Jadilah Pengikut Pecah Palak Mikir

Saturday, 13 October 2012

Haji Hadi Buktikan Ketuanan DAP Hanyalah Ke Putrajaya


Betul Haji Hadi hanya pandai fikir keuntungan sendiri sahaja Yang lain-lain ada dia perduli dan itulah yang digambarkan Haji Hadi sendiri menegaskan parti itu memperoleh pelbagai keuntungan hasil kerjasama dengan DAP dalam pakatan pembangkang. Haji Hadi Buktikan Ketuanan DAP Hanyalah Ke Putrajaya melalui kenyataan di bawah.
Beliau berkata, kerjasama dengan DAP memudahkan Pas menarik sokongan masyarakat bukan Melayu di negara ini seterusnya membolehkan parti itu kini mentadbir dua negeri di Malaysia. Sinar Harian
Haji Hadi Buktikan Ketuanan DAP Hanyalah Ke Putrajaya. Itulah bentuk keuntungan PAS sambil merugikan umat Islam di Malaysia. Bab merugikan umat islam Haji Hadi sembunyikan pula.

Haji Hadi menafikan suara akar umbi terutama ahli semumur hidup Prof Emeritus Datuk Dr Shahnon Ahmad yang berpendapat perjuangan politik Pas tidak lagi menepati kehendak Islam apabila bekerjasama dengan DAP. Rujuk Video sini

Oleh kerana mengharapkan keuntungan memenangi dua negeri dalam PRU12 boleh digandakan kepada menawan Putrajaya dalam PRU13. Haji Hadi menghalalkan PAS menurut apa sahaja kehendak DAP? 

Itukah yang digambarkan menguntungkan? Kalaulah PAS mempu merayakan kejayaan bersama DAP dan PKR keatas menawan Putrajaya. Tidak juga memberikan apa-apa keuntungan kerana PAS yang hanya menang pada nama tampa suara.

Apa gunanya kalau Baru Bian sebagai Menteri Besar Sarawak? Apa guna jika kuasa kerusi majoriti menjadi hak milik DAP? 

Agak-agaknya apakah portfolio yang akan diberikan kepada Pas? Sebab dekat Selangor PAS hanya layak menjadi Menteri Belia Dan Sukan? 

Agak-agak adakah PAS boleh mendapat portfolio Keewangan, Pertahanan atau Perdagangan. Harap kabinet bayangan yang digambarkan Anwar memang menarik bunyinya tetapi bukannya PKR yang mempunyai kuasa majoriti untuk menjaminkan Anwar sebagai Perdana Menteri. Apatah ada usaha menjadikan Perdana Menteri dikalangan kristian sebagaimana dibongkarkan oleh Zulkifli Nordin rujuk sini. Rujuk sini dan yang ini juga

Bagaimana PAS mampu mengterjemahkan kejayaan menawan Putrajaya memberi keuntungan jika hanya mampu melihat kemusnahan penjajahan baru?

Kenyataan Haji Hadi mahupun Nik Aziz bahawa Pas akan terus bekerjasama dengan DAP walaupun mendapat tentangan ahli akar umbi membuktikan mereka sanggup mengetepikan agama demi kepentingan politik. 

Mereka sanggup berbuat demikian hanya untuk meraih undi orang Cina dan India. Malah kesanggupan mereka melangkaui bersekongkol dengan sekutu Yahudi demi untuk kuasa.

Dulunya mereka juga yang menyebutkan sebutkan Politik Suku Agama Suku dan sekarang inilah yang mereka sedang lakukan.

Yang pasti akar umbi sekarang tidak mempunyai apa-apa lagi suara yang melayakkan mereka suarakan pandangan membina. Kerana keputusan haji Hadi mahupun Nik Aziz telah sepakat menjadikan PAS untuk terus bekerjasama dengan DAP untuk mencapai kemenangan dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 walaupun mendapat tentangan daripada ahli akar umbi.

Sekarang Haji Hadi Buktikan Ketuanan DAP Hanyalah Ke Putrajaya dan wajarlah rakyat fikir-fikirkan apa musibah bakal melanda jika ini menjadi kenyataan.

Salah Catur NED Menyebabkan Suaram Tangung Bala


Sebelum ini NED telah tersilap dengan memandang rendah akan kekuatan sebuah kebenaran serta kebijaksanaan pemimpin Malaysia. Akibatnya Salah Catur NED menyebabkan Suaram tanggung bala yang bukan sahaja terpaksa berhadapan dengan undang-undang Malaysia, tetapi juga Perancis. Rujuk sini dan baca lanjutan dibawah. 

Kerajaan menyerahkan kepada Pejabat Peguam Negara untuk menentukan sama ada tindakan undang-undang perlu diambil terhadap Suara Rakyat Malaysia (Suaram) berhubung isu pembelian kapal selam Scorpene.

Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata Suaram tetap memainkan isu berkenaan walaupun kerajaan telah banyak kali menjelaskan bahawa pembelian Scorpene adalah mengikut prosedur yang betul.

“Saya telah beritahu perkara ini banyak kali sama ada dalam Parlimen atau dalam mana-mana sidang akhbar. Tapi Suaram masih terus dengan agenda politik mereka. Mereka akan memutar belit isu ini untuk kepentingan politik,” katanya kepada pemberita selepas mengadakan tinjauan mesra di Bagan Datoh, Sabtu.

Beliau diminta mengulas mengenai kenyataan seorang pendakwa kerajaan Perancis Yves Charpenal yang menafikan laporan media yang tersebar di beberapa portal berita online Malaysia berhubung perbicaraan yang sedang berlangsung di Perancis, mengenai dakwaan rasuah oleh sebuah syarikat Perancis berhubung pembelian dua kapal selam Scorpene buatan Perancis oleh Malaysia pada tahun 2002.

Ia berikutan satu aduan Suaram yang difailkan pada 2009 mengenai syarikat berkenaan yang didakwa memberi rasuah kepada sebuah firma Malaysia untuk urus niaga kapal selam itu.

Anggota Parlimen Bayan Baru Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim baru-baru ini mendesak Kementerian Pertahanan mengambil tindakan undang-undang terhadap pihak yang memfitnah kerajaan berhubung pembelian kapal selam itu.

Ahmad Zahid menjelaskan bahawa kerajaan sangat telus berhubung pembelian kapal selam itu dan menggesa Suaram berhenti memainkan isu berkenaan.

“Saya rasa mereka perlu menghentikan isu ini dan mereka perlu mengakui kenyataan bahawa transaksi Scorpene mengikut garis panduan yang ditetapkan Kementerian Kewangan,” katanya.

Beliau berkata sebagai rakyat yang setia, Suaram perlu lebih bertanggungjawab untuk mendapatkan fakta yang betul.

“Mereka bukan sahaja menipu tetapi bermain dengan sentimen yang bukan berdasarkan fakta tetapi menjadikannya sebagai isu politik dan dipergunakan orang lain,” katanya.

-BERNAMA

Harun Din Tidak Sengaja Jatuhkan Kredibiliti Nik Aziz
Suka atau tidak inilah hakikat yang sedang berlaku di dalam PAS, Apabila Timbalan Mursyidul Am Harun Din lebih berwibawa berbanding Mursyidul Am Nik Aziz sendiri. Ianya boleh dibuktikan didalam bayak situasi dan cukup untuk mempertikaikan relevennya mengdesak Nik Aziz berundur, untuk memberi ruang kepada calon yang lebih berwibawa menerajui PAS.

Mungkin Nasrudin Hassan Tantawi boleh mempertikai kelayakkan Hasan Ali menyarankan Nik Aziz berundur! tetapi Nasrudin tidak dapat menafikan yang Nik Aziz sememang kehilangan kredibiliti yang amat ketara terutama untuk membezakan antara mengutamakan prinsip parti dan islam dari mengangkat taat setia kepada ketuanan DAP. 

Jadi adalah wajar Nasrudin membuang sahaja alasan mempertikaikan kelayakan Hasan Ali, sebaliknya utamakan kepentingan parti mengatasi rasa sayang pemimpin yang tidak kena pada masanya.

Adakah Nasrudin terlupa bagaimana dia sendiri dimalukan Karpal Singh yang menidak kenyataannya mengatakan Karpal Singh sendiri mula setuju dan memahami hudud. Adakah Nik Aziz membelanya?

Jika parti PAS benar-benar mengakui memperjuangkan Islam kenapa mereka perlu mempunyai Mursyidul Am yang amat pentingkan taat setia kepada ketuanan DAP melebihi tuntutan wajib memperkasa dan menyempurnakan matalamat perjuangkan Islam sebagai agenda utama.

PAS tidak boleh sering bertindak berundur kebelakang dari matalamat yang ditetapkan mutamar PAS dan Majlis Syura PAS, berkenaan prinsip perjuangan islam. Hanya semata-mata untuk memberi ruang kepada DAP, sebagai tindakan taat setia kepada ketuanan DAP.

Mudah difahami yang PAS sebenarnya amat berharap jasa ketaatan kepada ketuanan DAP akan memberi ruang dan perluang untuk PAS menjejaki Putrajaya. Seperti mana yang diperkatakan Nasharudin Mat Isa didalam Seminar Dakwah Nasional 2012, PWTC. Rujuk sini

Terang-terang membuktikan PAS sudah tiba masanya menukar peneraju utama parti iaitu Nik Aziz dengan orang yang lebih tegas dan berwibawa yang konsisten tampa takut dengan sebarang desakkan. Hingga menjadi pengecut kerana umpan ganjaran ke Putrajaya. 

Yang paling menghairankan kadang-kadang tindakan Nik Aziz terlampau yakin dengan ganjaran dijanjikan kafir berbanding keyakinan memperjuangkan Islam dan ganjaran yang dijanjikan. Penahkah dalam mana-mana perjuangan islam dimenangi kerana sokongan dan bantuan kafir? Tidak ada bukan.

Oleh itu apa yang disarankan Hasan Ali adalah bertepatan pada masanya cuma sekarang hanya tinggal keegoan PAS yang tidak boleh menerima nasihat dan teguran sahaja. Almaklumlah terlampau lama dipuncak jawatan tertinggi PAS boleh menyebabkan ketagihan sehingga mengabai kepenting pejuangan parti sendiri!

Sememangnya Harun Din Tidak Sengaja Jatuhkan Kredibiliti Nik Aziz tetapi tindakankan ketegasan Harun Din membuktikan dia lebih layak berbanding Nik Aziz. Sememangnya takdir yang Harun Din Tidak Sengaja Jatuhkan Kredibiliti Nik Aziz cukup memberi gambaran jelas buat akar umbi bersedia melepaskan Nik Aziz demi kekuatan PAS sendiri. Terserah samada untuk terima atau tidak yang penting ini akan menentukan samada PAS naik atau jatuh.

 Rujuk cerita Hasan Ali: Nik Aziz wajar lepas jawatan Mursyidul Am

SHAH ALAM – Bekas Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr Hasan Mohamed Ali mendesak Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat supaya melepaskan jawatannya sebagai Mursyidul Am Pas susulan kenyataannya mempertahankan kerjasama Pas dengan DAP.

Beliau yang dipecat oleh parti itu awal tahun ini berkata, Nik Aziz sewajarnya menyerahkan tanggungjawab itu kepada timbalannya, Datuk Dr Haron Din yang dilihat lebih berupaya dan berwibawa.

“Mungkin sudah sampai masanya sebelum nasi menjadi bubur, TGNA (Nik Aziz) memikirkan untuk menyerahkan tanggungjawab besar sebagai Mursyidul Am kepada timbalannya, yang saya yakin mempunyai kemampuan dan kewibawaan yang setara dengan beliau,” katanya dalam satu tulisan pada laman sosial beliau semalam.

Hasan berkata, "saya berpendapat demi untuk menjaga keutuhan dalam Pas dan menjadikan Pas terus berdarjat dan bermartabat sebagai 'custodian' kepada perjuangan Islam, TGNA (Nik Aziz) perlu menoleh ke belakang untuk bermuhasabah."

Oleh itu katanya, sudah sampai masanya bagi Nik Aziz untuk merenung sejauh-jauhnya tentang kehadiran beliau dalam hierarki kepimpinan Pas sama ada benar-benar menguntungkan atau merugikan bukan sahaja Pas sebagai sebuah parti Islam tetapi yang lebih penting perjuangan Pas itu sendiri termasuklah imej, kehebatan dan keagungan Islam itu sendiri.

Kelmarin, Mursyidul Am Pas mengeluarkan kenyataan menyatakan DAP tidak pernah mengganggu Pas, malah beliau menegaskan kerjasama antara dua parti itu perlu untuk mencapai kemenangan dalam Pilihan Raya Umum ke-13.

Rabu lalu, Hasan jga menyokong kenyataan bekas Timbalan Presiden Pas, Nasharudin Mat Isa, yang antara lain berkata, Pas tidak seharusnya mengutamakan kuasa semata-mata dan meletakkan perjuangan Islam di tempat kedua.

Malah dalam kenyataan tempoh hari beliau menyifatkan kenyataan Nasharudin menunjukkan Majlis Syura yang diketuai oleh Nik Aziz sudah mula kembali berwibawa.

Hasan Ali yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Gombak Setia menyifatkan kenyataan Nik Aziz, yang juga Menteri Besar Kelantan, kelmarin sebagai "agak keterlaluan" susulan secara terang-terangan menyatakan DAP sebagai tidak pernah mengganggu Pas malah menggangkat martabat parti itu sebagai rakan kongsi yang akan menjamin kemenangan Pas dalam Pilihan Raya Umum ke-13 nanti.

“Kenyataan tersebut tidak layak lagi akan menghiris hati dan perasaan ahli dan penyokong Pas yang sudah tidak menahan perasaan sabar akibat daripada bertambah berani dan ghairahnya pimpinan DAP menghina Islam.

“Saya bimbang kenyataan-kenyataan 'supreme' ini akan menjadikan pimpinan DAP dan sebahagian daripada pimpinan Pas daripada golongan parasit terus mendapat pembelaan dan menjadikan mereka lebih ganas menghentam Islam dan perjuangan Pas disebabkan “peluru” yang disediakan oleh TGNA,” kata Hasan.

Hasan juga berkata, Nik Aziz tidak sepatutnya mengeluarkan kenyataan seumpama itu kerana ramai pimpinan Pas sebelum ini menyanggah pendirian Pengerusi DAP, Karpal Singh dan

Penasihat DAP, Lim Kit Siang yang berterusan menghina serta menentang perjuangan Pas untuk melaksanakan hudud.

Malah katanya, Nik Aziz juga pernah menyebutkan akan meneruskan hudud di Kelantan meski pun didatangi DAP.

“Tuan Guru Nik Aziz perlu menoleh ke belakang untuk bermuhasabah. Sudah sampai masanya bagi Nik Aziz untuk merenung sejauh-jauhnya tentang kehadiran beliau dalam hierarki kepimpinan

Pas sama ada benar-benar menguntungkan atau merugikan,” katanya lagi.


BERIKUT KENYATAAN PENUH DR HASAN ALI:

Saya tertarik dan terpanggil untuk memberi sedikit ulasan kepada kenyataan daripada Tuan Guru Nik Aziz (TGNA) yang juga merupakan Mursyidul Am Pas.

Seperti yang diketahui TGNA mempunyai kedudukan istimewa di dalam Pas. Bagi kebanyakan ahli dan penyokong Pas, mereka menganggap TGNA segala-galanya. Beliaulah Mursyidul Am.

Beliaulah "Presiden". Beliaulah Menteri Besar dan beliaulah Tok Guru dari sudut agama.

Kedudukan yang sedemikian bagi saya adalah pemberian ALLAH kepada beliau. Setiap satu kedudukan termasuk dirinya sebagai hamba ALLAH mempunyai tanggungjawab yang begitu besar bukan sahaja di kalangan ahli dan penyokong Pas tetapi yang lebih penting disisi ALLAH SWT.

Saya sendiri dan mungkin orang lain juga merasa begitu kerdil untuk membuat ulasan terhadap sebarang kenyataan yang dibuat oleh TGNA atas kedudukan beliau yang begitu supreme dikotak pemikiran ahli dan penyokong Pas.

Ketiadaan ahli dan penyokong yang berupaya untuk menyanggah pendapat beliau yang setengah-setengahnya begitu ganjil bukan sahaja dari segi perkataan malah dari segi implikasi kenyataan yang dikeluarkan yang mungkin atas supremenya beliau, beliau dan orang-orang dalam lingkungan beliau tidak menyedarinya. Saya tidak perlu mengulangi kenyataan yang mana, waktu bila yang termasuk dalam kategori ini.

Untuk menyatakan DAP tidak pernah mengganggu Pas dan DAP juga merupakan rakan kongsi yang akan menjamin kemenangan Pas dalam PRU13, bagi saya agak keterlaluan.

Bagi saya juga kenyataan sedemikian tidak seharusnya dikeluarkan oleh seorang yang mempunyai 'stature' seperti yang disebutkan diatas. Lupakah TGNA dan orang-orang disekeliling beliau bahawa TGNA pernah beberapa kali menyanggah pendirian Karpal Singh dan Lim Kit Siang yang berterusan menghina dan menentang perjuangan Pas untuk melaksanakan hudud?

Kita tidak lupa, beliau juga pernah menyebutkan akan meneruskan hudud di Kelantan dalam keadaan apa pun yang di datangkan oleh DAP? Kita juga masih ingat betapa tegasnya beliau mengatasi mana-mana pimpinan Pas yang lain menyatakan perasaan dengan menggunakan perkataan-perkataan yang adakalanya tidak layak oleh seseorang yang dianggap begitu 'supreme'.

Bagi saya kedua-dua kenyataan terakhir TGNA mempunyai dua implikasi besar.

Pertama, kenyataan tersebut tidak layak lagi akan menghiris hati dan perasaan ahli dan penyokong Pas yang sudah tidak menahan perasaan sabar akibat daripada bertambah berani dan ghairahnya pimpinan DAP menghina Islam.

Kedua, saya bimbang kenyataan-kenyataan supreme ini akan menjadikan pimpinan DAP dan sebahagian daripada pimpinan Pas daripada golongan parasit terus mendapat pembelaan dan menjadikan mereka lebih ganas menghentam Islam dan perjuangan Pas disebabkan “peluru” yang disediakan oleh TGNA.

Saya berpendapat demi untuk menjaga keutuhan dalam Pas dan menjadikan Pas terus berdarjat dan bermartabat sebagai “custodian” kepada perjuangan Islam, TGNA perlu menoleh ke belakang untuk bermuhasabah. Sudah sampai masanya bagi TGNA untuk merenung sejauh-jauhnya tentang kehadiran beliau dalam hierarki kepimpinan Pas sama da benar-benar menguntungkan atau merugikan bukan sahaja Pas sebagai sebuah parti Islam tetapi yang lebih penting perjuangan Pas itu sendiri termasuklah imej, kehebatan dan keagungan Islam itu sendiri.

Mungkin sudah sampai masanya sebelum nasi menjadi bubur, TGNA memikirkan untuk menyerahkan tanggungjawab besar sebagai Mursyidul Am kepada timbalannya yang saya yakin mempunyai kemampuan dan kewibawaan yang setara dengan beliau. Sumber

Debunk The Glory Of Pakatan Rakyat - Talam

 The Talam fiasco requires a good financial and accounting background person to fully understand or digest the spirit of the whole issue. I will present the surface of Talam scandal without involving complicated financial calculation or explanation.
1. What's the fuss about Talam?

Selangor Pakatan Rakyat government has been fishy (read: defensive) in so far as Talam Scandal is concerned.

2. Why are they being fishy?Imagine today, a seller values a house at RM 139,000 and yet somebody were to purchased the house at RM 181, 000. If the figure is lower of RM139,000 then it still make sense but RM181,000 for a RM139,000 house is something that is very unusual. How many times we ever heard of people buying things way higher than the seller's price? Much worse if you have a friend who owned a house in similar area and his value is only RM81,000!The example above is a good starting point to digest how come and why Selangor Pakatan Rakyat government purchased different land, property, office, shares and etc in extremely ridiculous price from what they are actually worth? And the total of overvaluation amount up to hundreds of millions

.

If 1 or 2 purchase(s) are being overvalued or ridiculously priced, then maybe it is acceptable where human may overlook or being careless or whatever you name it. But then, there are easily more than 5 of their purchases that are overvalued. Would you call that a coincidence still?
Just imagine your friend has a house worth RM 81,000, but I buy a nearby house from your neighbor at RM 181,000 even though seller values it at RM139,000. You want to sell a car that is valued at RM 113,000, but I buy from you the same car at RM 345, 000. Your watch is worth RM 8,000, but I buy from you at a staggering RM 27,000. Will there be so many coincidences that whenever I purchase things from you, they will always be overvalued? Will it still be a coincidence, or a mistake, or in reality, I actually do it on purpose with the intention of buying everything from you with at an overpriced value?

Then may be, you will come to a conclusion that I actually do it on purpose -- and what is the ultimate intention of me doing so? That alone should give you a cogent reply as to why Pakatan is so fishy about this whole Talam Scandal.

I mean, who -- in the right frame of mind -- would buy anything at double or triple than its actual worth? Would you?

3. How did Selangor's Pakatan Rakyat gain anything if the purchases are being overvalued?

Imagine the one buying your house just now is actually a company, and the one buying from you is one of the company director. He buys it using the company money, not his own money. I repeat, it is the company money. If not, you would think that who will be so stupid to buy things at such an extreme overvalued rate? 

I am just pointing out a possibility here. 

Do you think it is possible for the company director to spend RM181,000 of his company money to buy your house to strike a deal with you since the property is only valued at RM139,000? For instance, let 's say I use my company money to buy from you the house at RM 181,000 and in return, you to have to reimburse me back RM21,000 and keep the remaining RM21,000 for yourself. If that's the deal, don't you think that you will actually agree to it since you can earn RM21,000 for doing nothing? Is a win-win situation, is it not? 

Don't you think it is also possible for the same scenario to happen in Talam's overvaluation issue? The company here is Selangor Pakatan Rakyat, meanwhile the directors are also Pakatan Rakyat's politicians. That also gives the answer why they purchased properties at an overvalued price


. 


4. What is the White Paper?
When Datuk Chua Tee Yeong (MCA) found out about the whole overvalued purchases's fiasco -- where the company money is actually Selangor's tax-payer money which is being abused -- he started questioning why this company never revealed its financial report during the company's meeting as promised two years ago?

The metaphor of a company's financial report is actually the equivalent of the White Paper for a government. When you run a company you will then have to provide your company financial report during the company's meeting; similarly when you are running a state government, you will be required to present your White Paper during the State Assembly's meeting.
5. The overvalued properties are proven to be of low commercial value?
Datuk Chua Tee Yeong (MCA) has proven to us that all the overvalued purchases of Talam have low commercial value. That is why they mainly sell it only to their brothers and sisters, you can't sell it to outsiders who will not get higher price -- or any ROI -- after two years.

As to date, they have bought an empty hill slope land, a mining pond, few vacant office lots (which can’t be let out on tenancy basis) and underwater land in bad location.

6. Valuation Issue?
Let's say today you want to buy a house.

Will you buy the house based on your own research and market valuation or based on what your vendor told you?


If the house you are interested in buying is worth RM81,000, and yet the vendor told you it is RM181 000, what would you do? Would you blindly pay the downpayment or would you instead start asking around to verify your vendor's information?

That is why, in Talam fiasco - one of the main questions is: WHO ARE THE VALUER? 

They are supposed to engage JPPH (a neutral valuer) to value any particular house, land or property that they are interested to purchase. A department specializing in doing just the valuation.

Now, as a state government, who do you trust most? The JPPH department or the seller's personal valuation?

2 Bukit beruntung piece of land were valued by JPPH at RM113 million, but you decided to buy the land at RM345million. Why?

7. Talam fiasco, despite being proven to be fishy, why the company directors still threaten to sue anyone who continues exposing and accusing them of wrongdoing?

This is called a psychological attack. They take calculated risk to threaten you, and hopefully you will stop raising the scandal in the company. 

But then at the end of the day, even after he has threatened you, but you still march ahead to expose his fishy wrong doings -- he won't sue you. 

Why? The answer is simple, he already knew he has no case against you. Another reason will be, he does not want you to further expose his wrongdoings in the court of law, because if any issue were to be brought up in court, there'll bound to cause an extreme, detailed, investigation. What that they do not want you to find out is why and where the overvalued money goes


 to. The person I am talking about here will be none other than the Selangor Chief Minister Tan Sri Khalid Ibrahim

.


8. If they are innocent as claimed, what did they send one of the company worker to debate with Chua?
When they know they can't sue you, they will then seek another approach to spin the wrongdoings in Talam. They are just trying to 'create' the perception that they are 'innocent'. So when they challenged you for a debate, automatically people will think that there are really innocent otherwise they wouldn't dare challenged you. Moreover the one challenging you is not the company director himself. He might as well just send one of his company's toilet cleaner to provoke you for a debate.

You just imagine yourself in this situation now. You go all out to expose the wrongdoings of the company directors, but he ended up asking his office cleaner to challenge you for a debate. Will you accept it? I am sure you won't, because even if you accepted and won the debate, you will never get anything out of it.
The company director was very sneaky since he already preempted all these, and that is why he sent his least-qualified people to debate with you. 

And when you ignore this debate, he will score on the opportunity to tell people that he is innocent and you are indeed scared to debate with him.
You do not want to fall into his trap, therefore you end up challenge the company director for a debate. Subsequently, you make your stand very clear that you will never debate with anybody other than him because he is the one that should be responsible and answerable to all the problems that is happening is his company.
This company director ended up during the day of your scheduled debate to travel to Bangkok and he openly told people that he got no time to debate with you (but he got time to travel to Bangkok?). 

Therefore he appointed another 4 people from his company to debate with you. Those 4 people he appointed are not even the company managers . There are so many company managers in Talam, yet none of them were taskedto debate with you. The manager I am talking about now is Selangor State Exco. Selangor State Exco are the 2nd line in hierarchy of the State after the Chief Minister. He is like after our Prime Minister, then our Minister will be the biggest in the country administration .
You already told the company director clearly, you will only debate with him and none others. He already knew this fact.Yet he was adamant that the 4 people he appointed were never be accepted for the debate, that is just a show to create the perception that he is innocent .

During the debate day, 4 of them came just to walk away when you finally shocked them by allowing them to take part in Q and A session. They knew that they do not have the expertise to be involved in the Q and A session to defend the directors in this whole scandal. Therefore they quickly walked away and told the press that you did not allow them for a debate.
1 of the low class company workers even claimed that you got no rights to debate with his director ( Chief Minister). In reality you are a CFO of your company ( Federal Deputy Minister ). Even if you are not qualified to debate with their director ( just an excuse) then they are even smaller than their own company manager( state exco ) to debate with you.

9. Why did KPMG claim that there was no wrongdoing in Talam?
Every company do have their own auditors and accountants to make the company's account seemingly right. Therefore, as a corporate person, the director knew that he coulnd't just present his own financial statement and documents to seek for an advisory review. 

He again predicted the outcome of the review when the audit firm came out and claim that there nothing wrong with this account. When you present something that you have already adjusted and seek for another person's opinion on it -- will they tell you that anything is wrong with it?
Those who are in auditing business will know that there's a huge difference between Forensic Auditing and Advisory Review


.

They are actually seeking for advisory review to clear out the allegations in their game plan of creating the perception of they are not guilty. And in Advisory review opinion will be given base on whatever document or financial statements that is being presented to them. As I said earlier , if I were to just present everything that I have already fixed and adjusted, and asked you to find mistake wit it, will you be able to find any? That is the reason why KPMG came out and say there nothing wrong with the Company (State Government)


.

That is why they dare not seek for Forensic Auditing where their entire transactions and account will be investigated in way much more complex and detail and the investigation will not only based on the documents that is given to you.
10. Why the KPMG Director, when asked is there anything wrong, she said 'no'. But when asked again if there's anything that being overvalued, she claimed 'yes'?There is nothing wrong with her answer. This whole issue in certain point of view in auditing and accounting is not technically wrong.
So, if your house is worth RM139, 000 but I want to buy it at RM181, 000 what we often termed as 'willing buyer and willing seller'. Technically, there is nothing wrong with it.

Just like when 2 unmarried couple is having a consensus sex. Since it is consensus, then technically it's not wrong in law. But in terms of morality, is it right to have sex before marriage?
So in this case of hundreds of millions of Selangor's tax payer money are being abused, can we claim there is nothing wrong with it, just because it is not technically wrong?
The question remains: Why is it being overvalued? 

Where did the extra money goes to? Who benefited the most from all the dealings? That is why it is a politician's job is to stand up and voice up what's right for the people. So politically speaking, Datuk Chua Tee Yong is right to question the company and its director.


Transmile and silverbird company have audit yearly and the report did not show any problem in their company, but then when finally there is a special investigation going on in the company, then they start to find out a lot of problems with the accounts -- even fraud sales.

Therefore Selangor Pakatan Rakyat government should prove their innocence by seeking for a special auditing service and just limited scope of work.
10. Why did Tony Pua claim that the state government is earning money from their purchased?
The seller told the Selangor state government is RM685 000, and Tony proudly told the whole world that they earned RM9000 out of it because they purchased it at RM676 000. Problem is, based on JPPH report, it should only be RM300,000 only.

Friday, 12 October 2012

Pratonton Akuan Abby Seorang Saja Yang Solat

Seronok dengar Abby berceloteh samapai kawan sebelah berkali-kali menguap mendengar kata-kata yang entah berapa lapis bakul dimasuki Abby. Tidak apalah orang sudah dapat seruan hidayah lagaknya, hingga semua yang dulu dilalunya! buruk sangat bunyinya. Alhamdulillah kerana mendapat hidayah.

Tetapi seronok juga ye!! Orang yang mendapat hidayah kadang melalut mengangkat diri terlampau tinggi ketahap memperburukan orang lain! Abby sendiri menggambarkan dalam penceritaan dunia artis sekarang terlampau buruk! Mungkin Abby lupa kot yang ada juga artis yang menunaikan tangungjawap sebagai  umat, tetapi tidak pula digambarkan oleh Abby.

Melainkan "kita berhenti sekejap Abby nak sembahyang" " Ehh Abby seorang ke nak sembahyang" baguslah Abby bukankah yang terbaik! Lagipun rezeki dalam PAS macam lubuk ikan kan! kan! 

Kalau Abby datang orang sudah bayar tak akanlah hendak bercakap menyakitkan hati yang membayarkan. Kalau hendak makan berkali-kali banyak-banyak la puji dan banyak-banyak juga mengutuk mengcaci kepada mereka yang tuan membayar tidak suka. Itu je jawapan yang tepat! Betul tak!!

Zulkifli Perincikan Dan Buktikan Perdana Menteri Kristian Malaysia


Nampaknya isu Perdana Menteri Kristian Malaysia bukan satu cakap-cakap tin kosong lagi, apabila Zulkifli Perinci Dan Buktikan Perdana Menteri Kristian Malaysia secara terang-terang di dalam dewan. Keadaan ini menyebabkan ramai golongan biaDAP melenting tidak tahan dengan sikap Zulkifli Perincikan Dan Buktikan Perdana Menteri Kristian Malaysia tampa memperdulikan mereka.

Jadi mari kita ikuti apa kisahnya yang Zulkifli Perincikan Dan Buktikan Perdana Menteri Kristian Malaysia 

Sidang Dewan Rakyat panas seketika petang Khamis bila Ahli Parlimen Bebas Kulim Bandar Bharu,Datuk Zulkifli Nordin tunjuk bukti untuk backing pendedahan bekas Timbalan Presiden PAS Nasharudin Mat Isa mengenai majlis doa anjuran DAP selepas pilihanraya negeri Sarawak.


Pada perbahasan Bajet 2013 itu beliau tunjuk gambar majlis berkenaan yang dakwanya dimana ada doa dibuat agar Kristian jadi agama rasmi dan Perdana Menteri dari orang Kristian.

Suasana dalam dewan jadi panas bila sebilangan Ahli Parlimen pembangkang cuba ganggu perbahasannya tetapi Zulkifli bertegas meneruskan hujah bagi menyanggah pemimpin DAP yang menafikan apa didedahkan Nasharudin dalam seminar di Dewan Merdeka, PWTC, pada Selasa.

Pemimpin DAP Sarawak mendakwa bacaan doa supaya Malaysia menjadi negara Kristian dalam majlis makan malam anjuran parti itu tahun lalu tidak benar, berniat jahat dan tidak bertanggungjawab.

Menurut Zulkifli, perkara itu memang berlaku malah didedahkan sendiri ahli DAP, Razali Abdul Rahman yang juga membuat laporan polis mendedahkan pembabitan paderi asing dalam politik negara ini.

“Majlis ini yang dinafikan (oleh DAP Sarawak), inilah pembohongan DAP,” tegasnya.

Zulkifli mendedahkan, majlis berlangsung pada 5 Mei 2011, dianjurkan selepas pilihanraya negeri Sarawak di sebuah tempat di Pulau Pinang bagi meraikan paderi dan pastor yang bantu DAP dalam pilihanraya itu.

“Datuk Speaker (Datuk Wan Junaidi Jaafar), cuba bayangkan kalau yang terlibat itu imam masjid dan bantu BN, mereka punyalah memekak dan melalak,” katanya.

Zulkifli berkata antara hadir ahli parlimen Jelutong, Adun-Adun dari Sarawak serta kira-kira 30 paderi dan pastor dari Sarawak manakala dari luar negara adalah United Kingdom dan Afrika Selatan.

Antara ucapan wakil rakyat DAP adalah berterima kasih kepad paderi dan pastor serta gereja yang bantu DAP di Sarawak.

Katanya lagi, ada pastor akui bantu DAP dan mengutuk Ketua Menteri Sarawak. “Mereka (DAP) kerjasama dengan paderi asing untuk jatuhkan kerajaan,” ujar Zulkifli .

Malah turut didedahkan pengakuan seorang pastor yang katanya bertuah dapat bantu DAP dan sanggup buka kaunter pendaftaran pengundi bagi membantu DAP selain minta dibanyakkan aktiviti supaya BN tumbang.

Pastor daripada Afrika Selatan yang mengaku dijemput untuk pantau pilihanraya negeri itu menyatakan kecewa kononnya penganut Kristian dianiaya dalam isu Al-Kitab.

“Beliau minta dibuat sesuatu supaya Krtistian dikembangkan. Isu kewangan tidak jadi masalah kerana gereja di Afrika akan bantu dan hantar mubaligh sebar ajaran Krtistian,” dedah Zulkifli.

Menurut beliau lagi, dalam majlis itu beberapa pemimpin DAP dan pastor berkumpul untuk angkat sumpah dengan buat bulatan serta letak tangan dibahu sama sendiri manakala hadirin lain berdiri.

Katanya, seorang paderi membaca doa dan ikrar yang bermaksud pastikan Kristian jadi agama rasmi dan Perdana Menteri akan datang daripada Kristian.

Ketika ini terdengar jeritan ahli parlimen pembangkang menganggu hujah Zulkifli dengan mengatakan ianya sudah diluar perbahasan bajet.

Zukifli tidak menghiraukan gangguna itu dan menunjukkan gambar-gambar majlis tersebut.

Terdengar pula ada ahli parlimen berkata, “nak tipu apa lagi” dan Zulkifli mengulangnya.

Beliau menjelaskan, perkara itu dibangkitkan setelah banyak isu pembabitan dana asing daripada luar termasuk George Soros dan sebagainya didedahkan.|

Katanya, kini ada bukti pembabitan paderi asing secara terang-terang.

“Minta kerajaan siasat macam mana paderi ini boleh datang campur tangan dalam politik negara dengan tujuan tumbangkan kerajaan guna gereja,” ujar beliau.

Melihat Zulkifli terus diganggu beberapa ahli parlimen pembangkang, Wan Junaidi menasihatikan ahli parlimen Bebas itu berhenti selain masa diperuntukkan sudah mencukupi.

“Saya minta kerajaan siasat laporan polis dibuat Razali, bekas pegawai (cawangan) khas dan (siasat) paderi asing serta dalam negara kita supaya kedaulatan negara tidak hancur akibat permainan kotor politik pembangkang,” katanya.

Dalam sidang akhbar di lobi Parlimen sejurus itu, Zulkifli minta DAP nafi apa yang didedahkannya di Dewan Rakyat supaya tindakan sususan dapat diambil.

Katanya, ini boleh soal perkauman tetapi takut campur tangan paderi asing akan menjejaskan keselamatan negara.

Menjawab soalan, Zulkifli menegaskan, beliau tidak akan bercakap perkara itu kalau tidak ada bukti.

“Ini Dewan Rakyat. Tak boleh cakap kosong,” katanya.|

Pada sidang media yang turut dihadiri ahli parlimen Bebas Bayan Baru Datuk Seri Zahrain Hashim, Zulkifli menyelar tindakan seorang pemberita portal pembangkang yang menuduhnya takut mengulangi apa dicakapkan dalam Dewan Rakyat.

“Tanya bos you, adakah I jenis orang yang takut,” katanya.

Sekarang tentu ramai nak tahu apa jawapan DAP ekoran pendedahan Zulkifli dan pemimpin PAS terutama Khalid Samad yang turut berkempen babitkan gereja ketika pilihanraya kecil Sibu tentu boleh bantu pertahan penafian DAP itu.


Sumber: Agendadaily

Thursday, 11 October 2012

Suaram France List Wanted


Itulah kalau kalau selalu sangat menipu, lama-lama makan diri sendiri! Cari pasal buat cerita Makamah Perancis mendakwa Suaram sudah terbalik Suaram pula didakwa Perancis. Ambik kau " Suaram Perancis List Wanted " baru  Pecah Palak Mikir. Sekarang apa dah jadi Suaram Perancis List Wanted

SUARAM telah pun mengaku bahawa mereka menerima dana dari National Endowment for Democracy (NED) dan Open Society Institute (OSI) iaitu NGO asing yang mana misi utama mereka adalah melakukan ‘pertukaran rejim’ di negara-negara yang mempunyai nilai ekonomi dan sosial bagi mencapai matlamat Yahudi untuk menguasai dunia.

Kebimbangan mengenai usaha Yahudi untuk menguasai dunia bukanlah satu paranoia umat Islam, tetapi ianya telah disebut dengan tegas di dalam Al-Quran.

Peringatan Allah SWT kepada kita ialah agar bersikap hati-hati kepada bangsa Yahudi kerana mereka tidak akan rela kepada kaum muslim sampai kaum muslim tunduk serta mengikuti kemahuan dan keinginan mereka.

Hari ini, bukan sahaja umat Islam tetapi ramai di kalangan barat sendiri meragui kaum Yahudi, lalu mengkaji dan mendedahkan niat dan strategi Yahudi untuk menakluk dunia melalui berbagai-bagai NGO yang menggunakan berbagai nama yang kononnya membawa niat murni seperti memperjuangkan hak asasi, kebebasan, keadilan dan sebagainya.


Bertitik tolak dari itu, pada 1 Oktober lepas, Rusia telah bertindak tegas dengan mengambil tindakan menutup pejabat NED di negara itu setelah menyedari NGO dari Amerika tersebut mempunyai agenda jahat dan terlibat dalam pengubahan wang haram yang bertentangan dengan undang-undang antarabangsa.

Selain NED, semua rangkaiannya seperti International Republican Institute (IRI), the National Democratic Institute (NDI), the Center for International Private Enterprise (CIPE) and the American Center for International Labor Solidarity (ACILS) juga turut ditutup.

Apa yang berlaku menunjukkan bahawa bukan hanya negara-negara Islam seperti Tunisia, Libya, Mesir atau Syria yang disasarkan oleh Yahudi, tetapi juga negara bukan Islam. Dan tentu sekali, Malaysia, sebagai satu-satunya negara Islam yang maju dan aman tidak mungkin terlepas dari menjadi sasaran mereka.

Hari ini, hubungan langsung NED dan juga OSI dengan SUARAM dan pembangkang Malaysia bukan lagi rahsia. Ini terbukti apabila Ketua Pembangkang sendiri, iaitu Anwar Ibrahim tidak segan silu dan langsung tidak bersembunyi atau berahsia mengenai hubungan baiknya dengan pihak ini.

Untuk itu, Anwar, bagi pihak SUARAM telah ke Perancis baru-baru ini semata-mata untuk ‘menjemput’ seorang peguam bernama William Bourdon untuk memberi keterangan bagi pihak SUARAM yang sedang berhadapan dengan undang-undang Malaysia dalam kes menerima dana asing yang diragui.


William Bourdon adalah juga peguam kepada George Soros pemilik OSI iaitu seorang penyangak matawang berfahaman liberal yang radikal. Beliau diketahui umum menjadi ‘kilang wang’ bagi semua operasi pertukaran rejim yang dirancang oleh rangkaian Yahudi.

Tidak seperti Rusia, NED bergerak di Malaysia melalui perkakasnya iaitu SUARAM dan pembangkang. Oleh itu, yang bakal menerima akibat jika didapati bersalah dalam kes ini ialah SUARAM dan bukannya NED.

Dan malang bagi SUARAM kerana NED telah tersilap dengan memandang rendah akan kekuatan sebuah kebenaran serta kebijaksanaan pemimpin Malaysia. Akibatnya, SUARAM bukan sahaja terpaksa berhadapan dengan undang-undang Malaysia, tetapi juga Perancis.

Sumber dalaman memberitahu bahawa Mahkamah Perancis dikatakan bakal mendakwa SUARAM setelah mengambil kira beberapa fakta, antaranya:

1. SUARAM telah dengan sengaja mewar-warkan apa yang dipanggil mereka ‘kertas siasatan’ yang mengandungi Dokumen 87 dan Dokumen 144, kononnya diperolehi dari pejabat Pendakwaraya. Sedangkan, siasatan sepatutnya dijalankan secara tertutup dan rahsia. Jika benar wujud ‘kertas siasatan’ tersebut, maka tindakan SUARAM mewar-warkannya adalah salah dari segi undang-undang.

2. Dan jika kertas siasatan ini tidak wujud maka SUARAM telah dengan sengaja dan sedar mempermainkan undang-undang dengan menggunakan nama dan pejabat pendakwaraya Perancis.

3. SUARAM juga telah dengan tidak bertanggungjawab mengada-adakan cerita tentang perbicaraan di Perancis, sedangkan ia tidak benar sama sekali.

4. SUARAM bertindak terlalu jauh dengan menggunakan nama hakim Perancis, Le Loire, sesuka hati dalam pembohongan mereka.

5. SUARAM mengadakan perbicaraan melalui media dengan mendahului siasatan sulit oleh hakim penyiasat Perancis.

6. SUARAM menipu menggunakan nama mahkamah Perancis dan membangkitkan persoalan terhadap kecekapan Kementerian Luar Perancis dengan membuat kenyataan mengenai penyerahan sapina kepada warga Malaysia.

7. SUARAM dengan sengaja menimbulkan keraguan terhadap polis Perancis dengan menyatakan bahawa Altantuya memasuki negara tersebut yang mana menyanggah kenyataan rasmi polis Perancis yang menafikannya.

Berita ini membawa makna bahawa pembohongan SUARAM hanyalah setakat ini sahaja. Nampaknya, selepas ini, NED dan OSI perlu bergantung hampir sepenuhnya kepada pembangkang Malaysia untuk meneruskan agenda mereka di negara ini.

Namun, dengan hubungan pembangkang dengan Yahudi yang begitu jelas, apakah mereka yakin yang rakyat masih akan terpedaya?

Suaram Perancis List Wanted

Dosa-dosa Khianat Terbesar Khalib Ibrahim Kepada Rakyat Selangor

Bagaimana kita memahami sifat perangai khianat dari orang yang kita amanahkan sebagai Menteri Besar untuk mengjaga harta rakyat. Adakah kita boleh menerima dengan perangai seorang Menteri Besar sanggup merompak hak orang rakyat Selangor demi kepentingan kroni dan peribadi.

Inilah yang sedang berlaku melibatkan Dosa-dosa Khianat Terbesar Khalib Ibrahim Kepada Rakyat Selangor yang sedikitpun tidak berasa bersalah! Inilah sifat kebanyaknan yang setia dengan Anwar Ibrahim. Sanggup berbuat apa sahaja demi tampa memperdulikan nasib rakyat Selangor.

Ikuti salah satu dari beribu kisah khianat puak-puak Pakatan haram melibatkan Dosa-dosa Khianat Terbesar Khalib Ibrahim Kepada Rakyat Selangor

Ampang, 11 Oktober - Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri Selangor, Datuk Seri Noh Omar menyifatkan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim yang merupakan anak Selangor sangat berdosa dan tidak boleh diampunkan apabila Khalid dan kerajaan negeri Selangor menghalang dan menolak pembinaan UiTM di Serendah, Hulu Selangor.

"Kita semua tahu, UiTM ini untuk siapa? Kita nak masukkan 200,000 pelajar, itu merupakan satu usul yang dibuat oleh UMNO, empat tahun lepas seperti yang dijanjikan oleh Datuk Seri Najib Razak yang mahu memberikan peluang kepada 200,000 anak-anak kita belajar di UiTM.

Sebab itu UiTM begitu banyak dibuat di setiap negeri. Negeri Selangor, sebuah negeri maju, belum ada lagi cawangan UiTM, yang ada di Shah Alam dan di Puncak Alam, itu kampus induk. Sebab tu kita belanjakan RM400 juta, buat UiTM di Serendah, di tanah Yayasan Basmi Kemiskinan (YBK) kalau nak harap tanah kerajaan negeri, jangan harap dapat," ujarnya kepada jentera BN Bahagian Ampang pada Majlis Forum Isu Air di Ampang.

Alhamdulillah segala dolak-dalih dan pembohongan yang dilakukan Khalib satu demi satu terbongkar dengan aibnya. Kisahnya Makamah telah memutuskan tanah yang dirampas kuncu-kuncu telah dilakukan dengan cara yang bertentangan dan melanggar undang-undang. Akhirnya khalib Ibrahim terpaksa memulangkan semula tanah tersebut.

Inilah salah satu Dosa-dosa Khianat Terbesar Khalib Ibrahim Kepada Rakyat Selangor yang tidak penah diakui oleh mereka walaupun Makamah memutuskan mereka bersalah. Ada sahaja alasannya berdalih. Itu belum cerita air dan kisah salah guna kuasa memlunaskan Hutang Talam Copr.

Bukti Ulamak PAS Tidur Malam Tidak Lena

Ahli di peringkat akar umbi Pas serta ulama di dalam parti berkenaan disaran bangkit dalam usaha memperbetulkan hala tuju perjuangan parti tersebut yang kini dilihat tersasar.

Ahli Parlimen Kulim Bandar Baharu, Datuk Zulkifli Nordin berkata kenyataan dan juga pandangan daripada tokoh-tokoh veteran mereka sahaja tidak cukup sebaliknya perlu disusuli dengan desakan diadakan muktamar agung khas.

"Kita tengok beberap veteran Pas yang ada ketokohan dan kewibawaaan menegaskan bahawa perjuangan Pas sudah tersasar. Bagi saya kenyataan tidak cukup....sudah tiba masanya ahli-ahli Pas di akar umbi memandagkan pimpinan Pas hari ini kemaruk kuasa dan hilang hala tujunya untuk bangkit nyatakan pandangan mereka tentang hala tuju perjuangan.

"Ini soal prinsip perjuangan. Jadi saya saran kepada ahli akar umbi mendesak diadakan muktamar agung khas bincang hala tuju sebenar Pas nak kemana. Dengan kenyataan tokoh-tokoh seperti ini tidak cukup lagikah..ini bukan kenyataan tokoh-tokoh UMNO..kecuali kalau parasit-parasit seperti biasalah dengan retorik mungkin akan kata Pak Shahnon dibayar oleh UMNO.

Bukti Rakyat Sabah Tidak Dipinggirkan


Pakatan haram sentiasa cuma mereka cipta isu membabitkan Sabah kononnya dipingirkan tetapi ternyata semua itu hanya fitnag semata-mata.

FELDA Sahabat baiki 1,300 rumah rakyat miskin di Sabah

KOTA KINABALU: Sebanyak 1,300 rumah rakyat termiskin di Sabah selesai dibaiki oleh FELDA Sahabat setakat ini tahun ini manakala 300 lagi dijangka siap menjelang akhir tahun, kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Ahmad Maslan.

Beliau berkata seba-nyak RM24 juta, iaitu 30 peratus daripada keuntungan FELDA diper-untukkan untuk melaksanakan tanggungjawab sosial korporat tersebut di 16 kawasan Parlimen di negeri ini.

“Sebelum ini FELDA melantik kontraktor untuk melaksanakan kerja-kerja membaiki rumah, tetapi di bawah pelaksanaan Strategi Lautan Biru, projek ini dilakukan secara bergotong-royong bersama agensi di bawah tanggungjawab saya.

“Untuk projek ini, FELDA mengeluarkan peruntukan daripada keuntungannya, manakala Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia melaksanakan kerja-kerja membaiki rumah sebagai sebahagian usaha murni mereka semantara Biro Tata Negara memanggil orang ramai untuk turut serta dalam projek gotong-royong,” katanya pada Majlis Bersama Media di sini malam kelmarin.

Ahmad berkata, dalam melaksanakan Strategi Lautan Biru yang diamal-kan di bawah kepimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, FELDA Sahabat turut memperkenalkan formula kurangkan, tingkat-kan, reka dan hapuskan (RICE) dalam melaksana tanggungjawab mereka. — Bernama


RM1.971b dibelanja untuk pembangunan

KOTA KINABALU: Kerajaan membelanjakan sebanyak RM1.971 bilion atau 45.1 peratus daripada peruntukan 2012 sehingga 21 September ini bagi membiayai projek pembangunan yang dilaksanakan di Sabah.

Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Musa Haji Aman berkata, di bawah Pelan Pusingan kedua RMK-10, negeri ini diberikan peruntukan sejumlah RM4.376 bilion bagi tahun 2012 untuk melaksanakan sebanyak 743 projek.

“Bagi menjayakan pelaksanaan Program Transformasi Kerajaan Fasa ke-2 (GTP 2.0), kita perlu melaksanakan enam prinsip transformasi sektor awam iaitu ‘Cepat, Tepat dan Berintergriti (CTI), produktiviti, kreativiti dan innovasi (PCI).

“CTI menuntut pelaksanaan tugas dengan cepat, segera dan tepat tanpa mengetepikan integriti, manakala PCI pula memberikan penekanan kepada produktiviti dan outcome dalam tindakan dan hasil kerja.

“Warga negara perkhidmatan awam juga perlu kreatif dan berinovatif dengan fikiran dan minda yang lebih berdaya saing serta sentiasa mencari idea baru menerusi Strategi Lautan Biru,” katanya kepada sidang media selepas mesyuarat Majlis Tindakan Negeri (MTNg) Sabah, di sini kelmarin.

Beliau turut menyeru agar ketua-ketua jabatan terus turun padang dan melihat dengan lebih dekat mengenai pelaksanaan projek dan pembangunan.

“Semua setiausaha tetap, pengarah dan ketua jabatan disarankan agar lebih responsif menekankan pengurusan bercirikan turun padang dengan pegawai dan kakitangan masing-masing,” katanya.

Musa berkata, pendekatan merakyatkan perkhidmatan awam amat penting untuk meningkatkan kecekapan.

“Dalam hal ini, warga perkhidmatan awam perlu menilai sumbangan masing-masing kepada rakyat selama ini yang menjadi pelanggan dengan pendekatan lebih mesra dan bersifat membantu,” tambahnya. Sumber

Shahrizat Bersedia Audit Dedah Isu NFC

Bekas Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil memberitahu Mahkamah Tinggi bahawa beliau tidak berasa malu apabila isu berkaitan projek Pusat Fidlot Nasional (NFC) didedahkan dalam Laporan Ketua Audit Negara.

Beliau berkata, Laporan Ketua Audit Negara 2010 itu adalah berhubung projek NFC di Gemas, Negeri Sembilan dan bukannya syarikat National Feedlot Corporation (NFCorp) yang dimiliki suaminya, Datuk Seri Dr Mohd Salleh Ismail.

Ketua Wanita Umno itu berkata beliau tidak malu apabila membaca laporan audit yang menyatakan NFC tidak menyempurnakan obligasi bagi mencapai sasaran pengeluaran yang ditetapkan kerana ia tidak merujuk kepada syarikat suaminya.

"Saya rasa semua orang keliru dengan NFC dan NFCorp kerana kedua-duanya merupakan dua entiti yang berbeza.

"Laporan tersebut adalah terhadap pusat fidlot dan tidak kepada syarikat NFCorp yang dimiliki oleh suami dan anak saya, dan Ketua Audit Negara tidak akan mengaudit syarikat swasta," katanya ketika pemeriksaan balas oleh peguam Ranjit Singh pada perbicaraan kes saman fitnah terhadap Ketua Wanita Parti Keadilan Rakyat (PKR) Zuraida Kamaruddin dan pengarah strategi parti itu, Mohd Rafizi Ramli.

Shahrizat turut menegaskan beliau tidak tahu secara terperinci berhubung proses bidaan yang dimasuki suaminya untuk menguruskan projek fidlot, dan sehingga ini, beliau tidak tahu butiran penuh projek itu.

Sementara itu, ketika dirujuk kenyataan Anggota Parlimen Kinabatangan Datuk Bung Mokhtar Radin, yang meminta menteri bertanggungjawab dalam isu NFC meletak jawatan kerana ia boleh memburukkan nama Umno, Shahrizat berkata, beliau tidak berasa dirinya difitnah dengan kenyataan tersebut.

"Beliau (Bung Mokhtar) berkata demikian sebagai seorang ahli politik dan disebabkan tuduhan dan fitnah yang dilemparkan oleh kedua-dua defendan (Zuraida dan Mohd Rafizi) kepada saya," katanya.

Pada 19 Januari lepas, Shahrizat memfailkan saman terhadap Zuraida dan Mohd Rafizi berhubung kenyataan yang didakwa memfitnah beliau dalam isu NFC.

Beliau menuntut ganti rugi am RM50 juta dan RM50 juta lagi sebagai ganti rugi teladan dan teruk, selain injunksi bagi menghalang defendan terus mengeluarkan kenyataan, sama ada secara lisan atau penerbitan, terhadapnya berhubung NFC atau syarikat bersekutu.

Prosiding di depan Pesuruhjaya Kehakiman Vazeer Alam Mydin Meera bersambung Isnin ini. - Bernama

Pendedahan Dan Siasat Pinjaman 2 Juta Beli Saham

Prof Emeritus Dato' Dr Shahnon Ahmad Seru Penyatuan UMNO-Pas

Shahnon Ahmad membidas tindak-tanduk Pas ketika ini yang bersekongkol dengan DAP

Wednesday, 10 October 2012

Pratonton Pecacai biaDAP Buat Onar Dan Provokasi Perkauman Di PWTC

Baru sabentar tadi Bangunan PWTC dan Umno tercabar perbuatan seorang perempuan Cina yg memakai t shirt yang memakai perkataan ini. Zaharin Mohd Yasin , Ruslan Moktar dan YDP Perkasa Wilayah Persekutuan menghalau dia keluar dari bangunan PwTc.

Inilah pecacai biaDAP yang sednga mencari glamer melalui publisiti murahan. Kurang ajar lagi tu. Memang jenis manusi tidak boleh dibawa kawan langsung.

Kecoh! Zulkifli Nordin Pula Selar Karpal Singh Nyanyuk

KUALA LUMPUR - Dewan Rakyat hari ini hangat apabila seorang penyokong pembangkang cuba mempersoal kredibiliti saksi pembelaan bagi sebuah kes yang sedang berlangsung di mahkamah.

Karpal Singh (DAP-Bukit Gelugor) ketika membahaskan Rang Undang-Undang Perbekalan 2013 cuba menimbulkan isu kredibiliti bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang menjadi saksi pembelaaan dalam perbicaraan membabitkan isu Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ).

Karpal yang cuba bertegas bahawa beliau membangkitkan perkara itu atas kepentingan umum, ditempelak beberapa Anggota Parlimen lain termasuk Datuk Tajuddin Abdul Rahman (BN-Pasir Salak), Datuk Zulkifli Noordin
(Bebas-Kulim-Bandar Baharu) dan N.Gobalakrishnan (Bebas-Padang Serai), sambil menyifatkan Karpal mempunyai agenda tersendiri.

Karpal, antara lain, berkata: "Kenapa pendakwaan dalam kes (bekas menteri pengangkutan Tun Dr) Ling Liong Sik bersetuju untuk adakan satu penangguhan untuk bolehkan representasi dibuat (pembelaan) kepada Peguam Negara atas (berdasarkan) keterangan Dr Mahathir sahaja?" katanya.

Zulkifli yang bangun mencelah berkata: "Saya rasa Bukit Gelugor dah nyanyuk. Dia sedang serang kredibiliti saksi pembela. Jika itu tidak menjejaskan kepentingan kes itu, pihak tertentu, apakah ia?"

Beliau berkata: "Dia (Karpal) amat arif. Dia putar belit prosedur, berselindung di sebalik perundangan untuk serang saksi."

Yang Dipertua Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia kemudian meminta Karpal untuk berhenti kerana berpendapat kenyataannya melanggar peraturan mesyuarat.

Beliau meminta peguam terkenal itu tidak membincangkan di dalam Dewan perkara-perkara yang sedang dibicara di mahkamah.

"Mungkin di luar Dewan apa jua pendapat perundangan boleh (disuarakan), tapi jangan gunakan Dewan dan katakan kebebasan bersuara, kepentingan awam. Saya tak rasa itu saya boleh benarkan," katanya.

Datuk Seri Abdul Ghapur Salleh (BN-Kalabakan) turut bangun dan meminta Karpal beralih ke perkara lain.

Ketika menjadi saksi pembelaan semalam bagi kes Liong Sik yang dituduh menipu jemaah menteri berhubung projek PKFZ, Dr Mahathir dilaporkan berkata, bekas menteri pengangkutan itu adalah seorang yang jujur dan melakukan tugas yang baik terutama dalam membangunkan Pelabuhan Klang.

Peguam Wong Kian Kheong, yang mewakili Liong Sik dalam perbicaraan itu, memaklumkan Mahkamah Tinggi bahawa pihaknya akan mengemukakan satu representasi bagi memohon pendakwaan menimbang semula tiga pertuduhan terhadap bekas menteri berkenaan. - Bernama

Isu Terkini

get this widget here