Jadilah Pengikut Pecah Palak Mikir

Friday, 4 July 2014

Ajal Cash Ketika Pecah Rumah

Dungun- Seorang lelaki berusia 34 tahun yang dipercayai cuba memecah masuk sebuah rumah menerusi lantai menemui ajal apabila kepalanya tersepit di celah lantai kayu tersebut.

Kejadian berlaku antara pukul 7 pagi hingga 3.30 petang semalam di Kampung Sura Hujung ketika penghuni rumah berkenaan, Wan Azhan Wan Abdullah, 43, keluar mengajar di sekolah berhampiran.

Menurut Wan Azhan, dia terkejut apabila melihat satu objek di lantai bahagian dapur rumahnya ketika pulang dari mengajar di Sekolah Menengah Kebangsaan Batu 7, dekat sini.

"Ketika sampai di rumah, saya terus ke ruang dapur untuk ke tandas tetapi tiba-tiba saya terlihat kepala orang dalam keadaan mengerikan," ceritanya ketika ditemui di rumahnya dekat sini, semalam.

Dia kemudiannya terus memanggil jirannya kerana tidak percaya dengan apa yang dilihatnya tetapi mereka mengesahkan ia adalah kepala manusia.

Katanya, dia turut memeriksa bahagian bawah rumah dan terkejut apabila mendapati badan mangsa terjuntai di antara lantai rumah setinggi kira-kira satu meter itu.

Menurut Wan Azhan yang tinggal bersendirian di rumah tersebut sejak tahun 1983, dia mengenali mangsa yang juga jirannya. Sumber

Thursday, 3 July 2014

@AnwarIbrahim Terapkan Undang2 Tentera Dalam PKR Demi Survival Dia Dan Keluarganya

Jika bercakap soal demokrasi, kebebasan media dan kebebasan bersuara, pakatan pembangkang termasuklah PKR memang juara, namun sebenarnya tanpa disedari peraturan yang termaktub dalam undang-undang parti itu pun sebenarnya bagaikan undang-undang tentera.

Apabila seorang pegawai Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), Mejar Zaidi Ahmad didakwa atas tujuh pertuduhan di Mahkamah Tentera berkaitan dakwaan membuat kenyataan kepada media mengenai dakwat kekal tanpa izin Majlis Angkatan Tentera (MAT), pembangkang termasuk pimpinan PKR tampil kedepan ia bersifat autoritarian dan tidak demokratik.

Namun PKR juga mempunyai undang-undang yang sama, yang menghalang mana-mana ahlinya membuat kenyataan kepada media.

Antaranya, Perkara B.7 Tataetika Pemilihan PKR menyatakan “Sebarang perselisihan berkaitan dengan Pemilihan Parti dilarang sama sekali dibawa kepada media atau dihebahkan kepada umum”, selain ada lagi peraturan lain dalam parti itu yang menyekat kebebasan bersuara.

Terbaru, tiga anggota parti itu, iaitu bekas setiausaha politik kepada Menteri Besar Selangor, Faekah Husin, Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Shamsul Iskandar Md Akin dan calon penggantinya selaku ketua AMK, Amiruddin Shari pula mendapat surat tunjuk sebab daripada lembaga disiplin pada Rabu.

Ketiga-tiga mereka dikatakan terlibat dalam membuat kenyataan di media berhubung isu desakan supaya Tan Sri Khalid Ibrahim berundur dari jawatan menteri besar yang disandang beliau sekarang.

Keputusan itu dinyatakan dalam kenyataan media Pengerusi Lembaga Disiplin PKR, Datuk Dr Tan Kee Kwong hari ini.

Sebelum ini, sepanjang proses pemilihan PKR berlangsung pun, bukan sedikit jumlah ahli parti itu yang diberikan surat tunjuk sebab dan digantung keahlian atas kesalahan membuat kenyataan kepada media termasuk orang kuatnya Badrul Hisham Shahrin atau Chegubard.

Bukan soal menyekat ahli membuat kenyataan media sahaja, PKR juga turut menghalang keadilan serta melanggar hak asasi manusia kerana Fasal 44.1 perlembagaan PKR menyebut, tiada anggota boleh membawa perkara parti ke mana-mana mahkamah.

Bermakna, jika ada anggotanya berpendapat wujud penyelewengan dan yakin mempunyai bukti kukuh, tetapi tidak diambil tindakan setelah dikemukakan mengikut saluran parti, anggota berkenaan terpaksa mendiamkan perkara itu.

Bukankah itu menyekat keadilan daripada ditegakkan dan menyokong kebarangkalian wujudnya kebatilan, kemungkaran, penyelewengan, salah laku serta penindasan dan lain-lain lagi?

Pada hari ini juga, akibat wujudnya undang-undang itu dalam PKR, maka seorang anggotanya sendiri yang mengheret parti itu ke mahkamah berhubung kepinncangan proses pemilihan penuh kontroversi parti itu kini bukan lagi anggotanya.

Tan berkata, ini kerana tindakan Nasharuddin Md Isa daripada PKR Cabang Ampang itu bertentangan dengan larangan dalam perlembagaan parti.

“Saudara Nasharuddin Md Isa (Cabang Ampang), beliau telah memfailkan writ saman di Mahkamah Tinggi Shah Alam pada 27 Jun 2014.

“Tindakan beliau melanggar Perlembagaan Parti Fasal 44.1, “Larangan Membawa Parti ke Mahkamah; Tiada seorang anggota yang boleh membawa apa-apa perkara Parti ke mana-mana mahkamah. Sekiranya berbuat demikian, maka keanggotaannya tergugur secara otomatik.

“Dengan ini tergugur keanggotaannya dari Parti Keadilan Rakyat,” katanya menurut kenyataan tersebut.

Nasharudin, Ahli Jawatankuasa PKR Cabang Ampang memfailkan writ saman itu di Mahkamah Tinggi Shah Alam kira-kira jam 2.45 petang Jumaat lalu.

Beliau menamakan tiga defendan iaitu, Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP), Datuk Johari Abdul; JPP sendiri dan Ketua Cabang Ampang, Zuraida Kamaruddin.

Menurut Nasharudin, tindakan mahkamah itu adalah jalan terakhir bagi menuntut keadilan daripada Parti KEADILAN Rakyat (PKR) itu berikutan dua aduannya kepada JPP sebelum ini tidak mendapat perhatian dan pembelaan sewajarnya walaupun semua bukti kukuh dikemukakan.

Ini kerana beliau yakin terdapat unsur rasuah oleh defendan ketiga (Zuraida), wakil serta penyokongnya hingga mempengaruhi keputusan pemilihan bagi Cabang Ampang.

Nasharudin mendakwa beliau telah mengemukakan bantahan sebanyak dua kali pada 21 dan 22 Mei lalu, namun JPP tetap meneruskan pengiraan undi dan mengesahkan keputusan.

Pemilihan PKR Cabang Ampang diadakan pada 11 Mei lalu dan Zuraida yang juga Ahli Parlimen PKR Ampang diisytihar berjaya mempertahankan jawatannya sebagai ketua cabang.

Jadi ada baiknya PKR cermin diri, dan bersihkan laman rumah sendiri dahulu, sebelum sibuk menuding jari menuduh kerajaan Barisan Nasional (BN) dengan pelbagai tuduhan.

Jika tidak, sekali lagi malah berterrusan…bidalan “Ibarat ayam jantan yang kokok berderai-derai, ekor bergelumang najis” bolleh terus digunapakai ke atas PKR.

Cakap biarlah serupa bikin.

Dalam pada itu Lembaga Disiplin PKR juga mengambil tindakan untuk memecat empat ahlinya ekoran kesalahan melibatkan proses pemilihan bagi cabang Kota Raja.

Mereka yang dipecat adalah Nallasamy Kumarasamy, Sathiaseelan Nagamuthu, Vijay Kumar Samy dan Mohanathas Alagan.

Keempat-empat mereka didapati bersalah kerana melakukan kekecohan dan kekasaran sepanjang pemilihan berlangsung pada 11 Mei dan 22 Jun lalu.

Sementara itu, Mustapha Mohd Talib dari Cabang Kuala Selangor digantung keanggotaan setahun serta merta atas dakwaan mengemukakan ugutan kepada calon yang bertanding di cabang tersebut.

Mustapha adalah Setiausaha Politik kepada Menteri Besar Selangor.

“Beliau telah didakwa membuat ugutan terhadap seorang calon untuk tidak meneruskan niat bertanding jawatan Ketua Cabang Kuala Selangor.

“Mustapha Mohd Talib dengan ini digantung keanggotaannya selama setahun, bermula serta-merta,” katanya.

Semua keputusan berhubung tindakan yang diumumkan Tan hari ini diambil setelah mendapat kata sepakat melalui mesyuarat biro politik yang diadakan pada Selasa, 1 Julai.

Mesyuarat itu dipengerusikan Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan turut dihadiri anggota-anggota biro politik yang lain.

Wednesday, 2 July 2014

#Mh370 Misteri gangguan peralatan di kokpit

Penyiasat yang melakukan siasatan terhadap kehilangan pesawat MH370 mungkin menemui bukti baharu berhubung dengan gangguan peralatan di kokpit pesawat berkenaan.

Laporan yang dikeluarkan oleh penyiasat Australia mendedahkan bahawa pesawat Boeing 777 yang hilang itu mengalami 'misteri' gangguan kuasa elektrik di peringkat awal penerbangan, yang dipercayai oleh pakar sebagai sebahagian daripada cubaan untuk mengelakkan pengesanan radar.

Menurut laporan itu, unit data satelit pesawat terbabit melakukan permintaan ‘log-on’ secara tidak dijangka kepada satelit kurang daripada 90 minit setelah berlepas dari Kuala Lumpur menuju ke Beijing.

Laporan itu menyatakan permintaan log-on itu, yang juga dikenali sebagai ‘handshake’, kemungkinan berpunca daripada gangguan kuasa elektrik di atas pesawat.

David Gleave, pakar keselamatan penerbangan daripada Universiti Loughborough, berkata gangguan kepada kuasa elektrik itu nampak seperti ada seseorang di kokpit cuba mengurangkan penggunaan sistem pesawat.

Tindakan itu, katanya, adalah konsisten dengan cubaan untuk menutup sistem komunikasi dan sistem lain dalam cubaan untuk mengelakkan pengesanan radar.

“Mungkin ada orang melakukan sesuatu di kokpit yang menyebabkan gangguan elektrik.
“Ia juga mungkin perbuatan disengajakan untuk memadamkan kedua-dua enjin untuk tempoh tertentu. Dengan melakukan gangguan di kokpit, anda boleh memadamkan kuasa elektrik buat sementara dan memasangnya semula apabila memerlukan sistem lain bagi menerbangkan pesawat itu,” katanya dalam The Telegraphh bertarikh 29 Jun lalu.

Inmarsat, syarikat rasmi yang ditugaskan menganalisis data penerbangan MH370 itu, mengesahkan andaian berkenaan tetapi tidak tahu kenapa pesawat terbabit mengalami kegagalan elektrik.

“Nampaknya memang ada kegagalan kuasa elektrik dua kali,” Chris McLaughlin, daripada Inmarsat memberitahu The Telegraph.

“Ia adalah satu misteri kecil. Kami tidak dapat menjelaskan apa yang berlaku. Kami tidak tahu kenapa. Kami hanya tahu ia berlaku.”

Laporan dari Australia itu mendedahkan bahawa pesawat Boeing 777 itu cuba log on ke satelit Inmarsat pada 2.25 pagi, tiga minit selepas ia dikesan oleh radar tentera Malaysia.

Pesawat itu tersasar ke utara pulau Sumatera, walaupun penerbangan asal akan membawanya ke destinasinya di Beijing namun ia tidak membuat pusingan ke selatan menghala ke Lautan Hindi.

Pesawat itu mengalami satu lagi permintaan log on hampir enam jam kemudian, walaupun ia adalah yang ketujuh dan handshake terakhir, yang dipercayai berpunca daripada pesawat berkenaan kehabisan minyak dan kuasa elektrik sebelum terhempas, di selatan Lautan Hindi.

Awas ber'SELFIE' di Facebook Twit boleh jadi haram hukumnya jika..


 "Sebelum apa-apa kita 'selfie' dulu", itu antara dialog yang sering didengar dan menjadi kebiasaan peminat 'selfie', fenomena baharu yang menjadi trend masa kini masyarakat, khususnya kalangan Gen Y dan Gen Z.

Hanya dengan menggunakan telefon pintar atau kamera web yang dilengkapi aplikasi Internet, pengguna boleh 'selfie' dan terus memuat naik gambar ke laman sosial seperti Instagram, Facebook dan Twitter.'Selfie' merujuk kepada perbuatan mengambil gambar sendiri menggunakan telefon pintar untuk dimuat naik ke laman sosial.

Perkataan 'selfie yang menjadi popular pada tahun lalu apabila dikaitkan dengan tokoh-tokoh dunia akan menjadi sebahagian daripada Kamus Dewan, kamus bahasa Melayu terbitan Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), demikian menurut Ketua Pengarahnya Datuk Dr Awang Sariyan.


APAKAH HUKUM 'SELFIE'

Dalam menempuhi Ramadan yang penuh barakah ini, melakukan 'selfie' dilihat semakin rancak dalam kalangan umat Islam sedangkan dalam Islam mengajar umatnya bersederhana dalam segala hal dan tidak menunjuk-nunjuk.
Timbul persoalan apakah hukum 'selfie' ketika umat Islam mengejar sebanyak-banyak pahala mengabdikan diri kepada Yang Maha Esa dan meningkatkan amal ibadat di bulan mulia ini.


Menjawab persoalan itu, pensyarah kanan Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya, Ustaz Dr Muhammad Lukman Ibrahim berkata hukum asal 'selfie' adalah harus tetapi ia berubah mengikut keadaan.

Jelasnya, jika berniat sekadar bergambar biasa untuk berkongsi detik indah bersama rakan-rakan, ia adalah harus.

Beliau tegas mengingatkan bahawa individu yang 'selfie' mestilah menjaga adab sopan dan hukum hakam agama seperti menutup aurat, memakai pakaian yang longgar, tidak melampau serta tidak bertujuan menunjuk-nunjuk dan bermegah-megah.

"Apabila 'selfie' sudah menjadi satu tabiat iaitu ke mana sahaja hendak 'selfie' maka ia termasuk dalam perkara yang sia-sia. Allah SWT berfirman (sifat) orang mukmin ialah menjauhi perkara sia-sia," katanya kepada Bernama.

Turut mengulas sikap mereka yang gemar berkongsi gambar-gambar menunjukkan kemewahan dan berbangga-bangga, Dr Muhammad Lukman berkata perlakuan sedemikian harus dijauhi.

"Gambar-gambar makanan di hotel-hotel bertaraf lima bintang dan seumpamanya tidak sepatutnya dikongsikan di laman media sosial seperti Facebook, Twitter, dan Instagram.

Pada masa sama, beliau berpendapat perkara yang kelihatan mewah dan mempamerkan rasa bangga tidak perlu dikongsi kerana ia boleh mencetuskan sifat riak kepada individu berkenaan dan menimbulkan perasaan hasad dengki kepada orang yang melihatnya.

NIAT IKHLAS


Berkongsi pandangan yang serupa, pensyarah kanan, Jabatan Syariah Fakulti Pengajian Islam Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Dr Mohd Izhar Ariff Mohd Kashim berkata budaya 'selfie' perlu dilihat daripada sudut positif.

"Jika ada yang sengaja bertujuan bermegah-megah atau menunjuk-nunjuk ketika 'selfie' maka itu antara dia dengan Allah SWT, bagi saya ia tidak dilarang dalam syarak. Begitu juga sekiranya ia bertujuan mengagung-agungkan Ramadan.

"Mungkin dengan cara 'selfie' di masjid menguatkan lagi semangat orang lain untuk datang ke masjid, pada masa sama kita seronok melihat mereka begitu gembira dengan kehadiran Ramadan," katanya.

Mengenai sikap segelintir mereka yang suka berkongsi gambar makanan di laman sosial, beliau berkata: "Ia tidak salah, sekiranya gambar yang dikongsi bersama 'friends' atau 'followers' itu adalah golongan sama taraf dengan mereka. Tetapi jika di kalangan teman-teman, ada golongan yang susah atau fakir miskin maka lebih baik jangan dimuat naik."

Mohd Izhar menasihatkan masyarakat memperbetulkan setiap niat mereka agar dapat mengajak masyarakat mendekatkan diri dengan Allah SWT.

Sementara itu, Timbalan Pengerusi Belia Masjid Batu Gajah, Mohd Shaiful Rizal Mohd Saed, 29, berkata budaya 'selfie' dalam beribadat tidak perlu kerana ia melibatkan urusan antara manusia bersama Allah SWT.

"Tidak dinafikan ada 'selfie' yang membawa ke arah kebaikan tetapi kadang kala bimbang jika gambar yang dikongsi akan menimbulkan fitnah," katanya mengingatkan.

- BERNAMA

Senarai agensi halal antarabangsa diiktiraf Jakim


Australia
1. Adelaide Mosque Islamic Society of South Australia, Australia.

2. Islamic Association of Geraldton Geraldton Mosque Australia.

3. Islamic Association of Katanning Inc Western Australia.

4. Islamic Co-Ordinating Council of Victoria (ICCV) Australia

5. Supreme Islamic Council of Halal Meat in Australia Inc. (SICHMA) Australia

6. The Perth Mosque of Western Australia Incorporated Perth.

7. Australian Halal Authority & Advisers (AHAA) Perth.

8. Al-Iman Islamic Society Australia.

9. Islamic Information and Documentation Center Austria.

Argentina
10. The Halal Catering Argentina Halal Slaughtering & Halal Argentina.

11. Islamic Centre of The Argentine Republic (Centro Islamico de La Republica Argentina) Argentina.

Bangladesh
12. Islamic Foundation Bangladesh (Baitul Moqarram National Mosque) Bangladesh

Belgium
13. Halal Food Council of Europe (HFCE), Belgium

Brazil
14. Federation of Muslims Associations in Brazil Rua Tejupa Sao Paulo SP Brazil
15. Centro de Divulga ãodo Islam Para América Latina (CDIAL) / Islam Brazil.

Canada
16. Halal Montreal Certification Authority Canada

China
17. Shandong Islamic Association Shandong Province,China

18. China Islamic Association Beijing P R China

19. Islamic Association of Henan Henan, China

20. ARA Halal Development Henan China, 450000 Chile

21. Centro Islamico De Chile Santiago, Chile

Perancis
22. Ritual Association of Lyon’s Great Mosque (Association Ritualle de la Grande Mosquee de Lyon) Perancis

Germany
23. HALAL CONTROL e.K. (EU) Pruef-und Zertifizierungsstelle fuer Halal-Lebensmittel European Inspection-and Certification Body for Halal Ruesselsheim, Germany India

24. Halal Committee-Jamiat-Ulama-E-Maharashtra Imam Bada Compound Mumbai

25. Jamiat Ulama – l - Hind Halal Trust 1, Bahadur Shah Zafar Marg, New Delhi

26. Halal India PVT LTD Chennai, India.

Indonesia
27. The Indonesian Council of Ulama (MUI), Lembaga Pengkajian Pangan Obat-obatan dan Kosmetika, Gedung Majelis Ulama Indonesia.

Italy
28. Halal International Authority (HIA) Milan – Italy

Japan
29. Japan Muslim Association Japan

Kenya
31. Kenya Bureau of Halal Certification (KBHC) Nairobi, Kenya Korea
32. Korean Muslim Federation (KMF) Hannam dong Yongsan-ku

Isu Terkini

get this widget here