Jadilah Pengikut Pecah Palak Mikir

Sunday, 28 December 2014

Video Peristiwa Kehilangan #AirAsia #QZ8501

Sebuah pesawat AirAsia membawa 162 orang kapal terputus hubungan dengan pusat kawalan selepas berlepas dari Indonesia ke Singapura.

Menurut AirAsia, pesawat jenis Airbus A320-200 dengan nombor pendaftaran PK-AXC itu hilang perhubungan dengan pusat kawalan trafik pada jam 7.24 pagi ini.


Pesawat AirAsia dilaporkan hilang dalam perjalanan dari Surabaya, Indonesia ke Singapura pagi ini setelah dilaporkan terputus perhubungan dengan pusat kawalan udara.
Air Asia telahpun mengumunkan operasi mencari dan menyelamat sedang dijalankan.

11:23 AirAsia telah mengeluarkan kenyataan yang dikemas kini melalui
Facebook


11:23: Manifes penerbangan-kanak boleh didapati . di sini maklumat terperinci boleh didapatidi sini.

11:43: Media Indonesia Kompas melaporkan kapal terbang terhempas di Belitung  

BELITUNG, KOMPAS.com - Sebuah pesawat dikabarkan jatuh di perairan laut Belitung Timur, Bangka Belitung, Minggu (28/12). Namun belum dipastikan titik lokasi jatuhnya pesawat tersebut. 
"Tadi Pak Danlanud telepon Bapak (Basuri), ngasi informasi ada pesawat air bus jatuh di sekitar perairan Beltim," ungkap Yuhinu, ajudan Bupati Beltim Basuri T Purnama, saat menghubungi bangkapos.com, Minggu (28/12). 
Terpisah, Kasat Polair Beltim AKP Yanto mengatakan, informasi yang diperoleh dari direktorat polair Babel, perkiraan lokasi perairan Babel. Namun masih dipastikan lokasi pesawat jatuh. 
"Kita masih koordinasi dengan direktorat dan mengumpulkan informasi dari nelayan maupun kapal yang melintas perairan Beltim," ungkap AKP Yanto saat dihubungi bangkapos.com. 
Sebelumnya, pesawat AirAsia QZ 8501 dilaporkan hilang dalam perjalanan dari Surabaya ke Singapura pagi ini, Minggu (28/12/2014).
12:54: Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia Tony Fernandes berkata kenyataan lain akan dikeluarkan "tidak lama lagi".

13:52: Flightradar, sebuah laman web yang menjejaki kapal terbang di seluruh dunia, memaparkan lokasi terakhir yang gagal menerima isyarat kecemasan dari QZ8501.

08:41: Pengurus Besar Juanda Lapangan Terbang di Surabaya ini, Branca Raharjo mengeumumkan Para penumpang terdiri daripada 149 rakyat Indonesia, Korea Selatan 3, 1 Malaysia, 1 Singapura dan 1 dari Britain.

12:00 Hasil siasatan mendapati, terdapat ribut petir di utara Surabaya semasa penerbangan yang terputus hubungan.


12:41 Laporan Manifes terdapat 138 orang dewasa, 16 kanak-kanak dan seorang bayi dalam pernebangan dan di ikuti kenyataan Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Singapura.

12:55: Air Asia mula menyiarkan perubahan logo kelabu terang  pada semua media sosial, seolah-olah versi digital separuh tiang.

12:41: Air Asia mengeluarkan satu kenyataan di laman Facebook "mereka sedang mencari pesawat"

14:01: Saudara-mara penumpang QZ8501 tiba di Lapangan Terbang Changi.


14:10: Menteri Pengangkutan Malaysia telah menawarkan sokongan beliau.
No comments:

Isu Terkini

get this widget here