Jadilah Pengikut Pecah Palak Mikir

Saturday, 9 November 2013

Video Perkasa Semeja Dengan Kaum India Sepakat Hak Qurban Di Sekolah

India manakah yang memperkata majlis Qurban di sekolah menyentuh senstiviti kaum India.

2 video ini memaparkan pertemuan antara Perkasa dengan Kaum India dan seterusnya menafikan mainan politik kotor ini. Rujuk Kisah iniMalah kedua-dua ini membuktikan Perkasa bukanlah satu pertubuhan yang rasis. Malah adakah perjuangan ABATA berdasarkan perlembagaan negara itu rasis?


Kita memperjuangan hak yang termaktub bukannya mengada-ngadakan cerita dan menafikan hak orang lain.

Batu Putih Tun Mahathir Bersalah Kerana Pak Lah Mohon Rakyat Terima Keputusan ICJ

Menarik isu Batu Putih Hak Singapura Tun Dr Mahatir Yang Bersalah Manakala Pak Lah Yang Dibebaskan Dari Tuduhan

Hari ini, jurublog ini mendengar sendiri seorang Menteri dalam bersahaja mahu mengalihkan salah kehilangan Pulau Batu Puteh mengikut keputusan di International Court of Justice (ICJ) kepada Tun Dr Mahathir. Katanya, "Isu ini pun semasa zamannya."

Ini yang tidak sedap. Padahal tiada sesiapa yang tuduh Pak Lah pun. Adakah zamannya tidak membuat keputusan mengikut consensus Cabinet dan Majlis Tertinggi UMNO? Tunggul atau bodohkah yang main setuju?

Mungkin ada yang kecewa asyik berturut-turut kita dimainkan Singapura - pembatalan Jambatan Bengkok, penjualan saham Telekom, pembelian anak syarikat Singapore Telekom dengan mahal, penjualan saham-saham strategik kepada Temasik, kawasan tadah air PUB, dan lain-lain. Ditambah lagi dengan isu WPI yang rata-rata dilihat orang Johor sebagai menjual tanah untuk membolehkan Singapura membesarkan pendudok.

Jika tidak disebabkan ketidak persetujuan kepada WPI, tidaklah sampai lebih 300,000 rakyat Johor rosakan undi. Mereka tidak mahu beri undi pada UMNO tetapi tidak sanggup beri pada pembangkang.

Baiklah.

Kalau itu permainan balaci-balaci Pak Lah, maka jurublog ini pun bentangkan beberapa persoalan secara teks dan visual. Kita bahas stail Singapura, bahas berfakta. Cuba jawab pula.

Kita sedari kata-kata Pak Lah dalam laporan berjodol "PM minta rakyat terima keputusan ICJ" di Utusan Malaysia hari ini seperti berikut:


Menjawab satu soalan yang mengaitkan keputusan tersebut dengan kepimpinan beliau, Abdullah berkata, beliau pasti selepas ini ada pihak akan mempertikaikan kewibawaannya.

“Ini perkara biasa. Dengan keputusan mahkamah itu, nanti ada macam-macamlah. Orang yang tidak suka kita akan marah kita.

Kronologi Isu Pulau Batu Putih

Sekarang kita tengok dahulu kronologi isu Batu Putih dalam gambarajah dari The Star Online di bawah ini:


Merujuk kepada gambarajah yang boleh ditekan untuk dilihat dengan besar, siapa pula Perdana Menteri semasa tahun 1979 dan 1980 ketika perkara ini mula menjadi perbalahan?

Sepanjang 1989 hingga 2003 yang mana kedua-kedua Malaysia dan Singapura baru mengkaji dan bersetuju untuk mencari penyelesaian melalui ICJ arbitration, siapa pula Perdana Menteri?

Bila sudah masuk ICJ, menjadi tanggungjawab untuk menguruskan kes dalam menyediakan fakta, perbahasan, menyediakan dokumen dan bukti, dan lain-lain. Perkara iniberlaku dari tahun Mar 2004 hingga keputusan. Tidak payahlah jurublog mengulang soalan yang mana pembaca boleh agak.

Satu Batu dan Dua Batu Kelikir

Sedih melihat tanah kita yang jelas ditepi pantai kita itu jatuh kepada negara asing?


Pulau Batu Putih dan Middle Rock boleh kelihatan seperti gambar berikut dari sumber Singapura.

Dengan lebih dekat, South Ledge yang terlindung dalam gambar di atas adalah sedemikian seperti di gambar bawah:


Macam Mana Boleh Kalah Pak Lah?

Mengikut keputusan penghakiman ICJ, keputusan 12-4 memberi Pulau Batu Puteh atau Pedra Banca kepada Singapura. Manakala, keputusan 15-1 memberikan Middle Rock kepada Singapura.South Ledge masih belum ditetapkan lagi. Kenyataan akhbar ICJ sepenuhnya boleh diperolehi di sini.

Mengikut Malaysia Insider, ICJ tidak mempersoalkan kedaulatan Johor ke atas Pulau ini sebelum 1953.

ICJ melihat surat kerajaan Johor yang ditulis oleh Setiausaha Kerajaan Negeri yang memperakui tidak menuntut pulau ini. Sepanjang tahun 1962-1975, beberapa peta yang dikeluarkan kerajaan tidak meletakkan pulau ini di bawah jajahan Johor.

Siapa Menteri Besar Johor tahun 1953? Siapa Perdana Menteri sepanjang 1962-75?

Sekarang mahu ditanya, adakah pasukan pembela kita telah melakukan "lobi"? Perjalanan ICJ memerlukan taktik "lobi".

Mungkin kita tidak suka "lobi" sejak keluar tuduhan VK Lingam mengatur lobi dan Vincent Tan dan Tengku Adnan melakukan lobi. Adakah diplomat kita pun turut mengikut permainan persepsi murah yang dilakukan oleh ahli politik PKR dan fraksi Pak lah dalam UMNO? "Lobi" di sini bermaksud penerangan!

Maklumat yang saya perolehi dari seorang bekas pelajar Cambridge yang mana pernah menuntut dari salah seorang pakar-pakar yang telah digajikan dan pensyarahnya memberitahunya, kita tidak melakukan "lobi"?

Mungkin terlalu banyak pasir masuk dalam otak Menteri Luar Negara kita semasa itukah?

Dalam laporan Utusan itu, Pak lah berkata berikut:


“Tetapi saya ingin jelaskan bahawa pasukan yang membawa kes ini ke ICJ adalah pasukan yang sama semasa kita menang dalam kes Pulau Sipadan dan Ligitan dulu,” ujarnya.

Sehubungan itu, beliau merakamkan penghargaan kepada semua pakar dan pegawai Malaysia yang terlibat membuat persediaan membawa kes itu ke ICJ.

Betulkah demikian?

Betulkah tiada dokumen sepanjang tahun 1953 ke tahun 1872 yang menafikan surat yang dikatakan melepaskan tanggngjawab terhadap pulau itu?

Ini satu lagi.

Siapa yang bahalol mengunakan gambar Pulau Batu Puteh yang diambil dari blog seperti berikut sebagai bukti?


Gambar sebenar yang dibentangkan Singapura adalah berikut.


Ini betul memalukan. YB Jeff Ooi pernah menuliskan kesilapan besar yang kita lakukan pada bulan November tahun lepas disini.

Buat Menteri tersebut, saya bertanya, siapa Perdana Menteri semasa perkara ini berlaku?

Siapa pula Perdana Menteri yang merancang dan melancarkan dengan bersungoh-sunggoh WPI yang mungkin akan dituntut oleh Singapura sebagai jajahan mereka pada tahum Misi Nasional 2057?

Buah yang Rendang

Sementara itu, apa jadi kata-kata hendak memetik buah-buah yang rendang dahulu?

Kes ini masih tidak habis-habis lagi. Batu kelikir bernama South Ledge siapa punya? Malaysia Insidermelaporkan Gani Osman berkata masih ada pertindihan tuntutan lagi?

Baguslah dudok sama-sama dengan Singapura berbincang dalam Jawatankuasa Teknikal Bersama. Biasanya selesaikah? Main golf banyak-banyak, makan nasi ulam dan durian sedap-sedap.

Kalau Pak Lah, Shabery Chik dan Tingkat 4 mahu selesaikan senang saja, salahkan Dr Mahathir saja.

Tetapi kalau takut saluran 3 dan 4 marah, salahkan DAP atau PKR pula. Asal bukan silap Pak Lah, kerana yang baik darinya, yang salah dari kita dan orang lain. sumber Another Brick In Wall

Kenyanyukan Karpal Singh Mengjangkau Haramkan Barisan Nasional Parti Rasis

Selama 30 tahun hingga sekarang Nik Aziz masih berpegang kata-katanya Tahaluf Siyafi PAS bersama DAP demi mentarbiahkan pemimpin dan ahli parti rasis dan cauvinis. Selama 30 tahun jugalah Nik Aziz memalukan diri dengan kata-katanya sendiri.

Manakala orang seperti Karpal Singh yang mengjangkau 73 tahun dan terpaksa berdiri di kerusi roda, adalah wajar dipendekatankan DAP mengusulkan kepada rakyat Malaysia memaafkan keterlanjuran Karpal Singh hingga terserang sahabat sendiri. Entahlah mungkin Karpal dah terlampau tua untuk jadi hipokrit sehingga ucapan dan ulasannya menjadi senjata makan tuan dan menyusahkah ahli parti sendiri.

Sebenarnya Karpal Singh tidak tersengaja menyerang PAS tetapi hajatnya hanyalah untuk menghancurkanPersatuan Peguam Muslim Malaysia (PPMM) penghalang terkuat terhadap penyalahan guna Khalimah Allah oleh The Harald, setetusnya bercita-cita melumpuhkan UMNO, MCA dan MIC yang dilebelkan sebagai rasis, tetapi Karpal terlupa yang PAS juga parti berdasarkan kaum merangkumi dalam maksud rasis Karpal Singh.

Benar, saya telah menyatakan bahawa parti politik dan badan profesional berdasarkan kaum yang malang sekali termasuk PAS, sepatutnya membuka pintu kepada kaum lain. Karpal..

Pada hakikatnya memang hajat Karpal pun untuk mendesak PAS membenarkan bukan islam menyertainya sehingga ke merangkul Jawatan Murshidul Am lagi-lagi akan menggembirakan DAP.

Nampaknya PAS bukanlah jenis berkira sangat untuk memenuhi hajat DAP. Sedangkan apa saja permintaan DAP selama ini telah PAS tunaikan termasuklah prihal Hukum Hudud, menukar parti islam ke libral, pegangan tanah, menyokong trade-in khalimah Allah, bersetuju dengan hak kebebasan LGBT, tidak campur tangan dengan isu-isu murtad malah pelbagai lagi.

Itulah tahap ketinggian darjat DAP yang diangkat PAS berbanding UMNO. Dari itu sudah tentu tidaklah menjadi kesalahan buat Karpal nyanyuk seketika hingga menyuarakan pendekatan sehingga terserang kawan sendiri. Walau apapun Nik Aziz dan Haji Hadi terus-menerus membisu.

Namun bergitu Karpal terpaksa membela PAS kerana akar umbi bangun mendesak. Tetapi keterlanjuran Karpal hanya mampu menggunakan alasan: Saya tidak langsung menyeru supaya PAS dibatalkan pendaftarannya di dalam sidang media itu. PAS seharusnya sudah boleh menunjukkan keikhlasannya dengan menjadikan DHPP sebagai ahli penuh parti. Jauh daripada dibatalkan pendaftaran, tindakan sedemikian akan menjadikan mereka salah satu parti politik berbilang kaum di negara ini.

Ini caranya Karpal untuk putar balik kesilapannya dengan alasan menubuh sayap penyokong bukan islam (DHPP) telah menghalalkan PAS sebagai parti berbilang kaum? Bergitulah hebatnya Karpal bermain silap mata tetapi Karpal sememangnya betul-betul nyanyuk dan bodoh sombong sebenarnya waimapun PAS pernah meletak calon bukan islam dibawah logo PAS semasa PRU13...

Satu persoalan buat Karpal:
Selama ini UMNO, MCA dan MIC bertanding pakai logo apa?
Adakah logo UMNO? MCA? atau MIC?

Itulah kenyanyukan yang kedua kali Karpal Singh bila terjerat kerana akibat meluak-luaknya perasaan hasrat dengki berdendam dengan PPMM yang menghalang mereka mempergunakan Khalimah Allah untuk sesatkan umat islam.

Jawapan untuk menjawap kebodohan Karpal Singh selama ini UMNO, MCA dan MIC bertanding atas logo Barisan Nasional. Malah Barisan Nasional adalah parti yang diiktiraf berbanding PakatannRakyat yang yidak pernah di daftarkan. 

Jadi setakat PAS buka sayap tapi tiada suara dalam PAS berbanding ahli parti kompenan Barisan Nasional yang masing-masing mempunyai suara, adalah berganda-ganda lebih bagus dan berkesa berbanding sayap DHPP PAS yang setahun jagung dan masih tengelam punca hala tujunya.

Jawapan paling tepat UMNO, MCA, MIC dan Lain-ain kompenan parti merupakan sayap dalam Barisan Nasional dan lebih besar, lebih hebat dari PAS yang cuba meniru pendekatan BN. Kesimpulannya apa ada dengan sayap PAS tersebut? Apakah Karpal akan terlanjur hendak mengharamkan BN atas alasan resis?

Seperkara lagi hajat Karpal bukan setakat itu, tetapi ini boleh juga diperlihat kecenderungan menyokong secara tidak langsung terhadap NGO COMANGO yang dianggotai Ambiga sahabat karipnya, yang bermatian-matian melucutkan status Islam Agama Resmi Malaysia.

Buktinya PPMM adalah sebahagian dari 26 persatuan (RUJUK SENARAI PENUH INI DAN AGENDA MEREKA) yang Karpal Anggap rasis iaitu dibawah MuslimUPRo. MuslimUPRo kini sedang menentang NGO COMANGO.

Jarak rangkuman matlamat Karpal yang tersirat terlampau luas tetapi berpaksi kepada anti Islam yang menjadi tunggak kepada kedudukan negara ini.

Satu perkara yang Karpal tersalah memainkan isu ini, apabila persoalan ini juga akan terpalit kepada isu sekolah Vernakular yang betaut dalam rangkuman rasis.
Malah isu Sekolah Vernakular menajadi intipati perjuangan persatuan paling rasis di Malaysia iaitu Dong Zhong dan beranikah Karpal sarankan ianya di haramkan? 

Bersetujukah Lim Kit Siang sedangkan sebelum ini dia menjadi pembela terkuat terhadap kenyataan Karpal:

Parti politik atau persatuan yang berasaskan kaum dan agama dibatalkan pendaftaran atau diubah suai agar boleh disertai oleh semua rakyat tanpa mengira batasan kaum dan agama.

Selepas ini apa lagi yang DAP hendak putar belitkan?

Friday, 8 November 2013

Terma Perjanjian Sulit Tahaluf Siyasi PAS DAP

Ada orang tanya kenapa aku suka menghentam Pas, sedangkan Pas adalah sebuah parti "Islam". Depa tanya kenapa aku menentang Islam...Bukankah aku seorang Islam?

Ini sebab-sebabnya.

Pertama, Pas bukan Islam dan Islam bukan Pas. Pas hanya sebuah parti politik yang menggunakan nama Islam sebagai modal politik. Islam telah diturunkan Allah lama dulu sebelum kewujudan Pas.

Keduanya, Pas yang menjaja label Islam sedikit pun tidak menunjukkan keIslamannya dengan fatwa-fawta dan dolak-dalik yang hanya menjadikan Islam sebagai jenaka. 

Terlalu banyak contoh boleh dilihat, bermula dari Amanat Hadi Awang yang menyatakan bahawa adalah haram berkongsi kuasa dengan kafir. Tetapi kini, mereka sendiri berpakat dengan kafir dan memanggilnya tahaluf siyasi. 

Hadi Awang mungkin lupa bahawa dia pernah berkata bahawa tidak perlu masuk Yahudi untuk menjadi Yahudi, tidak perlu masuk Kristian untuk menjadi Kristian, cukup hanya dengan bersekongkol dengan mereka. Kini Pas melakukan apa yang dituduh kepada Umno, malah lebih teruk lagi.

Keceluparan mulut Nik Aziz sudah ditahap kritikal. Katanya, dia sanggup berkawan dengan syaitan sekali pun, asalkan bukan Umno. Umno dituduh mendirikan masjid hanya untuk menjadi kontraktor, bukan untuk bersolat. "Orang Umno tidak solat", kata Nik Aziz. 

Nik Aziz juga berkata dia akan meludah sesiapa sahaja yang mengajaknya untuk bersatu dengan Umno selagi dia masih hidup. Nik Aziz pernah mendoakan DS Najib pecah perut. Nik Aziz juga mengajak orang bersolat hajat mendoakan Umno KO. Dia juga berkata bahawa Islam membolehkan manusia memaki dan mencarut kerana Allah juga memaki.

Perjanjian sulit tanpa perlu
dihitam putihkan. Asalkan cukup
menurut kehendak sepakat dengan
terma ketuanan DAP dan celarukan
dengan slogan tahaluf siyasi.
Dalam masa yang sama, bila Dap tidak setuju dengan penubuhan Negara Islam, tiba-tiba sahaja Hadi Awang dapati bahawa Negara Islam tidak ada dalam Al-Quran; yang ada hanya Negara Berkebajikan. Ini berlawanan dengan laungan mahu mendirikan Negara Islam sebelum itu. 

Bila Karpal dan Dap menentang hudud, Hadi Awang berkata bahawa "keperluan melaksanakan hudud hanya 0.0001% dalam Islam". Dia juga mengesahkan bahawa hudud tidak ada dalam agenda Pakatan. Beberapa orang pemimpin Pas juga membuat kenyataan bahawa hudud belum boleh dilaksanakan kerana faktor ekonomi dan ditakuti mendatangkan mudarat dan darurat. 

Tapi sebelum itu mereka begitu menghentam Umno kerana tidak melaksanakan hudud. Bila mereka sendiri tidak boleh melakukannnya, berbagai alasan diberi untuk mengambil hati dan terus menipu penyokong-penyokong mereka.

Di samping itu, Pas tak henti-henti memfitnah Umno. Sudah berpuluh tahun mereka mencanang isu pengundi hantu, tapi tak ada seorang pun ditangkap dan tak ada secebis bukti pun dikemukakan. 

Mereka tak henti-henti menuduh Umno terlibat dengan rasuah tanpa bukti jelas, tetapi menutup perbuatan mereka yang serupa. Tak henti-henti juga mereka menuduh Umno menguasai polis, mahkamah dan sebagainya bila sesuatu tidak menyebelahi mereka, tetapi diam bila ianya memberi kelebihan kepada mereka. Berbagai fitnah dan tuduhan dilemparkan kepada Umno, tetapi bila mereka sendiri melakukannya, mereka mendakwa itu semua hanya permainan media Umno.

Bila diberi kuasa mentadbir negeri seperti Kelantan dan Kedah, kebajikan rakyat terabai. Sumbangan untuk Islam hanya dengan meletakkan iklan-iklan dengan wanita bertudung; selain itu langsung tidak ada apa-apa pun dilakukan untuk Islam. 

Segala projek seperti Ladang Rakyat, Pusat Pengumpulan Agro dan berbagai pelaburan hancur dengan kerugiaan berpuluh juta, manakala balak-balak habis diberikan kepada orang-orang tertentu untuk ditebang.

Dalam pada itu, ramai pemimpin Pas dan Pakatan terlibat dalam isu moral dengan bukti yang jelas. Namun demi menjaga imej "bersih" dan "Islam", Pas sanggup mencari alasan untuk menidakkan kesalahan mereka dan terus menyimpan dan menyokong pemimpin-pemimpin yang terlibat. Ini adalah sesuatu yang amat memalukan.

Sikap hipokrit Pas makin ketara dalam isu kalimah Allah. Sebagai parti yang mendakwa memperjuangkan Islam, mereka sepatutnya orang pertama yang mempertahankan kalimah Allah. 

Tetapi malang, yang berlaku adalah sebaliknya. Mereka sanggup membuang perjuangan negara Islam dan hudud, malah sanggup menggadai kalimah Allah demi untuk menjaga hati rakan sekutu yang bukan Islam. Begitu juga dengan isu kebebasan seks dan kebebasan untuk murtad. 

Pas hanya menjadi pak turut dan tidak berani menegakkan apa yang dilaungkan selama ini, sebaliknya memilih untuk terus menyokong penentang Islam.

Kesimpulannya, Pas hanya terdiri dari para hipokrit yang berserban yang hanya membahayakan Islam dan melemahkan Melayu. Aku akan terus menghentam Pas dan jangan tanya lagi kenapa.

Bukti Jelas Mengatakan Pemimpin UMNO Terlampau Ego & Terlebih Yakin

PPM telah lama mendengar cerita-cerita bergini, tapi hari ini satu bukti yang jelas yang selama ini pemimpin UMNO terlampau mengharapkan kerja fisabilillah jenteranya tetapi dikalangan pemimpin UMNO sendiri kadangkala berehat mengalahkan sultan. Kalau ini tidak diperdedahkan PPM tidak pasti adakah bertahankah lagi Barisan Nasional di PRU14?

Sebagai memperkemaskan kekuatan jentera BN, PPM harap dua isu yang dibangkitkan oleh rakan blogger PPM dikaji semula.

Yang pertama:

satu Malaya dah tahu. Pas masih mengekalkan kerusi DUN yang ditinggalkan oleh penyandang lama arwah Ustaz Azizan. Umum sudah tahu analisis kenapa Pas menang dan kenapa BN kalah.

Cuma kali ini bukan itu yang mahu gua kongsikan. Yang gua mahu kongsikan adalah beberapa kelemahan jentera BN yang gua lihat sendiri depan mata terutama jentera Pemuda Bahagian dan jentera Pemuda Pusat. Dari maklumat yang dikongsikan oleh beberapa orang sahabat, jentera Pemuda Pusat kali ini tidak diketuai oleh Ketua Pemuda, Khairy tetapi oleh Naib Ketua Pemuda (NKPUM) baru iaitu Khairul Azwan a.k.a wanbro bersama Exco Pemuda yang baru memenangi dalam pemilihan UMNO baru-baru ini. sambung baca sini


Yang keduanya:

Bagaimana DAP Mempunyai Ramai Pengundi Baru? Ini Cara Mereka Yang Sangat Effisyen!

Ini adalah YB Wong Shui Qi. Beliau merupakan ADUN Senai. Beliau merupakan seorang daripada berpuluh lagi ADUN dan MP DAP yang bergiat aktif membuka pusat pendaftaran pengundi di kawasan mereka. 

Adakah YB ini duduk di dalam pejabat berhawa dingin, menunggu orang untuk mendaftar sebagai pengundi dan sekaligus tertarik untuk mendaftar sebagai ahli parti? Tidak! 

Dengan hanya dua meja makan yang murah serta beberapa kerusi plastik, mereka membuka kaunter pendaftaran pengundi di tepi-tepi jalan laluan orang ramai. Bolehkah YB-YB UMNO dan Barisan Nasional melakukan sedemikian? Jangan kaya hendak menarik pengundi luar, ahli-ahli UMNO sekalipun masih ramai yang tidak menjadi pengundi. Jangan salahkan orang lain kalau UMNO dan Barisan Nasional gagal untuk mendaftarkan pengundi. 

Apa guna ada jutaan ahli UMNO kalau Sambung baca sini

Persoalan yang patut dibedah siasat dengan teliti demi keutuhan parti. Jangan sampai setahun menghampiri PRU14 baru kalut hendak susun, hendak cari dan hendak atur jentera sedangkan Pakatan Rakyat telah bermula sejak selepas mengetahui keputusan pasca PRU13.

Seperti biasa ini hanyalah lontaran komentar yang bakal dicampak kedalam tong sampah parti sendiri... PecahPalakMikir

Malaysia Bakal Terjebak Klausa Saman Dalam TTPA Dengan Lebih Tinggi

Seorang yang berpengalaman dalam bidang TTPA mendedahkan di Bolivia, hampir 98% kes syarikat gegasi dan pelabur asing menyaman negara, bersangkutan dengan klausa TTPA telah mencapai 50% peluang cerah untuk menang kes.

Menurut anggota Panel Antarabangsa ISDS, Profesor Dr Gus Van Harten kajian dilakukan terhadap pelabur asing sejak 2 hingga 3 tahun telah membiayai kos kehakiman sebanyak RM953,850 dan kos guaman RM794.88 sejam.

Ini menunjukan Malaysia boleh terjebak dengan klausa disaman jika menandatangi TTPA. Kerana TTPA membenarkan pelabur memfailkan saman kepada mana-mana hos yang melanggari perjanjian.

Sudah tentu ini bukan satu keputusan yang mudah untuk menandatangi TTPA tetapi PPM tertarik dengan ulasan dari Utusan Malaysia, walaupun sedemikian PPM tidak rasa Malaysia cukup bersedia untuk menyertai TTPA dimasa terdekat ini walaupun kelebihannya untuk membangunkan negara adalah lebih tinggi berbanding sekarang.

BILA menyebut tentang Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA), mungkin tidak ramai rakyat biasa di luar bidang ekonomi dan perniagaan antarabangsa yang betul-betul memahami isi ceritanya mahupun implikasi terhadap hidup mereka kelak.

Antara isu terkini berkaitan TPPA adalah perenggan mengenai Penyelesaian Pertikaian Pelabur-Negara (ISDS) di dalam bab mengenai pelaburan yang membolehkan syarikat atau pelabur asing menyaman Malaysia di tribunal antarabangsa jika berlaku pertikaian tertentu.

Bagi kumpulan majoriti negara ini, tentulah yang paling dibimbangkan adalah tahap kesediaan warga bumiputera menerima pelaksanaan TPPA berbanding bukan bumiputera yang lebih kukuh serta berpengalaman dalam pelbagai sektor ekonomi dan impaknya kepada generasi pewaris.

Felo Kanan Fakulti Undang-Undang, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) serta Felo Kanan dan Perunding Luar World Trade Institute, Switzerland, Prof. Madya Dr. Sufian Jusoh cuba mengatasi kebimbangan umum itu dengan memberi penjelasan lebih terperinci tentang klausa saman ISDS tersebut.

Menurut beliau, ISDS memang membolehkan pelabur luar secara peribadi menyaman negara tetapi bukannya terbuka kepada semua perkara dan hanya boleh saman jika melibatkan projek yang telah pun diluluskan kerajaan negara terbabit

"Ada dua cara saman. Di dalam undang- undang perdagangan antarabangsa, selalunya negara boleh menyaman negara lain, tetapi dalam keadaan tertentu perjanjian perlindungan pelaburan membolehkan pelabur sendiri atau negara pelabur menyaman negara tempat pelaburan itu dibuat jika melanggar perjanjian.

"Skop saman juga terhad dan bukan boleh saman sesuka hati. Jika projek itu tiada kebenaran kerajaan maka tidak boleh saman, ada peraturan-peraturannya" jelasnya.

Tambahnya, sebarang tindakan terhadap pelabur perlu ada prosedurnya seperti maklumkan alasan tindakan itu diambil, beri peluang merayu dan jika tindakan merampas barang pelabur dibuat tanpa beri ganti rugi contohnya, maka mereka berhak saman seperti rakyat tempatan sendiri berhak saman jika menghadapi situasi serupa.

Beliau memaklumkan antara peruntukan yang membolehkan pelabur asing menyaman kerajaan seperti perlindungan aset pelaburan oleh polis jika ada demonstrasi tetapi tidak termasuk isu-isu keselamatan, rahsia negara, polisi alam sekitar dan banyak lagi.

"Ini bukan kali pertama peruntukan ISDS dimasukkan dalam perjanjian dua hala. Kita sudah tandatangan 70 perjanjian dengan 70 negara termasuk dengan negara-negara ASEAN yang ada peruntukan sama, membolehkan pelabur asing menyaman negara (jika ada pertikaian) dan saman itu bukan sehala sahaja.

"TPPA juga sama, jangan risau pelabur AS sahaja boleh saman kita, pelabur kita pun boleh saman AS. Perlukah dirungkai semua 70 perjanjian itu semata-mata risau TPPA yang melibatkan AS ini? Ini perlu dijelaskan agar orang ramai tidak risau tanpa sebab," ujarnya.

Beliau mendedahkan daripada 70 perjanjian sebelum ini, hanya dua kes pelabur asing menyaman Malaysia dan 2 kes pelabur Malaysia menyaman negara tempat mereka melabur iaitu sebahagian daripada 514 kes dicatatkan antara 1987 dan 2012 di seluruh dunia.

Jelasnya lagi, 224 kes telah diselesaikan dengan 42 peratus memihak kepada negara terbabit, 31 peratus kepada pelabur sementara bakinya diselesaikan di luar mahkamah dengan purata kes pelabur yang menang menerima tidak lebih AS$5 juta (RM16.44 juta).

"Orang mungkin takut nilai saman besar tetapi perjanjian ini bukannya untuk kita menyaman atau disaman sesiapa. Klausa ini untuk memastikan semua orang ikut peraturan yang ditetapkan dan selama ini pun (pelabur asing) tiada masalah dengan Malaysia kerana semua ikut peraturan.

"Negara kita juga bukan seperti negara-negara yang banyak disaman pelabur asing seperti Argentina, Ecuador, Venezuela, Mexico, Mesir dan lain-lain. Sebenarnya, AS adalah antara lapan negara teratas yang paling banyak disaman pelabur asing" tegasnya.

Sufian memaklumkan, negara-negara yang banyak disaman itu bertindak mengabaikan aduan yang dibuat pelabur asing dan akibatnya pelabur tiada pilihan selain menyaman mereka.

Beliau mengingatkan semua pihak bahawa klausa ISDS juga demi melindungi aset pelabur Malaysia di negara luar memandangkan rekod 2007 hingga 2012 menunjukkan aset pelabur Malaysia di luar lebih tinggi daripada aset pelabur luar di negara ini.

"Jika kita tidak tandatangani TPPA sekalipun, pelabur dari negara-negara yang sudah mempunyai perjanjian dua hala dengan kita tetap boleh saman Malaysia tetapi mengikut syarat-syarat tertentu.

"Perjanjian perlindungan kita dengan AS dan Kanada sekarang ini tidak ada peruntukan ISDS tetapi ada peruntukan untuk negara itu menyaman kita atau negara kita menyaman mereka bagi pihak pelabur. Tanpa TPPA, pelabur kita tidak boleh saman mereka (perlu harap kerajaan Malaysia saman) jika timbul pertikaian. Memang sistem (dalam ISDS) tidak sempurna sepenuhnya tetapi ada cadangan langkah dan peruntukan untuk elak saman," jelasnya.

Beliau turut membangkitkan keperluan satu sistem pencegahan konflik untuk kerajaan pusat memantau kerajaan negeri dan pihak berkuasa tempatan (PBT) agar faham isu-isu berbangkit melibatkan pelabur asing bagi mengelak aduan melarat ke peringkat tribunal.

"Saya harap tiada lagi sistem 'petik kertas', semua enggan mengaku aduan dibuat pelabur itu dalam bidang kuasa atau kerja hakiki mereka sehingga akhirnya membawa kepada saman.

"Kalau pelabur buat aduan, kena ada sistem untuk dia mengadu dan selesaikan masalah yang timbul. Jika tiada sistem untuk pelabur saman negara sekalipun, perlu ada pencegahan dan penyelesaian konflik ini kerana kerajaan masih boleh saman negara terbabit (bagi pihak pelabur)," katanya.

Berkaitan isu China tidak termasuk dan seperti diketepikan AS dalam TPPA, Sufian menjelaskan AS dan China mempunyai perbincangan perjanjian pelaburan dua hala mereka sendiri yang lebih tinggi nilaiya daripada TPPA dan sekalipun dicadangkan negara lain, terpulang kepada China sendiri mahu sertai TPPA atau tidak.

Beliau turut memaklumkan, Malaysia kini masih boleh berunding untuk situasi menang-menang tetapi jika tidak menandatangani TPPA dan memilih masuk selepas 10 tahun contohnya, maka negara tidak boleh lagi berunding ketika itu dan terpaksa terima apa juga syarat (termasuk syarat baru) ditetapkan.

"Dari sudut pelaksanaan pula, kita mudah dan cepat kerana hanya melalui Kabinet. Negara lain perlu melalui Parlimen, Dewan Senat atau Kongres untuk luluskan TPPA.

"TPPA tidak boleh dilaksanakan selagi semua negara peserta tidak meluluskannya dan saya jangka ia hanya boleh dilaksanakan empat ke lima tahun selepas ditandatangani," jelas beliau.

Tambahnya, tempoh itu memberi masa untuk Malaysia bersedia, khususnya dalam membantu rakyat yang masih mencari tapak kukuh untuk bersaing di peringkat antarabangsa.

"Pandangan saya, kerajaan mahu tandatangani atau tidak, perlu ada analisis kesan TPPA kepada golongan yang berkepentingan terlebih dahulu.

"Tingkatkan tahap kesediaan pelbagai pihak termasuk bumiputera serta perusahaan kecil dan sederhana (PKS) sebelum TPPA dilaksanakan, bantu jika mereka yang tidak cukup kepakaran, tiada sistem yang kukuh, tiada rakan kongsi di luar negara dan sebagainya. Kena lebih agresif bantu sebelum TPPA dimulakan," tegasnya
Artikel Penuh Utusan Malaysia

Thursday, 7 November 2013

Panas Tun Dr Mahathir Tembak Lim Kit Siang & Apa Berlaku Di #PRKsgLimau

Saya tidak berniat untuk kempen dalam PRK Sungai Limau. Ini sebahagian dari kawasan saya pada tahun-tahun 1964 – 1969. Saya sukar berkempen di sini. Tetapi kerana sebab tertentu saya lapangkan masa pada 3hb November dan saya memutus untuk ke Sungai Limau. Sungai Limau tebal dengan PAS kerana terdapat guru agama yang terkenal di situ. Tetapi kali ini BN dapat masuk dan saya juga boleh berkempen. Sudah longgar agaknya.

Bendera PAS sama banyak dengan BN. Kit Siang turut berkempen tetapi DAP masih takut bayang-bayang saya. Tumpuan Kit Siang ialah mencaci saya, seolah-olah saya yang bertanding. Kit Siang tidak senang kenapa saya masih aktif selepas bersara.

Pada 1964 saya jadi Wakil Rakyat. Kit Siang menjadi Setiausaha Politik kepada Devan Nair. Kemudian setelah PAP tidak dapat aktif lagi di Malaysia Kit Siang menubuh DAP dan menjadi ketuanya. Saya bersara 2003. Kit Siang belum bersara, masih ketua DAP dan menjadi wakil rakyat Gelang Patah. Bila Kit Siang akan bersara? Sampai mati kah? Jika sudah bersara nak jadi pemimpin kanan (Senior Leader) DAP kah?

Kempen sekarang ini berbeza dari dahulu. Banyak wang diguna. Diadakan Karnival di mana ada acara hiburan, jamuan dan hadiah percuma seperti T-shirt BN, PAS yang belum memerintah terpaksa jual T-shirt. Apabila jadi Kerajaan T- shirt tentu percuma.

Ada Jabatan Kerajaan yang mengadakan pameran untuk mempromosi Kementerian Pertanian saya fikir. Mereka yang datang melihat pameran diberi sepuluh ekor anak ayam, dedak dan beras. Makanan disediakan untuk pelawat.

Saya tak tahu samada pameran ini adalah sebahagian dari kempen BN. Jika ia, amat jelas pelawat tidak terpengaruh dengan hadiah anak ayam. Sebenarnya pengundi tidak mengundi mengikut hadiah – samada berbentuk duit atau anak ayam.

Mungkin saya salah (dan saya mengaku saya kerap salah) tetapi saya fikir pemberian wang dan hadiah tidak akan memberi kemenangan. Ini jelas dari PRU 13. Yang tak sokong tak sokong juga. Wang yang diberi adalah pembaziran, samada wang Kerajaan atau bukan Kerajaan.

Sokongan kepada parti politik diasaskan kepada perjuangannya dan tingkah laku pemimpin dan calon. Kalau datang dengan Mercedes atau motorsikal 1000 c.c, saguhati dan apa juga yang diberi tidak akan menawan hati. Ada pengundi yang tidak arif yang berkata ini rasuah. Ini sangkaan buruk mereka. Tetapi sangkaan ini walaupun mungkin bukan rasuah mungkin mempengaruhi tindakan mereka.

Di Sungai Limau ternampak banyak rumah batu bumbung genting. Nampak sejak saya jadi wakil rakyat dahulu keadaan banyak berubah. Ramai dari orang kampung yang sudah berjaya dan ada duit, walaupun tidak kaya.

Tetapi masih ramai yang miskin, amat miskin. Kalau mereka diberi peluang dan bantuan mungkin mereka akan berhijrah – Wallah wa’alam. Dan mungkin BN disanjung tinggi semula.

Inilah politik semasa. Duit lebih banyak tetapi pengaruh masih belum cukup.

Kenyataan Pembetulan Karpal Singh Bebaskan PAS Dari Pembatalan


Karpal Singh hari telah menjadi hero pujaan PAS kerana telah berjaya menyelamatkan PAS sebagai satu-satu parti tunggal yang tidak akan terbabit dengan pembatalan parti malah bebas dari syarat disertai oleh semua rakyat tanpa mengira kaum dan agama.

Semalam, setelah bangkitnya beberapa pimpinan Pas tampil membidas kenyataan Karpal yang mencadangkan parti politik atau persatuan yang berasaskan kaum dan agama dibatalkan pendaftaran atau diubah suai agar boleh disertai oleh semua rakyat tanpa mengira kaum dan agama.

Turut terbuka membidas termasuk, Pemuda Pas Selangor yang mendesak agar Karpal menarik balik kenyataan yang disifatkan biadab itu.

Mengulas perkara sama, Kit Siang menyifatkan dakwaan itu sebagai cubaan merosakkan kesepaduan PR.

“Semua orang mesti berjaga-jaga memandangkan ada pihak yang sedang cuba merosakkan kesepaduan PR.

“Terbaru ialah dakwaan bahawa Karpal mahu pendaftaran Pas dibatalkan,” katanya.

Dalam kenyataan sama, Kit Siang mendakwa kritikan Karpal adalah terhadap Persatuan Peguam Peguam Muslim Malaysia (PPMM).

“Beliau (Karpal) mengkritik PPMM kerana mengugut Majlis Peguam lantaran sokongan yang diberikan badan tersebut terhadap akhbar mingguan Katolik, Herald.

“...sambil menekankan bahawa demi kepentingan perpaduan nasional, badan-badan politik atau profesional tidak wajar beroperasi dalam kerangka perkauman atau keagamaan,” dakwanya.

Oleh itu rakyat Malaysia diharap dapat terima kenyataan yang PAS sahaja di kecualikan dalam cadangan ini, kecuali pada mana-mana parti politik atau persatuan lain, adalah tertaluk dengan berasaskan kaum dan agama dibatalkan pendaftaran atau diubah suai agar boleh disertai oleh semua rakyat tanpa mengira kaum dan agama.

Ini adalah hak yang telah ditentukan Karpal dengsn sokongan Lim Kit Siang tanpa dapat dinafikan oleh mana-mana pihak yang lain. 

Yang pasti dengan cadangan ini tiada lagi mana-mana parti politik atau persatuan boleh membuat sebarang keputusan sendiri terutama soal ABATA. 

Kerana keahlian bukan islam boleh mensejahteraan kehendak dan agenda DAP dalam misi menghadkan usaha-usaha memperkukuhkan pelembagaan atau ciri-ciri sebagai sebagai sebuah negara yang Islam berstatus agama resmi.

Pembaca The Herald Lebih Selesa Membaca Dengan Bahasa Melayu Tetapi Bertutur English Cina India & Lain-lain


Nah perangkap maut buat sesiapa yang memahami kata-kata tersirat disebalik maksud tajuk ini Pembaca The Herald Lebih Selesa Membaca Dengan Bahasa Melayu Tetapi Bertutur English Iban Bidayuh. Ini Malaysia dan bukannya Indonesia yang mewajipkan semua rakyatnya bertutur dalam bahasa kebangsaan iaitu Melayu.
Merujuk kepada soalan Mengapa menerbitkan akhbar mingguan The Herald dalam Bahasa Melayu?

Rev. Lawrence Andrew menjawap: Mengapa kami menerbitkan The Herald dalam Bahasa Melayu? Mengapa dalam Bahasa Tamil? Mengapa dalam Bahasa Cina? Mengapa dalam Bahasa Inggeris? Kami menerbitkannya dalam Bahasa yang difahami oleh pembaca-pembaca kami yang rata-ratanya lebih selesa membaca dalam Bahasa Melayu

Tetapi tahukah kita siapa dikalangan yang beragama Kristian yang membaca The Herald? Mereka terdiri dari bangsa Cina, India, Iban, Bidayuh dan banyak lain etnik yang selalunya bertutur dalam bahasa kaum mereka dan bahasa keduanya adalah Inggeris mengatasi bahasa Malaysia.

Ada rasa kaum Cina dan India semenanjung lebih kerap behasa Malaysia dari bahasa Inggeris, jangan harap kebanyakan gagal bertutur dengan fasih dalam bahasa Malaysia.

Bergitu juga kaum etnik di Sarawak dan Sabah anda rasa mereka semua cukup fasih dan selesa dengan Malaysia. Tidak ceramah dalam bahasa ibuda mereka lebih difahami berbanding Bahasa Malaysia. Jadi kenapa harus menggunakan cara susah dengan menyampai melalui bahasa Malaysia sedang bahasa ibuda mereka lebih cepat penyampaian dan lebih mudah difahami?

Jadi kenapa harus mereka berkeras menggunakan bahasa Malaysia?  walaupun Rev. Lawrence Andrew berjanji yang The Herald merupakan sebuah akhbar mingguan Katolik untuk masyarakat beragama Katolik. Maknanya, ia dijual khas untuk orang-orang Katolik sahaja dan bukan kepada orang lain. Setiap akhbar mingguan Herald akan dibungkuskan dan dihantar ke alamat gereja tertentu di seluruh Malaysia, kami tidak menjual dengan sesuka hati di luar kawasan gereja. 

Anda boleh percayakah sedangkan kita tahu apa yang berlaku dalam kes Linda Joy dan berberapa kes anak dari penceraian mualaf yang kembali kepada agama asalnya?

Percayakah sekali kita halalkan dan janjinya akan tinggal janji dan berperang dimasa itu tiada gunanya lagi.

33 Perkara Terpalit Dalam Wasiat Terakhir Nik Aziz

Sudah tiba masanya buat Nik Aziz mengumumkankan wasiat terakhir buat seluruh tatapan rakyat Malaysia khususnya umat islam. Memandangkan pengaruh Nik Aziz bukan alang-alang di Malaysia dan dari itulah adalah wajar Nik Aziz meneliti bentuk apakah wasiat yang akan dinyatakan nanti.

Nik Aziz mempunyai pilhan sendiri samada menyampai dalam bentuk memperkukuhkan perpaduan ummah seperti yang diamanahkan Allah atau memberi kekuatan terakhir kepada DAP? Harus diingat Karpal Singh dan  kawan-kawannya dalam DAP semakin menggila menyerang Islam.

Mungkin fakta dibawah amat berguna buat Nik Aziz atau terus menerus menafikan demi keegoan yang hanya dirinya dan Allah yang maha berkuasa yang paling mengetahui.

1. MENGAKU MENYELEWENGKAN AJARAN ISLAM SEMATA-MATA UNTUK MEMELIHARA PERJUANGAN PARTI PAS.

2. MENGAKU MENYESUAIKAN BEBERAPA TAFSIRAN AYAT AL-QURAN DAN HADITH SEMATA-MATA MENJUNJUNG PERJUANGAN PARTINYA.

3. MENGHASUT RAKYAT MEMBENCI DAN MENJATUHKAN KERAJAAN YANG MENDIRIKAN PERJUANGAN AGAMA ISLAM.

4. MENGHAPUSKAN PERJUANGAN UNTUK MENDIRIKAN NEGARA ISLAM.

5. MEMBOHONGI RAKYAT DENGAN BERBAGAI JANJI.

6. MEMUSUHI UMAT ISLAM DENGAN MEMECAH-BELAHKAN MASYARAKAT MELAYU DI KELANTAN DAN MEMULAUKAN APA SAHAJA KEGIATAN KHAIRAT ORANG-ORANG ISLAM YANG TIDAK SEHALUANDENGAN PAS.

7. MELINDUNGI SHAHNON AHMAD (PENULIS MUNAFIK SAMA TARAF SALMAN RUSHDIE).

8. GAGAL MEMPERKENALKAN HUKUM HUDUD DI KELANTAN KERANA TERLALU CETEK DALAM BIDANG PERUNDANGAN ISLAM.

9. MENGELUARKAN FATWA ISLAM DENGAN SEWENANG-WENANGNYA TANPA MERUJUK MANA-MANA PIHAK.

10. MENGHALAKAN SIFAT CARUT-MENCARUT DAN KATA-MENGATA DI KALANGAN UMAT ISLAM.

11. MENDAKWA TUHAN MENCARUT HAMBANYA DALAM AL-QURAN DALAM SURAH AL- LAHAB.

12. MENIPU RAKYAT UNTUK MEMBENTUK PERLEMBAGAAN ISLAM MENJADIKAN KELANTAN 'SERAMBI MEKAH?'

13. MENGHALALKAN PERDANA MENTERI MALAYSIA DARI KALANGAN ORANG KAFIR.

14. MENGHALALKAN PERSEPAKATAN DENGAN SYAITAN UNTUK MENANG DALAM PILIHANRAYA.

15. MEROSAKKAN AKIDAH UMAT ISLAM DENGAN MENGAJAK MEREKA BERMUSUHAN SESAMA SENDIRI, TERUTAMANYA DENGAN ORANG-ORANG ISLAM YANG TIDAK SEHALUAN DENGAN FAHAMAN PAS.

16. MELAKUKAN DOSA DENGAN MENJANJIKAN SYURGA KEPADA ORANG-ORANG YANG MENYERTAI PAS.

17. MENGKAFIRKAN UMNO DAN MENUDUH ORANG-ORANG UMNO KAFIR.

18. MENUDUH ULAMA-ULAMA KERAJAAN FASIK. HANYA ULAMA PAS YANG MAKSUM.

19. MENGAKUI BAHAWA DIRINYA ULAMA YANG DITERIMA AGAMA ISLAM.

20. MENGELUARKAN FATWA BAHAWA DR. MAHATHIR MAHAFIRAUN DAN KAFIR KERANA MENENTANG ISLAM.

21. MENDAKWA DR. MAHATHIR ANTI-ULAMA DAN PARTI UMNO SAMA SEPERTI PARTI ORANG KAFIR.

22. GAGAL MEMERINTAH KELANTAN. KELANTAN MENJADI MUNDUR.

23. MENGHALALKAN RAKYAT KELANTAN HIDUP DALAM KEMUNDURAN.

24. MELINDUNGI KRONI-KRONINYA YANG MELAKUKAN JENAYAH KHALWAT SEPERTI KES MAT SABU.

25. MENGHALALKAN FITNAH KEPADA PEMIMPIN UMNO DAN BN SEMATA-MATA UNTUK MENGHADAPI PILIHANRAYA.

26. MENGGANTUNG BEBERAPA PERATURAN DALAM AL-QURAN DAN HADITH SEMATA-MATA UNTUK MENGHADAPI KEMPEN PILIHANRAYA.

27. MEMPERMAIN-MAINKAN AL-QURAN, HADITH DAN AGAMA ISLAM UNTUK KEPENTINGAN PERIBADINYA.

28. MEMEPERSENDA-SENDAKAN NAMA ALLAH PADA SETIAP FATWA DAN CERAMAH YANG DIBERIKAN.

29. BERTINDAK SEBAGAI IMAM MAZHAB APABILA MENGELUARKAN FATWA TANPA BERMUZAKARAH.

30. MENGANGKAT DIRINYA SENDIRI SEBAGAI ULAMA TETAPI BELUM MAHIR DALAM SISTEM PERUNDANGAN ISLAM.

31. MENYOKONG DAN BERDIAM DIRI DENGAN APA JUA TINDAKAN KARPAL SINGH YANG CUBA MELEMAHKAN BENTENG KEKUATAN ISLAM DINEGARA INI.

32. MENGHALALKAN PEDANGANGAN KHALIMAH ALLAH UNTUK KEPENTINGAN POLITIK DAP DAN KRISTIAN

33. DARI MASA KE SEMASA BERTAMBAH-TAMBAH BANYAK LAGI KESILAPAN NIK AZIZ YANG MEMUDAHKAN KEPENTINGAN ABATA DIHAPUSKAN.

Persoalannya diketika usia Nik Aziz sekarang, apakah wasiat yang bakal ditinggalkan untuk rakyat Malaysia. Adakah menyebelahi Pakatan Rakyat dibawah penguasaan DAP dengan agenda melumpuhkan kepentingan ABATA atau memperbetulkan semula demi kepentingan ABATA?

Video Apa Bezanya Dr Zakir Dengan Anwar

Dr Zakir Naik dan Datuk Seri Anwar Ibrahim merupakan dua tokoh yang terkenal di persada dunia terutamanya berkaitan dengan dialog antara agama (Interfaith dialogue).
Namun kedua-dua tokoh itu mempunyai perbezaan dari segi pendekatan hujah.
Zakir menggunakan dalil-dalil daripada al-Quran dan hadis yang sahih serta beberapa kitab-kitab agama lain termasuk Bible untuk membuktikan Islam adalah agama agama yang benar.
Sebaliknya, Anwar menggunakan hujah Al Quran, Bible dan kitab-kitab agama lain untuk menunjukkan persamaan antara agama yang akhirnya menjurus kepada pluralisme agama.
Dalam dialog antara agama yang dihadiri Anwar khususnya Kristian, beliau berusaha menyediakan hujah-hujah yang hampir sama dengan penganut agama itu.
Malah, Anwar merupakan tokoh yang bermati-matian mahukan kalimah Allah digunakan penganut Kristian.
Manakala, Zakir tidak pernah menjadikan isu kalimah Allah sebagai topik utama hujahannya. Beliau berusaha mengemukakan dalil untuk membuktikan Islam adalah agama yang benar dan sebab itu beliau sering digelar sebagai pengganti Sheikh Ahmad Deedat.
Zakir lebih berpihak kepada Islam berbanding dengan Anwar.
Dalam isu pengganas Islam, Anwar bersetuju dengan pandangan Barat yang melabel Osama Bin Ladin sebagai pengganas dan penyelesaian kepada permasalahan itu menurut Anwar adalah penerimaan demokrasi dalam dunia Islam.
Sebaliknya, Zakir mempertikai sejauh manakah kebenaran Osama Bin Laden sebagai pengganas kerana beliau tidak pernah mengenalinya.
Lagipun, kata Zakir, beliau tidak boleh melabel Osama sebagai pengganas berdasarkan laporan media massa Barat kerana media itu mempunyai agendanya yang tersendiri.

Sumber AIDC

Wednesday, 6 November 2013

Kaitan Karpal Singh Dengan Gerakan Menghapuskan Status Islam Agama Resmi Malaysia

Tindakan Karpal Singh sebenarnya lebih mendedahkan pekung yang sering dinafikan oleh DAP selama ini. 

Helah dan permainan mereka adalah jelas dan mirip sekali iaitu ingin mengubah undang-undang yang mengjaga kepentingan Islam berstatus agama resmi.

Sekarang tindakan Karpal seakan mendedahkan hubungkait antara NGO COMANGO yang sedang berusaha keras untuk menjayakan agenda:


SIAPA NGO COMANGO?

Coalition of Malaysian NGOs atau singkatannya COMANGO adalah pakatan pertubuhan-pertubuhan pro-kebebasan mutlak dan hak asasi tanpa batas di Malaysia didalam persidangan semakan Universal Periodic Review oleh United Nations Human Rights Council di Geneva, Switzerland. Mereka adalah NGO dari Malaysia yang menuntut perkara-perkara di poster atas.

Tuntutan NGO COMANGO yang menyuarakan tuntutan di Switzerland pada 24 October 2013, telah mendapat tentangan dengan rombongan dari Malaysia iaitu MuslimUPRo yang dianggotai oleh Pertubuhan-pertubuhan Islam dan Umat Islam utama 

APA KAITAN DENGAN KARPAL SINGH?

Karpal Singh secara tiba-tiba menyuarakan tindakan untuk:
Karpal Singh mencadangkan parti politik atau persatuan yang berasaskan kaum dan agama dibatalkan pendaftaran atau diubah suai agar boleh disertai oleh semua rakyat tanpa mengira batasan kaum dan agama. 
Beliau berkata cara tersebut merupakan jawapan kepada konsep perpaduan yang menjadi amalan selama ini. 
“Masanya sudah tiba bagi semua parti berasaskan kaum dibatalkan pendaftarannya termasuk, malang sekali, PAS, kita perlu bersikap praktikal jika kita mahukan sebuah negara yang bersatu-padu. 
“Sepatutnya parti politik dan mana-mana pertubuhan profesional berasaskan kaum atau agama ini tidak boleh dibenarkan memandangkan perkara ini merupakan suatu yang serius dan bahaya,” katanya dalam sidang media di sini Selasa. 
Beliau berkata demikian ketika menyelar kenyataan Presiden Persatuan Peguam Muslim Malaysia (PPMM) Datuk Zainul Rijal Abu Bakar baru-baru ini yang mengingatkan Majlis Peguam supaya tidak menyokong isu penggunaan kalimah Allah dalam edisi bahasa Malaysia majalah katolik The Herald. 
Secara khususnya Karpal ingin mengurangkan kemampuan PPMM bertindak menghalang keinginan DAP menghalalkan Khalimah Allah digunakan oleh The Horald. Iaitu dengan sesebuah parti atau persatuan diwajipkan diserta bukan islam akan membatas keputusan dan pergerakan mana-mana Parti atau persatuan yang berasaskan islam dan punyai agenda ABATA.

Dalam masa yang sama, bukankah ini juga merupakan serampang dua mata selain mengjaga dan mengawal pergerakan PPMM, PAS dan lain-lain, DAP juga boleh mengawal MuslimUPRo yang terdiri daripada
 1. Gabungan Pertubuhan-pertubuhan Pembela Islam (PEMBELA), 
 2. Persatuan Peguam Muslim Malaysia (PPMM), 
 3. Pertubuhan Muafakat Sejahtera Masyarakat Malaysia (MUAFAKAT), 
 4. Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA), 
 5. JATI, Majlis Amal Islami Malaysia, 
 6. IKATAN, 
 7. PERKIM, 
 8. Persatuan Cina Muslim Malaysia (MACMA), 
 9. PEMBINA, Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), 
 10. PERMIM, 
 11. JATI, 
 12. PERKID, 
 13. PERKASA, 
 14. PROMUSLIM, 
 15. JAM”IYYAH, 
 16. Lembaga Kebajikan Perempuan Islam Malaysia (LKPIM), 
 17. Yayasan Basmi Kemiskinan (YBK), 
 18. ISSI Malaysia, 
 19. GABUNGAN Pulau Pinang, 
 20. PINTA, 
 21. Majlis Ittihad Ummah, 
 22. Persatuan Ummah Cemerlang Malaysia, 
 23. Khalifah Institute, 
 24. Persatuan Nur Alamiyyah, 
 25. Pertubuhan Anak Watan Malaysia (WATAN).
Bukankah semua ini adalah Pertubuhan-pertubuhan Islam yang termasuk dalam gabaran Karpal Singh iaitu mencadangkan parti politik atau persatuan yang berasaskan kaum dan agama dibatalkan pendaftaran atau diubah suai agar boleh disertai oleh semua rakyat tanpa mengira batasan kaum dan agama.

Jangan lupa MuslimUPRo sedang aktif menentang NGO COMANGO. Manakala NGO COMANGO adalah mempunyai agenda yang sama dengan DAP. Malah sebelum ini pekung-pekung DAP sebelum ini, terang-terang mempunyai agenda yang sama.

Jadi betulkah Karpal ada hubungkait dengan COMANGO dengan tuntutan-tuntutannya?Percayakah 7 Level Terbabit Superimposed Poster Arwah Azizan Dilebelkan Sebagai Tidak Disengajakan

Bila timbul sesuatu kesalahan hingga menjejaskan perasaan keluarga Arwah Azizan boleh hanya dianggap sebagai tidak disengajakan. Bergitu mudah pendekatan PAS untuk menghormati pemergian arwah, sedang dalam kempen PRK Sungai Limau, peribadi arwah dipergunakan sebaik mungkin untuk memenangkan calon PAS yang bertanding. 

Akhirnya setelah berjaya memperolehi kemenangan, tanggungjawap untuk mengambil tindakan kepada individu yang tidak bertanggungjawap hanya dilebel sebagai kes tidak disengajakan.

Walhal kerja-kerja superimposed memerlukan ketekunan dan ketelitian untuk memaparkan grafik yang sama dengan original. Bayangkan berapa lama pereka grafik menggambil masa untuk sesuaian warna, memotong gambar malah mencari bahan. Dalam tempoh melakukan kerja, pereka grafik langsung tidak sedar apa yang diperlakukannya dan akhirnya dilebelkan sebagai tidak sengaja.

Kemudian individu yang meluluskan untuk cetakan dianggap tidak sengaja?

Kemudian individu yang meluluskan bajet juga dianggap tidak sengaja?

Kemudian tugasan individu yang mencetak juga dianggap tidak sengaja?

Kemudian jentera yang bertugas menyebar risalah juga dianggap tidak sengaja?

Kemudian individu yang menatap dan membaca juga dianggap tidak sengaja?

SELAMA PROSES TURUTAN LEVEL INI BERLAKU SI PEREKA GRAFIK DAN EMPUNYA POSTER LANGSUNG TIDAK SEDAR PERBUATAN MEREKA. BERGITU PANJANG MASA BERLALU LANGSUNG TIDAK TERLINTAS DAN YANG PALING MENARIK MOHD AZAM SENDIRI TIDAK TERFIKIR SAMADA PERISTIWA DARI GAMBAR INI PERNAH BERLAKU ATAUPUN TIDAK.

Kesimpulannya tiada apa-apa kesalahan dalam isu ini dan keluarga arwah hanya berputih mata melihat tanpa terkata apa-apa. Ohhh ini satu sinar kemuliaan PAS yang sebenar semenjak berjinak-jinak dengan DAP.

Yang menyedihkan kesilapan yang diakui oleh ahli PAS ini diterjemahkan sebagai perbuatan khianat ahli UMNO oleh pecacai-pecacai PAS. MUDAH BUKAN......YAN - “Saya tidak terlibat dalam urusan penggunaan gambar superimposed dalam risalah kempen Pas,” kata Adun Sungai Limau, Mohd Azam Abdul Samat.

Beliau berkata, pereka grafik mungkin terlepas pandang ketika menyediakan risalah berkenaan.

“Sebenarnya, saya hanya memberi maklumat berkaitan biodata peribadi untuk dibuat profil secara lengkap pada risalah kempen itu. Tetapi pemilihan gambar diuruskan oleh jawatankuasa lain.

“Saya hanya menyemak maklumat peribadi saya dan yang lain diputuskan oleh jawatankuasa berkenaan. Kemungkinan kesilapan itu adalah tidak disengajakan oleh pereka grafik,” katanya pada sidang media di Maahad Tahfiz Al-Fityan, di sini, hari ini.

Mohd Azam bagaimanapun menjelaskan bahawa perkara berkaitan penggunaan gambar superimposed itu sudah dijawab oleh jawatankuasa induk PRK, baru-baru ini.

“Gambar saya dengan bekas Menteri Besar Kedah, Allahyarham Tan Sri Azizan Abdul Razak memang banyak, tapi pereka grafik itu mungkin terlepas pandang dan tidak perasan itu adalah gambar yang diedit,” katanya.

Sebelum ini, Sinar Harian melaporkan penemuan risalah sebuah parti politik menggunakan foto wartawan Sinar Harian yang diubahsuai dianggap sebagai taktik ‘desperado’ untuk mengelirukan pengundi.

Sehubungan itu, Sinar Harian menjelaskan mengenai foto terbabit bagi mengelakkan salah faham atau tanggapan bahawa akhbar ini memihak kepada parti berkenaan.

Sinar Harian pada 29 Oktober lalu melaporkan, Pas mengakui terlepas pandang sekeping gambar yang dimuatkan dalam risalah calon Pas untuk kempen PRK Dun Sungai Limau.

Pengarah Operasi PRK, Datuk Ir Amiruddin Hamzah berkata, semua urusan mereka bentuk, pengumpulan maklumat dan pemilihan gambar diserahkan kepada kumpulan pereka itu yang sudah biasa melakukan kerja percetakan parti untuk sebelum ini.

Beliau berkata, Pas memberi kepercayaan kepada mereka untuk melakukan semua kerja dan hanya menyerahkan hasil kerja akhir untuk semakan.

Tuesday, 5 November 2013

PAS Rela Hati Tuntutan Karpal Singh Semua Parti Diubah Suai Keahlian Penuh Bukan Islam

Tahniah kepada PAS memenangi PRK Sungai Limau dari bantuan DAP. Sekarang sudah tibalah masa PAS membalas jasa baik DAP dengan memberi sokongan kepada tuntutan Karpal Singh yang mahukan parti politik PAS turut dikuasi bukan Islam. 

Tidak mustahil nanti parti PAS yang sekarang dimonopoli yang beragama islam perlu membenarkan bukan islam sebagai penyandang jawatan Murshidul Am atau timbalan Murshidul Am. Sebelum inipun PAS telah menerima keahlian bukan islam dan apa salahnya buka sekali jawatan tertinggi kepada mereka. Senario ini adalah merujuk kepada:

GEORGE TOWN – Pengerusi DAP Karpal Singh mencadangkan parti politik atau persatuan yang berasaskan kaum dan agama dibatalkan pendaftaran atau diubah suai agar boleh disertai oleh semua rakyat tanpa mengira batasan kaum dan agama. 
Beliau berkata cara tersebut merupakan jawapan kepada konsep perpaduan yang menjadi amalan selama ini. 
“Masanya sudah tiba bagi semua parti berasaskan kaum dibatalkan pendaftarannya termasuk, malang sekali, PAS, kita perlu bersikap praktikal jika kita mahukan sebuah negara yang bersatu-padu. 
“Sepatutnya parti politik dan mana-mana pertubuhan profesional berasaskan kaum atau agama ini tidak boleh dibenarkan memandangkan perkara ini merupakan suatu yang serius dan bahaya,” katanya dalam sidang media di sini Selasa. 
Beliau berkata demikian ketika menyelar kenyataan Presiden Persatuan Peguam Muslim Malaysia (PPMM) Datuk Zainul Rijal Abu Bakar baru-baru ini yang mengingatkan Majlis Peguam supaya tidak menyokong isu penggunaan kalimah Allah dalam edisi bahasa Malaysia majalah katolik The Herald. 
Karpal berkata pendaftaran PPMM sebagai sebuah persatuan juga tidak sepatutnya dibenarkan memandangkan Majlis Peguam membuka penyertaannya kepada semua peguam tanpa mengira kaum dan agama. 
“Persatuan seperti itu hanya pencetus masalah di negara ini, kerajaan juga tidak sepatutnya membenarkan persatuan seperti ini,” katanya – Bernama

Setakat ini hanya Harun Taib menyatakan bantahan:

Menurut Harun, asas penubuhan PAS bertunjangkan kepada kesucian agama Islam di mana nilai-nilai murni dalam ajaran tersebut mampu menyatupadukan masyarakat berbilang kaum dan agama di negara ini.
Malah, beliau turut mengajak rakyat mengambil iktibar daripada perpecahan dan peperangan yang sehingga kini masih berlaku di negara-negara luar akibat salah faham dan ketidakserasian di antara pelbagai pihak. 
"Islam memang diturunkan oleh Allah SWT untuk menyatukan manusia dari pelbagai agama, kabilah dan kaum. Sebab itu PAS berasaskan kepada Islam, maka Islam itu yang akan dijadikan asas dan panduan semua kaum dan agama di negara kita khususnya. 
"Ia (Islam) mampu menyatu kembali perpecahan dunia hari ini. Dunia hari ini pecah kerana Amerika dan masalah agama. Amerika mengamalkan kapitalisme, China dan Rusia mengamalkan komunis. Begitu juga negara-negara lain.

"Tapi ia menyebabkan dunia berpecah hari ini. Mari kita bersatu di bawah payung Islam yang diturunkan oleh Allah, Allah mencipta pelbagai kaum untuk bersatu dan bekerjasama antara satu sama lain," katanya. rujuk lebih dari sumber
Tetapi dimana suara ahli PAS yang lain, kenapa mendiamkan diri. Adakah mereka berdiam diri tanda terpaksa setuju kerana terhutang budi? rujukcerita ini

Mudah-mudahan hajat akar umbi tercapai menjadikan Lim Guan Eng sebagai perganti Nik Aziz secara langsung dan bukan sebagai kuasa bayangan lagi...

Remaja Semakin Aktif Desak Hak Kebebasan Melakukan Sex Ditempat Awam

Anak-anak muda zaman sekarang semakin berani membuktikan trend "bertamadun" tidak bersesuaian lagi di zaman ini.

kebelakangan ini terdapat banyak cerita-cerita lucu tentang Pasangan Gersang di tempat-tempat awam yang mendapat siaran meluas di alam maya.

Walau bagaimanapun, kekerapan berlakunya cerita "tidak munasabah" telah mendapat kecaman masyarakat dunia pada kadar semakin tinggi, kehendak nafsu yang tidak boleh diterima akal waras terhadap kelakuan anak-anak muda hari ini.


Anak-anak muda semakin lebih suka untuk berpesta "seks" di khalayak ramai.

Ramai pasangan anak muda  ingin mencari kaedah baru tentang melakukan "seks" di tempat-tempat awam dan dijadikan satu trend keseronokan dalam kehidupan. Tanpa sedar situasi ini akan mempunyai kesan yang besar kepada orang ramai yang menyaksikan.

Baru-baru ini, beratus-ratus pelajar Universiti Jiangnan, Provinsi Jiangsu, China telah menjadi penonton adengan remaja melempiaskan nafsu di tempat letak kereta.


Seperti mana-mana universiti lain di China, Jiangnan juga menetapkan sistem kamera di seluruh penjuru sekolah yang disambung pada skrin besar kafeteria.

Oleh itu, jika seseorang memilih mana-mana sudut di tempat letak kereta menyebabkan adengan pelajar terus memasuki lensa kamera. Dan sudah tentu, imej-imej secara automatik akan disiarkan secara langsung di skrin besar di ruang makan

Yang pasti tindakan sekolah telah menimbulkan kemarahan dikalangan pelajar hinggakan tiada satu tempatpun di medan letak kereta membolehkan mereka untuk memilih bagi memenuhi naluri seksual, 

Pada satu kisah lain, pasangan muda yang lain telah memilih tempat kereta kabel sebagai tempat melempiaskan nafsu sex.Menurut maklumat yang disiarkan di Agensi Berita Xinhua, pada 17/9 gambar sangat mengairahkan, adengan sepasang kekasih dalam kereta kabel itu telah disiarkan secara langsung di internet.

Menurut pemilik gambar, gambar itu diambil di taman hiburan Wilayah Zhejiang dan watak utama adalah pasangan yang agak muda.

Tidak lama selepas gambar-gambar disiarkan telah menimbulkan kemarahan  masyarakat awam dan mengutuk tindakan remaja tersebut. Lokasi taman hiburan di China acap kali menjadi lokasi pilihan anak muda melempiaskan nafsu.

Baru-baru ini, pasangan Amerika yang juga membuktikan "impulsif" apabila waktu rehat mereka ke gerai Hom Depot, digunakan untuk melepaskan hawa nafsu dan secara tidak sengaja telah mendapat siaran live didepan  kakitangan Hom Depot.

Perbuatan mereka telah menyebabkan mereka diusir dari pasar raya, tetapi pasangan itu kekal teguh sebagai "seks adalah hak kebebasan mutlak mereka". Hinggalah kes ini menjadi kes polis.

Menurut laporan, pasangan itu adalah Emily Craig (20 tahun) dan Shaun Bowden (31 tahun). Kedua-dua telah disabitkan kesalahan dengan berkelakuan tidak senonoh di depan khalayak ramai, malah lebih mengejutkan mereka cuba mempengaruhi orang-orang di sekeliling memahami tentang hak kebebasan sex.Situasi ini juga berlaku dikalangan anak-anak muda di Singapura.

Sepasang remaja Singapura yang telah ditangkap kerana melakukan perbuatan sumbang di kawasan letak kereta bangunan di sebuah pusat bandar. Seorang wanita yang tinggal di rumah seberang bangunan, telah menjadi penonton dan bertindak  merakamkan adengan ranjang ini.

Dia telah mengambil gambar-gambar disiarkan di Internet dan berkata. : "Saya pasti saya bukan satu-satunya penonton. Saya berharap tiada kanak-kanak harus melihat senario ini. Kami berharap bahawa imej-imej ini akan menyedarkan kesedaran ramai orang muda.

Yang pasti gejala ini juga telah menular di Malaysia dan sering mendapat siaran di alam maya. Remaja Malaysia kerap memilih lokasi semak, dalam kereta, bangunan lama malah ada yang berani memasuki rumah keluarga perempuan secara senyap demi memuaskan nafsu.

Lebih menyedihkan lagi dizaman kemudahan gajet yang pelbagai, digunakan mereka untuk merakam dan menyebarkan di alam maya sebagai sesuatu yang membanggakan.

Yang paling menyedihkan situasi di Malaysia telah mendapat sokongan NGO yang memperjuangkan Seksualiti Merdeka. Apakah yang dimaksudkan Seksualiti Merdeka jika mahu membenteras gejala ini? Adakah sebahagian kita halal dan sebahagian kita haramkan? Dan apakah hasilnya? membantu atau merosak?

Bergitu jugalah NGO COMANGO yang telah berusaha keras menuntut hak kebebasan LGBT.

Yang paling menarik akbar the star telah mempromosi aktiviti LGBT secara langsung di akbar.Ketika kita melihat dunia asia lain mengecam perbuatan sumbang remaja tetapi di Malaysia ahli politik sedang berusaha keras untuk menghidupkan gejala ini demi meraih undi. Malah jika lihat Video China Doll dan Stopa dihalalkan tanpa tindakan sebagai pengajaran membendung remaja terbabit dengan isu ini.

Persoalanya gerakan pembangkang Malaysia bukan sahaja cuba menghalalkan LGBT tetapi menuntut status Islam Agama negara digugurkan. Dan bagaimanakah keadaan Malaysia pada suatu masa nanti?

Video Mewah Bertapa Bangganya Lim Guan Eng Terima Camry Baru

Tiada ucapan sesuai yang harus diucapkan, melainkan tahniah Lim Guan Eng inilah hasil kemenangan DAP dalam menganaktirikan perusahan tempatan.

Ini satu contoh terbaik bagaimana untuk menjatuhkan perusahaan seperti Proton.


Hakikatnya inilah dilema yang dialami oleh syarikat tempatan, kurang diberi perhatian malah lebih dianaktirikan. Memang benarlah sesebuah syarikat yang baru perlu berlaku revolusi perubahan dari satu peringkat ke satu peringkat.

Tetapi perbezaan Proton dari dulu dan sekarang adalah berbeza, kualitinya semakin bagus dan sentiasa dikemaskinikan. Malah keadaan spesifikasi Proton lebih bagus berbanding Toyota Asia. dan hampir menyaingi BMW, AUDI dan pelbagai jenama import temasuk Toyota Japan.

Proton dijangka bakal mengeluarkan model baru mengganti Perdana tetapi buat seseorang seperti LGE, tidak pernah perduli menyokong industri tempatan apatah dari golongan bumiputera. Walhal jika LGE prihatin sebenar dia menyokong peluang pekerjaan dari sektor tersebut yang anggaran 70% bumiputera.

Kalau dinamakan DAP ada dia perduli.........?

9 Senario Kekalahan UMNO #PRKsgLimau Yang Perlu Diperhatikan

Yang menang tetap menang dan yang kalah tetap kalah, tidak ada erti menang moral atau apa-apapun kerana itu ukuran sementara yang jauh untuk dibawa ke PRU14.

Senario 1. Pola Pengundian

pola pengundian di DUN Sungai Limau, betul BN berjaya mengurangkan majoriti PAS merosot kepada 1,084 berbanding 2,774 majoriti pada PRU 13 yang lalu. Tetapi dapatkah ini dipertahankan hingga PRU14?

Senario 2. Pendekatan BN Memancing Orang Cina

Keputusan peti undi PDM Bukit Besar yang dikatakan memberi keputusan PAS 1557.. BN 443..majoriti 1114. Merupakan kawasan cina dan sedangkan sebelum hari mengundi BN menjanjikan dana sekolah cina mendapat peruntukan sebanyak RM2.3 juta walhal hakikat sebenar mereka hanya memerlukan RM350,000.

Bukankah cina masih juga protest senyap dan untuk apa kita berjanji lagi dimasa hadapan?

Senario 3.  Campurtangan DAP dalam parti PAS


Faktor ini merupakan penyebab utama BN berjaya meraih undi dari ahli PAS memandangkan hasil dari tinjauan awal mendapati ramai ahli PAS marah dan tidak gemar dengan kerjasama pucuk pimpinan parti yang begitu taksub bersama DAP.


Senario 4. Isu kenaikan harga minyak dan Cukai Barangan Perkhidmatan telah mendorong pengundi Cina dan melayu kekal mengundi PAS.

Isu ini pada PPM, DSN terpaksa ambil resiko demi masa depan negara berdasarkan perkembangan ekonomi semasa dunia. Memang ini penyebab besar kekalahan BN dan modal besar untuk Pakatan perjatuhkan BN.

Tetapi isu ini bukan dibuat dengan mudah dan telah diambil kira termasuk menghadapi PRK Sungai Limau yang secara tiba-tiba perlu diadakan. Makna kata samada menang atau kalah PKR Sungai Limau kerajaan harus mengenepikan semua itu demi kepentingan utama kepada negara secara keseluruhan.
Senario 5. Pengaruh Datuk Paduka Mukhriz. 

Benarkah kekalahan Sungai Limau menggambarkan kelemahan Mukhriz, ianya perlu dikaji tetapi jangan lupa yang BN telah menang 10 PDM dari 6 PDM pada pasca PRU13. Menjadikan BN menambah kubu kepada 10 PDM berbanding 9 yang kalah. Cuma sekarang bagaimana hendak pertahankan 10 kubu dan merampas bakinya terutama yang majoriti lebih besar orang melayu.


Senario 6. BN Berjaya Mendekati Dan Mendapat Undi Golongan Sekolah Pondok 

Datuk Paduka Mukhriz juga berjaya mendekati dirinya dengan golongan sekolah pondok malah sekolah pondok milik peribadi, sekolah kebangsaan dan sekolah agama berasrama kebangsaan (SABK) mendapat lebih RM5 juta.

Secara tidak langsung Mukhriz berjaya membina satu lanskap politik peribadinya di Kedah yang terkenal dan teramai golongan seperti ini dan sebelum ini mereka lebih kepada PAS.

Senario 7. Kenapa PDM Bukit Besar secara tiba-tiba mempunyai pengundi yang ramai? Ikuti kisah ini:

PADA awalnya saya menerima mesej daripada rakan-rakan bahawa Barisan Nasional (BN) telah menang pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Sungai Limau.

Keyakinan itu semakin meningkat, apabila satu-satu demi pengumuman dibuka oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menunjukkan BN menang dikebanyakkan kerusi.
Majoriti mencecah sehingga lebih 1,000 undi menunjukkan kedudukan BN semakin teguh berbanding Pas yang kalah di kebanyakan kawasan pengundian.

Ketika hanya tinggal sembilan peti undi untuk dibuka dikira, jumlah undi BN masih mengatasi Pas.
Selepas itu majoriti BN semakin menurun dan apabila peti undi Bukit Choras dan Bukit Besar dibuka Pas terus menjarakkan diri dengan majoriti 1,084 undi.

Calon BN, Dr. Ahmad Sohaimi Lazim memperolehi 10,985 undi, manakala calon Pas, Mohd Azam Abd Samat memperolehi 12,069 undi.
Turut berkongsi rasa musykil itu ialah Menteri Besar Kedah, Datuk Mukhriz Tun Mahathir.

"Di sini timbul persoalan bagaimana satu PDM seperti Bukit Besar boleh mempunyai jumlah pengundi yang begitu ramai, sedangkan yang banyak di situ cuma sekolah pondok sahaja dan jumlah penduduk sekitar ratusan orang.''

Ini bermakna terdapat kegiatan mendaftarkan pengundi luar di Bukit Besar kerana ia telah dianggap sebagai kubu kuat. 

Perbuatan sedemikian memang tidak melanggar peraturan SPR, tetapi timbul persoalan apakah perbuatan tersebut boleh diterima sebagai amalan demokrasi. Itulah kelebihan yang ada pada pembangkang kerana pengikut mereka tidak pernah membantah jika dipindahkan ke kawasan mengundi lain.

Senario 8. Mengundi dihari bekerja? 

Besar atau kecil faktor ini tetap tidak boleh diketepikan sebagai faktor mempengaruhi keputusan undi.


Senario 9.   perbalahan dalaman pas kedah antara Fakhrulrazi dan Mahfuz


Faktor ini merupakan penyebab utama BN berjaya meraih undi dari ahli PAS dan yang paling menarik bakal meresap ke Mutamar PAS.

Misi Berani Hijrah Berjaya

Ini adalah antara 9 senario dari pelbagai senario yang lain yang PPM rasa menarik sebagai kayu pengukur kerjayaan atau kekalahan BN di PKR Dun Sungai Limau. Namun bergitu Misi Berani Hijrah sebenarnya telah berjaya.

Momentum ini boleh dikekalkan dan yang paling penting UMNO tidak perlu rasa bersalah atau melutut kepada kaum Cina kerana sesungguhnya kaum cina hanya tahu mengugut untuk mendapat dana. Dan kesombongan mereka masih tinggi.


Juga harus di ingat tumpuan utama DAP adalah memenangi PRN Sarawak sebab itu hari demi hari mereka update serang saraf twit dan facebook, melagakan perbezaan Islam dan Kristian di Sarawak melalui isu khalimah Allah. 

BN agak terjerat dengan situasi mainan DAP dan wajarlah kita meminggirkan sementara memujuk orang cina tetapi sebaliknya lebih peka kepada kepentingan Melayu dan Bumiputera untuk strategi seterusnya demi mempertahankan kedudukan Barisan Nasional.

Isu Terkini

get this widget here