan Boleh! PE_RA_SIT Islam Semalaysia.

Wan Azizah Giat Mencari Mangsa Terima Pekung

Wan Azizah dan Nurul Izzah dua beranak yang amat mengenali suami anugerah tuhan dengan papa hebat. Terlampau banyak sangat yang dilindungi dalam benak dua beranak ini. Tampa penah menjawap dan menjelaskan sebarang tanda was-was yang bermain di akal fikiran rakyat. Sampai bila mereka mampu bertahan?

Bila disebut soal sampai bila? tentu itulah persoalan yang bermain diruang pemikiran dua beranak. Mungkin PRU13 adalah penamat atau permulaan?

Wan Azizah tahu segala aktiviti liar Anwar, malah tidak  dapat menyembunyikan lagi segala sumbang laku Anwar kerana banyak kawan-kawan Anwar berani tampil memohon minta saman. Itulah kemuncak terkanan mereka sekeluarga. Apatah Azizah adalah mangsa kepada Anwar.  Menurut x-pkr, sejak dari Anwar menjadi menteri dalam kerajaan lagi, Wan Azizah sudah biasa mengalami tekanan hidup. Samada ditenking atau dihendik Anwar itu pekara biasa. Apatah sejarah mereka berduapun dari zaman kawin lari!

Apa yang dua beranak ini cuba pertahankan adalah masa depan mereka pasti kelam jika mereka gagal menawan PRU13. Inilah perjuangan kalah mati dan mangsa serangan utama mereka Datuk Seri Najib. Kerana kemampuan DS Najib memang sukar diduga oleh mereka. DS Najib bukannya Pak Lah. DS Najib mampu bergerak dalam keadaan tertekan dan memberi hasil yang jelas, malah mendapat perhatian daripada rakyat. Atau sebenarnya mereka amat takut sesangat dengan penampilan DS Najib yang semakin ketara dari segala sudut dan berjaya memukau rakyat Malaysia mencalonkan beliau sebagai Perdana Menteri.

Pola perhatian rakyat kepada DS Najib adalah diluar tafsiran dan ramalan mereka. Wahal sebelum ini mereka berasa amat selesa mencapai kemenangan, tetapi dalam keselesaan mereka terlalai hingga terlupa tangungjawap mereka kepada rakyat. Masa makin suntuk tetapi masalah masih banyak lagi belum diselesaikan? Jangan dikaitkan masalah air itu datang dari UMNO BN atau masalah sampah dikaitkan dengan UMNO BN. Kerana itu masalah ciptaan mereka sendiri.

Itulah Izzah sedap menuduh orang dengan hendak memahati kad report prestasi Najib tetapi terlupa kad report prestasi Selangor bagaimana? Isu pasir yang dia beri kepada kroni, sampai sekarang Nurul Izzah buat pekak telinga, pura-pura tidak dengar. 

Sampai bila Wan Azizah sanggup menipu diri sendiri, menipu masyarakat yang jumud pemikiran sehingga meletakkan martabat sebegitu tinggi terhadap Anwar sebagai anugerah tuhan? Wan Azizah juga sanggup bersubahat, walau pun tahu Anwar serta kuncu-kuncunya terlalu banyak melakukan kemungkaran dan korupsi semasa menjadi TPM dan sekarang Izzah pun dah pandai! Kenapa sekarang sedap mengatakan orang? Ohh itu sebabnya Wan Azizah Giat Mencari Mangsa Terima Pekung, siapa tentu yang palin tepat DS Najib. Termasuk dengan melaga-lagakan Datuk Seri Najib atau Tan Sri Muhyiddin supaya dua tunggak utama negara berpecah!

Mereka PKR dalam keadaan tertekan, apatah daftar mengundi semakin memihak kepada UMNO BN yang sebelum ini daftar mengundi banyak masuk malalui kem Pakatan Haram. Sekarang sudah berbeza apabila momentum DS Najib sudah mula bercahaya menarik perhatian rakyat. Malah TS Muhyidin menunjukan kerjasama yang baik dalam membantu UMNO BN mencapai kemenangan. Terbalik pula dengan PKR yang bergolak dengan akar umbi bercakaran menunjukan rasa tidak percaya kepada Azmin. Inilah antara faktor membingungan dan menyebabkan Wan Azizah Giat Mencari Mangsa Terima Pekung.

Selagi mereka serang, semakin perit rasa sakitnya. Wan Azizah dan Nurul Izzah boleh terus berpuraa-pura, kerana itu sahaja yang mereka mampu. Hendak harap tampil memberi penjelasan dan pembuktian setiap isu moral Anwar, jangan harap kerana mereka sedar itu berlaku dan bukti-bukti amat jelas terpapang. Yang pasti PKR akan terkubur dengan angan-angan kosong. Insyaallah.

Pendedahan Laporan Sulit Kes Video Anwar Terbocor Keluar

LAPORAN PENILAIAN VIDEO SEKS ANWAR IBRAHIM
(A) Penilaian secara Teknikal:

1- Tarikh video dirakamkan adalah pada 21-02-2011.

2- Waktu ianya mula dirakamkan – bermula pada 22:23 bersamaan 10.23 malam.

3- Waktu ianya selesai dirakamkan adalah pada 22:45 bersamaan 10.45 malam.

4- Saiz Fail yang dirakamkan adalah – hanya 6.5MB

5- Dipercayai kamera yang digunakan untuk merakam aksi dalam video ini adalah dari jenis “web camera”.

6- Ini adalah disebabkan ianya mempunyai bukaan ruang rakaman 18mm-34mm.

7- Selain itu kejelasan gambar hanya boleh dibandingkan secara pemerhatian 100% mode pada tahap 54Kbps (Kilobits per second).

8- “Kbps” (Kilobits per second) adalah suatu indeks dan sistem untuk mengukur kelajuan rakaman serta kualiti atau resolusi sesuatu gambar dan video.

"K" is expressed in binary bits as "01001011." In traditional usage, 1,024 bits of data equals a kilobit, while 1,024 bytes equals a kilobyte. Kbps always refers to kilobits, while the designation of KB/sec refers to kilobytes.
1024 bits = 1 kilobit
1024 bytes = 1 kilobyte = 8 kilobits
1024 kilobytes = 1 megabyte = 8,192 kilobits
· Written By: R. Kayne
· Edited By: Niki Foster
· Copyright Protected:
2003-2012 Conjecture Corporation

Kanta atau lensa kamera

Gambar 1 – Video dinilai pada saiz pemerhatian 100% dan FLV 54KbpsGambar 2 – Perbandingan kanta (lens) yang digunakan pada ‘Webcam’

9. Dari segi penggunaan kanta atau lensa kamera, kita dapat lihat dengan jelas perbandingan bentuk ruang lensa yang digunakan. Parameter saiz ruang kanta adalah didalam lingkungan 18mm hingga 34mm.

10. Ini dapat dilihat dengan jelas pada lekok seperti dalam gambar rajah di atas.

11. Perkaitan huraian teknikal ini sekaligus menyangkal bahawa sebelum ini terdapat kenyataan bahawa saiz badan di bahagian perut adalah tidak sama. Jika mengikut penilaian teknikal ianya pasti akan berlaku sedikit “distortion” atau lengkung pada paparan gambar kerana kesan daripada penggunaan kanta atau lensa kamera. Atas dasar itu, penelitian terperinci telah dilakukkan dan menunjukkan persamaan yang jelas antara individu di dalam video ini dan rupa paras fizikal Dato’ Seri Anuar Ibrahim adalah dua individu yang sama.

12. Percanggahan pendapat yang menyatakan bahawa saiz perut Anwar Ibrahim tidak sama, sepatutnya tidak timbul dan sememangnya ianya merupakan Anwar Ibrahim. Berikut dilampirkan imej-imej yang menunjukkan bahawa individu yang dinyatakan dalam video in dan Dato’ Seri Anuar Ibrahim adalah dua individu yang sama.Gambar 3: Imej yang menunjukkan persamaan yang sangat jelas kedua-dua rupa. Penilaian imej ini dijalankan berdasarkan perbandingan dari pandangan sisi serta cara belahan rambut yang sama.Gambar 4: Imej ini juga menunjukkan pandangan sisi. Gaya potongan rambut yang sama serta rangka bentuk muka yang sangat serupa dapat dilihat di sini.Gambar 5: Imej ini menunjukkan keluasan dahi Anwar Ibrahim. Selain itu, komposisi, ruang lekuk pada pipi, serta sudut pandangan Anwar Ibrahim juga sama dalm gambar ini.Gambar 6: Persaman iras muka serta ekspressi yang sama dapat

dilihat dengan jelas pada imej ini.Gambar 7: Persamaan dari aspek perut yang menonjol ke

depan secara perbandingan asas adalah sama.Gambar 8: Iras muka yang sememangnya merupakan Anwar IbrahimGambar 9 : Rangka muka serta bentuk badan yang sememangnya adalah Anwar Ibrahim dapat dilihat dengan jelas dalam imej ini.Gambar 10 : Rangka muka serta bentuk badan yang sememangnya adalah Anwar Ibrahim dapat dilihat dengan jelas dalam imej ini. Kali ini imej ini dirakamkan pada jarak pandangan yang sedikit jauh bagi memudahkan penilaian persamaan dilakukan.Gambar 11 – Persamaan jenis kanta yang digunakan untuk merakam video ini hasil perbandingan fakta teknikal pada Gambar 2

Night Vision

i. Sepanjang pemerhatian penilai, model kamera juga menunjukkan yang aksi didalam video ini dirakamkan dengan menggunakan “Night vision Mode”.

"Night vision is the ability to see in low light conditions. Whether by biological or technological means, night vision is made possible by a combination of two approaches: sufficient spectral range, and sufficient intensity range.

By: Philip Gibbs 1996 (Can Human See a single Photon?)

ii. Penggunaan “Night vision” adalah bertujuan untuk merakamkan sesuatu aktiviti didalam gelap dengan lebih terang dan jelas. Ini adalah disebabkan kemampuan pemerhatian mata manusia sangat terhad untuk melihat didalam sesuatu keadaan yang gelap jika hendak dibandingkan dengan haiwan-haiwan. Selain itu, “mode” bagi rakam menggunakan “night vision” adalah hitam putih. Ini adalah kerana kualiti “sensor” pada masa ini lebih berkesan dengan penghasilan warna hitam dan putih. Belum ada alat atau kamera lagi yang mampu merakam gambar berwarna pada ketika suasana yang gelap pada tahap kejelasan yang ditanyang dalam video ini. Ini adalah sebab utama mengapa video ini dirakamkan dalam bentuk dan hasil hitam putih.Gambar 12 – Contoh penggambaran menggunakan kamera “Night Vision latest Model 2012”

iii. Selain itu, secara teknikal juga, keseluruhan gambar yang ditayangkan tidak mempunyai unsur manipulasi atau penambahbaikan semula kepada video ini. Proses suntingan atau “editing” yang dilakukan hanyalah terlalu sedikit iaitu, mengemaskini tempoh masa video itu dirakamkan sahaja. Ini bermaksud rakaman ini hanya memainkan adegan penting dan tidak ditunjukkan adegan mula dan akhir.

iv. Jika kita perhatikan pada tempoh masa yang dimainkan sepanjang 22 minit penting iaitu adegan ketika Anwar Ibrahim masuk ke dalam bilik dan hinggalah beliau keluar dari bilik tersebut. Dapat dilihat pada jam waktu yang bergerak, ianya selaras dan sememangnya jika ianya di manipulasikan (edit and adjust), tempoh masa yang ditunjukkan pada gambar 12 pasti akan tidak selari (pasti akan berlaku “distortion” dari segi masa pada video ini).

v. Jika proses manipulasi dilakukan pada video ini, pasti akan mempunyai kesan manipulasi pada bahagian tempoh masa yang tercatat disebelah kanan video ini.Gambar 13 – Indikator kukuh membuktikan bahawa masa adalah bukti utama video ini dirakam dan tidak dimanipulasi.

Rumusan

(A) ‘Sudah terang lagi bersuluh’, berdasarkan daripada penilaian penilai, rakaman yang dilakukan ini secara teknikalnya adalah tulen dan tiada unsur manipulasi dilakukan oleh mana-mana pihak. Dari segi individu yang terlibat dalam rakam ini 100% merujuk kepada rupa paras Anwar Ibrahim. Ini dapat dilihat dengan jelas pada setiap sudut rakam ini dilakukan serta individu-individu yang terlibat.

(B) Penilai membuat penilaian secara telus tanpa ada sebarang unsur tokok tambah atau kepentingan peribadi. Aspek yang dinilai adalah dari segala segi iaitu, rangka muka, cengkung pipi, penggayaan serta potongan rambut, rangka badan, alat yang digunakan untuk merakam, komen dari maklumat pihak professional di luar negara yang telah dinyatakan didalam buletin 8.oo malam, perbandingan gambar dalam video dan gambar fotografi di luar dan juga jarak pandangan, dekat, sederhana dekat dan juga jauh. Selain itu, rujukan buku-buku yang menunjukkan indeks persamaan teknikal video kamera juga dinilai dan diperhalusi.

(C) Hasil dari semua aspek penilai yang dinyatakan di atas, keputusannya menjurus kepada kebenaran, bahawa Anwar Ibrahim merupakan individu yang berada di dalam rakaman video ini yang bertarikh 21 Feb 2011.

(D) Diharapkan laporan ini dapat membantu usaha dalam mencari kebenaran dan keadilan yang diperjuangkan untuk kepentingan agama, bangsa dan negara.

Mymassa/2012/ori

Cakap-cakap Janji Anwar Dongeng Gaji Minimum RM4000

Rata-rata rakyat berpendapat bahawa janji pakatan pembangkang untuk menyelaraskan gaji minimum sebanyak RM4,000 adalah satu dogengan yang tidak berasas.

Bagi mereka, sememangnya pakatan pembangkang hari ini dilihat begitu banyak menabur janji, namun pada hakikatnya sehingga kini apa yang mereka janjikan itu masih belum terlaksana.

Ini dapat dilihat berdasarkan pencapaian pakatan pembangkang selama empat tahun tempoh pemerintahan mereka di empat buah negeri yang dikuasai ketika diberi mandat oleh rakyat pada PRU12 tahun 2008 yang lalu.

Jelas rakyat sudah bosan dan muak dengan janji-janji bulan dan bintang yang cuba digula-gulakan oleh pemimpin-pemimpin pakatan pembangkang kepada rakyat.

Menurut Duruka Dewi, 21, janji pembangkang untuk menyeleraskan gaji minimum sebanyak RM 4,000 sekiranya mereka berjaya menguasai kerajaan merupakan satu omong kosong yang tidak mungkin terlaksana.

"Cadangan pembangkang itu bagaikan tidak berpijak di bumi yang nyata. Saya berpendapat, janji yang diberi oleh pembangkang itu hanyalah sekadar satu janji untuk menarik perhatian rakyat. Mungkin mereka sangkakan rakyat begitu mudah digula-gulakan dengan janji-janji yang tidak logik seperti itu," jelas Duruka, seorang suri rumah yang berasal dari Kuala Lumpur.

Manakala menurut Wan Fahmi Mohd Rahim, 25, gaji minimum yang dijanjikan oleh pembangkang itu terlalu tinggi dan sukar untuk direalisasikan.

"Ini semua bagi saya hanyalah janji-janji kosong pembangkang untuk menarik perhatian rakyat. Saya yakin, sekiranya mereka memperolehi kuasa sekalipun, janji ini akan hanya tinggal janji. Mereka tidak akan mampu laksanakan.

"Jelas segala janji yang diwar-warkan oleh pembangkang ini sekadar satu janji kosong yang tidak mungkin terlaksana. Rakyat hari ini lebih bijak dalam menilai dan saya yakin, omong-omong kosong pembangkang itu tidak akan diterima oleh rakyat yang berfikiran waras di negara ini," kata beliau yang bekerja di sektor swasta.

Wong Kok Siong, 21, pula berpendapat, janji pembangkang mahu menyeleraskan gaji minimum sebanyak RM4,000 di negara ini sebagai satu janji yang tidak masuk akal.

"Bagi saya, kalau mahu berjanji pun biarlah kena dengan realitinya. Janganlah berjanji sesuatu yang tidak masuk akal seolah-olah rakyat di negara ini bodoh dan tidak tahu apa-apa. Ini semua janji omong kosong pembangkang. Saya fikir, sebagai seorang warganegara yang berfikiran realistik, kita tidak perlu ambil berat dengan janji-janji mereka itu," ujarnya.

Manakala bagi Ira Roza Asri, 34, mengakui bahawa segala janji-janji pembangkang yang ditaburkan selama ini memang sukar untuk dipercayai.

Ini memandangkan banyak perkara yang dijanjikan oleh pembangkang sukar untuk diterima dan setakat ini, biarpun mereka telah menguasai empat buah negeri, namun setakat ini tidak ada perlaksanaan terhadap janji-janji mereka sebelum ini.

"Begitu juga dengan janji penyelarasan gaji yang begitu tinggi angkanya ini. Bagi saya ia memang susah untuk dilaksanakan. Memang pelik apabila pakatan pembangkang suka menabur janji padahal apa yang dijanjikannya secara logiknya amat sukar untuk dilaksanakan.

"Janji mereka hanyalah sekadar janji untuk memenangi pilihanraya dan hakikatnya, mereka sendiri tidak mampu untuk melaksanakan janji-janji mereka itu," tegasnya. -MediaUMNO

Lagi http://umno-online.com/?p=58398

Thursday, 12 April 2012

PAS Menghalang Akar Umbi Perjuangkan Soal Akidah


Semenjak Hasan Ali dipecat, Hasan Ali semakin bebas berjuang mempertahankan akidah umat. Namun demikian PAS tidak penah berpuas hati, walaupun setelah pemecatan Hasan Ali kerana sehingga sekarang mereka berasa bersalah kerana terpaksa mengorbankan Hasan Ali kerana itu arahan dari kuasa yang lebih besar dari tututan agama iaitu Azmin Ali dan Anwar.

Apasalahnya kalau PAS biarkan Hasan Ali perjuangkan soal-soal akidah jika buat masa ini PAS tidak berkesempatan untuk tujuan itu kerana terlampau sebok mengejar bayang-bayang Putrajaya. Biarlah dia bergerak sebagaimana Kerajaan Pusat membenarkan mereka bergerak sebebas-bebasnya. Lagipun Hasan Ali bukan setelah keluar dari PAS baru hendak perjuangkan Akidah Umat, dia berjuang semenjak berada di dalam PAS. Masalahnya PAS tidak mendapat arahan bertulis dari Pakatan Haram jadi boleh disifatkan sebagai apa yang Hasan Ali lakukan semasa dalam PAS dianggap sebagai satu gerakan yang salah kepada dasar parti dan dasar Pakatan Haram.

Tidak apalah kalau memperjuangkan akidah umat dianggap sedemikian rupa, tetapi setelah Hasan Ali rela lepaskan segala jawatannya dan ganjarannya, demi semangatnya hendak memperjuangkan akidah umat. Kenapa masih ada orang-orang PAS tidak puas-puas lagi untuk memfitnah Hasan Ali? Inikah atas arahan-arahan Pakatan Haram yang tidak sedap duduk dengan perjuangan Hasan Ali. Arahan semenjak Hasan Ali masih bersama PAS sehingga di pecat.

Dimana kedudukan Majlis Ulama dalam PAS sekarang yang kononnya mempunyai Majlis Syura mampu mengawal tindak-tanduk perjalanan Parti. Kenapa kehadiran Majlis Syura Ulama sekarang lebih dilihat untuk mempolitikan apa sahaja kemungkaran Pakatan Haram supaya dihalalkan. Adakah rakyat tidak nampak bagaimana PAS mempolitikan islam hingga habis melanggar akidah, syariat dan rukun, semuanya dibungkus seperti sampah sarap, demi teruja dengan janji-janji Anwar, PKR dan DAP dengan bayangan kegairahan menduduki tahta Putrajaya. Salahkan Majlis Ulama memberi ruang kepada Hasan Ali atas dasar haknya untuk berjuang ke jalan Allah. PAS jangan terlampau perasan sangat hingga hanya mereka dan warga PAS dan Pakatan haram sahaja yang layak memperjuangkan ke jalan Allah?

Azizah "Meletup" Tiga Kali, Anwar Tidak Sempat Hendak Lari

Ohhh Abang Nuar! Kak Jah Meletup lagi,
Bedegup jantung Bang Nuar kena apa lagi nak kena auta dekat bini!!
Abang Nuar salah temberang Kak jah lagi-lagila meletup!
Kak Kata kalau kat rakyat Malaysia bolehlaa buat auta tapi dekat bini bukannya buta mata tapi buta hati je.

Gempar! Calon PRU13 PAS Bakal Bertatu Seluruh Badan


Dunia PAS bakal digemparkan dengan kehadiran calon bertatu seluruh badan. Kalau sebelum ini mereka gadaikan Negara Islam, hukum Hudud, dasar DEB,  tiada pembelaan Raja-raja, mengugurkan pembelaan bangsa Melayu dan menempat calon cina. Kini ditambah lagi dengan kehadiran calon bertatu fuh! Makin hebat PAS menjadi cerca-merba!! Apa hendak dikatakan lagi kalau hati terlampau berhajat sangat ke Putrajaya semua dilanggar habis! Punca utamanya kerana PAS hilang jati dirinya!!

Nampak sangat PAS sudah tidak yakin memenangi hati rakyat Sarawak sehingga sanggup meletak calon berbangsa iban! Sampai bila PAS menjadi perasit kepada dirinya sendiri?

__________)Petikan Borneo Post(__________

MIRI: PAS mengumumkan pendirian mereka untuk tidak memberi ruang yang mudah kepada Barisan Nasional (BN) memenangi mana-mana kerusi dalam Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang walaupun terpaksa meletakkan calon daripada kaum Iban.
Ketua Penerangan PAS Sarawak Mohd Azwani Abdul Rani semalam mengesahkan parti itu akan meletakkan dua calon Iban untuk bertanding mewakilinya iaitu di kerusi Sibuti dan satu lagi, sama ada di kerusi Igan atau Tanjung Manis.

Ayat "Kalau" Anwar Memang Berbisa

Jika anda sering mengikuti siri bagaimana Anwar berceramah atau berinteraksi dengan rakyat. Perkataan kegemarannya ialah "Kalau" dan "Percaya sama saya" itulah gayanya Anwar menabur janji-janji manisnya. Mari imbas kembali trajedi kampung Buah Pala dianayai dari ayat-ayat manis Anwar:

"You semua kena percaya saya"
"Kalau dua minggu sudah menang"

Itulah ayat-ayat yang "power" terkeluar dari mulut Anwar untuk menyakinkan penduduk kampung Buah Pala yang kononnya Anwar Ibrahim menolong mendapatkan hak menetap di kampung tersebut. Tetapi ayat "Kalau" Anwar Memang Berbisa, selepas Pakatan Haram benar-benar memerintah Pulau Pinang apa yang terjadi, Kampung Buah Pala didatangi jentolak meroboh setiap rumah penduduk kampung dan mengusir mereka tinggalkan kampung tampa apa-apa pembelaan. Itulah gaya-gaya auta Anwar. Rakyat perlu menghindar menyambut perkataan "Kalau" Anwar sebelum anda jadi mangsa seterusnya.

Sebab itu dalam UMNO BN tidak penah menggunakan perkataan "kalau" untuk menutup apa permasalahan yang bangkit. DS Najib biasanya ambil masa sedikit untuk bertenang dan meneliti sebaik mungkin ,sebelum mengeluarkan sebarang kenyataan kepada umum. Jika perkara tersebut mampu dilakukan DS Najib akan mengumumkan seberapa segera dan jika itu diluar kemampuan kerajaan berkata tidak mampu, tetapi dalam masa yang sama kerajaan tetap mengkaji bagaimana untuk mengurangkan sedikit beban masalah tersebut.

Anwar sekarang berkata:
Kalau Pakatan Rakyat berjaya memerintah Malaysia. dalam masa 24jam harga minyak diturunkan
Bayangkanlah 24jam hendak turun harga minyak, boleh percaya ke tahap auta setinggi itu. Bagaimana dengan janji menghapus tol Pulau Pinang sampai sekarang senyap sepi?

Kalau Pakatan Rakyat diberi hak memerintah, kita akan hapuskan PTPTN.
Inilah janji dengan alasan mengunakan wang petronas. Alamat bankraplah Petronas kalau semua subsidi dia saja kena tangung ditambah dengan PTPTN sehingga RM43 bilion lagi

Kalau Pakatan Rakyat memerintah semua benda selesai
Apa yang selesainya, masalah kat Selangorku itu berapa tahun dah tidak selesai-lesai, cuba-cuba rakyat ambil tahu masalah air Selangor dan sampah Selangor, apa yang seudah berlaku, adakah sudah selesai?

Itulah gaya Ayat "Kalau" Anwar Memang Berbisa mainan auta, sekali dia kata "Kalau" kepada anda, bersiap sedialah menjadi mangsa sekiranya anda terjebak dalam permainannya Ayat "Kalau" Anwar Memang Berbisa. Hendak tahu kenapa kawan-kawan terbaik yang bersama-sama menubuhkan PKR, pakat-pakat lari meninggalkannya. Sebab Anwar penah berjanji "Kalau" 16 september berjaya anda jadi timbalan perdana menteri dan macam-macam mengikut individu. Sampai 2-3 orang ditawar jadi PM pun ada! Itulah Ayat "Kalau" Anwar Memang Berbisa

Anda mahu mengadaikan masa depan dengan terjebak dalam perkataan "Kalau" Anwar, huh memang alamatlah anda akhirnya!

Anwar Histeria Bila IMF Memuji Prestasi Ekonomi Najib

Pada 6 Febuari 2012, Lembaga Pengarah Eksekutif IMF telah memuji kerajaan Malaysia yang mampu menegekalkan prestasi makroekonomi Malaysia walaupun selepas kemelesetan ekonomi dunia dengan prestasi kewangan yang teguh. IMF mengakui yang Malaysia berjaya kerana mempunyai asas-asas yang kukuh dan rangka jangka panjang yang teratur menjadikan berada dalam keadaan yang amat selesa untuk menghadapi persekitaran ekonomi luar yang masih tidak menentu dimasa-masa yang datang.

Jangan lupa Pengarah IMF berkata sistem kewangan negara kekal kukuh, kapital, dan berdaya tahan. Ini menunjukan apapun wayang yang dimainkan Pakatan haram hanyalah sekadar mengalih perhatian politik kepada menyokong mereka dan bukan kerana kebenaran atau kemampuan mereka.

Sekarang apa lagi Anwar hendak auta tentang ekonomi dan perancangan struktur ekonomi negara di bawah najib setelah Gabenor Bank Negara terbaik didunia menafikan ramalan ekonomi Anwar dan lapuran hutang negara yang telah langsai termasuk bukti-bukti lain bagaimana pengukuhan ekonomi negara (klik yang berwarna untuk mengetahui lanjut)

Negara kita masih juga memerlukan pembaharuan struktur ekonomi negara  untuk peningkatan potensi ekonomi supaya lebih berkembang. Yang pasti barisan pakar ekonomi negara telah melakar perancangan yang terbaik dan kemas hingga membuktikan mereka bukan sekadar bercakap tetapi berjaya merelisasikan dalam bentuk memberi mamfaat kepada rakyat, termasuk merelisasikan Tranformasi Kerajaan yang juga menitik berat terhadap keperluan dan kebajikan rakyat. rujuk sini untuk lebih jelas

Yang menjadi masalah ancaman utama perancangan dan peningkatan ekonomi negara, bukannya datang dari situasi luar tertapi lebih terancam dengan keadaan politik pembankang yang cuba mensabotaj apa jua perancangan Perdana Menteri.

DS Najib telah menunjuk bukti kemampuanya mentabir negara dan kenapa kita hendak menidakan kemampuannya?
__________)Rujuk sini untuk sumber lebih jelas(__________


Wednesday, 11 April 2012

Melayu Tidak Diiktiraf Dalam Perlembagaan PAS

Perlembagaan PASsemakin melencong dengan tidak menyebut menegak hukum Allah, meggugurkan negara Negara Islam, tiada pembelaan Raja-raja dan mengugurkan pembelaan bangsa Melayu. Semua ini asalnya menjadi perjuangan asal dalam PAS. Sekarang segalanya telah hilang setelah berjinak-jinak sebagai kaldai Pakatan Haram.

Berdasarkan sekarang perlembagaan Pas, tidak lagi peruntukan memperjuangkan hak dan kepentingan bangsa Melayu. Ini bermakna bahawa tidak ada hak istimewa bangsa Melayu dan Bumiputera. Jadi siapakah yang bakal memperjuangkan negara islam setelah menidakan Ketuanan Melayu. 

Jika menyingkap kembali laporan sebuah akhbar (15 September 1985), PAS membuat aku janji dengan kaum Cina Terangganu pada 14 September 1985, untuk menghapuskan Hak Istimewa Melayu jika PAS berkuasa. Malah pilihanraya tahun 2004. Haji Hadi Awang berjanji memansuhkan hak keistimewaan orang Melayu dalam perlembagaan jika mereka berjaya memerintah dan membentuk sebuah negara Islam ala PAS 2004.

Tertapi itu semua sebelum pasca PRU12 2008 iaitu semasa PAS dengan DAP bagaikan anjing dan kuching. Menjelang 2008 PAS telah menegmaskini sebagai kaldai-kaldai terhebat buat DAP dalam Pakatan Haram. PAS lebih sedia dan bertegas untuk menghapuskan Hak Istimewa Melayu, hukum Allah, negara Islam dan Raja-raja, sekali harung habis kesemua.

Sebagai kesedian itu PAS rela menggugurkan sesiapa sahaj yang hendak jadi hero dalam PAS dan boleh menggangu-gugat hubungannya dengan Pakatan Haram sebagai kaldai termanja. Huhh selamat dari menjadi kaldaipun kena pecat juga. Pecah Palak Mikir layan puak-puak nih!

Najib Yang Dilaga-lagakan, Anwar Pula Ditimpa Bala

Fuh punyalah berangan puak-puak ini, mencari helah melaga-lagakan kedua-dua tongak pemimpin negara. Semuanya sengaja dipolitikan bagi mendapat rentak-rentak Pakatan Haram yang hilang dan tergelam kerana tiba-tiba DS Najib dijulang rayat sebgai tokoh wira dan tokoh permimpin terbaik. Hinggakan menjatuh kreditlibiti Anwar Ibrahim yang penuh dengan isu kurang kecekapan menasihat Selangor, isu moral dan 1001 jenis isu yang terbiar tampa terjawap. Sebenarnya apa yang menjatuhkan Anwar datang dari sikap murah akhlaknya sendiri. Jika sekali mungkin orang percaya tapi adakah berkali-kali melakukan perkara yang sama tidak memungkinkan terdetik sedikit-demi sedikit rasa was-was merebak di hati rakyat. Sehingga akhirnya menjadi wabak penyakit sampai hilang terus kepercayaan kepada Anwar. Itulah situasi sebenar sedanga berlaku!

Datanglah seorang perasit PAS yang dulunya bukan main anti Anwar, Tapi tiba-tiba bersemangat membela Anwar walaupun mereka sedar, Anwar ada sebab-sebab yang kuat yang membolehkan dituduh biseksual. Datuk S Nallakaruppan dan peguam Datuk Seri Dr Muhammad Shafee Abdullah berani mati tampil meminta dan memohon disaman sehingga Anwar tergamam hilang punca untuk membalas serangan terhadap keberanian mereka berdua.  Kaldai-kaldai PAS sendiripun tahu apa cerita sebenarnya. Tertapi memandang arena politik kempunan Pakatan Haram sudah terlampau lama menhantui mereka. Semuanya di ketepikan demi semangat ke Putajaya. 

“Selepas pilihan raya ke-13, kita memang nak Datuk Seri Anwar Ibrahim digantikan oleh Datuk Seri Najib atau Tan Sri Muhyiddin sebagai Ketua Pembangkang,” kata  Mustafa Ali  kepada Harakahdaily. Inilah gaya ucapan menghasut dan memberi keyakinan kepada pengikut-pengikut mereka sendiri terutama dari akar umbi PAS. Puncanya kerana mereka sendiri terasa yang semakin ramai akar umbi mula menaruh rasa curiga kepada parti PAS sendiri. Apatah lagi kisah Hasan Ali antara sebahagian penyebab yang menyumbang rasa hilang kepercayaan dalam akar umbi dan atas pagar.

Kalaulah wabak penghijrahan beramai-ramai semakin kuat berlaku dalam PAS tampa ditangani, bermakna PAS diambang maut. Mereka sedar ramai pengikut PAS samada akar umbi atau atas pagar mula terpesona dengan penampilan DS Najib yang semakin hari semakin dianggkat sebagai calon terbaik Perdana Menteri. Sebab itulah dengan apa kos dan carapun, mereka perlu menjatuhkan DS Najib seorang dengan seteruk-teruknya. Kerana sebab inilah seringkali rakyat dipertontonkan siri-siri menjatuhkan DS Najib dan keluarganya tampa henti-henti. malah bersilih ganti cerita dan tomahan. Semuanya sekadar bertumpu kepada DS Najib seorang. Sebab Pakatan Haram sebenar paling takut DS Najib berbanding UMNO BN.

Tapi sayang seribu kali sayang. Semakin kuat mereka menyerang DS Najib semakin bersungguh-sungguh DS Najib merelisasikan Tranformasi Kerajaan, maka semakin menyerlah penampilan DS Najib dan semakin sayang rakyat untuk mengetepinya sebagai calon Perdana Menteri. Apatah diwaktu yang sama watak Anwar pula semakin banyak tanda was-wasnya. Semakin nampak sifat munafik. semakin nampak ketidak cekapan mentabir negeri terutama Selangor. Kalau Anda Bijak Anda Pilih Yang Mana.

Yang Pasti selagi kuat Anwar menyerang DS Najib semakin banyak bala datang bertimpa-timpa kepadanya termasuk Azmin. Semakin ramai pula kawan-kawan seperjuangan lari meningalkannya. Zaman Anwar yang sebenarnya dah lama tamat, cuma tinggal masa yang melabuh tirainya. Insyaallah yang benar tetap dimakbulkan Allah. Dan buat masa sekarang kebenaran DS Najib yang semakin menyerlah mengalahkan Anwar.

Anwar Berdendam Besar Dengan Menteri Kewangan Ke2


Alamak!!Anwar Simpan Dendam Dengan Meteri Kewangan Kedua, kerana dengan sengajanya memalukan Anwar di depan berjuta-juta rakyat Malaysia. Semuanya berpunca dari Sikap Menteri Kewangan Kedua tidak sabar-sabar untuk mengumumkan Hutang Bank Dunia telah dilangsaikan kerajaan. Habis semua! telah menggagalkan rancangan-rancangan Pakatan Haram menyerang isu ekonomi dan kewangan negara.

Hah Lain yang yang dirancang dan dicanang Anwar, lain pula yang jadi. Itulah situsai Anwar sekarang hilang pedoman bagaimana lagi, hendak serang UMNO BN. Habis satu persatu isu yang hendak dibawa Pakatan Haram dipatah-patahkan macam ranting kering. Kasihan! Kasihan! Kasihan! Itulah kerja-kerja jahat dan mengkhinat ini mana penah direstui Allah.

Azmin lagilah terdiam melihat big bossnya mengamuk sakan sebab dia pun 2x5, setakat hendak perabis duit pandai laa dan lain-lain jangan ditanya!! Ambik Kau menjahat mengkhianat lagi!! Selangor apa cerita, habis haru-biru kerana Penasihat Seringgit. Sekarang dimalu dan dimalu dan dimalukan!! Kerana negara dibawah DS Najib semakin berkembang sumber dan simpanan kewangan. Malah rakyat dapat bonus bermacam-macam ada. Anwar boleh ke!! BOLEH! BOLEH BLAH!!
KUALA LUMPUR 9 April - Kerajaan sudah melangsaikan pinjaman yang dibuat dari Bank Dunia manakala sebahagian besar pinjaman Bank Pembangunan Asia (ADB) sudah dijelaskan.

Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah (gambar) berkata, pinjaman kerajaan berjumlah AS$2.646 bilion (RM7.938 bilion) dari Bank Dunia yang dibuat antara 1965 dan 1999 sudah sepenuhnya dilangsaikan pada 2011.

"Pinjaman ADB pula yang diperoleh pada 1968 hingga 2002 berjumlah AS$1.285 bilion (RM3.855 bilion) sehingga Disember 2011 masih lagi berbaki AS$124 juta (RM372 juta)," katanya ketika menjawab soalan Alexander Nanta Linggi (BN-Kapit) pada sidang Dewan Rakyat hari ini.

Ahmad Husni memberitahu, jumlah keseluruhan pinjaman kerajaan dari Bank Dunia dan ADB antara 1965 dan 2002 berjumlah AS$3.931 bilion (RM11.793 bilion) yang dibuat setelah mengambil kira kemampuan kerajaan untuk membayarnya semula.

"Kerajaan mengamalkan pendekatan pengurusan hutang yang berhemat di mana pinjaman dibuat hanya untuk membiayai projek-projek pembangunan.

"Kerajaan akan terus komited menjelaskan bayaran pinjaman mengikut jadual yang ditetapkan dan tidak meminjam daripada Dana Kewangan Antarabangsa (IMF)," katanya
Sumber Utusan Malaysia

100'000 Lagi Calon Pengundi Hantu BN

Ada 100'000 Lagi Calon Pengundi Hantu BN. Kenapa mereka bakal digelar pengundi hantu. Sebab mereka-mereka ini berasa amat yakin dengan penampilan DS Najib yang bergitu bersunguh-sungguh membantu rakyat di zaman serba mahal ini. Anwar boleh buat ke!! Tolong! Tolong! Jangan harap pakar auta nanti habis dibelit-belit gadai dekat IMF. Kalau di ikut dengan apa yang dibuat di Selangor semuanya tak jadi! Malah tidak tertunai janji je dah berbakul-bakul.

Rakyat sudah semakin sedar dengan kemampuan dan pengalaman DS Najib Razak yang semakin cekap bekerja hingga mampu mengendali Program Transformasi Kerajaan (GTP) dengan berkesan sekali. Tampa memudaratkan kewangan negara, pembangunan negara, pendidikan negara dan meminggirkan kebajikan rakyat. Tidak lupa juga untuk memberi semangat kepada rakyat berpendapatan rendah, supaya berpeluang mempunyai dana untuk simpanan masa depan. Lihat semuanya disusun dengan cantik dan tersusun sekali. Malah telah terbukti berkesan dalam mengatasi masalah jangka pendek, sederhana dan panjang. Terbuktilah DS Najib satu-satunya calon terbaik menjadi Perdana Menteri Malaysia.

Permohonan terhadap program SARA 1Malaysia melebihi sasaran

KUALA LUMPUR: Sambutan terhadap Skim Amanah Rakyat 1Malaysia (SARA 1Malaysia) begitu memberangsangkan dengan lebih 100,000 permohonan diterima sehingga 21 Mac untuk menyertai skim tersebut sejak dilancarkan Januari lalu, Dewan Rakyat diberitahu hari ini. 

Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Donald Lim Siang Chai ketika menjawab soalan tambahan Datuk Mohamad Aziz (BN-Sri Gading) status terkini skim tersebut memaklumkan bahawa 62,427 permohonan SARA 1Malaysia sudah diluluskan. 

Kepada cadangan Mohamed supaya skim itu diperluaskan bagi meliputi sehingga satu juta isi rumah memandangkan ia membawa manfaat besar kepada rakyat, Lim berkata beliau akan memanjangkan cadangan itu kepada Menteri Kewangan untuk pertimbangan.

SARA 1Malaysia diperkenalkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak untuk membantu   100,000 isi rumah berpendapatan kurang dari RM3,000 sebulan di negara ini terbabit dalam pelaburan untuk menjana pendapatan tambahan. 

Program yang diuruskan Amanah Saham Nasional Bhd (ASNB) itu memberi jaminan pulangan antara RM5,000 hingga RM13,000 selepas lima tahun. 

BERNAMA

Tuesday, 10 April 2012

Video Polis Cedera Dibelasah Dua Breadik Di Sarawak

Dua beradik ditahan kerana serang anggota PORU selepas perlawanan Sarawak-Kelantan

KUCHING: Dua beradik ditahan petang semalam berhubung serangan yang mengakibatkan seorang anggota Unit Tindakan Rusuhan Awam (PORU) cedera parah di bahagian mulut selepas perlawanan bola sepak Sarawak menentang Kelantan.
Kedua-duanya diberkas di kediaman mereka di Jalan Bayor Bukit, Tabuan Jaya sekitar jam 6 petang.Suspek-suspek yang merupakan adik-beradik itu masing-masing berumur 28 dan 30 tahun.Mereka ditahan selepas mengakibatkan seorang anggota PORU cedera teruk di bahagian mulut apabila dibelasah secara bertubi-tubi di Stadium Negeri, di sini malam kelmarin.
Timbalan Ketua Polis Daerah Kuching (KPD) Superintenden Pauzi Bujang ketika dihubungi Utusan Borneo yang enggan mengulas dengan lebih lanjut memberitahu kes itu sedang disiasat. “Kami (polis) tidak dapat memberi sebarang komen (sehingga siasatan selesai),” katanya. Dalam insiden yang berlaku sejurus perlawanan tamat, dua anggota PORU cuba meleraikan pergaduhan antara penyokong Sarawak dan Kelantan. 
Bagaimanapun, ia berakhir dengan keadaan ngeri apabila dua penyokong bertindak ganas dengan menumbuk salah seorang anggota FRU bertubi-tubi sehingga pengsan. Bagaimanapun, cubaan anggota PORU lain untuk memberi bantuan kepada rakannya yang dalam keadaan tidak sedarkan diri dihalang oleh salah seorang penyerang. Kekecohan itu terjadi apabila sekumpulan penyokong kedua-dua pasukan bola sepak Sarawak dan Kelantan saling berperang mulut sebelum pergaduhan terjadi.Kira-kira 30 anggota dikejarkan ke kawasan tempat duduk  penonton bagi meleraikan pergaduhan sebelum ia menjadi lebih teruk. 
Mangsa seterusnya dikejarkan oleh unit ambulans Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) ke Hospital Umum Sarawak (HUS) untuk rawatan lanjut. Sumber 

Mamat Inikah Mengelirukan Umat Islam

Negara kita mengalami pemurtadan umat islam yang semakin membimbangkan kerana kekeliruan  umat yang semakin menjadi-jadi. Manakala Mamat ini dikaitkan dengan membawa fahaman pluralisme ke Malaysia. Mamat ini seorang politikus. Kadang-kadang politik menghalalkan segala-galanya. Bukan hendak menuduh dan susah sebenarnya untuk menunding jari menuduh sesuka hati kepada seseorang menjadi penyebab samada secara langsung atau tidak. Bagaimanapun fahamilah tegaskan Nabi SAW mengajarkan kita "Katakan yang benar walaupun ia pahit" (Hadith ini disahihkan oleh Ibn Hibban). Kalau kita berbicara tentang akidah adakah kita boleh samakan dengan tabsud kepada kepartian atau tabsud kepada individu?   

Jika benar-benar mamat ini penyebab kenapa tidak diperbetulkan dengan apa yang diucapkan?

Untuk siapa dia hendak mempertahankan dengan ucapan dibuat?

Bagaimana dengan mereka-mereka  yang sering mempertahankan mamat ini sepanjang masa walaupun menyedari sesuatu yang tidak kena dengan mamat ini? Kita membicarakan sesuatu yang was-was dan wajar kita pertimbangkan kerana ini melibatkan soal yang besar, iaitu soal islam dan negara!

Lihat video ini dan baca huraian petikan ucapan mamat ini berjudul Religion and Pluralism in a Divided World di London School of Economics pada 18 Mac 2010. Anda nilailah sendiri samada wajarkan kita dalam situasi was-was, membenarkan mamat ini memimpin kita?

Mempertikaikan kebenaran aqidah yang eksklusif


DSAI : "But I say bear it we must for indeed, it is a stark reality of our world that certain religious groups hold that only certain fundamental doctrines may lead to salvation. This exclusivist outlook unfortunately cuts across the board as between religions as well as within the denominations".
Maksudnya : "Tetapi saya katakan tanggunglah, sesungguhnya, kita mesti lakukannya, ia merupakan realiti sebenar di dunia kita hari ini, bahawa golongan-golongan agama tertentu menganggap hanya ajaran asasi tertentu (fundamental doctrines) sahaja yang membawa ke arah jalan keselamatan (salvation). Pandangan yang ekslusif ini (yang mengangap hanya satu agama sahaja benar), malangnya telah tersebar secara meluas dalam hubungan antara agama-agama dan juga di kalangan mereka yang sama agamanya".

Mengakui faham The Transcendent Unity of Religions : satu kebenaran banyak jalan


DSAI : "Back in the 13th century, the mystical poet Jelaluddin al-Rumi wrote in the Masnavi:

“The lamps are different but the Light is the same, it comes from Beyond; If thou keep looking at the lamp, thou art lost; for thence arises the appearance of number and plurality.”
Those verses couldn’t be more relevant for us today. Despite rancorous debates linking religion to conflict and discrimination, it remains a fact that at a personal level religious experience boils down to certain universal concepts. Where does man come from? What is his purpose? What happens when he dies? The spiritual path subscribes us to a universal quest for truth and the pursuit of justice and virtue.

Maksudnya : "Kembali ke belakang, dalam abad ke 13, seorang penyair sufi Jelaluddin al-Rumi menulis dalam Masnawinya (Koleksi Puisi Arab-Parsi) :

Lampu-lampunya adalah berlainan, tetapi Cahaya itu adalah sama, ia datang dari Seberang Sana; Seandainya kamu terus menerus melihat pada lampu, kamu akan tersesat; kerana dari sana muncul pelbagai bilangan dan kemajmukan (plurality).
Bait (puisi) itu adalah sangat relevan kepada kita hari ini. Walaupun terdapat perdebatan-perdebatan yang penuh dengan kebencian berlaku (hari ini) yang menghubungkan agama dengan konflik dan diskriminasi, (tetapi) yang menjadi hakikat bahawa tahap pengalaman keagamaan peribadi akhirnya kembali kepada konsep universal tertentu. Dari mana datangnya manusia? Apa matlamat hidupnya? Apa yang berlaku selepas meninggal dunia? Jalan kerohanian itu akan membawa kita kepada satu pencarian universal tentang kebenaran dan usaha untuk mencapai keadilan serta sifat keunggulan".

Dengan pluralisme agama tiada agama yang lebih tinggi dari agama lain


DSAI : "Today, freedom of religion without which there can be no religious pluralism, is an entrenched constitutional liberty in the established democracies. As such, favouring one religion over another or granting it a position at the expense of others may be considered as being against the spirit of religious pluralism. Yet this still happens even in certain established democracies in Europe while in the Middle East and in Southeast Asia this ambivalence has been virtually taken for granted until recently".

Maksudnya : "Pada hari ini, kebebasan beragama (freedom of religion) yang tidak ada Pluralisme Agama (religious pluralism), adalah tertanam teguh sebagai kebebasan dalam perlembagaan dalam negara-negara demokrasi. Dengan demikian, maka memihak kepada sesuatu agama (tertentu sahaja) dan tidak yang lain atau memberikannya kedudukan yang mengorbankan yang lain boleh dianggap sebagai bertentangan dengan semangat pluralisme agama. Namun perkara ini masih berlaku walaupun dalam negara-negara demokrasi yang teguh kedudukannya di Eropah, manakala di Timur Tengah pula dan di Asia Tenggara, sikap bercanggahan di antara dua perkara yang saling berlawanan ini disifat sebagai perkara lumrah yang biasa berlaku(taken for granted) sehingga akhir- akhir ini".

Menafikan konsep Islam dan kafir, benar dan sesat


DSAI : "I believe I’m not alone in saying that for religious pluralism to flourish in a divided world, it is morally unacceptable to say to people of other faiths:


“We believe in our God and we believe we are right; you believe in your God, but what you   believe in is wrong.”

Maksudnya : "Saya percaya bahawa saya bukan keseorangan dalam membuat kenyataan tentang pluralisme agama untuk berkembang subur dalam dunia yang terbahagi-bahagi sifatnya ini, maka adalah perkara yang tidak boleh diterima dari segi moral apabila seseorang itu berkata kepada orang lain yang mereka mempunyai sistem kepercayaan lain (yang lebih benar) daripadanya:

Kami beriman kepada Tuhan kami dan kami percaya kami benar, anda percaya kepada Tuhan anda, tetapi apa yang anda percaya adalah tidak benar".

Terpengaruh dengan faham Falsafah Abadi (Perennial Wisdom) dan Kesatuan Metafizik (Metaphysical Unity)


DSAI : "Whatever the religion, whether it be Islam, Christianity, Judaism, Sikhism, Hinduism and many others, I believe that the higher truths which go beyond mere practice and ritual all converge on the singular truth: and that is from God we were sent forth and unto God shall we return. Yet certain leaders of the major world religions continue to make exclusivist claims to the eternal truths rather than accepting the commonality that binds us. If we accept that there can be unity in diversity, religious pluralism can therefore be a unifying force, not a cause of division. That is the way to take us away from darkness into light, from war to peace and from hatred and evil to love and kindness".

Maksudnya : "Apa juga agamanya, sama ada Islam, Kristian, Sikh, Hindu dan banyak lagi yang lain, saya percaya bahawa kebenaran-kebenaran yang lebih tinggi (higher truths) yang mengatasi amalan- amalan semata (mere practice) dan ibadat (ritual) semuanya terpusat atas kebenaran yang satu itu (singular truth): bahawa dari Tuhan kita datang dan kepada Tuhan kita kembali. Tetapi terdapat pemimpin-pemimpin agama tertentu di dunia yang terus menerus membuat dakwaan yang eksklusif (exclusivist claims) yang mereka memiliki kebenaran yang kekal abadi (the eternal truths) berbanding dengan penerimaan terhadap kebersamaan (commonality) yang boleh mengikat di antara kita. Kalaulah kita menerima bahawa (kita) boleh menjadi kesatuan dalam kepelbagaian, maka pluralisme agama adalah satu tenaga penyatuan tersebut, (dan) bukannya faktor perpecahan. Itulah jalannya untuk kita keluar daripada kegelapan kepada cahaya, daripada perang kepada damai, daripada kebencian dan kejahatan kepada kasih sayang dan kebaikan".

Kesimpulannya, terdapat kesilapan pemikiran yang jelas oleh DSAI yang perlu diperbetulkan. Ada kemungkinan DSAI tidak mempunyai kelengkapan Islam yang mencukupi sebelum mentelaah buku-buku pemikiran yang ditulis oleh Barat dan orientalis sehingga wujud seolah-olah satu direct endorsment pemikiran Barat di dalam pemikiran DSAI. Semoga Allah SWT memberi hidayah kepada beliau dengan menarik balik ucapan ini. Dan semoga ada golongan ulama dan asatizah yang mendampingi beliau dapat menegur kesilapan pemikiran ini. Di pihak kerajaan mungkin dengan memanggil DSAI untuk bermuzakarah tentang maksud 'pluralisme agama' boleh menjernihkan keadaan.
Akhirnya ditegaskan, ini adalah isu aqidah dan tiada kena mengena dengan politik kepartian! Wallahu a'lam.

Isu Terkini

get this widget here