Jadilah Pengikut Pecah Palak Mikir

Saturday, 3 January 2015

Kerana Bodoh Sombong Rafizi Mangsa Belasahan Rakyat


Apa punya bangang dengan Rafizi ini. Tidak habis habis membuat onar dan akhirnya menjadi mangsa belasahan.

Tetapi buatlah camnapun rupa gampang ini memang macam tu lah tidak akan tahu bersyukur melainkan merungut tidak sudah-sudah.

Sepatutnya di waktu negara ditimpa bencana adalah lebih wajar fikirkan bagaimana hendak bantu rakyat yang susah di timpa banjir.

Sudahlah Anwar melancung sampai sekarang belum pulang-pulang. Apa alasannya tidak dapat beli tiket malah tak tidak boleh tukar tiket.

Pasal tiket sahaja 3 minggu tidak juga-jua selesai. Perhh kalau pasal negara alamat mampus tidak selesai.#Banjir UstazKazim Bidas Mahfuz dan Husam Musa

Dalam kesibukan pelbagai pihak membantu mangsa banjir seluruh negara termasuk yang terbesar di Kelantan. Tidak sudah-sudah orang-orang PAS yang hanya pandai Selfie dalam banjir. Dah memandai mempolitikan perpaduan UMNO PAS. 

Sebenarnya isu ini lebih menjurus kepada perpaduan membantu sesama islam tetapi telah diputar belitkan kepada unsur-unsur politik oleh Mahfuz dan Husam Musa. Entah mengkarung dua ekor ini memang jenis melalak tidak ada hujung pangkal ada sahaja yang serba tidak kena walaupun negeri merekalah yang paling teruk dilanda banjir hingga bertan-tan balak hanyur merempuh rumah rakyat.

Nampak sangat pembalakan melampau memperngaruhi banjir kali ini tetapi siapa yang paling kaya dan siapa yang menderita menangung azab. Tidak lupa juga siapa yang memenuhi stadium mendoakan KO dan sekarang separuh KO menanggung azab malah yang di doakan tampil membantu tanpa sedikitpun ada dendam. Malah diberi lagi pelbagai bantuan dan peruntukan termasuk infrastruktur yang musnah cecah melebihi 200 juta.

Ini semua tidak ditimbangkan oleh mengkarung dua ekor ini sebaliknya mereka mahu duit-duit dengan pelbagai alasan seperti royalti dan sebagainya. Semua hendak main isu yang memecah belah ketika kita sepatutnya bersatu membantu mangsa banjir. Ada Mahfuz dan Husam Musa ambil endah malah turun membantu mangsa banjir pun tidak yang mereka tahu melalak.

Benarlah kata-kata Ustaz Kazim Elias yang patut mengkarung-mengkarung fikirkan sekejap:

Biarlah orang nak kata apa pun.. Saya sangat sokong saranan Dato Husammuddin bin Yaakob..Sinar Harian..cukup2lah bertelagah selama ini..ambillah semangat n ajaran Nabi SAW sempena MaulidurRasul.Semoga Allah rahmati semua mangsa banjir n semua ppinan pusat n negeri,agensi kerajaan, ngo, sukarelawan,pihak swasta n korporat n semua yg membantu. Hanya Allah sahaja dpt mbalas jasa anda.


Sunday, 28 December 2014

Video Peristiwa Kehilangan #AirAsia #QZ8501

Sebuah pesawat AirAsia membawa 162 orang kapal terputus hubungan dengan pusat kawalan selepas berlepas dari Indonesia ke Singapura.

Menurut AirAsia, pesawat jenis Airbus A320-200 dengan nombor pendaftaran PK-AXC itu hilang perhubungan dengan pusat kawalan trafik pada jam 7.24 pagi ini.


Pesawat AirAsia dilaporkan hilang dalam perjalanan dari Surabaya, Indonesia ke Singapura pagi ini setelah dilaporkan terputus perhubungan dengan pusat kawalan udara.
Air Asia telahpun mengumunkan operasi mencari dan menyelamat sedang dijalankan.

11:23 AirAsia telah mengeluarkan kenyataan yang dikemas kini melalui
Facebook


11:23: Manifes penerbangan-kanak boleh didapati . di sini maklumat terperinci boleh didapatidi sini.

11:43: Media Indonesia Kompas melaporkan kapal terbang terhempas di Belitung  

BELITUNG, KOMPAS.com - Sebuah pesawat dikabarkan jatuh di perairan laut Belitung Timur, Bangka Belitung, Minggu (28/12). Namun belum dipastikan titik lokasi jatuhnya pesawat tersebut. 
"Tadi Pak Danlanud telepon Bapak (Basuri), ngasi informasi ada pesawat air bus jatuh di sekitar perairan Beltim," ungkap Yuhinu, ajudan Bupati Beltim Basuri T Purnama, saat menghubungi bangkapos.com, Minggu (28/12). 
Terpisah, Kasat Polair Beltim AKP Yanto mengatakan, informasi yang diperoleh dari direktorat polair Babel, perkiraan lokasi perairan Babel. Namun masih dipastikan lokasi pesawat jatuh. 
"Kita masih koordinasi dengan direktorat dan mengumpulkan informasi dari nelayan maupun kapal yang melintas perairan Beltim," ungkap AKP Yanto saat dihubungi bangkapos.com. 
Sebelumnya, pesawat AirAsia QZ 8501 dilaporkan hilang dalam perjalanan dari Surabaya ke Singapura pagi ini, Minggu (28/12/2014).
12:54: Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia Tony Fernandes berkata kenyataan lain akan dikeluarkan "tidak lama lagi".

13:52: Flightradar, sebuah laman web yang menjejaki kapal terbang di seluruh dunia, memaparkan lokasi terakhir yang gagal menerima isyarat kecemasan dari QZ8501.

08:41: Pengurus Besar Juanda Lapangan Terbang di Surabaya ini, Branca Raharjo mengeumumkan Para penumpang terdiri daripada 149 rakyat Indonesia, Korea Selatan 3, 1 Malaysia, 1 Singapura dan 1 dari Britain.

12:00 Hasil siasatan mendapati, terdapat ribut petir di utara Surabaya semasa penerbangan yang terputus hubungan.


12:41 Laporan Manifes terdapat 138 orang dewasa, 16 kanak-kanak dan seorang bayi dalam pernebangan dan di ikuti kenyataan Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Singapura.

12:55: Air Asia mula menyiarkan perubahan logo kelabu terang  pada semua media sosial, seolah-olah versi digital separuh tiang.

12:41: Air Asia mengeluarkan satu kenyataan di laman Facebook "mereka sedang mencari pesawat"

14:01: Saudara-mara penumpang QZ8501 tiba di Lapangan Terbang Changi.


14:10: Menteri Pengangkutan Malaysia telah menawarkan sokongan beliau.
Jawapan @NajibRazak Kelihatan Amat Kepenatan Hadapi #Banjir #OpsBanjir

Selama ini perangai Lim Kit Siang cukup jahat sanggup menyembunyi percutian Lim Guan Eng dan Anwar Ibrahim yang lari bercuti ketika negara dilanda musibah banjir, dengan menyerang Najib Razak.

Perdana Menteri Malaysia Sudah Berada Di Lokasi Banjir Seminggu Sebelum Banjir Semakin Buruk

20 Disember2014 - YAB DS Najib turun padang di SMK Gudang Rasau, Pekan, Pahang. (banjir)

21 Disember 2014 - YAB DS Najib di Kampung Ubai, Pahang melawat suasana banjir.

22 Disember 2014 - YAB DS Najib menulis di tweeternya bahawa "Kerajaan akan memastikan beban mangsa banjir diringankan dan bantuan sampai kepada mangsa yang memerlukan"

23 Disember 2014 - YAb DS Najib 11 kali tweet/retweet dalam sehari isu-isu banjir di pantai timur

24 Disember 2014 - YAB DS Najib mengerahkan supaya semua agensi kerajaan beri tumpuan membantu mangsa banjir

25 Disember 2014 - YAB DS Najib menghubungi Timbalan Perdana Menteri, TS Muhyiddin Yassin untuk memastikan bantuan kepada mangsa banjir ditingkatkan

*Menerima jemputan Presiden Barrack Obama bermain golf tidak sampai 60 Minit

*Perjalanan KL-Hawai - kira-kira 9 jam

*Perjalanan Hawai-KL-Kelantan - kira-kira 10 jam

26 Disember 2014 - YAB DS Najib meluluskan serta-merta peruntukan RM50 juta.

27 Disember 2014 - DS Najib meluangkan masa 5 jam melawat mangsa-mangsa banjir di Kelantan.

Jemputan oleh Presiden Amerika Syarikat pada 25/12/2014 perlu diterima kerana sebagai Perdana Menteri beliau mempunyai tanggugjawab yang sama penting dalam pertemuan itu, untuk kesejahteraan rakyat Malaysia jua.

Namun, Perdana Menteri membatalkan segala perancangan cuti yang khabarnya sepatutnya berakhir menjelang 31 Disember 2015.

Perdana Menteri hanya 24 jam lebih sahaja di Hawai tidak sempat pergi ke mana-manapun melainkan hanya pertemuan dengan Presiden Barrack Obama.

Jika ditolak masa penerbangan dan sebagainya, DS Najib tidak sampai pun 10 jam di Hawai.

Apabila Perdana Menteri bercuti, adakah anda berfikir Perdana Menteri benar-benar bercuti? Adakah anda berfikir Perdana Menteri akan duduk berjam-jam menikmati buku baharu, atau shopping berjam-jam, atau bermain golf 24 jam?

Sebenarnya bukan itu bentuk Perdana Menteri kita sebagaimana yang kita fikirkan. Sebenarnya cuti yang sebenar-benar cuti kepada Perdana Menteri ialah apabila beliau tidak lagi menjadi Perdana Menteri, di mana beliau boleh menikmati rehat yang panjang, bermain dengan cucu dan mengunjungi rakan-rakan lama.

YAB DS NAJIB MENINJAU SITUASI BANJIR DI KELANTAN
Oleh kerana DS Wan Azizah Ismail dan suaminya Anwar Ibrahim dan keluarga bercuti di luar negara lebih lama berbanding YAB DS Najib walaupun Kajang banjir setiap minggu, ianya tidak menjadi isu negatif kerana mereka bukan Perdana Menteri.

Begitu juga percutian Ketua Menteri Pulau Pinang yang cuba disembunyikan khabarnya di Paris turut tidak menjadi sebaran meluas kerana dia bukan Perdana Menteri.

Begitulah suka dan duka kepada sesiapa sahaja yang menjadi Perdana Menteri Malaysia.

Hari ini, YAB DS Najib sudah berada di Kelantan. 24 jam sebelumnya, TS Muhyiddin Yassin turut melawat Kelantan. Tanggungjawab bersama ini diganding secara bersama dengan Menteri Besar Kelantan.

Saya tidak bersetuju serangan tidak adil kepada YAB DS Najib. Beliau sebenarnya BANYAK membantu tetapi TIDAK DIHARGAI.

Inilah wajah Perdana Menteri kita walaupun kepenatan tetap berkhidmat untuk negara.

Isu Terkini

get this widget here