Jadilah Pengikut Pecah Palak Mikir

Monday, 3 December 2012

Terbaik Perhimpunan Agung UMNO Memalukan Pakatan Rakyat


1. Dengan izin Tan Sri Pengerusi Tetap saya sekeluarga merakamkan setinggi-tinggi rasa penghargaan dan terima kasih kepada seluruh keluarga besar UMNO kerana sudi hadir di Majlis Kesyukuran Perkahwinan anakanda sulung saya malam semalam. Kehadiran sebegitu ramai membuatkan saya dan keluarga amat terharu.

2. Ikhlas, apabila Tan Sri memulakan ucapan semalam, saya teringat cerita Tan Sri di awal perhimpunan; kisah rayuan cucu belau sendiri supaya UMNO dijaga demi masa depannya. Sama jugalah apabila wakil Johor, Saudari Hasrunizah pagi tadi berkongsi cerita anaknya menyanyi lagu UMNO di kala beliau bergerak menuju Rumah Keramat UMNO. Semua ini membuatkan saya insaf betapa pentingnya perjuangan kita. Semua ini juga membuat saya sedar betapa bermaknanya majlis semalam, ditakdirkan ianya berlangsung di rumah UMNO. Diraikan ketika perhimpunan agung parti. Dihadiri oleh keluarga besar UMNO dari seluruh pelusuk tanah air; Diuruskan bersama oleh para pemimpin, para pendukung dan warga ibu pejabat. Lebih bererti apabila Tan Sri Pengerusi Tetap sendiri sudi mewakili keluarga, memberi ucapan merestui kedua mempelai. Terima kasih Tan Sri: terima kasih tuan-tuan dan puan-puan sama ada di dalam atau di luar dewan.

Yang Berbahagia Tan Sri Pengerusi Tetap,


3. Berbalik kepada perhimpunan ini, seperti tahun-tahun sebelumnya saya diamanahkan sekali lagi untuk mempengerusikan Jawatankuasa Usul. Terus terang saya katakan bahawa persiapan tahun ini merupakan yang paling sukar pernah saya lalui sepanjang mempengerusikannya. Sukar kerana perhimpunan kali ini berlangsung pada saat paling monumental kerana kita berada di ambang Pilihan Raya Umum ke-13 yang bakal menentukan kedudukan dan kelangsungan perjuangan agama, masa depan tanah air dan nasib anak bangsa.

4. Ia jelas, kerana bahang perhimpunan ini turut dirasai oleh seluruh ahli UMNO di setiap lapisan masyarakat dan terbukti apabila sejumlah 521 usul yang datangnya dari akar umbi melalui cawangan dan bahagian seluruh negara. 476 daripada usul-usul ini telah pun dibincang dan dipersetujui; 45 diterima tanpa bahas; dan tidak ada satu usul pun ditolak. Inilah bukti bahawa UMNO mendengar suara akar umbi, inklusif, tertib dan demokratik. Jauh lebih tertib daripada Pas, jauh lebih inklusif daripada DAP dan jauh lebih demokratik daripada PKR.

5. Alhamdulillah, semua jurucakap dapat membahaskan ketiga-tiga usul dengan baik, berjaya menjiwai tuntutan setiapnya dan telah meletakkan keutamaan kepentingan perjuangan parti di atas kemahuan diri. Akhirnya semua usul yang dibentang telah dipersetujui oleh para perwakilan sebulat suara sebagai ketetapan perhimpunan yang amat penting ini. Terima kasih kepada semua ahli Jawatankuasa Usul dan tahniah kepada semua jurucakap negeri, jurucakap sayap-sayap, jurucakap kelab UMNO dan seluruh perwakilan sekalian.

Tan Sri Pengerusi Tetap,

6. Sepanjang tiga hari kita mendengar intipati ucapan para pembahas, saya berpendapat terdapat empat penekanan utama untuk kita bawa pulang dan terjemahkan sebagai panduan dan tindakan ahli-ahli UMNO di kawasan masing-masing:

I. Pertama, Prinsip dan Matlamat Perjuangan
II. Kedua, Pemimpin dan Kepimpinan
III. Ketiga, Prestasi dan Pencapaian, dan
IV. Keempat, Kepincangan dan Ancaman Bahaya Parti Lawan

Tan Sri Pengerusi Tetap,

7. Pertama: Prinsip dan Matlamat Perjuangan – Sesungguhnya UMNO dilahirkan oleh kesatuan hati bangsa kita di surau-surau, di bawah-bawah rumah, di sawah ladang daripada segenap lapisan rakyat di seluruh pelusuk tanah air. Ia adalah parti seluruh rakyat bukan hanya pada nama, tetapi pada hati, pada jiwa, pada nurani, pada setiap detik dan degup jantung bangsa tercinta. Kita istiqamah dalam menatang perjuangan; UMNO konsisten pertahankan tiang-tiang seri negara. Prinsip dan Matlamat Perjuangan kita tetap sama. Bezanya pada hari ini, lanskap baru politik menuntut transformasi dalam pendekatan kita. Cara kita berfikir; Cara kita bertindak serta cara kita berkomunikasi.
Kita perlu lebih inklusif, bukan sahaja di kalangan orang-orang UMNO dan Barisan Nasional, tetapi menjangkau seluruh rakyat khususnya generasi muda. Kita perlu berbicara dalam bahasa yang mereka fahami, samada secara fizikal dan juga di alam siber. Ini sedang kita lakukan dan akan terus kita sampaikan kepada rakyat.

8. Kedua : Pemimpin dan Kepimpinan. Selain ahli, pemimpin dan kepimpinan adalah elemen penting untuk pertubuhan. Kita bersyukur peralihan kuasa dalam parti ini telah berlangsung dengan tertib dan sempurna sejak dahulu lagi, tiada pergeseran dan berlaku dalam suasana kekeluargaan. Akhirnya prinsip dan matlamat perjuangan bersambung demi anak watan. Setiap kepimpinan UMNO mempunyai legasi yang tersendiri di era masing-masing. Hari ini sejarah itu diteruskan oleh YAB. Dato’ Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak. YAB Presiden kita hari ini juga mempunyai gaya dan pendekatan beliau yang tersendiri. Tidak ada golongan yang dipinggir dan disisih - peneroka, cikgu, pegawai kerajaan, nelayan, petani, pemandu teksi, penjaja kecil, mahasiswa, penganggur, ibu tunggal; semuanya dilibatkan. Inilah keterangkuman. Inilah inclusivity yang perlu kita lakukan secara berterusan jika kita mahu memastikan UMNO terus relevan. Kita harap parti komponen juga dapat melakukan perkara yang sama dalam menjayakannya. Jika kita dapat lakukan semua ini secara berterusan saya yakin dan percaya, kita akan berjaya menutup ruang bagi pembangkang untuk terus meracuni rakyat.9. Ketiga : Prestasi dan Pencapaian. Sepanjang 66 tahun penubuhan UMNO dan sejak 55 tahun kemerdekaan negara, agenda pembelaan rakyat dan program pembangunan negara sentiasa diutamakan oleh UMNO dan Barisan Nasional. Hasilnya bukan sahaja dapat didengar, dapat dilihat tetapi dapat turut dirasai dan dinikmati oleh rakyat keseluruhannya. Malah kejayaan ini tidak terhenti di situ saja. Malaysia telah menjadi contoh teladan dalam pelbagai bidang sehingga mendapat pengiktirafan antarabangsa. Namun begitu, kita masih belum berpuas hati dan ini diakui secara jujur dan ikhlas oleh YAB Presiden bahawasanya Kerajaan Barisan Nasional tidak sempurna dan hakikatnya memang tidak ada mana-mana Kerajaan di dunia ini pun yang sempurna. Inilah sifat pemimpin yang telah dikupas dengan terperinci dan begitu jelas oleh Ustaz Fathul Bari, Wakil Perlis pagi tadi, yang sebenarnya ada pada Presiden kita.

10. Kita bermuhasabah, kita akui kelemahan diri dan kita memohon maaf atas kekurangan yang ada. Kita tidak menunding jari menyalahkan orang lain. Kita tidak angkuh dan kita juga tidak taksub sehingga gagal membezakan kebaikan dan keburukan, kebenaran dan kebatilan. Apatah lagi, kita tidak sanggup mendoakan kehancuran orang lain semata-mata dirasuk untuk mengecapi tampuk kekuasaan. Inilah yang membezakan kita dengan yang lainnya. Inilah UMNO, parti keramat orang-orang Melayu. Parti yang tidak pernah lari dari tanggungjawab. Kita akan terus menangani permasalahan rakyat demi kesejahteraan bersama.

Tan Sri Pengerusi Tetap,
11. Penekanan Keempat : Kepincangan dan Ancaman Bahaya Parti Lawan. Terlalu banyak kepincangan dalam parti lawan jika mahu dinyatakan satu persatu. Banyak itu jugalah ancaman bahaya yang akan timbul sekiranya mereka mendapat kuasa. Sepanjang perbahasan, para juru cakap acap kali mengupas perkara ini. Pakatan mereka songsang, ideologi mereka caca marba, pemimpin mereka sesumpah politik, pemimpin mereka sanggup mengkhianati agama, khianati bangsa, khianati negara. Pilihan Raya bukan medan uji kaji. Bukan perkara cuba-cuba. Apatah lagi bagi pujuk rayu untuk diberi peluang. Ayuh sampaikan mesej ini kepada seluruh rakyat; jangan lupa mereka telah diberi peluang mentedbir di beberapa negeri; mereka diberi peluang untuk menunjuk prestasi, tetapi mereka gagal. Mereka diberi peluang untuk menunaikan janji, tapi mereka mungkiri. Mereka tipu rakyat. Mereka Penipu. Kita tanya orang Penang apa jadi di Pulau Pinang? Kg Buah Pala, tipu atau tidak? Selangor? Elaun ibu tunggal, tipu atau tidak? Kelantan? Air bersih dan lebuhraya, tipu atau tidak? Kedah? Dari mula sampai akhir semuanya, tipu.

12. Sebab itulah kita tidak boleh cuba-cuba. Seperti yang Ustaz Afendi, Wakil Kelantan katakan, ini bukan untuk suka-suka, untuk seronok-seronok. Sebab itulah kita tidak boleh pertaruhkan masa depan kita, perjudikan masa depan cucu Tan Sri Pengerusi Tetap, anak Ketua Puteri Pontian; masa depan anakanda saya, Alyssa; dan impian seluruh anak cucu cicit kita untuk melihat masa depan mereka yang lebih sempurna.

13. Jangan kita lupa ikatan sumpah taat setia yang kita lafazkan tahun lepas. Jangan kita khianati harapan rakyat dan perjuangan murni ini. Ingatlah, “tidak ada sebaik-baik janji melainkan kepada diri sendiri dan kepada Allah swt. Kerana tiada yang lebih sayu dari melihat bangsa sendiri menjadi hamba. Tiada yang lebih pilu dari melihat anak bangsa melarat dan menderita.”

14. Alhamdulillah, kita sepakat hari ini. Berazam dan berjanji untuk bersama-sama YAB Presiden dan seluruh kepimpinan untuk kita patahkan fitnah dan penipuan pembangkang dengan yakin dan berani. Kita berjanji untuk bersungguh-sungguh mempertahankan kedudukan agama; kita berjanji untuk membina masa depan yang lebih sejahtera dan memakmur negara demi anak cucu cicit kita. Inilah komitmen kita kepada rakyat. Inilah janji kita!

15. YAB Presiden, tidak kira bila pilihan raya akan diadakan, kita akan gerakkan jentera dan mematuhi arahan. Kepada rakan-rakan di kerusi yang menjadi impian pembangkang, jangan gusar, jangan gentar untuk menghadapi musuh politik kita. Tuan-tuan dan puan-puan tidak keseorangan. Kita semua akan bersama dalam susah senang. Tingkatkan azam, kita gempur kubu-kubu mereka, leburkan impian mereka untuk selama-lamanya.15. Saya berdoa semoga Allah S.W.T merahmati dan memberkati segala usaha kita, agar doa kita dimakbulkan untuk terus mengemudi negara selepas pilihan raya nanti. Bersatulah sekalian anak bangsa. Bersatulah seperti belum pernah kita bersatu sebelum ini. Usah khuatir, usah gulana, usah termenung, usah termangu, barakan jiwa, maralah dengan satu ikatan, satu perasaan, Putrajaya kita pertahankan!

Penggulungan DS Hishammuddin


Tranformasi Najib Razak Membunuh Harapan Pakatan Rakyat


Draf diatas cukup membuktikan tahap kepekaan Dato Seri Najib Razak sebagai Perdana Menteri Malaysia dalam menunaikan tangungjawapnya kepada rakyat. Hinggakan Tranformasi Najib Razak Membunuh Harapan Pakatan Rakyat yang akhirnya memaksa mereka bermain cara kotor  untuk menawan Putrajaya.

Semasa zaman Anwar sebagai Menteri keewangan pada tahun 1991 hingga 1998 hanya menyumbang RM12.8 bilion untuk peruntukan Pembangunan Masyarakat Luar Bandar. Tetapi semasa era Dato Seri Najib menjadi Mentari Kewangan pada 2009 hingga 2012 peruntukan adalah jauh lebih besar dan menyeluruh, iaitu sebanyak RM24 Billion dalam jangka masa 4 tahun sahaja.

Ini jelas menunjukan proses tranformasi yang dilakukan oleh Barisan Nasional adalah jauh lebih baik berbanding Anwar Ibrahim dengan bayangan kayangan Buku Jingga Pakatan Rakyat.

Oleh itu hanya UMNO BN yang layak mengtabir negara berbanding Pakatan Rakyat

Sunday, 2 December 2012

Husam Musa Buatkan Deepak Jaikishan Terpinga-pinga Setelah Serang Najib

Apalah nasib Deepak Jaikishan baru seronok-seronok serang Najib Razak ada kawan sekole tersalah mengeluar kenyataan hingga menjadi persoalan yang yang makan kawan!

Hujah Husam Musa sendiri mendedahkan apa yang sedang berlaku dan mengapa masa dipilih di waktu persidangan Agung UMNO untuk menyerang Najib Razak.

Mungkin semuanya semata-mata untuk mengalih perhatian! Almaklumlah Perhimpunan Agung UMNO  kali ini amat berbeza dan memberi impak yang positif kepada Barisan Nasional. Apatah dikalangan Pakatan Rakyat UMNO dan Barisan nasional terus-menerus ada perpecahan sepertimana yang berlaku di PRU12 yang menyebabkan tumbangnya 5 negeri ke tangan pembankang.

Berbalik kepada soal Deepak Jaikishan persoalan yang dibangkitkan Husam Musa cukup menjelaskan ada agenda yang tersembunyi untuk menjatuhkan Najib Razak. seperti yang tertulis di malaysiakini

Husam juga membayangkan kemungkinan wujud campurtangan pihak tertentu dalam tindakan Deepak. 
"Saya yakin, Deepak tidak berani membuat kenyataan jika beliau tidak mendapat apa-apa jaminan oleh sesiapa. Bermakna, ada pihak dalam menggerakkan tindakan Deepak.
"Deepak bukan ahli politik tetapi kenyataannya dibuat menjelang perhimpunan agung Umno – menampakkan pertimbangan politik telah diambil kira. 
"Najib ternyata sudah begitu lemah dan hayat politiknya kini bergantung kepada ihsan rakan separtinya (agar) tidak mengambil apa-apa langkah susulan. 
"Satu kenyataan oleh (bekas perdana menteri) Tun Dr Mahathir (Mohamad) atau (Tan Sri) Muhyiddin (Yassin) cukup untuk menamatkan hayat politik Najib sebelum pilihan raya umum ke-13," tambahnya.

Hujah dan kenyataan ini cukup menggambarkan Datuk Sri Najib Razak dianayai kerana agenda politik. 

1Malaysia Menjadi Musuh Terkuat Pakatan Rakyat


KUALA LUMPUR - Sokongan rakyat terhadap kerajaan pusat di bawah pimpinan Barisan Nasional (BN) dan konsep gagasan 1Malaysia adalah kukuh, kata Naib Presiden Umno Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi. 


Beliau berkata ini dibuktikan oleh kajian Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media, Universiti Teknologi Mara, yang menunjukkan 74.2 peratus responden sangat berpuas hati dengan kerajaan BN di bawah kepimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Menteri Pertahanan itu berkata 17 peratus pula berada di atas pagar manakala empat peratus lagi tidak berpuas hati.

Kajian terhadap sokongan konsep 1Malaysia pula menunjukkan 74.4 peratus sangat berpuas hati, 12 peratus berada di atas pagar dan lima peratus tidak berpuas hati.

"Survei yang dibuat secara empirikal yang diketuai oleh Prof Madya Dr Ismail Sualman adalah satu usaha yang mendapat pengiktirafan, dengan hasil responden 28,788 orang yang dibuat secara berstruktur," katanya ketika menggulung perbahasan pada Perhimpunan Agung Umno 2012, di sini hari ini.

Ahmad Zahid berkata Presiden Umno telah melakukan pelbagai hamparan perkhidmatan kepada setiap kumpulan sasar dan kajian yang dibuat itu menunjukkan kerajaan BN masih relevan di hati rakyat.

"Semalam perwakilan Negeri Sembilan marah saya kata kononnya saya tidak sayang Presiden kerana saya minta beliau naik motosikal bersama saya, kami naik motosikal dua tayar beliau naik motosikal tiga tayar sebab tidak mahu presiden jatuh, cedera...sebab itu bagi motosikal OKU (orang kurang upaya) kepada beliau.

"Ertinya saya jaga keselamatan beliau, kenapa, kerana beliau menjaga ibu tunggal, bapa tinggal, orang bujang, pelajar, anak sekolah dan ambil tahu 'superbikers' dan 'junior bikers', semua kumpulan beliau ambil keprihatinan," katanya.

Beliau berkata selain perkhidmatan kepada rakyat Malaysia, kerajaan BN juga menyumbang kepada keamanan di peringkat antarabangsa apabila berjaya membantu Barisan Pembebasan Islam Moro (MILF) mencapai kata damai dan gencatan senjata di Palestin.

"Kita juga telah hantar bantuan ke seluruh dunia apabila berlaku tsunami di Aceh (Indonesia), Malaysia datang dahulu, gempa bumi di Padang (Indonesia), kita yang hantar bantuan dulu," katanya.

Ahmad Zahid berkata beliau juga terpaksa berbahasa Jawa apabila kedatangannya ke Yogyakarta untuk menghantar bantuan dipersoal rakyat tempatan.

"Mendidih hati saya bila mereka kata adakah kedatangan bapak mahu membalas dosa orang Malaysia terhadap orang Indonesia, saya bagitahu saya menjadi utusan Presiden kerana anggota Umno prihatin dengan masalah yang dihadapi orang di Yogyakarta.

"Rupa-rupanya ada hikmah saya jawab dalam bahasa mereka, saya harap Timbalan Pengerusi Tetap (Datuk Mohamad Aziz) akan buat terjemahan, (sambil berbahasa Jawa dan diterjemah 'aku datang Yogyakarta bantu kamu'), kenapa kita dianggap begitu, seharusnya tidak ada masalah kerana kita adalah saudara serumpun," katanya.

Mengenai Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD) yang dikata akan dihapuskan jika pembangkang memerintah negara yang dibangkit ketika perbahasan, Ahmad Zahid berkata jika itu berlaku, RAMD akan bangkit kerana mereka merupakan kuasa tersembunyi untuk pertahankan wasiat Raja-raja Melayu.

Beliau juga mahu seluruh rakyat tidak menghina Angkatan Tentera Malaysia (ATM) tetapi menghargai segala sumbangan yang dibuat oleh ATM dalam mengukuhkan pertahanan negara. 

Ahmad Zahid berkata jentera Umno di setiap peringkat harus memainkan peranan lebih luas melalui jentera di alam nyata serta bijak berkawan dengan jentera di alam maya iaitu bloggers yang bersedia untuk membantu pertahankan negara.

"Kini, nafiri perang untuk hadapi pilihan raya umum ditiupkan, kita harap media 'troopers' berada dalam satu payung yang sama bagi menepis serangan bertali arus dari parti lawan," katanya.

Beliau turut mengajak seluruh anggota Umno agar mendoakan kejayaan cemerlang parti dalam memastikan kemenangan berpihak kepada mereka. - Bernama

Saturday, 1 December 2012

7 Perkara UMNO BN Gegarkan Pakatan Rakyat

Ayuh kawan-kawan sama ada anda UMNO mahupun perjuang dan penyokong Barisan Nasional siap siaga dengan kata-kata ini.

KUALA LUMPUR - Timbalan Presiden Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini menggariskan tujuh rukun yang perlu diberi keutamaan oleh ahli-ahli Umno dalam memastikan kejayaan Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).

Tujuh rukun yang digariskan beliau semasa menyampaikan ucapan penggulungan pada Perhimpunan Agung Umno di sini, petang ini ialah:

1. Patuh kepada pemimpin

2. Mengatur strategi dengan tepat

3. Fahami peranan dan tanggungjawab yang perlu dilaksanakan

4. Kenali musuh

5. Kekalkan perpaduan

6. Harus bersiapa siaga sepanjang masa

7. Berjuang habis-habisan"

Tujuh rukun yang saya sebutkan tadi...ini nanti akan kita sebarkan supaya dapat diteliti di semua peringkat pemimpin dan anggota parti di seluruh negara untuk menentukan agar kita beroleh kejayaan.

"Kita mahu menentukan kubu-kubu kuat kita dipertahankan agar kawasan yang kalah dapat kita tebus kembali," katanya.

Menjelas lanjut mengenai tujuh rukun itu, timbalan perdana menteri berkata, ketaatan dan kesetiaan kepada pemimpin adalah satu perkara yang wajar malahan wajib untuk diikuti dan dilaksanakan seluruh anggota Umno.

"Kita harus menerima segala bentuk keputusan yang akan dibuat oleh pemimpin parti kita mengenai hal yang berkaitan pilihan raya sama ada berkaitan tugas dan tanggungjawab yang harus kita lakukan, pemilihan calon dan kawasan pilihan raya yang ditempatkan untuk setiap parti komponen," katanya.
Published with Blogger-droid v2.0.9

Bukti Surat Kepala Bar Cauncil Menjilat Ludah Sendiri

Inikah bukti menunjukan bar Cauncil jenis meludah kemudian mengjilatnya kembali! Kalau bab hendak serang SPR bukan mainlah hendak ada pemerhatilah, pengundi hantulah, daftar undi tidak sahlah dan pelbagai alasan diada-adakan demi mengjayakan kempen Anwar sebagai Perdana Menteri.

Tetapi bila mana dituntut adakan pemerhati bebas dalam Pemilihan Bar Cauncil sudah tidak boleh pula. Jadi dimana intergriti Bar Countcil dalam menganjur pelbagai demo menentang SPR? Betul-betul jenis sama dengan Pemilihan PKR yang lalu! kedua-duanya jenis memang tak boleh diharap! Penipu dan perosak negara sahaja.

Kempen Selamatkan PAS Semakin Aktif


PAS berada dalam keadaan lemah sehingga sesuatu keputusan menjadi berubah-ubah apabila didesak oleh DAP dan PKR. Itulah kenyataan perjuangan PAS. ini terbukti dalam pelbagai isu membabitkan dasar PAS di mana akhirnya PAS mengalah dengan tidak lagi menggunakan hukum hudud,soal akidah dan memperjuangkan negara Islam untuk PRU13

Ini membuktikan kelemahan PAS memperjuangkan prinsip mereka hingga mencetuskan kontroversi jika mengambil kira semua aspek sejak daripada mula penyatuan ketiga tiga parti didalam pakatan. 


Malah dilihat penakut mempertahankan tindakan pakatan memutuskan untuk membatalkan niat PAS untuk berkempen mengenai hukum hudud apabila dibantah parti komponen pakatan itu menunjukkan kelemahan PAS sendiri. 

PAS rela menjadi parti yang yang tiada hala tuju malah keputusan mereka berubah-ubah itu turut melibatkan mengenai persoalan akidah,dasar negara Islam dan juga soal bangsa melayu.

Lebih buruk lagi PAS selalu tidur apabila diperlukan untuk mempertahankan kesucian islam. Jadi apa gunanya PAS diangkat sebagai pembela islam? 

Sedangkan perubahan perjuangan PAS membuktikan landasan diatas platform parti untuk memperjuangkan agama jauh tersasar sebaliknya PAS dijadikan alat untuk meneruskan agenda Malaysian Malaysia DAP.

Indonisia Contoh Terbaik Bahayanya Anwar Ibrahim


ADA pengertian lebih besar sebenarnya boleh 'dibaca' di sebalik kenyataan seorang pemimpin muda daripada sebuah parti pembangkang baru-baru ini berhubung kedudukan Islam dan hala tujunya di negara yang kita cintai ini.

Yang lebih dibimbangi, jika apa yang dinyatakan itu adalah berdasarkan kepercayaannya dan bukan sekadar perjuangan politik semata-mata.

Jika benar, perkembangan ini umpama 'jam loceng' yang menyedarkan kita bahawa usaha 'meliberalkan Islam' di Malaysia kini semakin berani dinyatakan secara terang-terangan.

Mengapa ini berlaku? Antara sebabnya yang tidak dapat dinafikan adalah kesibukan berpolitik menyebabkan umat Islam kian lupa tentang tanggungjawab sebenar yang menanti mereka.

Peluang yang ada digunakan sebaik-baiknya oleh kelompok-kelompok tersebut untuk mengembangkan kepercayaan mereka.

Dalam masa sama, kuasa yang dikejar seolah-olah membenarkan golongan tertentu di negara ini sanggup melakukan apa sahaja atau apa yang disebut sebagai 'matlamat menghalalkan cara'.

Menerusi forum-forum atau perbincangan yang diadakan dari semasa ke semasa, menjelaskan kepada kita bahawa Islam liberal dan fahaman pluralisme sememangnya wujud di negara ini.

Namun, golongan tersebut tidak diberi ruang untuk menyatakan pendapat mereka secara terbuka kerana kerajaan yang ada tidak membenarkan aliran ini daripada berkembang.

Ini kerana umat Islam di negara ini berpegang kepada ajaran Ahli Sunah Waljamaah yang sentiasa tegak di atas landasan Islam berdasarkan hakikat al-Quran dan hadis-hadis.

Keadaan ini berbeza dengan apa yang berlaku di Indonesia. Negara jiran ini (Aceh) suatu ketika dahulu pernah digelar serambi Mekah dan menjadi tumpuan ulama, namun perubahan masa dan pengaruh luar berjaya merubah kepercayaannya.

Keterbukaan pihak pemerintah terhadap soal beragama turut mendorong umat Islam di negara itu 'memilih kepercayaan’ mereka sendiri.

Maka apa yang berlaku ialah bercambahnya golongan liberal dan fahaman pluralisme iaitu kumpulan yang melihat tindakan ulama sebagai penghalang kemajuan yang sepatutnya dicapai.

Golongan ini juga sering membawakan hadis-hadis tertentu dalam konteks hubungan Islam dengan agama-agama lain. Pada hal, sebagaimana kita sedari, hadis-hadis tersebut tidak membicarakan hubungan Islam dengan agama lain tersebut.

Kejayaan paling besar mereka adalah apabila kepercayaan terhadap ulama di negara itu sedikit demi sedikit berjaya dihakis. Hal ini menyebabkan hari ini perkahwinan berbeza agama di Indonesia bukan lagi sesuatu yang luar biasa selain gejala murtad turut dilaporkan semakin berleluasa.

Lebih menakutkan apabila ada pihak mendakwa pengaruh Kristian mungkin akan mengambil alih kedudukan Islam di negara itu suatu hari nanti.

Hakikatnya, dengan populasi penduduknya kira-kira 200 juta umat Islam dan teramai di dunia, Indonesia tidak diisytihar sebagai negara Islam.

Perkembangan ini sebenarnya amat menggusarkan kita. Adakah Malaysia sedang menuju ke arah proses asimilasi agama seperti apa yang dialami di Indonesia? Jika kenyataan pemimpin muda dari parti pembangkang di awal artikel ini diambil kira, perasaan ini wajar wujud Sumber

Friday, 30 November 2012

Si Tangang Azmin Ali Terkantoi Maut

Azmin kata Negara Bankrap yee sedap mulut je mamat ni! Cuba tengok tahap kendalian Ekonomi oleh Datuk Sri Najib Razak tak perlu bergolok bergadai macam Selangor dibawah Punaisihat Anwar Ibrahim.

Si Tangang Azmin Ali Terkantoi Maut dan patutlah buang ke amalan hujah auta Pakatan Rakyat. Lebih bagus bermuafakatlah semula dengan ibu yang amat menyayanginya!

Bank Negara Malaysia (BNM) hari ini mengumumkan rizab antarabangsanya berjumlah RM424.9 bilion atau bersamaan dengan AS$138.6 bilion sehingga 14 November. 

Dalam satu kenyataan, BNM berkata paras rizab itu memadai untuk membiayai 9.2 bulan import tertangguh dan 4.2 kali hutang luar negeri jangka pendek. - BERNAMA

Ikrar Yang Mengahantui Pakatan Rakyat1. Alhamdulillah dibalut rasa tawaduk dan rasa rendah diri, sekali lagi kita berhimpun untuk menunaikan tanggungjawab lazim sebagai sebuah organisasi bagi mengadakan mesyuarat agong tahunan parti tercinta yakni Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu atau UMNO.2. Sesungguhnya perhimpunan sebegini bukanlah semata-mata acara ritual dalam memenuhi tuntutan taqwim organisasi. Sebaliknya, ia satu iltizam terbaik melaksanakan proses muhasabah dan islah demi memperbetulkan kelemahan, memperkejab jentera parti, membugarkan halatuju pertubuhan, seterusnya mempastikan kelangsungan jemaah.


Saudara dan saudari,

3. Seperti semua maklum, ini merupakan perhimpunan agong terakhir sebelum Pilihanraya Umum yang ke-13. Jadinya, Dewan Rakyat, menurut Perlembagaan, kalau pun tidak dibubar oleh yang di-Pertuan Agong berdasarkan nasihat Perdana Menteri, ia akan terusai juga dengan sendirinya, tanggal 28 April 2013.

Nik Aziz - Perokok Adalah Penyembah Syaitan?

Emm Apa kata warga perokok dengan hujah dari youtube ini?

Fahami Kaitan Nurul Izzah Anwar Dengan Persekutuan Kristian Malaysia (CFM) ?


Kita telah dikejutkan dengan kenyataan Nurul Izzah mengenai Hak Melayu dalam soal Murtad! Tetapi jika kita kaji semula peristiwa sebelum Nurul Izzah membuat kenyataan yang diampunkan Nik Aziz adalah jauh lebih menakutkan.

Disini Pecah Palak Mikir inggin mengimbas kembali berberapa petikan isu yang berlaku disekitar bulan Julai 2012.

Pertikan pertama.
SUDAH lebih seminggu PAS membisu terhadap cabaran yang dilontar oleh bekas Pesuruhjaya PAS Selangor, Datuk Hasan Ali berhubung tuntutan Persekutuan Kristian Malaysia (CFM) yang mahukan kebebasan menganut, mengamal, dan menyebarkan agama tanpa sebarang batasan di negara ini. 
Sebab musabab mengapa PAS tiba-tiba diserang sindrom bisu, satu Malaysia sudah tahu. Ini kerana pemimpin besar parti itu seperti Abdul Hadi Awang, Nik Aziz Nik Mat dan Mat Sabu sudah menjual perjuangan agama Islam kepada sekutu politiknya, DAP dan PKR demi kemaruknya untuk menawan Putrajaya. 
Tanpa disedari CFM telah mendedahkan dengan sendirinya hasrat golongan Kristian dan perancangan Anwar Ibrahim yang mengetuai Pakatan Rakyat.
Sasaran utama dalam agenda besar Anwar meluaskan pengaruh Kristian di negara ini ialah Sabah. Salah satu strateginya boleh dilihat daripada desakan untuk ditubuhkan Suruhanjaya Siasatan Diraja RCI ke atas masalah pendatang haram di Sabah yang mana kerajaan telahpun menyetujuinya. 
Tujuan sebenar Pakatan Rakyat bukannya untuk membersihkan Sabah daripada pendatang asing tetapi sebaliknya untuk melemahkan kedudukan politik umat Islam di negeri itu.Ini kerana Pakatan Rakyat mensasarkan untuk menguasai satu pertiga daripada 25 kerusi Parlimen di Sabah dan 31 kerusi lagi di Sarawak, dalam mengejar impian mereka ke Putrajaya. 
Rata-rata pendatang asing di Sabah adalah beragama Islam dan mereka merupakan mangsa persengkataan bersenjata di antara puak Moro dan kerajaan Filipina yang sudah berlarutan hampir empat dekat. 
Kebanyakan mereka sudahpun diterima sebagai penduduk tetap dan ada sesetengah yang menjadi warganegara Malaysia.Mereka hidup dalam aman dan damai, berkeluarga serta membina kehidupan baru di negara ini yang amat prihatin terhadap penindasan yang berlaku ke atas saudara seagama. 
Malaysia menerima mereka dengan tangan terbuka malah menghulurkan pelbagai bantuan kemanusiaan sejak sekian lama. Golongan Kristian tidak pernah dapat menerima kehadiran pendatang asing yang beragama Islam dengan seikhlas hati.
Jika senario bertukar di mana pendatang asing tersebut semuanya beragama Kristian, mungkin tidak wujud desakan untuk menubuhkan sebuah RCI. Jika dilihat kalangan yang memulakan tuntutan penubuhan RCI adalah terdiri daripada pemimpin-pemimpin politik beragama Kristian.
Apabila golongan Kristian Sabah melihat pendirian pluralisme dan liberalisme agama yang dipegang oleh Anwar, mereka pun mengambil peluang keemasan ini untuk melebarkan pengaruhnya. Bagi Anwar pula, selagi kumpulan ini sanggup menyokong impiannya menjadi Perdana Menteri, tidak ada masalah baginya untuk mengorbankan bangsa Melayu, kepimpinan Melayu dan Islam sekalipun.
Ini jelas apabila beliau mencanang untuk melantik Baru Bian, seorang pemimpin Kristian dari PKR sebagai Ketua Menteri Sarawak jika Pakatan Rakyat berjaya menumbangkan Barisan Nasional pada pilihan raya negeri tahun lalu. 
Malah di Pulau Pinang, atas dasar majorti penduduk di negeri itu adalah kaum Cina, Anwar juga sanggup mengorbankan agenda Melayu dengan meletakkan DAP menerajui kerajaan negeri. Satu lagi petanda bahawa Anwar kian terjerat sokongan janji puak Kristian Sabah ialah kewujudan beberapa kumpulan politik, setiap satunya di bawah seorang pemimpin Kristian. Setelah dipecat daripada PKR, Dr Jeffrey Kitingan akhirnya menubuhkan Parti Reformasi Sabah (Star). 
Begitu juga tindakan Ahli Parlimen Tuaran, Wilfred Bumburing yang mengasaskan Angkatan Perubahan Sabah sejuruskan meninggalkan BN. Kesemua kumpulan politik Kristian berdiri teguh di belakang Anwar dan Pakatan Rakyat bukan untuk menegakkan keadilan atau berjuang untuk rakyat tetapi menghapuskan Islam di bumi Sabah. Satu lagi pemimpin Kristian ialah Kalakau Untol yang berjaya menyusup di dalam kepimpinan PKR dan bertindak sebagai pengemudi agenda Kristian di dalam parti itu. 
Sementara itu pada peringkat pusat, pemimpin Kristian PKR di ungguli oleh bekas Menteri Kesihatan, Jimmy Chua Jui Meng, bekas Timbalan Menteri Tanah, Pembangunan Koperasi, Dr Tan Kee Kwong, Ahli Parlimen Batu, Tian Chua, dan Exco Pelancongan Selangor, Elizabeth Wong. 
Mereka seringkali berulangalik ke Sabah bagi memantapkan jalinan kerjasama antara pemimpin Kristian PKR di peringkat pusat dan negeri. Apabila sesuatu aktiviti politik PKR Sabah di anjur oleh golongan Kristian, pasti aturcaranya akan mengandungi elemen-elemen berunsur keagamaan seperti nyanyian dan iringan doa Kristian sebelum majlis dimulakan. 
Anwar atau mana-mana pemimpin Melayu PKR tidak pernah sekalipun menegur atau mengkritik tindakan kumpulan Kristian yang secara terang-terangan melanggar peruntukan perlembagaan yang meletakkan Islam sebagai agama rasmi persekutuan.Malah Anwar telah menjadi agen Kristian paling nyata apabila bermati-matian memperjuangan isu kalimat Allah untuk digunakan juga oleh golongan Kristian. 
PAS tidak lagi boleh diharapkan untuk mempertahankan kepentingan Islam manakala PKR sudah jelas pendiriannya menyokong Kristian di Sabah.
Demi kepentingan Islam, orang Melayu wajib menolak Anwar dan politik yang dibawa Pakatan Rakyat sebelum nasi menjadi bubur. – Peraktoday

Pertikan Kedua
Persekutuan Kristian Malaysia (CFM) mengedarkan sepucuk surat bertarikh 18 Julai 2012 kepada gereja-gereja dan penganut Kristian seluruh negara berhubung pilihanraya umum ke-13 akan datang.
Surat yang ditulis atas nama Bishop Datuk Ng Moon Hing, pengerusi Christian Federation of Malaysia, menyeru umat Kristian agar “mengundi dengan bijak”.
Ia boleh dibaca dalam bahasa Melayu di sini — CFM/BM
Versi bahasa Inggeris discreenshot di bawah dari laman National Evangelical Christian Fellowship (NECF).
Surat itu menuntut supaya pemilih mengundi sebuah kerajaan yang akan membentuk

(“Sebuah negara di mana kebebasan agama merangkumi kebebasan untuk
menganut, mengamal dan menyebarkan agama di mana ia dibenarkan
berkembang tanpa sebarang pembatasan yang tidak wajar dari undang-undang,penegahan ataupun larangan.”) Sumber
 

Thursday, 29 November 2012

Kenali Kehebatan Anwar Ibrahim Kendali Ekonomi

Kepimpinan pembangkang membawa kemusnahan ekonomi negara, menanam benih kebencian di kalangan rakyat dan janji yang tidak ditepati, kata Presiden Umno Datuk Seri Najib Tun Razak.

Perdana Menteri berkata ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim bukanlah pengurus ekonomi yang cekap kerana gagal menangani krisis kewangan Asia yang melanda Malaysia pada tahun 1997-1998.

"...terbukti, menteri kewangan ketika itulah orangnya, yang kini, menjadi ketua pembangkang, bukanlah pengurus ekonomi yang cekap," kata Najib dalam ucapan dasarnya sempena Perhimpunan Agung Umno 2012 di Pusat Dagangan Dunia Putra di sini hari ini.

Katanya tindakan Anwar ketika itu, memotong perbelanjaan pembangunan dan menaikkan kadar faedah di saat-saat keyakinan pasaran menurun kerana menggunapakai dasar maya Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) yang diketuai sahabat karibnya, mengakibatkan kesengsaraan kepada rakyat, khususnya masyarakat perniagaan.

"Orang ini memang selayaknya digelar sesumpah politik. Bila bercakap di Amerika Syarikat dan kepada bangsa lain, beza nadanya, bila bersyarah kepada orang Melayu dan orang Islam lain pula ceritanya. Semasa bersama kita dalam Umno, caranya sekian, sekarang jadi Ketua Pembangkang, segala pendirian dan fe'elnya berubah pulak.  

"Kalau ikut pepatah dulu orang menyebut dia ini lidah bercabang. Jelasnya tiada orang boleh meneka watak sebenar beliau yang secara terang-terang mendukung usaha menjamin keselamatan Israel, pada kala dunia sedang mengutuk Rejim Tel Aviv yang kejam itu kerana membantai dan mengganyang umat Islam di Gaza.

Akan tetapi apabila kerajaan membentang usul mengecam Israel di Parlimen...dia menyokong pulak...heran," kata Najib.

Beliau turut mempertikaikan janji Buku Jingga yang melibatkan jaminan pendapatan purata bulanan isi rumah Malaysia pada kadar RM4,000, menghapuskan tol, hutang Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional, RM500 sebulan sebagai elaun khas kepada guru, dan menaikkan royalti petroleum sehingga 20 peratus kepada negeri-negeri terbabit.

"Mana mungkin semua itu diperbuat kerana natijahnya akan memusnahkan ekonomi negara. Pada tahun pertama seandainya dilaksanakan (manifesto Buku Jingga), defisit bajet kerajaan pusat akan melonjak kepada hampir 30 peratus, dan kedua, menjelang 2015 kadar nisbah hutang negara kepada KDNK akan melambung kepada 140 peratus," katanya.

Beliau berkata tahun ketiga pula, Malaysia akan mencapai tahap keparahan dan hilang kedaulatan ekonomi seperti Greece, dan ketika itu pengurusan iktisad negara sudah beralih ke tangan institusi antarabangsa. Menyentuh soal demokrasi cara Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP, Perdana Menteri turut mengkritik caranya yang menyaksikan ketua umum PKR itu tidak dipilih, sebaliknya dilantik terus ke jawatan itu, isterinya pula menjadi presiden parti manakala anak sulung mereka menjadi naib presiden.Beliau berkata demokrasi pincang cara DAP pula menyaksikan tempoh jawatan senator Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim tidak disambung selepas bekas naib pengerusi DAP itu tidak bersetuju dengan demonstrasi jalanan Bersih 3.0; dan rumusannya ialah DAP akan menjatuhkan hukuman kepada siapa sahaja yang memiliki pandangan berbeza dengan mereka.Katanya di peringkat kepimpinan pusat DAP pula ketika ini hanya tinggal seorang sahaja orang Melayu di kalangan 30 kepimpinan pusat DAP. 

"Inikah yang dinamakan demokrasi? Inikah yang dinamakan tidak perkauman?," tanya beliau.Presiden Umno kemudiannya mengkritik tindak tanduk pembangkang di negeri-negeri yang dikuasai mereka, yang secara umum berkisar mengenai janji yang tidak ditepati dan kelemahan pentadbiran.

Di Pulau Pinang, Najib merujuk kepada masalah penduduk Kampung Buah Pala yang diselesaikan oleh BN walaupun PKR berjanji untuk menyelesaikannya dalam tempoh dua minggu selepas memenangi pilihan raya.Beliau turut merujuk kepada kata-kata Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang Datuk Mansor Othman yang menggelarkan Ketua Menteri Lim Guan Eng sebagai 'Cocky, Arrogant dan Tokong'.

Di Kelantan pula, katanya masalah bekalan air masih tidak selesai sehingga kini walaupun sudah 22 tahun PAS menerajui kerajaan negeri, manakala janji air percuma di Selangor juga tidak ditunaikan oleh kerajaan negeri kepada penduduk flat kos rendah dan pangsapuri yang menggunakan meter pukal.

Najib berkata selain itu Selangor juga tidak dapat memberi elaun bulanan RM100 kepada ibu-ibu tunggal di negeri berkenaan. Perdana Menteri seterusnya membidas tindakan pembangkang yang mempersoalkan kewibawaan Suruhanjaya Pilihan Raya sehingga tanpa segan silu mengadu kepada kuasa asing bagi mengantarabangsakan masalah dalaman, sedangkan mereka tahu tindakan itu hanya mengaibkan negara dan menghina intelek rakyat.

"Sebenarnya tidak perlulah kita libatkan orang asing untuk menunjuk ajar bagaimana menguruskan negara. Janganlah menjadi Si Kitul moden sampai sanggup mengkhianati bangsa dan tanah air," katanya. - Bernama
Published with Blogger-droid v2.0.9

Wednesday, 28 November 2012

Kenapa Warga PAS Hendak Kecewa Bila UMNO Sekadar Mengdoakan Kesejahteraan Mereka

Rakyat masih belum lupa bagaimana Tuan Ibrahim meluahkan pendapat dengan menyeru UMNO juga bertindak seperti PAS dengan mendoakan kehancuraan kepada lawan! 

Ohh tidak apalah biarlah PAS dengan cara mendoakan kehancuran sesama umat kerana yang memakmulkan doa adalah Allah.

Biarlah UMNO BN mendoakan sesejahteraan dan perpaduan umat demi menyatupadukan segenap lapisan masyarakat islam di Malaysia.

Tidak pada cukup pada itu! PAS mendabik dada mereka lebih Islam! pun tidak apalah kerana hanya Allah yang layak menentukan siapa lebih islam.

Walaupun UMNO selalu dituduh dengan label syaitan! Murtad! Kafir dan pelbagai lagi! janglah ada dikalangan warga UMNO BN melatah dan turut mengjadi seperti mereka. Biarlah kita beristifar dan mendoakan yang baik kepada mereka kembali!

Walaupun UMNO BN dilebel dengan pelbagai tuduhan! yang penting Allah maha mengetahui yang warga UMNO BN tidak seperti yang dihujahkan Zulkifli Nordin - lihat dibawah:-

1. Islam kah parti yang redho kalimah ALLAH digunapakai oleh kristian dlm bentuk triniti?

2. Islam kah parti yang mengamalkan sumpah talaq tiga terhadap bini sendiri demi menjaga kerusi, jawatan dan kedudukan?

3. Islam kah parti yang dah buang perjuangan Negara Islam dengan alasan rupanya Negara Islam tiada dalam Al Quran?

4. Islam kah parti yang bersetuju tidak mahu menubuhkan Negara Islam dengan rakan sekutunya?

5. Islam kah parti yang bersetuju tidak menjadikan hudud dasar dalam pemerintahan bersama sekutunya?

6. Islam kah parti yang sanggup mati demi mempertahankan kafir harbi?

7. Islam kah parti yang menghalang perhimpunan bersama umat Islam?

8. Islam kah parti yang menghalalkan perhimpunan haram diketuai kafir harbi?

9. Islam kah parti yang memecat exco agamanya tanpa diberi peluang bela diri?

10. Islam kah parti yang memecat exco agamanya yang mahu mempertahankan aqidah umat Islam dan menjaga syariat?

11. Islam kah parti yang menyokong orang yang "menyokong sebarang usaha untuk menjaga keselamatan Israel"?

12. Islam kah parti yang mengangkat sebagai pemimpin penganut fahaman pluralisma yang menyamakan semua agama sama termasuk Islam, Hindu, Kristian, Budha, Sikh, Yahudi dan lain-lain?

13. Islam kah parti yang menjadikan manusia yang tersangat buruk akhlak dan perangainya sebagai calon Perdana Menteri?

14. Islam kah parti yang menjadilkan komunis saperti Mat Indera sebagai idola dan dinobatkan sebagai hero dan wira negara?

15. Islam kah parti yang mengutuk polis dan pasukan keselamatan termasuk anggota Balai Polis Bukit Kepong yang terkorban mempertahankan negara sebagai pengkhianat dan barua penjajah?

Itu dulu dan sini sumbernya malah sekarang bukannya mereka serik tetapi ditambah dengan menyokong hujah Nurul Izzah menghujah soal Hak Sama Rata Murtad Melayu dan diampunkan Nik Aziz tampa perlu menunggu masa yang lama. kemudian Haji Hadi menghujahkan mengsyaitani dan ditambah Nik Aziz mengaitkan UMNO mempeleceh islam yang boleh bersabit dengan murtad!

Itulah cara islam mengakui mereka lebih islam dan UMNO BN yang tidak mendabik dada tidak berani sama sekali melangkaui cara PAS. Biarlah mereka semoga kita semua sama-sama ditunjukan jalan kebenaran. 

Bengang Dengan Doa KO BN Tertib Mengikut Rasulullah SAW


Semasa berdebat disini adalah hanba Allah terperangkap dalam hujahnya sendiri! Bukan untuk mengaibkan sesiap tetapi ada persoalan yang amat menarik untuk difikirkan untuk menilaikan kebenaran samada PAS benar berdoa berdasarkan tertib. Dalam situasi ini Hamba Allah tersebut telah Bengang Dengan Doa KO BN Tertib Mengikut Rasulullah SAW tampa mahu mengjawap persoalan sebenar.

Terlampau banyak individu pro PAS melaung-laung ayat sebergini untuk menyakin dan memenagkan hujah mereka. Tetapi jika kita amati apa kata Dr Asri terang menyebut soal adab dan itu tidak ada dalam doa KO UMNO BN PAS.

Persolan sebergini adakah PAS boleh menghujahkan akan kebenarnya? Atau sama seperti pecacinya yang Pecah Palak Mikir hendak putar belit?

KUALA LUMPUR - Perhimpunan Umno malam ini mendoakan supaya orang Islam di negara ini tidak menjahanamkan sesama sendiri, dan memohon supaya mereka yang tersasar, kembali ke jalan yang diredhai.

Doa yang dibacakan Timbalan Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin itu, jelas menunjukkan niat Umno jauh berbeza dengan Pas baru-baru ini yang mengadakan solat hajat dan mendoakan kehancuran Umno dan Barisan Nasional.

Muhyiddin yang juga Timbalan Perdana Menteri melafazkan doa itu pada penghujung ucapan beliau bagi merasmikan serentak Persidangan Perwakilan Wanita, Pemuda dan Puteri Umno di sini.

DAP Tersenyum Bila Pemuda PKR Lantang Menyangkal PAS

Kita telah dengar bagaimana Dewan Ulamak di Mutamar PAS telah menyuarakan mahukan Haji Hadi sebagai Perdana Menteri walaupun kedegaran suara DAP tidak menyukainya. Ada banyak persoalan yang timbul walaupun  warga PAS tidak mahu mengakuinya. Mereka memang mengatakan hanya Haji hadi yang arif tentang hukum hakam.

Tetapi yang tersirat, tidak mustahil antara ramai-ramai dari PAS mula berasa was-was dengan peribadi Anwar serta Anak beranaknya. Apatah Nurul Izzah mengeluar kenyataan Hak Sama Rata Melayu dalam soal murtad. Isu ini sudah tentu menjelaskan bertapa bahayanya jika legasi Anwar Ibrahim menyandang jawatan Perdana Menteri. 

Memang tiada kenyataan sebergini dari PAS tetapi jika kita ukur dari riaksi warga PAS agak tergejut dan tidak berani mengulas apa-apa bila youtube ucapan hak sama rata melayu dalam soal murtad Nurul Izzah dan mendapat tepukan gemuruh dari golongan bukan islam. Kenapa mereka terdiam kerana masing-masing memikirkan soal resiko akidah diri dengan dilema diperantaraan dengan mengjaga hati dan nama sekutunya PKR. Salah hujah makan diri dan Pakatan jatuh merudum.

Itu cukup membuktikan ramai tidak bersetuju dengan Nurul Izzah. Sebab itulah timbul soal Haji Hadi sebagai PM dengan semakin kuat! 

Sekarang Pemuda PKR pula berasa amat risau dan meluahkan yang Anwar lebih releven menjadi Perdana Menteri. Bermakna situasi dalam Pakatan terang-terang semakin berpecah belah.

Dalam masa yang sama anatara PAS mahupun PKR, kedua-duanya didalam lingkungan kuasa DAP. Maksud kata DAP The King Of Pakatan. Sebab Anwar sememangnya telah terlampau banyak terhutang budi dengan DAP kerana sifat peribadinya sering menimbulkan isu yang besar-besar melibatkan matuah diri dan keluarganya. tampa pertolongan DAP Anwar mungkin gagal terus dalam hidupnya.

Manakala PAS semakin dijinakan kerana hanya PKR sahaja dapat memberi nafas baru buat PAS bertapak keluar dari Kleantan semata-mata. Malah Hanya PKR yang mampu merapatkan dengan pengaruh undi dari DAP yang boleh memberi sedikit keselesaan PAS untuk memenangi dimana-mana kerusi yang PAS pertandingkan.

Dari situasi ini tentulah jelas DAP punyai kuasanya tersendiri dengan peralatkan PKR dan menundukan PAS. Adakah kelebihan ini tidak memberi semnagat buat DAP untuk menyediakan calonnya sendiri untuk merangkul jawatan Perdana Menteri?

Atau sememang telah ada dan DAP hanya menunggu masa untuk mengrialisasikan sahaja. Sebabnya jika PAS boleh mungkiri janji dari kelahiran PKR untuk menjadikan Perdana Menteri dengan mengcalonkan Haji Hadi, kerana tiada sebarang perjanjian hitam putih yang membolehkan PAS bebas dan berhak mengcalon sesiapa sahaja. 

Jika itu berlaku! Tentulah DAP juga mampu bertindak sedemikian bila tiba masanya untuk merialisasikan impian terpendam. Salahkah kalau dicongakan sebergitu?

Kesian Anwar Ibrahim Kena Basuh Cukup-cukup Jahat Sangat Ke?

Alahai Kesian Anwar Ibrahim Kena Basuh Cukup-cukup Jahat Sangat Ke? kenapalah yang pi basuh Anwar sampai macam sekali! Anwar bukan apapun dia cuma mengidam hendak jadi Perdana Menteri je! Kenapalah sampai seteruk macmtu sekali Anwar kena basuh! Cuba tengok ni sispa yang basuh!

Muhyiddin: 'Anwar pengkhianat, dengki dan berniat jahat'
KUALA LUMPUR - Tindakan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim meminta campur tangan daripada negara luar untuk memantau Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) sebagai perbuatan khianat kepada negara. 

Menurut Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin, pembangkang hakikatnya dengki dan berniat jahat terhadap Barisan Nasional sehingga sanggup berbuat demikian demi menggambarkan pilihan raya di negara ini kotor. 

"Dia hendak berbohong kepada dunia kononnya pilihan raya kita kotor.

"Bagi kita, ini hanyalah taktik kotor orang yang bermimpi untuk menawan Putrajaya, awal-awal lagi mengatakan pilihan raya di negara kita tidak adil.

"Barangkali dia pun sudah tahu bahawa pembangkang akan kalah dalam pilihan raya nanti. Jadi, lebih baik dibuat propaganda awal bahawa pilihan raya negara kita tidak adil, supaya apabila mereka kalah dalam pilihan raya, senanglah untuk mereka menuduh bahawa kita tidak berlaku adil kepada mereka,"katanya ketika menyampaikan ucapan perasmian serentak ketiga-tiga sayap Umno di Perhimpunan Agung Umno kali ke-66, malam ini. 


Anwar baru-baru ini cuba mendapatkan bantuan daripada kerajaan Australia untuk memastikan pilihan raya umum di negara ini berjalan secara bebas dan adil di Malaysia.

Permintaan Ketua Umum PKR itu bagaimanapun ditolak Menteri Luar Australia, Senator Bob Carr yang berkata, Australia tidak boleh dan tidak akan mempengaruhi cara pilihan raya umum patut dilaksanakan di Malaysia.

Anwar dilaporkan memberitahu Carr bahawa beliau menemui bukti tentang penipuan dalam pendaftaran pemilih dan anomali lain dalam menghadapi pilihan raya itu.

Beliau turut mempertikai kebebasan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan mendakwa pembangkang diketepikan oleh media.

Menurut Muhyiddin, tindakan pembangkang berbuat demikian hanyalah semata-mata untuk menghalalkan perbuatan mereka selepas itu jika kalah dalam Pilihan Raya Umum ke-13 ini nanti. 

"Senang jugalah untuk mereka berhimpun di jalan-jalan raya bagi menolak keputusan yang telah dibuat oleh rakyat.

"Kita fikir lebih baik Ketua Pembangkang menjemput wakil negara asing untuk memerhati pemilihan PKR. Kita hendak tengok apa komen pemerhati asing mengenai PKR. Bersihkah pemilihan PKR? Bebaskah pemilihan PKR? Adil kah pemilihan PKR? Demokratikkah PKR apabila Ketua Pembangkang mengangkat dirinya sendiri menjadi Ketua Umum parti tanpa melalui proses pemilihan?,"kata Muhyiddin. sumber

Alahai Kesian Anwar Ibrahim Kena Basuh Cukup-cukup Jahat Sangat Ke? ish-ish patut ke kesian dekat manusia macam punya perangai?

Tuesday, 27 November 2012

8 Perkara Pembohongan Puak-puak Anti Lynas Green Walk


FAKTA LYNAS
Dr. Che Rusli, Ahli Parlimen PAS Hulu Langat yang mana merupakan pakar radioaktif juga mengatakan bahawa projek ini tidak berbahaya dan mengikut piawaian antarabangsa. Berlangsungnya satu sessi penerangan mengenai isu Lynas bersama bloggers dan pengamal media online yang diadakan di tingkat 11 MITI yang turut dihadiri AELB dan DOE pada Julai 2011.


Industri Rare Earth pada dahulunya didominasi oleh Amerika yang mana berakhir pada tahun 1980-an yang mana selepas itu penghasilan Rare Earth dikuasai oleh China. China yang mempunyai 48% rizab Rare Earth dilihat bakal menjadi kuasa teknologi moden menjelang 2015 berbanding Amerika yang mempunyai rizab Rare Earth sebanyak 13%. Manakala Australia, Kanada dan Russia difahamkan mempunyai rizab tersendiri.
Rang Persetujuan Perlesenan Lynas adalah dari Agensi Pusat di bawah MOSTI dan Perkhidmatan Industri dan Tenaga Atom Licensing Board (AELB) dan dipantau penuh oleh Agensi Tenaga Atom Sedunia (IAEA).

Panel bebas daripada (IAEA) turut dilantik oleh kerajaan pusat berikutan timbul kebimbangan terhadap aspek keselamatan projek berkenaan. Seramai 10 orang pakar yang diakui arif dalam ilmu masing-masing dilantik menanggotai panel berkenaan yang dipimpin oleh Dr. Tero Varjoranta dari Finland di mana beliau merupakan Pengarah Bahagian Bahan Bakar Nuklear dan Teknologi Limbah IAEA. Pakar-pakar lain iaitu Jan Van Der (Belanda), Dr. Leo M. Lowe (Kanada), Prof. Dr. Balagopala Pillai (India), Dr. Dennis Wymer (Inggeris), Scawela Ulric Hanna Kajander (Findland), Dr. Horts Monken Fernandes (Brazil) dan Hiroko Raticliffe yang bertindak sebagai pembantu pentadbiran.

Misi pasukan ini adalah untuk mengkaji semula tahap pematuhan terhadap Piawaian Keselamatan Antrabangsa. Terutama berkaitan dengan tahap keselamatan radiasi.
Berikut diringkaskan 8 fakta asas penting yang perlu kita ketahui tentang Lynas:

Perkara 1

Kilang Lynas bukan kilang nuklear. Ia hanya kilang kimia biasa- Mengikut Undang-undang Pengangkutan Antarabangsa, bahan mentah Lynas adalah bukan bahan radioaktif kerana kandungan radioaktifnya rendah.
Dedahan Radiasi kepada orang awam adalah teramat rendah.
Pelepasan air dan udara dari kilang Lynas tidak ada bahan radioaktif.
Kilang Lynas berteknologi tinggi dan mematuhi undang-undang antarabangsa dan Malaysia.
Perkara 2

Dedahan radiasi kepada paru-paru bila merokok sekotak sehari selama setahun (150mSv).
Dedahan radiasi kepada krew penerbangan selama setahun (9mSv).
Dedahan radiasi setiap kali membuat x-ray dan pegigian (0.1 – 0.39mSv)- Dedahan radiasi tinggal dalam rumah baru selama setahun (0.07mSv).
Dedahan radiasi tidur sebelahan seseorang 8jam sehari selama setahun (0.02mSv).
Dedahan radiasi menonton tv 4jam sehari selama setahun (0.02mSv).
Dedahan radiasi oleh kilang Lynas pada orang awam selama setahun (0.002mSv).
Perkara 3
Undang-undang Malaysia dan Antarabangsa berhubung had dedahan radiasi kepada manusia:

Orang Awam (tidak melebihi 1.0mSv/setahun).
Pekerja Sinaran (tidak melebihi 20mSv/setahun.
Perkara 4
Lynas tidak sama dengan Asian Rare Earth(ARE), Bukit Merah.

Bahan mentah Kilang ARE di Bkt Merah adalah bahan buangan industri bijih timah, iaitu tahi bijih.
Bahan mentah Lynas adalah tanah dari lombong dan bukan bahan buangan- Kandungan radioaktif bahan mentah Lynas adalah jauh lebih rendah dari bahan mentah dan sisa ARE di Bkt Merah.
Kandungan radioaktif dalam bahan mentah ARE Bkt Merah adalah 37 kali lebih tinggi dari Lynas.
Kandungan radioaktif dalam sisa ARE Bkt Merah adalah 60 kali lebih tinggi dari Lynas.Perkara 5

Kenapa Tidak Australia?
Lynas telah mendapat kelulusan bina kilang di Australia.
Cadangan pembinaan kilang di Australia Barat didapati tidak komersial kerana kos yang tinggi dan kekurangan kemudahan asas seperti air, gas asli dan bahan kimia.

Kenapa Tidak China?
Lynas telah mendapat kelulusan bina kilang di China.
China telah mengenakan had eksport yang ketat dan rendah ke atas produk ‘logam nadir’.

Kenapa Tidak Kemaman?
Lynas telah mendapat kelulusan bina kilang di Kemaman- Sementara menunggu tanah dari Kerajaan Negeri Terengganu, MIDA telah mencadangkan Lynas bertukar ke Kaw Perindustrian Gebeng, Kuantan.

Kenapa Gebeng?

Lynas telah mendapat kelulusan bina kilang di Gebeng- Kemudahan pelabuhan yang berdekatan.
Bekalan gas asli yang sedia ada- Bekalan bahan kimia yang sedia ada.
Bekalan air yang mencukupi.
Wujud tenaga kerja mahir.
Kos operasi yang kompetitif secara global.
Perkara 6
Pengurusan Bahan Sisa.

Bahan sisa Lynas mengandungi kadar radioaktif yang sangat rendah dan tidak bahaya pada orang awam, alam sekitar dan pekerja- Dedahan sinaran dari bahan sisa ke atas orang awam adalah teramat rendah.
Walaupun bahan sisa ini tidak berbahaya, pihak berkuasa mewajibkan ia disimpan di tempat khas sama seperti industri-industri kimia yang lain.
Lynas melalui makmal antarabangsa telah berjaya menurunkan lagi kadar radioaktif di dalam sisa.
Negara seperti Amerika Syarikat telah menggunakan kaedah ini untuk pembuatan jalan.
Perkara 7

Selain China, Kilang-kilang seperti Lynas yang sedang beroperasi di Negara Maju seperti Amerika Syarikat dan lain-lain.
Prosesan Sepenuh (Molycorp di California, Indian Rare Earths di India dan Solikampsk di Rusia dan Silmet di Estonia di Eropah).
Prosesan Separa (Rhodia di Perancis, Shin Etsu di Jepun dan Nippon Yttrium di Jepun).
Kilang-kilang dalam perancangan ( Avalon Rare Metals dan Great Western Minerals di Kanada).
Perkara 8
Faedah:

KewanganPelaburan Langsung Asing (FDI) dengan modal RM2 billionKos operasi adalah RM350 juta setahun (Servis Luar dan Tenaga Kerja).
Tenaga Kerja Lynas mengambil 350 pekerja pakar dan separa pakar dan 100 pekerja kontrak. Hanya 4 orang pekerja asing iaitu pakar dalam pemprosesan nadir bumi dari ChinaLynas mendapat sokongan teknikal dari Rhodia, Perancis yang telah mengendalikan loji nadir bumi semenjak tahun 60anIndustri sokongan akan menjana 200 peluang pekerjaan tambahan.
Fasa Pembinaan Lebih 2000 orang diambil bekerja pada kemuncak fasa pembinaanMenyediakan peluang pekerjaan perniagaan untuk kontraktor dan pembekal tempatan.
Aktiviti Perintis Besar kemungkinan, syarikat-syarikat yang menggunakan produk Lynas akan mendirikan kilang di Malaysia.
Sumber:
Tuan Hj Arazmi Juhari
(Pengurus Kanan Keselamatan, Kesihatan dan Persekitaran)
Puan Mimi Afzan Afza
(Pengurus Kanan Sumber Manusia dan Komuniti)

Baca lanjut dari Sumber  Cucu Tok Selampit

Monday, 26 November 2012

DR Asri Doa Kehancuran Boleh Jika Dizalimi Dan Beradab

KOTA BHARU - Umat Islam boleh memohon doa kehancuran jika merasa diri mereka ditindas dan juga dizalimi.

Bekas Mufti Perlis, Prof Madya Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata, secara umumnya sesiapa sahaja boleh memohon doa kehancuran sekiranya merasakan diri dizalimi.“Kita ada beberapa perkara yang perlu dipisahkan, isu politik dan fakta, jangan kerana kerana kita berpolitik, kita menafikan fakta.

"Pertama, persoalannya, adakah boleh kita mendoakan orang yang menzalimi kita agar ALLAH SWT mengambil tindakan kepadanya, itu persoalan yang biasa, jangan letak pada Pas atau Umno.

“Misal kata ada orang menganiaya atau menzalimi kita, boleh ke kita berdoa kepada mereka?

"Jawapannya boleh, tidak timbul isu tidak boleh mendoakan kehancuran sesama Islam,” katanya kepada Sinar Harian pada Program Kembara Ilmu Bersama Dr Maza di kediaman rasmi Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, semalam.

Beliau berkata demikian ketika mengulas isu doa kehancuran yang dibacakan adik Mursyidul Am Pas, Nik Razi Nik Mat semasa mengimamkan solat hajat sempena muktamar tahunan parti itu minggu lalu.Asri berkata, doa memohon kehancuran ini bukan suatu yang baru, malah wujud sejak zaman Rasulullah lagi apabila terjadi kepada para sahabat, tetapi dilakukan secara berkias (berlapik).

Bagaimanapun mengakui kurang bersetuju dengan pendekatan doa tersebut yang dilihat keluar dari kesantunan, Asri berkata, ia sepatutnya mengikut adab- adab berdoa dan mengetepikan rasa amarah.

“Kadang-kadang tak nampak macam doa, dari segi adab-adab yang lain seperti terlalu menjerit, nampak macam terkeluar dari kesantunannya, kita boleh berdoa kepada orang yang menzalimi, bukan doa kerana marah perbezaan parti, tetapi doa kerana kezaliman,” katanya.

Dalam pada itu, mengulas mengenai ulama Umno, Asri berkata, parti itu memerlukan suatu panduan untuk memandu pergerakan dan perjuangannya, dan satu majlis yang terdiri daripada golongan ulama perlu diwujudkan.

“Pas sebenarnya antara benda yang meletakkan kepercayaan orang ramai terhadapnya adalah Majlis Syura Ulama yang memandunya dalam banyak perkara,” katanya.“Ulama tidak semestinya menjadi pemimpin atau presiden, jadi ahli dewan yang memandu, itu perlu diambil kira supaya Umno juga ada pemandu dari satu majlis yang bukan untuk mempolitikkan agama tetapi membimbingnya supaya semua parti dikawal oleh elemen agama,” katanya. Sumber Sinar Harian.
Published with Blogger-droid v2.0.9

Video Bongkar Pakatan Rakyat Serik Pamerkan Manifesto Tetapi Edarkan Risalah Kelirukan Rakyat

Apa sudah jadi dengan Pakatan Rakyat yang sebelum ini amat berbangga sangat dengan manifesto di Selangor! Dulunya bukan main menjaja sana-sini kehebatan Manifesto mereka tetapi bila sahaja saat-saat hampir PRU13. Rupa-rupanya berlambak berbakul janji-janji manifesto mereka gagal ditunaikan.

Hinggakan ada dikalangan ibu tunggal seramai 2020 orang tampil menyaman Kerajaan Selangor dengan jumlah melebihi 10 juta. Itupun setelah Khalib Ibrahim mengatakan "Manifesto bukan janji yang perlu ditunaikan" dah kena serang dengan ibu tunggal yang mengharap elaun RM100, janji manifesto lalu.

Gamaknya selepas serik dengan apa yang berlaku di Selangor, menyebabkan Pakatan Rakyat menukar strategi yang hanya menyebarkan isalah tampa boleh membuktikan risalah yang sah dikeluarkan Pakatan Rakyat. Memang sengaja cari publisiti tampa mahu bertangungjawap!

Langgan Melalui Email

Lagi Post Pecah Palak Mikir