AYUH SERTAI KAMI DI RAKAN BN SARAWAK

AYUH SERTAI KAMI DI RAKAN BN SARAWAK
AYUH KLIK SINI!! SERTAI KAMI DI RAKAN BN SARAWAK

Jadilah Pengikut Pecah Palak Mikir

Tuesday, 13 November 2012

Unit Amal PAS sudah Rekrut Budak Sekolah Untuk Persiapan Demostrasi Liar mana pulak?

Masihkah anda ingat fungsi Unit Amal PAS semasa Bersih 3.0 ?

Ketika itu Unit Amal PAS berfungsi sebagai skuad mengcari peluang pencetus rusuhan! Tetapi logo Unit Amal tertulis Beramal Kerana Allah tetapi tidak tahulah mengjaga konsert yang melalaikan boleh dikatakan kerana Beramal Kerana Allah. 

Tidak tahula pulak merusuh kerajaan islam sah dianggap beramal kerana Allah!

Bila terlintas dengan apa yang dilakukan Unit Amal pada Bersih 3.0 terang-terang membuktikan tiada gunanya ujud unit macam ini. Dan sekarang Unit Amal PAS sudah Rekrut Budak Sekolah Untuk Persiapan Demostrasi Liar mana pulak?

Abdul Latiff yang juga Adun Mengkebang berkata, Unit Amal mengembangkan pasukan berpakaian seragam itu ke beberapa sekolah agama di bawah Yik, di mana mendapat sambutan menggalakkan daripada pelajar. Harakah

Adakah Majlis Amal akan memberi didikan dengan mengdoktrinkan minda kanak-kanak, kononnya kerajaan zalim, kafir atau sebagainya seperti mana yang sedang berlaku diceramah-ceramah PAS sekarang?

Awasilah anak-anak kita jangan dilatih demi dipergunakan oleh kaki politik perosak negara! Awas dengan keujudan Unit Amal PAS sudah Rekrut Budak Sekolah Untuk Persiapan Demostrasi Liar mana pulak? Dan jangan biarkan anak-anak kita terlibat!


Video Penceramah PAS kena balun kaw-kaw dengan ahli PAS Yan

Terduduk terdiam penceramah PAS kena balun dengan seribu sebab yang membuat mereka tidak mampu mengjawap! Yang paling menarik segala kepincangan PAS Kedah! habis  dirungkai satu persatu hingga menyirap darah penceramah PAS. Hah sekali Penceramah PAS kena balun kaw-kaw dengan ahli PAS Yan baru mereka tahu langit tinggi atau rendah! Itulah suka sangat jaja fitnah sana-sini sampai kepincangan parti sendiripun tidak penah dipandang.

Satu saja sebab kenapa Penceramah PAS kena balun kaw-kaw dengan ahli PAS Yan ! sebab mereka ini terlupa yang rakyat semakin bijak, dulu bolehlah rakyat tidak tahu bagaimana cara PAS memerintah ini hendak dijajakan lagi dengan kekuatan 66 kerusi yang diperuntukan Pakatan untuk PAS.

Memang hamPAS dan patutlah dan memang patutpun rakyat bangkit dan jadikan seperti Video Penceramah PAS kena balun kaw-kaw dengan ahli PAS Yan

Politik Semakin Ganas Semenjak Era Siapa?

Semenjak era siapakah? Bermulanya perubahan persekitaran politik Malaysia dicampur aduk dengan adengan keganasan.

Apa yang PPM inggat semenjak Anwar dipecat bermula pelbagai peristiwa himpunan membawa adengan keganasan. Hari demi hari semakin merebak menjadi lebih kritikal. Ikuti paparan dibawah.....


Sama ada marah, benci atau meluat. Itu antara jawapan yang masih menjadi persoalan mengapa ada sesetengah pihak sanggup mensabotaj wajah pemimpin atau logo parti politik yang terpampang di kain rentang-kain rentang yang digantung.

Sejak Pilihan Raya Umum ke 12 (PRU12), insiden seperti itu dilihat semakin menjadi-jadi namun yang masih belum dapat dirungkaikan sama ada yang melakukan perbuatan itu adalah pihak itu sendiri untuk mencari publisiti murahan seperti didakwa atau sebaliknya.

Di kawasan Subang Jaya, Puchong dan Seri Kembangan pemimpin daripada parti politik Pakatan Rakyat (PR) sering menjadi mangsa vandalisme apabila wajah mereka di kain rentang atau poster dikoyakkan sewenangnya.

Pada sambutan Aidilfitri tahun 2008 , wajah Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kinrara, Teresa Kok Suh Sim dan Ahli Parlimen Puchong, Gobind Singh Deo antara yang menjadi mangsa di kain rentang.Wajah kedua-duanya yang dipaparkan dalam kain rentang ucapan perayaan itu digunting pihak yang seolah-olah tidak suka melihat wajah mereka.

Setahun selepas itu, Adun Subang Jaya, Hannah Yeoh Tseow Suan pula menjadi mangsa apabila gambar wajahnya di kain rentang untuk pemberitahuan majlis perjumpaan bersama penduduk  dikoyakkan.

Ketika memberi maklum balas mengenai insiden itu sebelum ini Hannah berkata, beliau tidak mengetahui motif pihak yang melakukannya dan menolak perbuatan itu ada kaitan dengan mana-mana isu panas di kawasan pentadbirannya.

Menurutnya, tindakan seperti itu memang tidak wajar kerana  negara ini mempunyai sistem demokrasi yang memberi peluang sesiapapun memberi ceramah atau menganjurkan program.

Sementara itu, tidak terkecuali pemimpin dari parti komponen Barisan Nasional (BN) yang turut menjadi mangsa, namun jenis sabotaj yang dilakukan kepada mereka bersifat lebih ‘keras’.

Ketua Wanita MCA Selangor, Senator Chew Lee Giok mendakwa pernah dua kali berdepan insiden hitam digertak beberapa penyokong parti politik ketika menyampaikan ucapan pada majlis sambutan Tahun Baru Cina tahun lalu.

 Tidak cukup dengan itu katanya, plat logam yang dipamer di kenderaan miliknya juga dibengkokkan ketika menghadiri sambutan perayaan di Pusat Rekreasi Batu 11, Balakong.Dalam kejadian pertama, beliau mendakwa beberapa penyokong parti politik berlawanan membuat bising, menjerit-jerit dan menyuruh beliau turun dari pentas ketika sedang memberikan ucapan.

Tindakan ini memang tidak betul, saya sendiri berasa bimbang ketika hendak hadir memberi ucapan politik di sesuatu tempat selepas dua kejadian yang berlaku kepada diri saya. 

“Masalahnya bila berlaku kejadian seperti itu bukti tiada menyebabkan polis gagal mencari si pelakunya,” katanya kepada Sinar Harian. http://www.sinarharian.com.my/mobile/politik/politik-sabotaj-antara-marah-benci-dan-meluat-1.103528
Published with Blogger-droid v2.0.9

Sejarah Keterujaan PAS Terhadap Kehebatan Era Anwar Ibrahim

Penah anda terlintas akan kehebatan Anwar Ibrahim mengjadi jentolak berkuasa diesel, bergerak pantas menyelesaikan segala kebingungan PAS selama 20 tahun. Inilah Sejarah Keterujaan PAS Terhadap Kehebatan Era Anwar Ibrahim yang amat berjasa sekali dan kini mengjadi satu pegangan yang kuat didalam PAS.

Sejarah kebingungan PAS bermula pada tahun 1990 dimana PAS terlebih yakin dengan kemampuan mengdraf undang-undang hudud untuk dilaksanakan di mahkamah syariah di negeri jajahan masing-masing.Ketika itu, PAS Kelantan telah membuat dua set draf hudud di mana yang pertamanya telah ditolak oleh Kerajaan Pusat (BN) kerana setelah dikaji, ia didapati tidak adil. 

Dari segi niat pada masa itu memanglah nampak terlampau bersemangat untuk melaksanakan hukum Hudud. Kemudiannya perjalan hudud terus meniti sejarahnya sendiri yang dilakarkan oleh PAS. Mari kita ikuti siri PAS mengadakan sidang rundingan untuk melaksanakan Hudud.

5 April 1993 - Mesyuarat Lajnah Politik dan Pilihanraya PAS Kelantan telah memutuskan bahawa Hukum Hudud tidak akan diwartakan.

25 November 1993 - Dewan Undangan Negeri Kelantan meluluskan Hukum Hudud namun masih belum diwartakan.

9 Oktober 1994 - Lajnah Undang-undang dan Guaman PAS Pusat telah memutuskan Hukum Hudud adakah satu undang-undang yang sah dan boleh dikuatkuasakan dan tidak bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan.

3 Oktober 1996 - Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Wan Abdul Mutalib Embong pertikai mengapa kerajaan Kelantan tidak bersungguh-sunguh mahu melaksanakan khususnya dalam bidang perundangan.

3 Oktober 1996 - Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Wan Abdul Mutalib Embong pertikai mengapa kerajaan Kelantan tidak pernah membuat permintaan kepada PAS Pusat untuk mendapatkan pandangan dalam Hukum Hudud.

3 Oktober 1996 - Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Wan Abdul Mutalib Embong pertikai mengapa kerajaan Kelantan tidak pernah mengemukakan rangka atau 'blue print' ke arah perlaksanaan syariat.

18 April 1998 - Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Wan Abdul Mutalib Embong persoal mengapa kerajaan Kelantan belum melaksanakan Hukum Hudud sedangkan mampu dan berkuasa melaksanakannya.

20 November 1998. Kenyataan NIk Aziz di Harakah “PM ugut jika laksana hudud” “Pemerintah yang tidak melaksanakan hukum tersebut selepas diberikan kuasa adalah berat dosanya yakni kedua selepas kafir”.

Dalam kes hudud kononnya PAS sudah selesai tugasnya tetapi Perdana Menterilah yang berdosa berat kerana menahan perlaksanaannya. Mengapakah YAB. Datuk Nik Ab. Aziz tidak membaca salinan surat Perdana Menteri yang dihantarkan kepadanya untuk ditafsirkan bersama oleh anggota dewan ?

Kita patah balik kepada Harakah 15 Jun 1998 yang mana Surat Tun Dr Mahathir kepada Nik Aziz ada disarkan sepenuhnya di dalam Harakah.

“Kerajaan Malaysia yang sentiasa mempertahankan ajaran-ajaran Islam tidak membenarkan kerajaan PAS menjalankan sesuatu yang bercanggah dengan prinsip keadilan yang ditentukan oleh Islam. Jika PAS cuba untuk menguatkuasakan undang-undang ini yang jelas sudah bercanggah dengan prinsip prinsip keadilan dalam Islam, maka Kerajaan Pusat akan mengambil tindakan sewajarnya terhadap Kerajaan PAS demi menjaga maruah dan ketinggian martabat Islam”. Selepas Ustaz Nashrudddin membaca surat tersebut, ia segera disambut dengan laungan takbir berkali-kali.

Pendekatan Tun Dr mahathir berdasarkan kebercanggahan EKJS(II) 1993 itu. Pertama fasal 56 “Hanya terpakai ke atas umat Islam sahaja”; sedangkan hudud Allah tidak mengira bangsa dan agama semuanya kena belaka terutama dalam kes-kes mencuri, merompak dan menderhaka. Manakala fasal 68 pula mengenai “Syarat perlantikan hakim langsung tidak diperuntukkan seperti kehendak hudud Allah iaitu ada 15 syarat”. Syarat mesti Islam dan mesti lelaki pun tidak diambilnya. anda rujuk sini untuk isi surat penuh.

Perbandingan kebercanggahan itu boleh dirujuk kepada hudud yang PAS siarkan dalam Harakah 10 April 1992 hingga 01 Mei 1992 (Tujuh siri) sempena pilihanraya kecil DUN Bukit Payung, Marang, Terengganu (Penamaan calion 11.04.1992). Setetah diteliti hudud siaran Harakah itu rupanya dicedok terus daripada sebuah buku ‘Undang-undang Islam, Jenayah dan Hudud” keluaran Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan yang disemak oleh Sahibus Samahah muftinya Datuk Haji Hasbullah bin Mohd. Hassan bertarikh 01 Oktober 1991.

Rupa-rupa semuanya idea copy and paste tampa kebenaran dari penulis Tuan Guru Haji Mohd. Noor Ab Majid, Selising, Pasir Puteh, Kelantan. 

Persoalannya kalau PAS yakin Hudud PAS tidak bercanggah kenapa tidak dibentangkan di Parlimen, sedangkan PAS penah siarkan di Harakah pada 28 Februari 1997 “Hudud akan dibawa ke parlimen ?”. Tetapi sampai sekarang tidak penah dibawa.

Itu berlaku sebelum era peranan Anwar Ibrahim sebagai ketua Pembangkang Imbas kembali dalam tahun 1999, Anwar telah dijatuhi hukuman penjara selama enam tahun kerana didapati bersalah di atas kesalahan penyalahgunaan kuasa. Pada tahun 2000, iaitu selama sembilan tahun kerana didakwa melakukan kesalahan di luar tabii. Walau bagaimanapun, pada tahun 2004 Anwar dibebaskan. Anwar terpaksa berputih mata berpuasa dari bertanding dalam Pilihanraya selama 4 tahun. Tetapi peranan Anwar cuba menjalinkan kekuatan dari perkongsian tiga parti mewakili PKR, DAP dan PAS.

Kemudian diikuti Pilihan Raya Umum Malaysia 2008 merupakan pilihan raya umum yang ke-12 diadakan di Malaysia pada hari Sabtu,8 Mac 2008. Gabungan tidak formal PKR-PAS-DAP yang membentuk Barisan Rakyat berjaya memenangi 82 daripada 222 kerusi dalam Parlimen, dan berjaya menafikan majoriti dua per tiga kerusi yang dipegang Barisan Nasional sejak kemerdekaan. Pakatan ini juga berjaya membentuk kerajaan negeri di Pulau Pinang, Kedah, Kelantan, Perak (sehingga Januari 2009) dan Selangor. Wan Azizah juga memenangi Pematang Pauh dan memegang jawatan Ketua Pembangkang.

Pada 26 Ogos 2008, Anwar telah berjaya memenangi pilihan raya kecil Permatang Pauh atas kerelaan Wan Azizah meletak jawatan demi memberi ruang Anwar bertanding. Dari sinilah bermulanya Sejarah Keterujaan PAS Terhadap Kehebatan Era Anwar Ibrahim. Perlu diinggat juga Pembentukan Pakatan Rakyat diumumkan pada 1 April 2008 berikutan mesyuarat antara pihak ketiga-tiga parti di Petaling Jaya tetapi tiada sebarang perjanjian hitam putih mengikat di antara PAS, PKR dan DAP

Kehadiran Anwar Ibrahim telah membawanya sekali pluralisme, Anwar bawa masuk Kemerdekaan Seksuliti, Anwar berbicara tentang hak LGBT, dan yang paling merujakan PAS Anwar menyelesaikan segala permasalahan Hudud PAS selama 20 tahun dengan buang kesemuanya kedalam tong sampah. Senang cerita lepas itu pakat-pakat kalih cerita salahkan UMNO ulang balik surat Tun Dr Mahathir kepada Nik Aziz. Bukan apa PAS takut juga akar umbinya mengamuk...

Semua ini dilakukan Anwar bagi menggembirakan DAP dan terang-terang PAS kaldainya. Jadi PAS tidak perlu bingung lagi cuma gugurkan sahaja Konsep Negara Islam kerana PAS telah mendapat kajian terbaru bahasanya Negara Islam tiada dalam Al'Quran dan digantikan dengan Negara berkebajikan. Kemudian Haji Hadi tampil dengan Hudud bukan agenda utama sebagai menyokong usul Anwar Ibrahim yang mengatakan tiada tempat untuk Hudud dalam polisi Pakatan Rakyat.
“kita menghormati hak (Pas) untuk menyuarakan dan mengambil inisiatif (melaksanakan hudud) tetap pendirian kami adalah jelas, tanpa ragu ragu, sekarang (hudud) bukan merupakan dasar Pakatan Rakyat (Pakatan Pembangkang) dan Penentangan DAP boleh dihormati dan diambik kira,” Anwar Ibrahim.
Ini semua kena buat bagi mengjaga kesucian ketuanan DAP. PAS akur tetapi terpaksa juga mengjadi talam dua muka dengan mengatakan kepada Akar Umbi PAS dan masyarakat Islam yang kononnya PAS akan melaksanakan Hudud. Sebab itulah siri perperangan antara Karpal Singh berlajutan berkali-kali angkara terlepas cakap pemimpin PAS. Contohnya Nasrudin Tantawi yang berbohong dalam pendepatan dengan Fathul Bari mengatakan Karpal Singh telah terima Hudud. Jadilah peperangan mulut sekejap.

Inilah sebab PAS terpaksa mengjadi sebelah muka talam lagi! Iaitu dalam Pakatan rakyat Hudud bukan agenda. itulah siri talam dua muka yang berlanjutan sementara menunggu kehadiran PRU13.

Bukan setakat itu PAS bermain talam, PAS juga terpaksa akur dengan kenyataan Nurul Izzah mempertahankan Hak Melayu Murtad. Usaha Izzah benar-benar mendapat tepukan gemuruh digereja dan yang menggembirakan boleh mendapat undi bukan islam di Sabah dan Sarawak, yang kedua-dua negeri ini mampu memberi perluang cerah menduduki Putrajaya. 

PAS dengan gula-gula nikmat Putrajaya PAS seronok sesangat dan terlupa sudah cerita hendak melaksanakan hudud yang segala kajiannya dicedok dari sebuah buku ‘Undang-undang Islam, Jenayah dan Hudud” tampa kebenaran pengarangnya.


Kesimpulannya Sejarah Keterujaan PAS Terhadap Kehebatan Era Anwar Ibrahim benar-benar menggembirakan PAS kerana masalah mereka selama 20 tahun untuk membuktikan kemampuan melaksana Hudud. 

Dapat diselesaikan sekelip mata dengan kehadiran Anwar Ibrahim iaitu buang dalam tong sampah dan duduk diam-diam! Sentiasa anguk-anguk apa sahaja yang Anwar Anak beranak buat dan tunggu kot-kot dapat merasa nikmat Putrajaya. Tamat...

Note.. Sampai kematilah puak-puak melayu taksud PAS, kena kelentong hidup-hidup selama 23 tahun dengan putar belit PAS. Takpa Nik Aziz sukakan. Pecah Palak Mikir 

Sunday, 11 November 2012

Jangan Nurul Izzah Terkejut Rakyat Bangkit Pertahankan Utusan Malaysia

Bukan setakat peguam-peguam akan bergabung untuk mempertahankan Utusan Malaysia. malah masyarakat islam juga akan bangkit! harus bangkit mempertahankan Utusan Malaysia dari di saman mahupun dihina dari Anwar anak beranak dan pengikut membabi-buta melulu ikut tampa sedar yang mereka sedang mempolitikan akidah diri sendiri!

Biar mereka terkejut dan Jangan Nurul Izzah Terkejut Rakyat Bangkit Pertahankan Utusan Malaysia gelombang ini bakal merebak dengan cepat doseluruh negara!


KUALA LUMPUR 9 Nov. - "Saya hendak beritahu kepada Nurul Izzah dan bapanya, Anwar Ibrahim, mereka akan terkejut bila mereka melihat siapa peguam-peguam kanan yang akan mewakili Utusan Malaysia."

Kenyataan tersebut diberikan Naib Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Datuk Zulkifli Noordin sebagai respons terhadap tindakan Nurul Izzah yang merupakan Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) mahu menyaman Utusan Malaysia.

Semalam, Nurul Izzah, menerusi notis yang dikeluarkan peguam bela dan peguam cara Mohamed Hanipa & Associates, menuntut Utusan Malaysia memohon maaf dalam masa 48 jam berhubung penyiaran artikel berkenaan isu kebebasan beragama dalam kalangan orang Melayu yang disifatkan beliau sebagai fitnah.

Menurut Zulkifli yang juga Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu, akhbar Utusan Malaysia hanya menyiarkan semula artikel laporan portal propembangkang Malaysiakini dan jawapan yang diberikan Nurul Izzah itu bermaksud mewajarkan orang Melayu diberi hak kebebasan beragama.

"Hadirin semua faham maksud jawapan itu dan diberikan tepukan gemuruh kepada Nurul Izzah, kenyataan itu tidak boleh disangkal lagi, sepatutnya Nurul Izzah memohon maaf di atas kenyataannya tetapi dia memilih untuk melawan khususnya Utusan Malaysia.

"Saya sudah berbincang dengan beberapa peguam-peguam kanan dan mereka bersedia membela Utusan Malaysia dalam isu ini bagi membela agama dan akidah Islam Melayu," katanya yang akan turut mewakili Utusan Malaysia dalam kes itu tanpa mengambil bayaran sesen pun.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas Forum Kebebasan Bertukar Agama dari Sudut Islam dan Perlembagaan Persekutuan di Dewan Kelab Sultan Sulaiman, Kampung Baru malam tadi.

Nurul Izzah dalam kenyataannya seperti dipetik dari portal berita itu berkata: "Apabila anda bertanya saya, tiada paksaan dalam beragama.. mengapa sesetengah pihak berasa bersalah, perkara ini (kebebasan beragama) hanya terpakai kepada orang bukan Melayu, sepatutnya diguna pakai secara sama rata,".

Beliau mengeluarkan kenyataan itu ketika menjadi salah seorang ahli panel Forum Negara Islam: Versi Mana; Siapa Bertanggungjawab bagi menjawab pertanyaan peserta iaitu sama ada orang Melayu perlu diberikan kebebasan beragama seperti bukan Melayu anjuran Gereja Full Gospel Tabernacle di Subang Jaya, dekat sini Sabtu lalu.

Sementara itu, ketika berucap sebagai menjadi ahli forum berkenaan, Zulkifli mendedahkan bahawa beberapa pihak termasuk Nurul Izzah sedang mengumpulkan dana dan barisan peguam untuk meranapkan Utusan Malaysia kerana akhbar tersebut merupakan satu-satunya suara media yang mempertahankan agama Islam dan orang Melayu.

"Saya ucapkan tahniah kepada Utusan, satu media yang berani mendedahkan isu ini, sumbangan Utusan ini bukan melariskan jualan suratkhabar, dia kena maki hamun, dia kena caci tetapi Utusan tetap berdiri mempertahankan agama Islam dan bangsa.

"Saya hendak beritahu Nurul Izzah dan kumpulannya, bila kamu berperang dengan Utusan, kamu akan berperang dengan kami," katanya sambil disambut tepukan gemuruh daripada para hadirin.

Artikel Penuh: 
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Video Penuh : 'Kebebasan Bertukar Agama' Dari Sudut Islam Dan Perlembaga...

Demi Agama Bangsa Dan Negara mari kita hayati Youtube ini!

Video Penuh : Forum Yang Bertajuk 'Kebebasan Bertukar Agama' Dari Sudut Islam Dan Perlembagaan Persekutuan.Forum yang Dipengerusikan oleh Pensyarah kanan Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM),Dr Ridhuan Tee Abdullah membariskan ahli panel Presiden Pertubuhan Muafakat Sejahtera Masyarakat Malaysia (Muafakat),Ustaz Ismail Mina,Presiden ISIS,Dr Yusri Mohamad,Presiden Jalur Tiga (Jati),Datuk Dr Hasan Mohamed Ali dan Naib Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) Yang Juga Ahli Parlimen Kulim Bandar Baharu,Datuk Zulkifli Nordin.Forum Ini Diadakan Di Kelab Sultan Sulaiman,Kampung Baru,Kuala Lumpur

Pakatan Harapan Exco Gaji Mengcecah RM 80k Sebulan


Rupa-rupanya Pakatan Untuk Rakyat hanyalah sebagai kain yang merentang melindungi Pakatan Untuk Exco Gaji Mengcecah RM 80k Sebulan itu belum termasuk elaun-elaun yang lain lagi tu. belum bercampur hasil kiri dan kanan lagi tu!

Fuhh Patutlah setia amat sangat ye!!


Pendapatan bulanan exco negeri Selangor merupakan diantara pendapatan yang termahal di Malaysia selain mendapat pelbagai keistimewaan sampingan yang diberi oleh anak syarikat untuk exco negeri Selangor.Bekas Pesuruhjaya PAS Selangor,

Datuk Dr. Hasan Mohamed Ali berkata buat masa kini gaji exco negeri Selangor merupakan gaji yang paling tertinggi di Malaysia bahkan mendapat keistimewaan lain daripada pelbagai sudut.Justeru itu, beliau menegaskan perjuangannya yang ditanam semenjak beliau masuk kedalam PAS adalah lebih baik daripada wang ringgit dan keistimewaan sampingan yang diberikan untuk exco negeri Selangor itu.

Beliau Berkata Demikian Di Majlis wacana 'Mengembalikan PAS ke Landasan Asal'.Wacana Ini Adalah Insiatif individu ahli PAS yang mahu suara rungutan mereka diberikan perhatian.


Dalang Disebalik Suara Nik AzizDunia masyarakat islam di negara ini semakin hari semakin dihujani dengan hujah-hujah mengelirukan masyarakat! semua kerana Matalamat yang menghalalkan cara!

Keinginan membuak-buak untuk mengejar cita-cita ke Putrajaya telah menyebabkan Nik Aziz sengaja mengetepikan kepentingan masyarakat islam di Malaysia. 


Kebangkitan Nasharudin Mat Isa yang menggesa Nurul Izzah menarik balik kenyataan tersebut. Kerana ini satu usaha yang amat mengelirukan masyarakat islam!

Langsung tidak memberi kesan kepada Nik Aziz untuk mengubah pandangannya! Siapakah Dalang Disebalik Suara Nik Aziz ?

Berbalik kepada kenyataan Nurul Izzah Anwar berhubung hak kebebasan beragama di negara ini seolah-olah menggambarkan wujud ‘pakatan besar’ mengikis akidah umat Islam melalui strategi terancang. 

Sepatutnya semua pihak perlu bangkit mempertahankan kesucian Islam di samping mendesak Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu bertanggungjawab tanpa cuba mengalih pandangan umum.

Tertapi ini tidak berlaku dan bergitu juga Nik Aziz yang lebih rela menyembunyikan semua pandangan pihak lain termasuk anaknya Nik Abduh yang juga terang-terang mempertikaikan kenyataan nurul izzah. Siapakah Dalang Disebalik Suara Nik Aziz ?

Pada situasi sebenarnya siapakah yang kuat  memperngaruhi  segala keputusan Nik Aziz? 

Situasi dari kenyataan Nurul Izzah sudah tentu memberi kelebihan kepada usaha memancing undi di Sarawak dan Sabah. Sudah tentunya ini amat menggembirakan DAP.

Berpunca dari inikah yang Nik Aziz berasa amat selesa mememdam semua cerita kerana terbayang faedah kenyataan Izzah mampu meraih lebih ramai pengundi dari Sarawak? 

Nik Aziz semakin merelakan diri menghalalkan pemasalahan kekeliruan masyarakat islam, yang mengjadi lebih kronik kerana agama dipergunakan sebagai satu alat untuk mendapatkan sokongan, kuasa politik dan seumpamanya. WAJARKAH KITA BERGINI, sepatutnya kepentingan agama perlu didahulukan melebihi kepentingan politik. Siapakah Dalang Disebalik Suara Nik Aziz sehingga menyebabkan mata Nik Aziz terpejam rapat memperjuangkan kebenaran?


Ada Sarang Ular Sebalik Bendera PAS


Apa sudah jadi dengan PAS apabila akar umbi PAS semakin insaf dengan muhasabah diri mengatakan terlapau banyak kepenincangan di dalam PAS. Kini Akar Umbi PAS Insaf Dan Berani Serang Perosak PAS

Pas bukan sebuah parti yang bermasalah dari segi dasar tubuhnya, sebaliknya pengemudi dalam parti itu sendiri yang menyebabkan ia berada dalam konflik sebagiaman disaksikan sekarang.

Bekas Setiausaha Perhubungan Pas Selangor, Norman Toha berkata, terdapat pemimpin-pemimpin yang sudah lama dalam parti itu yang tidak bercakap seperti dahulu dan memperlihatkan perubahan sikap.

"Pemimpin-pemimpin ini sudah tidak boleh ditegur, mementingkan kuasa dan sudah mengetepikan agama demi survival politik sendiri.

"Malah, apa yang berlaku sekarang, pemimpin baru yang ada dalam Pas juga tidak faham matlamat penubuhan Pas sebagai Harakahtul Islamiah dan hanya memandang Pas sebagai sebuah parti politik semata-mata," kata beliau yang bertindak sebagai ahli panel Wacana Mengembalikan Pas ke Landasan Asal di sini, hari ini.

Beliau turut mendakwa kebanyakan pemimpin ini hanya ingin merebut kuasa semata-mata.

Sehubungan itu beliau mengingatkan pemimpin-pemimpin Pas agar kembali kepada landasan Harakahtul Islamiah.

"Perjuangan Harakahtul Islamiah bukan hanya wadah perjuangan untuk ahli Pas semata-mata, malahan juga untuk mereka yang perjuangkan Islam.

"Kalaupun ada agenda politik mestilah tertakluk kepada Islam. Politik tidak boleh atasi agama Islam tetapi perlu ikut agenda dakwah dan Harakahtul Islamiah," jelas beliau lagi.

Sehubungan itu, beliau menyarankan kepimpinan Pas perlu menyaring pemimpin-pemimpin baru Pas supaya mempunyai standard sebelum diambil menjadi pemimpin.

Katanya, calon-calon pemimpin perlu mempunyai ilmu, tarbiah, komitmen yang tidak berbelah bahagi dan perlu taksub pada Islam serta Rasul; bukannya taksub pada manusia. Sumber

Thursday, 8 November 2012

Wan Azizah Buktikan Bahayanya Kabinet Anak Beranak

Situasi politik yang diciptakan oleh keluarga Anwar Ibrahim benar-benar telah menggambarkan satu fenomena yang mana adalah salah jika rakyat membenarkan ujudnya Kabinet Anak beranak. Inilah perihal bagaimana Wan Azizah Buktikan Bahayanya Kabinet Anak Beranak

Ini terbukti dengan penampilan Anwar Ibrahim dengan pelbagai masalah peribadi melibatkan kes Shamsidar, Liwat dengan Saiful dan video china doll. malah anwar dikaitkan dengan hubungan rapat kuasa asing malah itu juga alasan kenapa Anwar ibrahim dipecat dari jawatan Timbalan Perdana Menteri di era Tun Dr Mahathir sebagai Perdana Menteri.

Jika kita imbas kembali, Anwar sering menimbulkan isu-isu berat untuk menyakinkan rakan sekutunya dari luar sehingga sanggup menyatakan Saya Sokong Usaha Melindungi Keselamatan negara Israel. Malah isu ini menyebabkan seluruh dunia islam mempertikaikan tindakkannya.

Bergitu juga dengan Nurul Izzah yang semakin berani mengikut jejak langkah papanya sehingga mengeluarkan kenyataan Rakyat tidak harus dipaksa menganut satu agama dan ini terpakai kepada orang melayu. Semua dilakukan dalam forum Versi siapa?, Tanggungjawab Siapa? ucapan dan dialog tersebut dianjurkan oleh sebuah badan pemikir kristian iaitu Oriental Hearts & Mind Study Institute dan diadakan di premis Gereja Full Gospel Tabenacle, Subang Jaya, Selangor?

Nurul Izzah terlalu berbangga menonjolkan diri sebagai fahaman pluralisme seperti bapanya sendiri! Tetapi tindakan meresikokan akidah demi mearih undi, wajar dinilaikan rakyat? Samada wajarkah kita membenarkan orang seperti mereka menerajui negara.

Bergitu juga dengan Wan Azizah sebagai Presiden PKR terang-terang gagal menunjuk kredibilitinya sebagai Presiden malah sifat mementing keluarga mengjadi agenda utama dalam kaedah pengtabiran! Situasi sekarang terang-terang menggambarkan bagaimana Wan Azizah Buktikan Bahayanya Kabinet Anak Beranak

Bagaimana jika mereka anak beranak benar-benar mengtabir negara sedangkan semasa mengjadi pembangkang mereka telah langgar segala benda yang sepatutnya mengjadi teras kepada Agama Bangsa dan Negara kita. Wan Azizah Buktikan Bahayanya Kabinet Anak BeranakGempar Nik Abduh Bongkarkan Penipuan Nik Aziz


Apa sudah jadi dengan kedua-dua beranak ini. Seorang ke kiri dan dan seorang ke kanan. Apa-apa tindakan in i menyebabkan secara tidak langsung mengjadi Gempar Nik Abduh Bongkarkan Penipuan Nik Aziz Memang Pecah Palak Mikir kerja dua berana ini!

Pada mulanya Nik Aziz dengan sengaja cuba menyembunyikan isu terbaru Nurul Izzah berkenaan Hak Melayu Murtad yang sedang hangat meletup diperkataan rakyat. Dengan alasan cuba alihkankan kononnya semua kerja fitnah media cetak Utusan dan Berita Harian. Apatah Nurul Izzah dan Anwar sedang berusaha mengcari jalan untuk menyaman kedua-dua media cetak tersebut.

Tiba-tiba mengjadi Gempar Nik Abduh Bongkarkan Penipuan Nik Aziz ! Puncanya kenyataan Nik Abduh Nik Aziz selaku Pemuda PAS telah mengeluarkan kenyataan berikut.

Secara tidak langsung mengjadi Gempar Nik Abduh Bongkarkan Penipuan Nik Aziz ! Tentulah kerana Nik Abduh telah tampa sengaja membuktikan bapanya seorang penipu yang sanggup menafikan soal akidah melibatkan umat islam. Nik Aziz yang bergelar ulamak oleh akar umbi sanggup bertindak sebagai pemutar belit isu yang mempunyai kaitan kepnetingan umat islam Malaysia. 

Sanggup sebergitu sekali Nik Aziz bertindak demi mengejar ke Putrajaya!

USTAZ DON Dedahkan Ustaz Salah Gunakan Islam


Allah menjanjikan orang-orang yang beriman dan beramal salih dari kalangan kamu (wahai umat Muhammad) bahawa Ia akan menjadikan mereka khalifah-khalifah yang memegang kuasa pemerintahan di bumi, sebagaimana Ia telah menjadikan orang-orang yang sebelum mereka: Khalifah-khalifah yang berkuasa dan Ia akan menguatkan dan mengembangkan ugama mereka (ugama Islam) yang telah diredhaiNya untuk mereka dan Ia juga akan menggantikan bagi mereka keamanan setelah mereka mengalami ketakutan (dari ancaman musuh). Mereka terus beribadat kepadaKu dengan tidak mempersekutukan sesuatu yang lain denganKu. Dan (ingatlah) sesiapa yang kufur ingkar sesudah itu, maka mereka itulah orang-orang yang derhaka. An-Nur : 55

Wajah Wanita Idola Nurul Izzah

Siapakah idola wanita yg mengjadi idola Nurul Izzah. Apa perhatikan setiap perlaku yang mewakili peristiwa yang berlaku dalam Pakatan Rakyat.

Persoalan yang timbul disini! Adalah bertapa cerca-merbanya Pakatan Haram yang penuh dengan peristiwa yang patut kita singkirkan dari calon pengtabiran negara.

Wajarkah kita ikuti budaya yang serba menghancurkan keamanan dan keselamatan Agama Bangsa dan Negara?

Cukup-cukuplah kita beri perluang kepada kedua-dua wajah memainkan peranan dalam PKR hingga mengcorakkan pelbagai permasalahan dan bukan menyumbang penambahbaikan negara!

Published with Blogger-droid v2.0.9

Zulkifli Nordin Dalam Perhatian Saman Nurul Izzah

Kenyataan Nurul Izzah Binti Anwar Ibrahim bahawa hak kebebasan memilih agama sepatutnya tidak terhad kepada non-Muslim tetapi juga kepada orang Melayu yang beragama Islam memcetuskan kembali satu isu fundamental, iaitu adakah orang Melayu beragama Islam boleh murtad?

Teman berpendapat samada Izzah bercakap dalam keadaan jahil, ataupun sengaja cuba mencetuskan isu yang boleh membangkitkan kemarahan umat Islam bangsa Melayu khususnya. Dan teman berharap Izzah tidak membuat kenyataan itu sekadar untuk meraih undi non-Muslim, terutamanya daripada kalangan penganut Kristian!

Persoalannya mengapa Izzah memilih membuat kenyataan tersebut?

Teman juga mendesak Izzah mengesahkan samada benar lapuran yang menyatakan ucapan dan dialog tersebut dianjurkan oleh sebuah badan pemikir kristian iaitu Oriental Hearts & Mind Study Institute dan diadakan di premis Gereja Full Gospel Tabenacle, Subang Jaya, Selangor?

Sambung baca dari :- Blog Zulkifli Noordin http://zul4kulim.blogspot.com/2012/11/apakah-gereja-sidang-jemaat-allah-di.html?m=1

Published with Blogger-droid v2.0.9

Sorry Izzah Dr Maza Pikir 10 kali Nak Sokong YouSorry Izzah Dr Maza Pikir 10 kali Nak Sokong You

Dr Maza... Seorg agamawan.. Dan kenyataan tersebut adalah bersifat umum..

Dan adapun tafsiran Suhaimi yg memetik surah Al Baqarah 256... Bg saya tidak kena pd tempatnya.. Adapun sebab diturun kn surah ini.. Terdapat byk perbedaan di kalangan ulmak..

sebagian ulama menafsirkan ayat ini secara mujmal (umum).

Sebagaimana Ibnu Katsir dan Ash Shabuni. Ash Shabuni menafsirkan ayat ini, “Tidak ada paksaan untuk memeluk agama Islam karena telah jelas perbedaan antara kebenaran dan kebatilan dan hidayah telah terbedakan dari kesesatan”

Kalu kita lihat.. Pendapat yang lebih kuat...

.sebagaimana yang dikuatkan oleh imam ahli tafsir yang lain, Ibnu Jarir Ath .....beliau menyimpulkan makna ayat, “Sehingga jelas bahwa makna ayat ini adalah: Tidak ada paksaan dalam memeluk agama Islam bagi orang kafir yang dikenai jizyah dan telah membayarnya dan mereka ridha terhadap hukum Islam.” (Tafsir Ath Thabari)

Sorry Izzah Dr Maza Pikir 10 kali Nak Sokong You Jelas sesangat sedikitpun Dr Maza tak sokong Izzah.

Sorry Izzah Dr Maza Pikir 10 kali Nak Sokong You
Published with Blogger-droid v2.0.9

Tuesday, 6 November 2012

Hujah Murtad Bukan Hak Asasi


Perkara 3(1) Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan bahawa Islam ialah agama bagi Persekutuan, tetapi agama-agama lain boleh diamalkan dengan aman dan damai di mana-mana bahagian Persekutuan. 

Perkara 11 Perlembagaan pula memperuntukan “Tiap-tiap orang adalah berhak menganuti dan mengamalkan ugamanya dan tertakluk kepada fasal (4) mengembangkan ugamanya”. Daripada peruntukan ini jelas orang Islam berhak menganuti dan mengamalkan agamanya, iaitu Islam sebagai cara hidup mereka. 

Fasal (4) menyebut undang-undang boleh dibuat untuk  mengawal atau menyekat pengembangan apa-apa i’tiqad atau kepercayaan agama lain terhadap umat Islam.  Ini bermakna Islam di Malaysia bukan seperti Pancasila di Indonesia. Menurut prinsip Pancasila tiada satu agama pun berhak memonopoli kehidupan rakyat. 

Ia berbeza dengan Islam di Malaysia yang telah diberikan hak dan kedudukan istimewa oleh perlembagaan. Dalam pada itu Islam tidak pula menyekat hak kebebasan mengamalkan agama bagi penganut lain. Bagaimanapun itu tidak bermakna kebebasan tersebut adalah mutlak kerana ia masih tertakluk kepada Perkara 11 (4) iaitu supaya tidak menyebarkannya di kalangan umat Islam. 

Dalam bab lain, kebebasan hak asasi manusia juga dijamin oleh Perlembagaan di bawah Bahagian Dua. Namun ia tertakluk pula kepada syarat-syarat tertentu seperti ketenteraman awam, kesihatan awam dan moral yang merupakan hak ramai. Di peringkat antarabangsa, perjuangan menuntut hak asasi menjadi suatu agenda suci. 

Malah sudah menjadi lebih suci daripada kesucian agama anutan pendokongnya sendiri. Hak asasi manusia mulai mendapat tempat rasmi di arena antarabangsa melalui Perisytiharan Hak Asasi Manusia Sejagat 1948 (PHAMS 1948). 

Perisytiharan tersebut dipelopori oleh Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu yang keahliannya terdiri daripada kebanyakan negara-negara merdeka di dunia. Antara komuniti dunia terkuat yang mendokong perjuangan hak asasi ialah masyarakat Eropah sehingga mereka telah memaktubkan Konvensyen Eropah mengenai Hak Asasi dan Kebebasan Asasi 1950 yang mempunyai kuasa mengikat dari segi undang-undang terhadap negara anggota Komuniti Eropah.  

Keghairahan dunia Barat dalam memperjuangkan hak asasi menyebabkan mereka lupa bahawa di sana ada hak yang dicabuli. Umat Islam adalah antaranya. Beberapa perkara di dalam PHAMS 1948 ditolak oleh umat Islam kerana hak asasi mereka untuk mengamalkan agama digugat. Antaranya Perkara 16 (1) yang berbunyi, “Men and women of full age, without any limitation due to race, nationality or religion, have the right to marry and to found a family. They are entitled to equal rights as to marriage, during marriage and at its dissolution”. 

Bagi penganut Islam perkara ini sudah tentu bertentangan dengan syariat Islam yang telah menentukan hukumhakam berkaitan perkahwinan. Begitu juga Perkara 18 berbunyi, “Everyone has the right to freedom of thought, conscience and religion; this right includes freedom to change his religion or belief, and freedom, either alone or in community with others and in public or private, to manifest his religion or belief in teaching, practice, worship and observance”


Bagi Islam, Perkara 18 tidak boleh diterima kerana telah mencabuli hak asasi umat Islam dalam beragama. Islam menetapkan tujuan (maqsad) syariah yang pertama ,,iaitu memelihara agama. Sekiranya umat Islam dibenarkan keluar dan masuk agama sesuka hati, ini bermakna hak umat Islam untuk memelihara  agamanya telah dicabuli. 

Hukum Islam juga menetapkan bahawa keluar agama atau murtad merupakan suatu jenayah berat yang perlu diadili dan dihukum. Ini kerana,perbuatan keluar agama melibatkan kepentingan umum iaitu maruah  agama dan umat Islam sendiri. 

Ia bukan sekadar hak individu. Jangan pula ada pihak yang mendakwa Islam telah menyanggah hak kebebasan individu untuk memilih agama. Bukankah PHAMS 1948 itu juga diasaskan atas dasar menjaga kepentingan umum melebihi hak individu? 

Jika hak individu dibiarkan bermaharajalela, apa gunanya lagi kerajaan-kerajaan di dunia menggubal undangundang. Bukankah undang-undang itu dibentuk untuk menyekat kebebasan individu yang ditafsirkan oleh undang-undang sebagai salah? 

Malah terdapat satu klausa khas di dalam PHAMS 1948 iaitu Perkara 29  yang menyebut bahawa, “setiap orang tertakluk hanya kepada batasan seperti yang ditentukan oleh undang-undang semata-mata bagi tujuan menjamin pengiktirafan dan penghormatan yang sepatutnya terhadap hak-hak dan kebebasan orang lain dan untuk mendekati keperluan-keperluan sepatutnya bagi akhlak, ketenteraman awam dan kebajikan 
umum dalam suatu masyarakat yang demokratik”. 

Begitu juga Islam. Perundangan Islam telah menetapkan  bahawa murtad adalah suatu kesalahan dan ia tidak boleh disenaraikan di bawah hak asasi individu! Ia adalah soal doktrin agama yang suci. Tidakkah penganut agama lain juga akan tersinggung apabila terdapat di kalangan mereka yang  melanggar kepercayaan agama sendiri?


Fenomena ini tidak sukar sekiranya semua pihak sama ada umat Islam atau bukan Islam saling memahami antara satu sama lain. Jika tidak, mereka akan saling menyalahkan agama lain atas dasar melanggar prinsip hak asasi manusia. 

Dalam konteks Malaysia, Seksyen 4(4), Akta Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia 
1999 (Akta 597), memperuntukkan bahawa rujukan harus dibuat kepada PHAMS 1948  setakat yang tidak berlawanan dengan Perlembagaan Persekutuan. 

Oleh itu, Perkara 3(1) Perlembagaan Persekutuan yang menentukan bahawa Islam ialah agama bagi persekutuan, disokong pula dengan Perkara 121(1A) yang menyebut, “Mahkamah-mahkamah yang disebutkan dalam Fasal (1) –mahkamah Sivil- tidaklah boleh mempunyai bidang kuasa berkenaan dengan apa-apa perkara dalam bidang kuasa mahkamah Syariah”, haruslah dihormati dan difahami oleh semua pihak.  

Justeru itu amat menghairankan apabila masih kelihatan individu atau pertubuhan yang mendesak supaya diberi kebebasan untuk keluar daripada Islam kononnya ia diberi kebebasan oleh Perlembagaan Negara. Sedangkan mereka telah memahami bahawa ‘murtad’ adalah satu kesalahan jenayah menurut  syariat Islam. 
Sememangnya menurut 

Perkara 18, PHAMS 1948  menetapkan bahawa manusia bebas memilih dan menukar agamanya pada bila-bila masa. Bagaimanapun ini bercanggah dengan syariat Islam yang telah diberi kedudukan istimewa oleh perlembagaan. Bagi Islam soal pemeliharaan agama amat penting bagi menjamin keharmonian negara dan masyarakat. Orang yang meninggalkan Islam dianggap meruntuhkan negara dan masyarakat Islam secara kolektif.


Seperkara lagi yang perlu difahami, tidak timbul isu pelanggaran hak asasi sekiranya hukuman Islam dikenakan terhadap orang Islam yang murtad. Ini kerana perilaku murtad yang dikenakan hukuman hanyalah murtad yang diisytiharkan dan diketahui oleh khalayak. 

Menurut al-Buti andaikata kemurtadannya didiamkan atau tidak didedahkan kepada orang lain, maka hukuman di dunia  tidak boleh dikenakan kerana kaedah umum yang diamalkan oleh pemerintah Islam ialah bertindak berdasarkan pandangan zahir, manakala urusan batin diserahkan kepada Allah SWT yang akan membalasnya di akhirat kelak. (al-Buti, Sa`id Ramadhan, Dr. (2004), Hurriyah al-Insan fi Zill `Ubudiyyah Li-Allah. Damsyik: Dar al-Fikr, hal. 85)  

Hal seperti ini sebenarnya bukanlah sesuatu yang luar biasa kerana fenomena fenomena murtad boleh berlaku bukan sahaja dalam bentuk lazim difahami orang seperti seseorang menganggap Islam yang dianutinya sudah tidak diyakininya lagi. 

Malah ia juga berlaku dalam pelbagai bentuk lain seperti yang disebut oleh pemikirpemikir Islam. Antaranya muslim yang memberikan hak penentuan hukum (alhakimiyyah) dan perundangan kepada selain Allah. Membenci sesuatu sistem yang ada dalam Islam. Melihat hukum-hukum ciptaan manusia sebagai yang terbaik dan hukum-hukum syariat sebagai ketinggalan zaman. 

Melebihkan sistem yang lain keatasnya atau menyamakannya. Mempersendakan sesuatu yang datang daripada alQur‘an dan al-Sunnah, atau syiar Islam. Mencela keperibadian Rasulullah SAW. Menghalalkan apa yang diharamkan Allah SWT atau sebaliknya dan lain-lain lagi (`Ulwan, `Abdullah Nasih, Dr.(1988), Hurriyah al-I`tiqad fi al-Syari`ah al-Islamiyyah. Kaherah: Dar al-Salam, hal. 78-95; Ahmad Rasyad, Dr. (1998), Hurriyah al-`Aqidah fi al-Syari`ah al-Islamiyyah. Kaherah: Itrak li al-Nasyr al-Tawzi`, hal. 334-339) 


Bila mana kemurtadannya diwar-warkan kepada orang ramai dan diiklankan kepercayaan barunya kepada khalayak, ia sekaligus telah mengisytiharkan serangan berbentuk pemikiran (al-harb al-fikriyyah) ke atas Islam dan aqidahnya. Tindakan tersebut boleh menimbulkan atau menanam bibit keraguan dalam hati orang ramai yang masih menganut Islam. 

Ketika ini, tindakan murtad perlu dilihat bukan dari segi hak peribadinya untuk menukar agama, tetapi dari aspek  adanya unsur “hirabah’’, iaitu serangan terhadap dasar-dasar agama yang menjadi tonggak utama kerajaan Islam. Lantaran itu, langkah-langkah perlu diambil bermula dari proses memberi penjelasan bagi merungkai keraguannya, meminta supaya  bertaubat dan berakhir dengan pelaksanaan hukuman bunuh atas dasar “hirabah’’ (al-qatlu hirabatan) sekiranya ia tetap berdegil mempertahankan pendiriannya untuk murtad. Ertinya murtad dibunuh bukan atas kekufuranya, tetapi atas dasar hirabah.  (al-Buti, 2004: 85-87).  

Ini jelas berdasarkan ayat 33 surah al-Ma‘idah bermaksud:  “Sesungguhnya balasan bagi orang yang memerangi Allah dan Rasul-Nya dan  melakukan fasad (kerosakan) di muka bumi ialah sama ada dibunuh atau disalib atau dipotong tangan dan kakinya secara bersilang atau dibuang negeri...”. Walaupun ayat ini difahami oleh kebanyakan ulama sebagai ayat untuk menghukum penjenayah rompak dan samun, tetapi tidak dinafikan bahawa perbuatan murtad secara terang-terangan adalah salah satu daripada perbuatan memerangi Allah dan Rasul-Nya. 

Maka terdapat ulama Salaf  yang berpendapat hukum bunuh si murtad  itu juga diambil daripada ayat ini, 
selain hadith-hadith sahih lain yang bertindak sebagai penghurai. Antara yang berkata demikian ialah Abu Qilabah dan lain-lain. (Lihat Ibn Rajab al-Hanbali, Jamial-`Ulum wa al-Hikam, hal. 32; juga Dr. Yusuf al-Qaradawi (1993),  Malamih alMujtama` al-Muslim Allazi Nansyuduhu, Kaherah: Maktabah Wahbah, hal. 41) 


Bagaimanapun, mutakhir ini terdapat pula kes-kes murtad yang berpunca daripada perceraian, kejahilan dan lain-lain yang dikatakan bersifat peribadi. Antara yang menggemparkan negara iaitu apa yang diputuskan oleh Mahkamah Tinggi Syariah Pulau Pinang pada 8 Mei 2008 yang membenarkan seorang mualaf iaitu Siti Fatimah Tan Abdullah keluar daripada Islam. 

Siti Fatimah mendakwa dia memeluk Islam hanya untuk berkahwin dengan seorang rakyat Iran bernama Ferdoun Ashanian. Namun dia tidak pernah sekali-kali mengamalkan ajaran Islam malah masih mengekalkan amalan agama asalnya, Buddha. Peguam bela Siti Fatimah, Ustaz Ahmad Jailani menyifatkan permohonan yang dibuat oleh Siti Fatimah itu, bukan permohonan keluar Islam, tetapi permohonan dalam menentukan status agamanya, adakah Islam atau tidak. 

Walau apapun hujah yang diputuskan oleh mahkamah, kita tetap menghormati keputusan tersebut atas dasar menjunjung prinsip keadilan. Namun persoalan tetap timbul di kalangan bukan Islam, adakah Islam pada hari ini telah mengiktiraf murtad sebagai satu kebebasan hak asasi manusia? 

Dalam hal ini, ada baiknya kita merujukkan kes ini, dengan apa yang berlaku di Mesir baru-baru ini. Senarionya tidak jauh berbeza. Ia berlaku apabila badan kehakiman Mesir telah meminta fatwa daripada Universiti al-Azhar berkenaan permohonan bekas penganut Kristian Koptik yang masuk Islam hanya untuk kepentingan peribadi, seperti ingin berkahwin buat kali kedua atau menceraikan isteri (yang mana ditegah menurut agama mereka), dan setelah tujuannya tercapai ia murtad dan kembali ke agama asal. 


Justeru itu, Universiti al-Azhar melalui Ketua Lajnah Fatwa al-Azhar, Syeikh Abdul Hamid al-Athrash telahmengeluarkan fatwa rasmi bahawa orang bukan Islam yang memeluk Islam untuk kepentingan peribadi, lalu ia murtad setelah kepentingannya tercapai, telah melakukan suatu jenayah besar, yang tidak boleh dibiarkan. Sesiapa yang murtad, maka wajib baginya menerima  hukuman syar’i, sesuai dengan batasbatas yang ditetapkan jumhur ulama, setelah yang berkenaan diminta bertaubat. 

Jika ada yang mengatakan bahawa hal ini bertentangan dengan ‘prinsip kebebasan beragama’, maka pandangan itu tertolak, kerana Islam tidak memaksa sesiapa jua untuk memeluk agama ini.  Syeikh al-Athrash juga memperingatkan bagi sesiapa yang  berkeinginan untuk memeluk Islam, dia perlu mempelajari Islam dengan baik  dan memiliki tekad yang kuat, kerana setelah menjadi muslim, dia tidak lagi dibenarkan murtad. 

Fatwa ini juga secara tidak langsung menunjukkan Syeikh al-Azhar telah menarik kembali kenyataannya yang mengatakan tiada hukuman bagi bukan Islam yang masuk Islam lalu murtad kembali. Fatwa Syeikh al-Azhar itu dikaitkan dengan tekanan-tekanan yang diterima beliau ekoran desakan daripada pertubuhan-pertubuhan sivil serta para aktivis hak asasi manusia. 

Ini sekaligus menunjukkan bahawa al-Azhar tidak pernah sekali-kali mengorbankan hukum syarak atas apa jua alasan yang diberikan. http://www.alarabiya.net/articles/2008/01/19/44427.html 

Fatwa al-Azhar ini jelas menunjukkan bahawa para ulama Islam sentiasa konsisten mengatakan bahawa murtad adalah satu jenayah dan si murtad wajib dihukum. Walaupun fatwa tersebut tidak menyebut bentuk hukumannya, apa yang pasti hukuman perlu dikenakan ke atas orang murtad yang memeluk Islam dengan rela hati tanpa sebarang paksaan. Tidak timbul soal mencabuli kebebasan beragama kerana Islam tidak pernah memaksa seseorang memeluk agama  ini. Oleh itu, kes yang diputuskan oleh Mahkamah Tinggi Syariah Pulau Pinang tidak boleh dijadikan asas kononnya Islam membenarkan murtad. Atau Islam telah  mengiktiraf murtad sebagai hak asasi bagi penganutnya.

Ini sebagaimana yang didakwa oleh beberapa pemimpin politik bukan Islam di negara ini sejurus keputusan dibuat oleh mahkamah. Sedangkan alasan mahkamah membenarkan pemohon keluar Islam ialah kerana pemohon didapati tidak pernah mengamalkan ajaran Islam sejak memeluknya pada tahun 1999. Bermakna, bukan atas alasan hak asasi pemohon. 


Kesimpulannya, Islam ialah suatu agama yang amat realistik. Islam mengiktiraf kebebasan hak asasi manusia tetapi Islam melihatnya dalam ruang lingkup manusia sebagai hamba kepada Yang Maha Pencipta, Allah SWT. Islam mengenali apakah batas-batas kemanusiaan itu. Apa jua yang menepati sifat-sifat kemanusiaan, Islam tidak pernah menafikannya bahkan diperintahkan oleh Islam walaupun tidak diperundangkan sebagai hak asasi. 

Manakala apa jua yang diluar batas-batas kemanusiaan maka ianya ditegah bahkan diharamkan oleh Islam walaupun pejuang hak asasi mendakwa ia suatu pencabulan terhadap kebebasan manusia. Sebaliknya perjuangan hak asasi rekaan Barat merupakan sesuatu yang relatif. Malah ia hanya menjadi kuda tunggangan golongan sekular dan liberalisme agama di sana.  

Oleh kerana itu, Islam tidak sekali-kali dapat menerima kefahaman hak asasi berasaskan  world-view Barat. Sesungguhnya hak asasi tidak pernah suci, tetapi manusia yang mendakwa ianya suci. Adapun agama, ia adalah wahyu yang diturunkan oleh Yang Maha Berkuasa bagi membimbing hidup manusia. Hampir kesemua agama mengakui hakikat itu. 

Walaupun agama tidak  diagung dan disucikan oleh manusia, agama tetap suci pada esensinya sendiri. Lantaran itu, menjadi hak buat umat Islam untuk mempertahankan kesucian agamanya. Kesucian Islam bakal tercemar dengan perbuatan jenayah penganutnya. Murtad adalah antara jenayah terbesar menurut Islam. Dengan itu murtad bukan hak asasi, ia diharamkan oleh Islam malah si murtad yang tidak bertaubat tetap wajib dihukum.

MURTAD BUKAN HAK ASASI 
Mohd Aizam Mas’od 
Caw. Aqidah 
Bah. Penyelidikan JAKIM 
Malaysia adalah sebuah Negara Islam. 
Rasakan Bagaimana Nik Aziz Termalu Besar Dengan Fathul Bari


Rasakan Bagaimana Nik Aziz Termalu Besar Dengan Fathul Bari

Apa yang Fathul Bari lakukan lebih hebat, lebih ikhlas dan lebih berkesan berbanding kepura-puraan Nik Aziz mahupun Haji Hadi, dan mahupun akar umbi termasuk para pecacai copy paste PAS.

Usaha Fathul Bari terang-terang telah berjaya menarik MCA menghampiri Hudud dan rasakan Nik Aziz termalu besar dengan Fathul Bari

KENYATAAN RASMI PRESIDEN MCA MENGENAI ISU HUDUD VERSI PAS1.

Saya ingin merujuk kepada fitnah permainan politik Pakatan Rakyat berhubung dengan isu pendirian MCA berkaitan dengan perjuangan Enakmen Hudud PAS bahawa kononnya MCA menghina Islam dengan menyebarkan ideologi Islamofobia.

2. Saya telah berbincang dengan Ustaz Fathul Bari dari Pertubuhan Ilmuan Malaysia dan tidak ada masalah bagi MCA untuk menerima penerangan dari beliau tentang hukum hudud berdasarkan sumber-sumber Islam yang sebenar.

3. Ingin saya tegaskan di sini bahawa, ketika MCA bangkit untuk menentang perjuangan Enakmen Hudud versi PAS, MCA sebenarnya tidak menghina agama Islam kerana tindakan MCA mempertikaikan perjuangan sesebuah parti politk ( PAS ) adalah berbeza dengan penentangan MCA terhadap sesuatu agama ( Islam ).

Isu ini sebenarnya telah dipolitikkan dan diputar oleh pemimpin Pakatan Rakyat apabila mereka menganggap sesebuah parti politik ( PAS ) itu adalah agama Islam.

4. Saya seringkali menyatakan bahawa pendirian politik Pakatan Rakyat selalunya konsisten untuk tidak konsisten.

Dahulu Pengerusi DAP iaitu Karpal Singh sendiri bangkit mempersoalkan Sultan Perak,Sultan Azlan Shah mengenai campur tangan istana dalam isu pertukaran Pengarah Jabatan Agama Islam Perak (JAIP) dan Istana seharusnya bebas daripada sebarang penglibatan politik.

Namun begitu , dalam isu pertikaian MCA terhadap Hudud versi PAS pula Pakatan RAKYAT hendak melibatkan Yang di Pertuan Agong demi memenuhi hawa nafsu dan kepentingan politik mereka sendiri.

5. Sekirannya Pakatan Rakyat benar–benar konsisten untuk memperjuangkan keadilan demi agama dan umat Islam, maka mengapa mereka hanya berdiam diri apabila pemimpin DAP iaitu Ngeh Koo Ham dalam tweetnya yang jelas menunjukkan beliau menghina dan memperlekehkan Islam apabila beliau menyatakan protest umat Islam terhadap Sam Bacile adalah satu perkara yang terlalu membazir masa dan tenaga. Peliknya juga dalam isu penghinaan Islam oleh pemimpin DAP ini mendapat ramai pemimpin PAS yang keluar menyokong dan mempertahankan beliau.

6. Selain itu, kami telah bersama menuntut kemerdekaan negara dan membangunkan negara hingga ke tahap ini. Tidak pernah sekalipun MCA melakukan sesuatu tindakan yang mengecam Agama Islam dan pengamalannya di Malaysia.

7. Sepertimana MCA menghormati agama-agama lain seperti Buddha, Kristian dan Hindu, MCA juga peka dan menghormati sensitiviti umat Islam negara ini, apatah lagi, Islam adalah agama rasmi persekutuan.

8. Hal ini terbukti dengan sokongan dan penerimaan MCA terhadap perlaksanaan Rukun-rukun Islam di negara ini seperti pembinaan masjid-masjid, institusi Tabung Haji yang memudahkan umat Islam menunaikan haji, penubuhan dan implementasi pusat zakat dan kutipannya, pembinaan sekolah-sekolah Agama, perbankan Islam, penerapan dasar-dasar Islam dalam kerajaan dan yang paling utama,

MCA tidak pernah menentang malah menyokong dan mendokong bahawa Islam adalah Agama Persekutuan dengan agama-agama lain bebas diamalkan dengan aman dan damai seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Malaysia sejak Merdeka.

9. Rakyat perlu tahu pada Pilihan Raya Umum 1986, Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang ketika itu Pesuruhjaya Pas Kelantan telah mengeluarkan manifesto antara lain pelaksanaan undang-undang Islam turut berkuat kuasa ke atas orang bukan Islam.

Manifesto PAS 1986 dalam muka surat lima menguatkuasakan undang-undang Islam di seluruh negeri dengan tidak meletakkan perbezaan atas sebab-sebab berlainan keturunan, bangsa, agama dan pangkat kecuali perkara berhubung dengan ibadat dan undang-undang kekeluargaan.

“Dalam muka surat 24 pula dinyatakan bahawa hak-hak orang bukan Islam sama sahaja di sisi undang-undang jenayah dan sivil dengan orang-orang Islam dan ini adalah hudud sebenar berlandaskan Islam. 

Oleh itu, dalam sesebuah Negara yang demokratik maka MCA hendak menyeru Pakatan Rakyat supaya meletak kembali Hudud sebagai salah satu manifesto mereka dalam pilihan raya akan datang ( PR 13 ) sepertimana PAS meletak manifesto Hudud terhadap bukan Islam pada pilihan raya 1986 demi menghormati dan menjunjung prinsip demokrasi.

10. MCA juga ingin mencabar pendirian PAS dan PKR dalam isu berkaitan tentang kenyataan Karpal Singh supaya melangkah mayat beliau dahulu sekirannya Negara Islam hendak ditubuhkan di Negara kita dan sama ada kenyataan tersebut merupakan kenyataan yang berbaur menghina Islam atau tidak.

Keduanya , mereka juga perlu menyatakan pendirian mereka terhadap Tweeter Ngeh Koo Ham sama ada tweetnya yang mengatakan Are Muslim Wasting Too Much Time and Energy On This ( Protest Sam Bacile )?

11. MCA sekali lagi hendak mencabar pendirian DAP sama ada mereka bersama – sama MCA menentang pelaksanaan Hudud Versi PAS atau tidak ?

Sekirannya mereka menyatakan mereka tidak berkongsi pendirian yang sama dengan MCA dalam isu Hudud versi PAS maka mereka perlu tampil memberitahu rakyat bahawa mereka menyokong pelaksanaan Hudud Versi PAS di negara kita.

Diharapkan DAP tidak lari dan sembunyi daripada cabaran pendirian mereka dalam isu ini. Mereka hanya perlu menyatakan pendirian sokong atau tidak.

12. Justeru itu, saya sebagai Presiden MCA ingin menegaskan bahawa MCA adalah sebuah parti yang mendokong prinsip demokrasi.

Oleh itu, demi menghormati dan menjunjung prinsip demokrasi maka Pakatan Rakyat perlu meletak Hudud versi PAS dalam manifesto mereka dalam Pilihan raya yang akan datang (PRU 13).

 Seandainya ia diterima dan disokong oleh majoriti rakyat Malaysia maka MCA akan menghormati kehendak rakyat Malaysia.

DATUK SERI DR CHUA SOI LEKPRESIDEN MCA

Rasakan Bagaimana Nik Aziz Termalu Besar Dengan Fathul Bari
Published with Blogger-droid v2.0.9

Agenda Sebenar Antara MCA dengan DAP

Pada PPM kehadiran MCA telah lama terbukti dalam sepakatan bersama Barisan Nasional mengikut perlembagaan sedia ada berbanding DAP yang lama terbukti antara penyebab hilangnya Singapura dan api yang menyebabkan berlakunya 13 Mei.Anda dapat fahami apa dimaksudkan PPM melaului gambar yang disertakan dan akan tetapi PPM suka untuk lampirkan kenyataan Hasan Ali yang seimbang mewakili MCA vs DAP

Bekas Naib Presiden PAS, Datuk Hasan Ali mengesyaki terdapat semacam wujudnya persefahaman di antara MCA dan DAP, khususnya untuk menghadapi pilihan raya umum ke-13 (PRU13).

Hasan mendakwa, MCA sebuah parti yang didokong masyarakat Cina dikatakan hanya mampu meraih undi nominal di kalangan masyarakat tersebut dan mungkin merasakan lebih logikal untuk membawa keseluruhan sokongan masyarakat Cina kepada DAP.

Beliau mengesyaki ianya dilakukan bagi menentukan DAP menjadi wakil mutlak masyarakat Cina dalam memperjuangkan tuntutan-tuntutan yang sekian lama dibuat oleh masyarakat Cina

"Hati kecil saya juga membisikkan bahawa masyarakat Cina seolah-olah mempunyai satu “grand design” merentasi fahaman dan aliran politik."Fahaman dan aliran politik yang kelihatan berbeza dan bertentangan secara luaran tidak lebih daripada wayang lakonan sahaja," kata Hasan yang juga presiden NGO Jalur Tiga (JATI) dalam satu kenyataan malam ini.

"Mereka mempunyai agenda besar. Sebahagian daripada agenda besar DAP sekali lagi ditimbulkan baru-baru ini. Inti agenda besar DAP itu bukan merupakan satu rahsia lagi," katanya yang juga bekas pesuruhjaya PAS Selangor.

Dalam dua tiga hari ini, tegas Hasan, timbul semula isu Negara Islam dan pelaksanaan hudud.

Isu ini, tambah Hasan, seperti biasa menyemarakkan semula suasana politik bertepatan dengan bertambah hampirnya PRU13.Dalam episod terbaru ini, Hasan mendakwa, Presiden MCA Dr Chua Soi Lek dengan secara tiba-tiba menjadi orang pertama yang menekan butang jentera menentang pelaksanaan Negara Islam dan hudud di negara ini.

Menurutnya, penentangannya terhadap Negara Islam dan hudud menerima tindakbalas yang sengit daripada pimpinan Pakatan Rakyat, DAP, PKR dan PAS."Secara jujurnya saya tidak melihat ada perkara yang baru dari segi hujah-hujah yang dikemukakan sama ada dari pihak MCA, DAP dan juga dua lagi parti komponen Pakatan Rakyat itu.

"Hanya hati kecil saya sahaja tampil membisikkan bahawa terdapat beberapa andaian yang boleh digunakan untuk mengatakan bahawa buat sekian kalinya MCA dan DAP membuat pementasan lakonan politik," katanya sambil menambah bahawa isu yang selama ini dimainkan oleh MCA dan DAP menimbulkan kemarahan masyarakat Melayu-Islam.

"Isu ini juga menarik sokongan masyarakat Cina kepada MCA dan DAP disebabkan apa yang dilontarkan selari dengan kehendak, kemahuan dan tuntutan masyarakat keturunan Cina," tegasnya.

Sehubungan itu, Hasan bertanya, kalau masyarakat keturunan Cina mempunyai agenda besar, maka bagaimana pula masyarakat Melayu-Islam yang menjadi warga peribumi negara ini.

"Setakat yang saya ketahui serta pengalaman berada di barisan tertinggi pimpinan parti PAS khasnya, hubungan di antara parti-parti politik Melayu Islam hampir berada di tahap berkerat rotan berpatah arang," katanya.

Hasan mendakwa, kenyataan yang selama ini keluar dari mulut pimpinan PAS dan PKR, terutamanya yang menyentuh persoalan penyatuan masyarakat Melayu Islam, menceritakan segala-galanya.

"Saya ingin membawa bisikan hati kecil saya ini kepada pengetahuan barisan pimpinan masyarakat Melayu-Islam.

Wajarkah kita terus berpolitik dengan politik berdendam kesumat?

"Wajarkah kita terus berpolitik dengan politik berkerat rotan berpatah arang?

Wajarkah kita terus berpolitik dengan politik yang didorong oleh sifat sombong, angkuh dan bongkak?

"Akhirnya, wajarkah kita terus berpolitik dengan politik yang menggerhanakan nasib umat dan generasi pengganti yang akan datang?" tambahnya.
Published with Blogger-droid v2.0.9

Langgan Melalui Email

Lagi Post Pecah Palak Mikir