Jadilah Pengikut Pecah Palak Mikir

Wednesday, 16 November 2016

#BajetPulauPinang2017 @CmLimGuanEng sempat siapakan bajet Penjara Sungai Buluh

Baru-baru ini Lim Guan Eng semakin meracau dalam Konvensyen DAP dengan mimpi-mimpi malamnya terasa dah semakin dekat sangat nak masuk Penjara. Ini semua gara-gara dia dihadapkan dengan 2 kes rasuah membabitkan kes Banglo tanpa swimming pool dan ketamakan dia, sanggup gadaikan Tanah Taman Manggis demi sebuah banglo. 
Perasaan Lim Guan Eng terbawa-terbawa semenjak dari awal Konvensyen DAP 2016 kerana sudahlah hanya 1/4 perwakilan yang datang, iaitu anggaran 300 orang. Lebih malang ramai beransur keluar terutama saat-saat giliran Lim Guan Eng hendak naik ke pentas berucap. Ketika itu hanya berbaki kurang dari 50 orang perwakilan yang masih mahu menunggu. 

Senario ini menyebabkan Lim Guan Eng segera umumkan Char Keow Teow sebagai pembayang penggantinya. Tindakkan pantas Lim Guan Eng sebelum pewakilan berbaki 10 orang, boleh lah dianggap langkah penyelamat keadaan.

Rentetan peristiwa Konvensyen DAP, membuktikan mimpi-mimpi negeri merengkok dipenjara, Lim Guan Eng makin terserlah, apabila hanya menaikan peruntukan Bajet Pulau Pinang hanya sekitar 1-10% kecuali Bajet untuk Pejabat Ketua Menteri dinaikkan kepada 4 kali ganda. Iaitu dari RM161.59 juta kepada RM707.61 juta. 

Persoalannya, boleh diharapkah Lim Guan Eng untuk mengjaga duit bajet Pejabat Ketua Menteri Pulalu Pinang? Sedangkan dana Projek Terowong Dasar Laut Pulau Pinang, kertas kerja sahaja dia sanggup bayar RM305 juta. Walhal kertas kerja tidak siap pun dan projek terbengkalai. 

Lim Guan Eng sepatutnya gunakan dana terowong kepada dana penyelesaian banjir Pulau Pinang. Tetapi itu tidak berlaku malah sekarang Bajet 2017 untuk Jabatan Pengairan dan Saliran dia abaikan, Sedangkan selama ini Lim Guan Eng persalahkan jabatan tersebut sebagai punca masalah banjir Penang.

Sebenarnya Lim Guan Eng buat bajet untuk rakyat atau untuk dia?

Isu Terkini

get this widget here