Jadilah Pengikut Pecah Palak Mikir

Friday, 4 October 2013

Rahsia Anwar Ibrahim Semakin Bergetah Untuk Siapa

Ramai yang terkejut dengan cara persiapan Anwar Ibrahim untuk hadapi PRU14 kali ini jauh berbeza malah membibit-bibit perasaan mengcurigakan. Anwar lebih kelihatan mendiam diri dari politik seolah-olah dia menghadapi sesuatu masalah yang kronik tanpa siapa dapat mendugakannya.

Dari mana datangnya masalah hingga mendesak dirinya perlu membuat perubahan?

Kenapa wajah-wajah unik perlu disembunyikan dengan penampilan baru?

Untuk apa dan untuk siapakah, dia harus berubah wajah?

Ini adalah 3 bentuk persoalan yang bermain dikalangan masyarakat tidak kiralah samada dari BN, PR atau Atas Pagar.

Tetapi semua barisan kawan-kawan Anwar yang berada disekeling juga tertanya-tanya malah tidak keterlaluan terasa janggal dengan penampilannya kali ini.

Biasanya menjadi kebiasaan masyarakat islam akan memilih ke mekah samada untuk umrah atau haji sambil mengambil angin muhasabah diri. Tidak kurang ramainya yang pulang dengan azam dan peribadi baru.

Tetapi ianya berbeza untuk Anwar setelah kekecewaan PRU13 hingga meracau dengan undi popular tidak tentu hala. Kemudian senyap seketika dan tampil ke padangan umum dengan penampilan wajah baru. Hanya wajah tetapi peribadi belum ada perbezaannya.

Adakah ini perubahan yang difikirkan oleh Anwar semasa menyepi seketika dan apa motifnya?

Rasa-rasanya Zulkifli Nordin, Ezam Nor dan sudah pasti ahli keluarganya sendiri, tentu ada cerita dan pandangan sendiri?

Rahsia Kekebalan Terancang Dinasti Lim

Walau sejuta kali sekalipun Pemilihan anggota Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) DAP diadakan semula, keputusannya tetap sama… tiada orang Melayu dan tetap parti anak beranak yang menguasai, demikian kata bekas Ketua Menteri 1 Pulau Pinang, Datuk Seri Fairus Khairuddin ketika diminta mengulas mengenai pemilihan semula CEC yang berlangsung pada 29 September lalu.

Jelas beliau lagi, pegangan dan perjuangan DAP sebenarnya sudah cukup jelas dan terbukti bahawa mereka adalah sebuah parti cauvinis yang tidak mungkin berlaku adil dan telus.

“Sekiranya mereka sering menuding jari menuduh UMNO tidak telus dan korup, kita lihat pula parti mereka dengan bukti terbaru pemilihan semula CEC ini… Di manakah letaknya telus dan kejujuran mereka?

“Sejak dari dahulu parti ini dikuasai oleh Kit Siang dan Karpal anak beranak. Parti lain telah bersilih ganti pemimpinnya namun mereka masih sama malah tiada orang Melayu yang mampu untuk berada di dalam atasan DAP.

“Bagi mereka yang benar-benar mahu memperjuangkan keadilan khususnya orang Melayu, berada di dalam DAP adalah satu kesilapan besar dan ianya tidak akan mampu untuk mengubah sebarang perkara walau sebesar hama,” jelasnya lagi kepada UMNO-Online.

Tambahnya lagi, keputusan pemilihan semula CEC ini telah menggambarkan dengan jelas bahawa tiada orang Melayu yang boleh bertapak di dalam DAP dan tidak akan ada individu yang boleh menggugat kedudukan anak beranak hakiki ini walaupun keputusan undi mereka merosot.

Jelas beliau keputusan undi tidak akan memberi impak kepada mereka kerana kedudukan mereka telah diaturkan.

“Pemilihan CEC ini hanyalah satu wayang untuk mengaburi mata orang ramai tetapi pada dasarnya siapa yang patut berada di jawatan apa telah ditentukan. Ianya tidak akan boleh diubah.

“Sebab itu saya tekankan walau sejuta kali pemilihan CEC ini diadakan ianya tidak akan membawa sebarang erti kerana keputusannya akan tetap sama,” ujarnya lagi.

Jadi tegasnya benarlah yang diperkatakan bahawa nilai orang Melayu dalam DAP hanyalah 50 sen… – MediaUMNO

Thursday, 3 October 2013

Sejarah Hitam Putih Mukhriz Tun Mahathir Yang Tak Ramai Ketahui

Di dalam dunia ini tiada yang mustahil. Sesuatu yang mungkin kita tertanya-tanya adakah Datuk Paduka Mukhriz Tun Mahathir benar-benar bersih?

Adakah apa saja yang diceritakan orang tentang Datuk Paduka Mukhriz adalah satu metafora indah yang sengaja diada-adakan bagi membantu menyakinkan orang lain bahawa Datuk Mukhriz adalah benar-benar berwibawa? 

Apa yang ingin disampaikan di sini adalah apa yang benar.

Bukan penulis sendiri yang secara peribadi tetapi juga melalui kenalan beliau yang juga merupakan salah seorang yang banyak membantu perjuangan Datuk Paduka Mukhriz Tun Mahathir di peringkat Umno cawangan.

Sejarah Datuk Paduka Mukhriz Tun Mahathir di dalam politik UMNO ini dibawakan khas bagi mengukuhkan lagi beberapa pernyataan Datuk Paduka Muhkriz Tun Mahathir bahawa beliau masuk ke dalam UMNO bukan secara mudah.

Dan sejujurnya, Bersih itu adalah sesuatu yang benar-benar berharga. Mari kita ikuti sejarah Datuk Paduka Mukhriz Tun Mahathir.

TAHUN 2000

Datuk Paduka Muhkriz Tun Mahathir menjadi ahli UMNO cawangan Jitra pada tahun 16.10.2000.

Beliau di bawa masuk oleh Bendahari UMNO Bahagian Kubang Pasu pada waktu itu iaitu Shahabudin Yusuf. 

Kemasukan beliau pada ketima itu hanyalah sebagai ahli biasa, dan di atas kehendak Datuk Paduka Mukhriz Tun Mahathir sendiri dan setelah mendapat restu dari ayahnya, Tun Mahathir Mohammad yang pada masa itu adalah Presiden UMNO.


Antara kata dua Tun kepada Datuk Mukhriz ialah ‘You boleh masuk UMNO tetapi sebagai ahli biasa sahaja. Tidak dibenarkan memegang apa-apa jawatan dalam UMNO samaada di cawangan mahupun di bahagian.’

Ketua Cawangan Jitra pada waktu itu ialah Encik Hasanudin.

TAHUN 2003

Pada tahun ini, karier politik Datuk Paduka Mukhriz Tun Mahathir mula bergerak setelah 3 tahun secara statik sejak menjadi ahli. Itupun setelah kata dua Tun terhapus dengan sendirinya setelah Tun bukan lagi Perdana Menteri Malaysia. 

Datuk Hishamudin Tun Hussien Onn adalah individu pertama yang menarik Datuk Mukhriz Mahathir ke dalam UMNO secara serius iaitu dengan meminta Datuk Paduka Muhkriz Tun Mahathir untuk bertanding sebagai Ketua Pemuda Bahagian Wangsa Maju, Wilayah Persekutuan.

Datuk Paduka Mukhriz Tun Mahathir menyatakan bahawa apa-apa keputusan bertanding perlu mendapat kebenaran dari Tun Mahathir Mohammad yang ketika itu sudah tidak lagi memegang apa-apa jawatan dan Datuk Hishamudin memaklumkan bahawa beliau sudah memaklumkan pada Tun Mahathir dan Tun memberi kebenaran tersebut. 

Datuk Paduka Muhkriz Mahathir menyatakan hasrat dengan tegas bahawa sekiranya beliau bertanding, beliau menetapkan untuk bertanding di tempat lahirnya yakni di dalam Umno Bahagian Kubang Pasu.

Datuk Paduka Mukhriz Tun Mahathir balik ke Kubang Pasu dan berbincang dengan Norsaid Yusuf yang ketika itu sudah menjadi Ketua Cawangan Jitra dan beberapa rakan yang lain dan membuat keputusan secara serta merta untuk bertanding sebagai Ketua Pemuda Kubang Pasu.

Kiranya tanpa memegang apa-apa jawatan baik AJK Pemuda Bahagian dan sebagainya, Datuk Paduka Mukhriz Tun Mahathir nekad untuk jawatan Ketua Pemuda Umno Bahagian. 

Pada tahun ini juga, Datuk Paduka Mukhriz Tun Mahathir mula memegang jawatan pertama dalam UMNO iaitu sebagai Naib Ketua UMNO Cawangan Jitra.

Keputusan berani mati tersebut tidak memihak kepada Datuk Mukhriz Mahathir di mana beliau kalah kepada Datuk Zulkifli Che Ros dengan majoriti undi sebanyak 8 undi kepada Datuk Zulkifli.

Dua faktor utama punca kekalahan Datuk Mukhriz Mahathir ialah keputusan bertanding dibuat secara tiba-tiba di mana timbulnya masalah untuk mengatur strategi kerana masa agak suntuk. Kedua, sikap ‘over extreme’ penyokong Datuk Paduka Mukhriz Tun Mahathir. 

Yang dikatakan ‘over extreme’ ini ialah lebih kepada sikap berlagak dan buat orang menyampah.

Pengajaran ini sangat memberi kesan kepada Datuk Muhkriz dan seharusnya menjadi pengajaran kepada semua calon yang bertanding.

Penyokong rapat memainkan peranan yang penting dan ahamdulillah, perkara ini sudah tak berlaku lagi. 

Wujud juga masalah gejala ‘meminta-meminta’ dalam bentuk wang ringgit (rasuah). Impak tegas Datuk Paduka Mukhriz Tun Mahathir sekali lagi memberikan ‘signal’ bahawa di dalam UMNO memang wujud manusia yang merosakkan bangsa. 

Manusia-manusia ini tidak akan menyesal untuk berbuat zalim dengan memilih duit sebagai cerminan nak undi perlu hulur dan masalah minta meminta ini selalunya wujud bukan perlu diasuh dan di ajar. 

Keputusannya Datuk Paduka Mukhriz Tun Mahathir telah kalah. 

Setelah beliau kalah dalam pertandingan Ketua Pemuda Bahagian, Datuk Paduka Mukriz Tun Mahathir telah mengisi borang percalonan untuk bertanding sebagai AJK Bahagian Kubang PAS. Dan nasib Datuk Mukhriz Mahathir agak baik di mana beliau berjaya sebagai AJK Bahagian. 

Rata-rata ahli UMNO Kubang Pasu melihat bahawa Datuk Paduka Mukhriz Tun Mahathir sebagai pelapis UMNO dan Kubang Pasu memberi sokongan kepada beliau secara kuat di mana selepas tahun beliau dipilih sebagai AJK Bahagian serta Datuk Paduka Mukhriz Tun Mahathir sentiasa mendapat tempat pertama sebagai G7. UNDIAN TERTINGGI  !!!

TAHUN 2004

Pada tahun ini, Datuk Paduka Mukhriz Tun Mahathir sekali lagi menempa nama dan mengukuhkan kedudukan beliau di dalam UMNO setelah mendapat percalonan tertinggi EXCO Pemuda UMNO Pusat, juga di tempat pertama dengan undian tertinggi. Tetapi di peringkat cawangan, jawatan beliau tetap sama iaitu Naib Ketua Cawangan dan AJK Bahagian Kubang Pasu.

TAHUN 2007

UMNO khususnya telah dikejutkan dengan kegagalan negarawannya Tun Mahathir mendapat percalonan sebagai perwakilan Bahagian ke Perhimpunan Agung tahun tersebut. 

Perkara yang cukup menyedihkan di mana UMNO terikat dengan kesetiaan kepada Pemimpin dan dalam masa yang sama UMNO lemah.

UMNO dilihat lebih rela membalas budi dan jasa negarawan dengan cara memalukan dari mendengar perkara-perkara betul yang merosakkan UMNO dan BN ketika itu.

Kita mungkin lupa bahawa pemimpin sentiasa melihat tentang masa depan negaranya dan pada masa itu yang berani hanya di bawah dan yang berani adalah mereka yang tidak mempunyai apa-apa kepentingan.

Kita lupa bahawa memimpin bukan jalan percuma kita untuk mendapat publisiti, kuasa dan nama tetapi satu tanggungjawab yang cukup berat dari Allah SWT kepada manusia. Tetapi hakikat cerita duka UMNO tetap akan berlaku walau macam mana pun kita cuba menghalangnya. 

Berbalik kepada peristiwa yang cukup mendukacitakan ini, Datuk Paduka Mukhriz Tun Mahathir turut menerima impak. Dalam G7 kali ini, beliau mendapat tempat ke 5.

Pada pandangan peribadi Datuk Paduka Mukhriz untuk peristiwa ini ialah, beliau kecewa dengan perwakilan UMNO yang sanggup mengenepikan prinsip yang melibatkan seorang negarawan peringkat dunia dimalukan.

TAHUN 2008

Perjalanan politik Datuk Mukhriz ini adalah perjuangan seorang anak jantan.

Antara peristiwa ayahnya dimalukan dan pada masa yang sama kecintaannya pada UMNO yang cukup banyak nilainya kepada agama, bangsa dan negara.

Datuk Paduka Mukhriz Tun Mahathir terus mara.

Desakan dari peringkat bawahan dan kehendak akar umbi, Datuk Mukhriz Mahathir dinamakan mewakili BN dalam PRU ke 12. Kawasannya bukan di Kubang Pasu tetapi jiran bahagian tersebut iaitu Jerlun. 

Akhirnya Datuk Paduka Mukhriz Tun Mahathir memenangi kerusi Parlimen di Jerlun. 

Warna warni politik UMNO terus tercorak dengan anak muda ini.

Datuk Paduka Mukhriz Tun Mahathir antara yang paling berani bersuara dan yang paling dilihat degil tetapi dikira degil yang bertempat. Beliau juga yang lantang bersuara untuk kebaikan UMNO dan menuntut peralihan kuasa segera dilakukan kerana kedudukan UMNO pada waktu itu benar-benar di hujung tanduk.

UMNO seperti termanggu-manggu. Seperti anak kecil yang memegang payung di dalam hujan lebat menanti ayahnya datang menjemput pulang dan anak kecil itu keseorangan. 

Pada tahun ini juga menyaksikan pertandingan yang sangat sengit untuk jawatan Ketua Pemuda Pusat.

Persaingan 3 penjuru antara Datuk Paduka Mukhriz Tun.Mahathir Mohammad, Datuk Seri Khir Toyo dan Khairy Jamaluddin. 

Datuk Paduka Mukhriz Tun Mahathir mendapat percalonan terbanyak tetapi di akhir keputusan, kalah di tempat tercorot. 

Gema, laungan dan jeritan yang cukup menggambarkan perasaan sebahagian besar pemerhati dan ahli Pemuda seluruh negara.

Gema yang menyalurkan frekuansi yang cukup dramatik dan masih kedengaran sehingga ke hari ini. Dan terletak kepada kita sejauh mana kita berhadapan dengan gema tesebut. 

Datuk Paduka Mukhriz Tun Mahathir kalah lagi. 

TAHUN 2009

Peralihan kuasa telah berlaku. Datuk Seri Najib telah mengumumkan barisan kabinetnya sebaik sahaja dilantik sebagai Perdana Menteri Malaysia. Datuk Paduka Muhkriz dilantik sebagai Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri. 

TAHUN 2011

Atas desakan akar umbi dan sebagai satu strategi memenangi hati anak muda kembali kepada UMNO, Datuk Paduka Muhkriz telah dilantik sebagi Naib Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri Kedah bergandingan dengan Datuk Bashah selaku Pengerusi UMNO Negeri.

TAHUN 2013

Kedah kembali kepada BN. Datuk Mukhriz Mahathir yang bertanding di Dun Ayer Hitam, Jerlun telah diangkat menjadi Menteri Besar Kedah. Beliau telah dilantik sebagai Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri Kedah. 

Pada tarikh 23/6/2013, secara rasminya Datuk Mukhriz telah menyerahkan borang penukaran cawangan dari Cawangan Jitra ke Cawangan Pida 3 Tunjang.

Beliau telah dipilih sebagai Ketua Cawangan Pida 3, seterusnya bertanding untuk Ketua Bahagian Jerlun. Atas permuafakatan yang erat, Datuk Mukhriz tidak dicabar sekaligus mernjawat Ketua Bahagian Jerlun Kedah.

Dan kini, dari seorang anak muda yang begitu berani berdiri atas prinsip dan diri sendiri ini semakin berani untuk memikul tanggungjawab yang lebih besar.

Tiada campurtangan dari Tun Mahathir sebagai mantan Perdana Menteri dan juga Mantan Presiden UMNO tetapi restu Tun Mahathir sebagai bapa kepada anaknnya sentiasa bersama Datuk Mukhriz.

Aura Tun Mahathir hebat tetapi kehebatan itu telah sedaya upaya disekat oleh Tun dengan tidak memberi apa-apa keistimewaan kepada keluarganya sendiri.

Doa, semangat serta sokongan Tun Mahathir adalah sama seperti mana-mana bapa kepada anaknya tetapi bukan dengan cara terlibat secara langsung. 

Datuk Paduka Mukhriz Tun Mahathir akan terus mengorak langkah di dalam parti UMNO sebagai dirinya sendiri. 

Berani Berubah yang dibawa oleh Datuk Paduka Mukhriz Tun Mahathir adalah suara generasi dan ahli-ahli yang melihat UMNO perlu berubah untuk terus kekal sebagai parti yang bernilai senilai jasanya. 

UMNO perlu bersih. UMNO perlu berani dan UMNO perlu bergerak bersama masa dengan menjunjung tinggi agama, mempertahankan bangsa dan mendaulatkan negara.

Berani Berubah bersama Datuk Mukhriz Mahathir. 

Selamat bertanding Datuk Paduka Mukhriz Tun Mahathir


# Cerita ini disampaikan dalam bentuk penulisan oleh seorang kawan kepada seorang kawan hingga sampai ke tangan PPM. PPM difahamkan penulisnya agak rapat dengan Mukhriz. PPM walaupun berada di Sarawak, tetapi sebagai anak jati kelahiran Kedah berasa bangga mempunyai pewaris pemimpin yang bersih dari jelapang padi.

Helah Licik Nga Kor Ming Memecat Sebahagian 80'000 Penjawat JPM Melayu Bumiputera

Kerana mencurigai 80'000 kakitangan awam Jabatan Perdana Menteri (JPM) yang beranggaran 90% terdiri daripada melayu dan bumiputera, Ahli Parlimen Taiping (DAP), Nga Kor Ming sengaja bermain jarum mengasak dan mendesak Ketua Audit Negara, Tan Sri Ambrin Buang membuat audit ke atas JPM, Kerana apa? bayaran enrolmen dan gaji kepada kakitangan JPM terlalu mahal hingga melebihi RM4 bilion setahun.

Kenapa Nga Kor Ming beria-ia sangat untuk memecat sebahagian dari kakitangan JPM? Sudah tentu disebabkan fungsi JPM membantu kerajaan menjalankan perancangan jangka pendek, sederhana dan panjang dengan lebih berkesan:

Peranan Jabatan Perdana Menteri di Putrajaya
1 Jabatan Perdana Menteri ialah jabatan yang paling penting antara semua kementerian dalam pentadbiran awam Kerajaan Persekutuan

2 Jabatan Perdana Menteri Berfungsi seperti Pejabat Ketua Setiausaha Negeri atau Pejabat Ketua Menteri yang merupakan jabatan utama di peringkat negeri.

3 Fungsi-fungsi Jabatan Perdana Menteri adalah seperti berikut:
(a) merancang, merumuskan, dan menyelaraskan segala dasar negara
(b) menentukan pelaksanaan dasar negara oleh kementerian lain adalah cekap dan berkesan
(c) mengurus Majlis Perancang Negara, Majlis Pembangunan Negara, Majlis Keselamatan Negara, Majlis Tindakan Ekonomi Negara, dan Majlis Khidmat Negara.


Oleh itu apa yang cuba dimainkan oleh DAP adalah kerana ingin melumpuhkan keupayaan kerajaan dari efektif memajukan negara dan sekali gus menghukum melayu dan bumiputera yang banyak memberi undi kepada Barisan Nasional di pasca PRU13.

Jika anda masih tidak percaya! cuba nilaikan sebelum kita merumus persoalan tahap kewajaran JPM mengurangkan sebahagian daripada 80'000 kakitangan dalam menjalankan peranannya.


Agensi-Agensi Pusat

1 Agensi-agensi pusat membantu perlaksanaan tugas-tugas di semua kementerian, jabatan dan agensi kerajaan.

2 Tugas utama agensi-agensi pusat adalah untuk membantu, menyelaraskan, dan mengawal kementerian-kementerian dan jabatan-jabatan.

3 Pakar perunding dan pakar penyelidik menjalankan bidang tugas masing-masing dalam agensi-agensi pusat.

4 Terdapat lima buah agensi pusat di bawah Jabatan Perdana Menteri, iaitu:
(a) Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA)
(b) Unit Perancang Ekonomi (EPU)
(c) Unit Penyelarasan Pelaksanaan (ICU)
(d) Unit Penyelidikan Sosioekonomi (SERU)
(e) Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU)

5 Agensi pusat yang keenam, iaitu Perbendaharaan Malaysia, terletak di bawah Kementerian Kewangan.
Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA)

1 Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) berperanan untuk merancang dan melaksanakan dasar kerajaan yang berkenaan dengan perkhidmatan awam.

2 Funsi-fungsi JPA adalah seperti berikut:
(a) menggubal dasar-dasar pengambilan dan penamatan kerja kakitangan kerajaan
(b) mewujudkan kekosongan jawatan kakitangan awam Persekutuan
(c) menggubal gaji skim Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri
(d) membincangkan kenaikan gaji, elaun, dan pencen kakitangan kerajaan melalui wakil masing-masing.
(e) berbincang dengan bahagian Perbendaharaan Malaysia tentang penambahan kakitangan kerajaan, kenaikan gaji, bonus, dan insentif
(f) mengelolakan dan mentadbirkan Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN)
(g) menyediakan kemudahan biasiswa dan hadiah latihan untuk kakitangan kerajaan melalui INTAN
(h) memutuskan pertukaran dan penghantaran kakitangan kerajaanke tempat atau jawatan yang sesuai
Unit Perancang Ekonomi (EPU)


Fungsi-fungsi EPU

(a) membantu kerajaan merancang ekonomi negara
(b) menjadi urus setia kepada Majlis Perancang Negara, Jawantankuasa Perancang Pembangunan Negara, Jawantankuasa Pelaburan Antarabangsa
(c) membantu perancangan Rancangan Malaysia Lima Tahun untuk Kabinet
(d) mengkaji kejayaan yang telah dicapai sewaktu Rancangan-Rancangan Lima Tahun dilaksanakan.
(c) menyelaraskan dan memastikan badan-badan kerajaan melaksanakan projek-projek ekonomi yang telah diluluskan
(f) menasihati kerajaan tentang isu-isu ekonomi negara dan antarabangsa
(g) menjadi urus setia kepada Progran Kerjasama Teknikal Malaysia (Malaysian Technical Cooperation Programme - MTCP) untuk negara-negara sedang membangun
Unit Penyelarasan Pelaksanaan (ICU)

Fungsi-fungsi (ICU)

(a) memastikan dasar-dasar ekonomi kerajaan mencapai matlamat yang diharapkan oleh kerajaan; misalnya Dasar Pembangunan Nasional, Dasar Penswastaan, dan Dasar Pandang ke Timur
(b) menyelaraskan usaha antara Kerajaan Persekutuan dengan Kerajaan Negeri sewaktu melaksanakan program-program pembangunan
(c) menjadi urus setia kepada Majlis Pembangunan Negara
(d) mengawasi agensi-agensi dan perbadanan awam seperti PETRONAS, PNS, HICOM, dan MISC supaya kegiatannya selaras dengan Dasar Pembangunan Nasional
(e) membantu kerajaan untuk meningkatkan penglibatan bumiputera dalam bidang perdagangan dan perindustrian
(f) melaksanakan tugas-tugas khas seperti:
(i) menyediakan pusat khidmat bagi menyelesaikan masalah kontraktor bumiputera
(ii) membasmikan kemiskinan relatif
(iii) menyusun semula masyarakat dengan meningkatkan keupayaan sektor swasta golongan bumiputera
Unit Penyelidikan Sosioekonomi (SERU)


Fungsi-fungsi SERU
(a) mengkaji kesan-kesan dasar kerajaan dan program-program pembangunan negara terhadap rakyat
(b) mengkaji dan mendapatkan maklumat dan data untuk membolehkan kerajaan merangka program baru
(c)menjalankan penyelidikan tentang pembangunan pertanian, pembangunan luar bandar, kemajuan perindustrian, dan kesan-kesan perbandaran terhadap sosioekonomi negara.
(d) membekalkam maklumat sosioekonomi kepada Unit Perancang Ekonomi (EPU) serta badan-badan kerajaan yang lain untuk perancangan pembangunan negara
UnitPemodenan Tadbiran Dan Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU)

Fungsi-fungsi MAMPU
(a) mencadangkan pembaharuan dalam cara-cara pengurusan pejabat-pejabat kerajaan
(b) meningkatkan kecekapan di kalangan kakitangan kerajaan
(c) memodenkan sistem pentadbiran awam dengan memperkenalkan penggunaan komputer dan kaedah komunikasi moden seperti Internet
(d) mengadakan Program Kualiti dan Produktiviti, Program Kerajaan Elektronik, Pembangunan MS ISO 9000, dan sebagainya
(e) memberikan khidmat rundingan pengurusan kepada organisasi kerajaan


Pada pandangan anda wajar ke tidak JPM mempunyai 80'000 kakitangan yang berkhidmat untuk 28 juta rakyat Malaysia? Tetapi harus juga kita faham keberkesanan peranan JPM jugalah negara kita maju dan mampu menyediakan pelbagai subsidi kepada rakyat. 

Yang pasti selama ini negara kita bergerak maju hingga diiktiraf dunia juga dari sebagian besar peranan yang dimainkan oleh JPM. Kalaulah JPM mengurangkan kakitangan hingga melumpuhkan peranan dan fungsinya. Siapa yang paling gembira kalau bukan DAP tetapi siapa yang paling merana kalau negara gagal diurus dengan baik, kalau bukan rakyat. Lainlah ultra kiasu yang semakin kaya raya sekarang.

9 Sebab Memalukan Lim Guan Eng Untuk Raikan 45 Tahun Dinasti Lim

Pertama sekali seluruh rakyat Malaysia wajip mengucapkan tahniah kepada Lim Guan Eng kerana dia berjaya, dia hebat betjuang dengan penuh bermaruah demi kaum kerabatnya Dinasti Lim. 45 tahun bukan satu jangka yang pendek dan sudah pasti dalam 5 tahun menerajui Pulau Pinang sudah tentu berbaloi yang amat.

Kali ini setelah mencecah 45 tahun semenjak 1968, Dinasti Lim bertahan sebagai peneraju utama DAP. Lim Guan Eng sedikitpun tidak merasa malu malah berbangga dengan mendapat tempat ke 5 dalam senarai undi popular. walaupun itu kuputusannya, Lim Guan Eng masih berdiri sebagai Setiausaha Agung DAP. Inilah keputusan yang dibangga-banggakan bapanya Lim Kit Siang:

1. Liew Chin Tong - 1,438 (terdahulu 14th)
2. Lim Kit Siang - 1,436 (1st)
3. Karpal Singh - 1,421 (3rd)
4. Gobind Singh - 1,409 (7th)
5. Lim Guan Eng - 1,304 (2nd)

Lim Guan Eng tetap terulung dalam 9 perkara.
 1. Lim Guan Eng masih boleh memperdayakan dan menafikan kelayakan Liew Chin Thong sebagai Setia Usaha Agung DAP. Walhal Liew Chin Thong membuktikan dirinya lebih berpengaruh dengan 55% kuasa undi berbanding Lim Guan Eng hanya 49.99%. Bukankah Liew Chin Thong dipercayai untuk membawa perubahan DAP kepada lebih baik. 
 2. Lim Guan Eng cukup hebat dan bertuah kerana mampu mengumpul kemewahan dari 45 tahun sebagai Setiausaha Agung DAP jika dicampur dengan Lim Kit Siang, tanpa ada sesiapapun dapat menafikan kerusi kekuasaan mereka, walaupun! Karpal Singh yang sepatutnya lebih layak berbanding Lim Guan Eng 
 3. Lim Guan Eng terbukti berjaya bermain silap mata dengan 845 pengundi hilang dan 17 orang calon mengundur diri dengan tiba-tiba disaat-saat akhir menjelang CEC DAP, akhir Lim Guan Eng boleh bermegah-megah walaupun tetap jatuh ke tangga ke 5. Dengan ini tidaklah malu sangat bergelar Setiausaha Agung. 
 4. Lim Guan Eng telah membuktikan kuasa kroni lebih hebat berbanding kuasa undi pemilihan ahli dalam CEC DAP. Ini dibuktikan dengan P Ramasamy boleh menyandang 3 jawatan termasuk Timbalan Setiausaha Agung walaupun kroni ini tidak termasuk dalam 20 undi tertinggi yang diwar-warkan paling layak untuk mengisi kerusi CEC DAP. Namun tiada siapapun berani membantah? 
 5. Lim Guan Eng mampu membuktikan inilah contoh cara pilihanraya yang betul, yang mana Undi Popular hanya sah diguna pakai dalam pemerintahan negara dan bukannya di dalam pemilihan seperti CEC DAP. Muslihat terbaik untuk memastikan Dinasti Lim terus bermaharajarela berbanding undi popular dalam PRU 13, hakikatnya Datuk Sri Najib Razak membawa UMNO BN dengan lebih bermaruah berbanding DAP, iaitu mendapat hampir 60% (133 kerusi) daripada 222 kerusi Parlimen yang dipertandingkan. 
 6. Lim Guan Eng masih mampu mengangkatkan DAP sebagai parti berbilang kaum walaupun tiada seorangpun melayu layak diangkat mengisi dalam setiap jawatan yang ada dalam CEC DAP kali ini. Kecuali melayu celup.
 7. Lim Guan Eng masih hebat memberi kepercayaan kepada PAS yang DAP masih patut menjadi khalifah yang memerintah PAS walaupun melayu dalam DAP hanya bernila 50 sen dan sudah tentulah PAS paling tinggipun 5 Sen. 
 8. Keupayaan Lim Guan Eng menterjemahkan DAP sebagai parti yang paling ideal untuk dicontohi sebagai modul pemerintah yang bermaruah dan yang boleh dipercayai rakyat. Inilah konsep sebenar Malaysia Malaysia yang masa hanya Ultra Kiasu lebih berkuasa dalam semua aspek yang wujud dalam Malaysia. Manakala kaum lain hanya layak sebagai pemangku tetapi melayu tiada tempat untuk dihormati. 
 9. Adakah anda rasa berbangga atau malu mempunyai orang seperti Lim Guan Eng untuk diangkat sebagai teraju negara Malaysia? Pada orang-orang melayu tegar PAS dan PKR amat mempercayai dengan bersungguh-sungguh, yang Lim Guan Eng telah membuktikan apa yang berlaku CEC DAP membuktikan Lim Guan Eng benar-benar ikhlas untuk menjadikan parti DAP berwardah pelbagai kaum?
Adalah memalukan ucapan Lim Guan Eng 
"Kita tidak mahu jadi MCA, kita tak mahu jadi MIC walaupun kita mempunyai lebih ramai wakil rakyat India dalam DAP, kita juga tak mahu jadi UMNO, apa yang kita mahu ialah menjadi parti untuk seluruh rakyat Malaysia"

“Kita bukan mahu laungkan hidup Melayu atau hidup Cina tetapi kita mahu laungkan hidup Malaysian Malaysia,” katanya bersemangat dalam muslihat halus memperbodohkan rakyat terutama melayu dan bumiputera.
Wednesday, 2 October 2013

#PCA Karpal Bergegar Air Mata Bukit Gelugur Menyalak Bukit

Akhirnya tercapai jua hajat rakyat Malaysia sehingga ada yang melalak-lalak ke Bukit Gelugur higga bercucuran air mata. Menyalak laa lagi menyalaklah tampa henti-henti. Tetapinsayang bukit yang disalakan tidak berganjak...

Kemenangan undi meluluskan Akta Pencegahan Jenayah 2013. Cukup membuktikan kerajaan bertindak tegas dalam membasmi jenayah terutama secara kongsi gelap atau gengterisme.

Kenapalah Pembangkang tegar sangat menentang Rang Undang-undang berkenaan yang jelas memihak kepada membela rakyat dari teraninaya oleh golongan haprak dan sampah masyarakat yang mengempis hak2 orang2 lain. 

YB BUKIT GELUGOR & pakatan pembangkang nak bela siapa sebenarnya..? Rakyat jelata atau Gangster-gengster? Atau sememangnya parti DAP adalah parti yang lebih prihatin kepada Gangster-gengster?

Kenapa mereka membantah seolah-olah hak dan kebebasan penjenayah merbahaya (organised criminals), Gangsters lebih penting dari hak kepentingan awam? 

Atau jawapan yang sebenarnya adalah ada antara mereka terbabit dengan kegiatan tersebut? Itu yang diperbualkan oleh masyarakat tetapi perbuataan mereka ini seakan mengiakan mereka sedemikian? Kenapa.

Adakah mereka takut kerana mungkin antara mereka yang mudah terkait dengan undang-undang ini? Atau mungkin juga ada perancangan yang sukar dibuktikan atau semakin membataskan pergerakan yang melangkau batas undang-undang.

Hakikatnya PCA bukan undang-undang menggantikan ISA. Kuasa menteri juga ditiadakan kerana kerajaan komited untuk tidak memberi kuasa kepada menteri bagi mengelak kerajaan dituduh menyalahgunakan kuasa oleh rakyat.

Menurut Zahid Hamidi "kami tidak layan perbezaan yang dikemukakan oleh pembangkang tetapi kerajaan serius dalam mengawal atau membasmi jenayah" Hari ini betul-betul team Barisan Nasioanal buktikan akan pelaksanaannya.

“Pembangkang jangan buat andaian tidak tentu pasal. Saya ucapkan terima kasih kepada badan bukan kerajaan (NGO) yang memberi sokongan pada pindaan undang-undang ini,” katanya dalam satu forum pencegahan jenyah yang dihadiri Zahid Hamidi.

Sekarang ini! apa yang sebenarnya pendirian Pakatan Rakyat? Kalau mereka memerintah Negara dan kuasa menentang jenayah dia orang nak longgarkan, apakah nak jadi pada kita semua. Wallahualam !

TAHNIAH KEPADA KERAJAAN BN DAN RAKYAT YANG MENENTANG PENJENAYAH

Zahid Hamidi Bongkar Apa Dan Siapa Penyebab Aset PDRM Hilang

Bila Juru Audit Negara mendedahkan kehilangan aset RM1.33 juta maka ramailah yang berpaling ke arah Zahid Hamidi dan Hishammudin tampa meniliti apa yang sebenarnya berlaku. Itu lumrah dalam kerja-kerja Pakatan tetapi kali ini Zahid sendiri mendedahkan apa yang sebenarnya berlaku

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata kementerian sudah memaklumkan kepada Jabatan Audit Negara berhubung kehilangan 309 aset milik Polis Diraja Malaysia (PDRM) bernilai RM1.33 juta bagi memastikan tiada sebarang unsur penyelewengan.

Beliau berkata demikian bagi mengulas Laporan Ketua Audit Negara 2012 berhubung perkara itu.

“Ianya telah dijelaskan tetapi tidak sempat dimasukkan dalam laporan yang telah dicetak. Saya ingin memastikan tidak berlaku sebarang penyelewengan. Itu yang penting dalam perkara itu,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas melancarkan Pameran Polis Umum ke-3 dan Pameran dan Persidangan Kelengkapan Khas Asia di Pusat Konvonsyen Antarabangsa Putrajaya di sini Rabu.

Laporan Ketua Audit Negara 2012 yang dibentang di Dewan Rakyat semalam menjelaskan PDRM kehilangan 309 aset bernilai RM1.33 juta dalam tempoh tiga tahun dari 2010 hingga 2012 termasuk 44 unit senjata api.

Laporan itu menyatakan aset tertinggi yang hilang ialah gari iaitu sebanyak 156 unit selain 29 unit kenderaan PDRM.

Sementara itu, Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar menjelaskan jumlah sebenar aset yang hilang adalah 37 senjata api, 166 gari serta 32 kenderaan melibatkan tiga kereta dan 29 motosikal.

Menurutnya kehilangan itu telah disiasat secara terperinci oleh 212 anggota jawatankuasa inkuiri PDRM yang akan melihat sama ada prosedur Prosedur Operasi Standard dipatuhi atau terdapat sebarang kecuaian dalam hal itu.

“Sebanyak 94 kes telah diperakukan tindakan surcaj bernilai RM167,984 dan 118 kes lagi sedang menunggu keputusan. PDRM memandang serius perkara ini dan kita telah pun mengambil tindakan, sedang ambil tindakan dan akan ambil tindakan yang patut untuk mengelakkan perkara ini daripada berulang lagi,” katanya.

Khalid berkata setakat ini tiada sebarang laporan mengenai kehilangan senjata-senjata api itu yang digunakan untuk tujuan jenayah.

“Senjata-senjata itu mempunyai individual ID. Jadi kena bayar baliklah siapa (anggota) yang hilangkan aset itu. Kehilangan itu tidak semestinya jatuh kepada penjenayah. Mungkin atas pelbagai keadaan termasuk jatuh dalam bot semasa di laut dan sebagainya,” katanya.

Beliau berkata jabatan integriti yang akan ditubuhkan dalam kementerian juga akan melihat segala aspek kelemahan dan langkah-langkah yang perlu diambil dalam memperbaiki sistem pengurusan aset PDRM.

##Jika sesuatu yang membabitkan dan berpunca dari kakitangan PDRM hingga 212 anggota diinkuiri jadi tidaklah bermakna salah menteri. Sebab itulah kerajaan menlantik juru audit bebas dalam memastikan kes penyelewengan negara dapat diturunkan. Salahkah kerajaan bersungguh-sungguh mencari punca dan mengapa harus dipolitikan?

Tun Dr Mahathir Dedah Rahsia Besar Allahyarham Ustaz Azizan Mantan MB Kedah

Tun Dr Mahathir akhirnya mendedahkan siapa sebenarnya Allahyarham Ustaz Azizan iaitu Mantan Menteri Besar Kedah. Yang kini telah mengosongkan kerusi DUN Sungai Limau setelah permegiannya khamis lalu setelah 4 bulan mengalami masalah kesihatan. Sesungguhnya Dr Mahathir amat berkawan baik dan amat mengenali Allahyarham seperti yang diceritakan pada pautan ini

Tun Dr Mahathir menjelaskan kemampuan Allahyarham mempertahankan kerusi DUN Sungai Limau kerana personaliti yang baik dan disukai kawasan tersebut. Biar PecahPalakMikir perjelaskan apa yang dimaksudkan Tun Dr Mahathir.

Bukan kerana PAS semata-mata sebab itulah, walaupun Allahyarham sering menjadi bahan serangan rakan-rakan sekutunya dengan pelbagai tuduhan mengkhianati parti, tidak juga mampu memusnahkan kepercayaan rakyat Sungai Limau untuk terus mengundinya pada PRU13.

Sifat peribadi Azizan lebih ikhlas dalam menjalankan tanggungjawap sebagai wakil rakyat yang dilantik tanpa pilih bulu dalam memenuhi tanggungjawapnya. Sudah tentu berbeza dengan rakan-rakan sekutunya yang lain yang lebih mementingkan parti dari kepentingan ummah.

Malah Tan Sri Tunku Annuar Sultan Badlishah mengucapkan terima kasih kepada bekas Menteri Besar, Tan Sri Azizan Abdul Razak, yang menerajui Kedah selama sepenggal lalu. Ini membuktikan Azizan berkelayakan walaupun menghadapi kesukaran mentabir negeri akibat campurtangan sekutu yang marah kerana personalitinya yang tidak pernah membeda-bedakan rakyat terutama melayu islam.

Pernah satu masa Allaharyam rela dipecat parti atau digugurkan dari menjadi MB Kedah, kerana pergolakan di dalam PAS akibat pemecatan Datuk Dr. Hassan Ali.

Situasi ini berjangkit hingga ramai mencurigai pendirian Azizan yang agak rapat dengan Hassan Ali malah berkongsi perasaan yang sama terhadap golongan Anwaris atau parasit di dalam PAS. 

 Azizan, seperti juga Hassan Ali 'pantang' duduk dalam satu program dengan Anwar Ibrahim kecuali jika benar-benar terpaksa. Dan seperti juga Hassan Ali, Azizan cukup 'berbulu' dengan Mahfuz dan juga Mat Sabu yang mereka anggap tidak layak dan tidak 'segak' untuk berada di dalam kepimpinan tertinggi parti.

Dari itu adalah tidak keterlaluan dikatakan bahawa Azizan adalah seorang Menteri Besar yang mempunyai paling ramai musuh. Musuhnya berada di mana-mana iaitu di seberang jalan, di depan mata, di dalam lipatan, di dalam selimut malah di dalam keretanya juga. Mereka ini datang dalam berbagai bentuk iaitu yang gila kuasa, gila wang atau rasis Cina dan extremis Islam. Mereka ini pula menghantar 'perisik' dalam berbagai-bagai bentuk juga seperti ahli politik, ahli perniagaan, pemandu dan juga hantu..! untuk memantau Azizan.

Bergitulah hebatnya Allayarham hingga banyak tanggunjawapnya terbengkalai akibat digangu dan disabotaj oleh rakan-rakan sekutunya sendiri. Ini sebahagian kecil cerita yang serba ringkas untuk memperjelaskan apa yang dimaksudkan oleh Tun Dr Mahathir dan amat jelas sekali sesungguhnya Sungai Limau harus berubah demi menyokong Barisan Nasional demi menyambung perjuangan Allahyarham yang terbengkalai akibat sabotaj parti sendiri.

Zombie Makan Orang Di Malaysia Bukannya Kisah Fantasi Lagi

Selama ini kita hanya menonton kisah-kisah fantasi mengenai zombie termasuk cerita Zombie Kampung Pisang. Tetapi zaman sekarang kisah itu bukan lagi fantasi sebalik benar-benar berlaku zombie makan daging manusia, malah dilaporkan polis mula merebak masuk melalui Kelantan. Masalah ini kalau tidak dibendung alamatnya sudah tentu menakutkan jika dibayangkan

JELI - Polis Kelantan memandang serius ancaman dadah terbaru dikenali sebagai ‘bath salts’ (Garam mandi) yang boleh merangsang penagih menjadi ‘zombi’ kerana sanggup memakan daging manusia.

Ketua Polis Kelantan, Datuk Jalaluddin Abdul Rahman berkata, dadah dikategorikan sebagai paling berbahaya di Amerika Syarikat, Britain dan Eropah itu bertindak merangsang otak ke tahap tertinggi dan meningkatkan suhu badan kepada 41.6 darjah celsius.

“Keadaan itu menjadi punca halusinasi dan perlakuan ganas yang ekstrem, menyebabkan penagih dadahjenis ini hilang pertimbangan sehingga sanggup membunuh dan memakan daging manusia atau menyakiti mangsa sampai mati.

“Pengambilan berterusan selama beberapa jam juga akan mengakibatkan pengguna menjadi gila dengan 85 peratus akan pulih dalam tempoh 30 hari manakala 15 peratus lagi kekal gila sehingga mati,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis perasmian penutup Seminar Pencegahan Jenayah dan Pelancaran Kelab Pencegah Jenayah, Universiti Malaysia Kelantan (UMK) Kampus Jeli, semalam.

Jalaluddin berkata, cara pengambilan dadah 'bath salts' adalah dengan membakar, menghisap, melarutkan dalam air dan disuntik atau memasukkannya ke punggung bagi mendapatkan rangsangan.

Katanya, siasatan sebuah akhbar tabloid di Britain mendapati dadah sintetik dinamakan sempena garam yang digunakan dalam mandian itu mampu pengaruhi penggunanya supaya memakan daging manusia.

“Mereka tidak sedar apa mereka lakukan kerana berada dalam keadaan khayal seperti insiden di Britain membabitkan dadah itu yang diberi nama ‘Benzo Fury’.

“Kes pertama serangan ‘zombi’ ini membabitkan seorang remaja Scotland berusia 19 tahun yang maut selepas mengambil dadah 'bath salts' yang dibeli dengan harga RM50.

“Seorang lagi remaja perempuan juga berusia 19 tahun bertindak membogelkan diri di sebuah pasar raya sejurus ambil dadah ini,” katanya.

Menurutnya, jika tidak dihalang, kemasukan ‘Bath Salts’ mungkin akan mengambil tempat ekstasi dan syabu, malah dadah itu yang sebelum ini digunakan golongan elit di luar negara kelak akan mampu dibeli penagih biasa.Pada sidang media selepas itu, Jalaluddin berkata, Kelantan lebih terdedah kepada kemasukan dadah jenis ‘Bath Salts’ kerana kedudukannya bersempadan dengan Thailand.

“Polis Kelantan pandang serius ancaman dadah jenis baru ini. Kita akan bincang dengan agensi lain seperti Unit Pencegahan Penyeludupan (UPP) dan kastam bagi mengetatkan lagi kawalan di sempadan.

“Setakat ini, polis belum terima maklumat berkaitan 'bath salts' di Kelantan dan kita cuba sedaya upaya menyekat kemasukannya kerana dadah ini cukup berbahaya,” katanya.

Insiden paling sadis dilaporkan membabitkan 'bath salts' adalah serangan terhadap seorang lelaki gelandangan berusia 65 tahun di Amerika Syarikat yang kehilangan hampir suku wajahnya kerana dimakan penagih dadah, Mei tahun lalu.

Penagih terbabit ditembak mati selepas dia tidak mengendahkan arahan polis supaya berhenti menggigit wajah mangsanya, sebaliknya mendengus seperti haiwan liar dan akibat kejadian itu, lelaki gelandangan terbabit menjadi separuh buta.
sinar harian

Tuesday, 1 October 2013

Kisah Sedih Ahmad Maslan Diserang Budak-budak Terencat Bertubi-tubi

Sekali mendengar kisah sedih Ahmad Maslan, sedih yaa amat. Sudahlah diserang bertalu-talu terutama dihalaman Twitter tiba-tiba bagaikan jatuh ditimpa tangga, diserang lagi oleh sekumpulan budak-budak terencat akal. Namun bergitu menggenangkan mereka ini jenis akal terencat maka amat wajarlah diabaikan sahajalah.

Kisahnya mudah sahaja bila dibaca twit Ahmad Maslan berbunyi:


SAYA TAK LAH BODOH SANGAT. IJAZAH PERTAMA DI VICTORIA UNIVERSITY WELLINGTON NEW ZEALAND. MBA DI UKM PELAJAR TERBAIK DRPD 177 ORG, CGPA 3.85."

Tentulah amat mudah difahami apa yang sebenarnya dimaksudkan Ahmad Maslan. Itupun kalau bukan dari jenis manusia terencat akal.

Tetapi blogger-blogger Pakatan Rakyat termasuk dengan harakah sekali, tumpang menjadi sebahagian komoditi mengidap singkat akal. Alasan mereka bergini:


Bila menyebut saya tak lah bodoh sangat memberi maksud dia akui dia bodoh lah!!!! .. Kalau dia tak bodoh dia akan gunakan ayat seakan-akan begini.. Kalau saya bodoh saya mendapat ijazah pertama di Victoria University Wellington, New Zealan dan MBA dengan CGPA 3.85 di UKM

La Ilaha Illa Allah itu saja rupanya mereka hendak serang sampai maki hamun tak kesudahan. Berlajarlah bagi matang sikit. Mungkin mereka ingat cukup bijak pandai sangat laa tu, sebab itulah kebijakan golongan blogger-blogger macam mereka boleh percaya yang Husam Musa jumpa minyak dalam perigi tapi sampai sekarang belum digali dan dijualkan.

10 Misteri Tersembunyi Disebalik CEC DAP Yang Perlu Anda Tahu

Siapa sangka selama ini Denasti Lim menguruskan CEC DAP berjalan dengan penuh misteri hingga lebih 20 tahun.

Jika diikuti kata Karpal Singh "Jangan main-main dengan DAP" Tetapi siapakah yang sedang bermain-main dengan DAP sebenarnya?

Cuba lihat CEC DAP terpaksa dilakukan buat kali kedua setelah DAP gagal membuktikan kepada makamah yang CEC DAP 2012 dilakukan dengan penuh tulus. Yang dipersalahkan adalah ROS kononya berniat jahat. Tahukah anda CEC DAP kali ini lebih hebat tahap jahat yang penuh misteri hingga tidak mampu disedari orang-orang melayu yang taksud.

Apa yang misteri sangat tentang CEC kali ini..

1. Yang paling misteri adalah Janice Lee Adun Teratai sudah dipecatpun boleh mengundi. Entah parti mana yang ada undang-undang sebergini dalam dunia ini, hanya DAP sahaja yang boleh buat.

2. Bertambah misteri apabila 845 pengundi hilang dan 17 orang calon mengundur diri dengan tiba-tiba disaat-saat akhir menjelang CEC DAP bermula. Apa sudah jadi?

3. Misteri seterusnya, Denasti Lim dapat berdiri walaupun Lim Guan Eng hanya di tempat ke 5 bagi katogeri undi terbanyak manakala Lim Kit Siang tidak lagi memegang undi paling popular tetapi sebaliknya di tempat kedua.

Cuba lihat keputusan Pemilihan Semula CEC Kongres Khas DAP 2013.
 1. LIEW CHIN TONG – 1438
 2. LIM KIT SIANG – 1436
 3. KARPAL SINGH – 1421
 4. GOBIND SINGH DEO – 1409
 5. LIM GUAN ENG – 1304
Yang menjadi misterinya Denasti Lim boleh terus menerajui DAP? Jika mengikut keputusan Lim Guan Eng, adalah tidak layak menyandang Setiausaha Agung kerana dia gagal mencapai undi paling popular. Bukankah hanya undi popular yang layak menjadi Setiausaha Agung DAP sebagai mana Anwar pernah war-warkan semasa selepas PRU13 kononnya undi popular layak memerintah negara.

4. Bertambah-tambah misteri apabila Liew Chin Tong (1438 undi) hanya layak memangku jawatan pengarah pendidikan politik walhal telah mendapat Undi paling popular berbanding Lim Kit Siang (1436 undi). 

5. Yang paling misteri dan menghairankan kenapa Chong Eng 1111 undi, Ngeh Koo Ham 809 undi dan P Ramasamy yang bukan dari senarai 20 ahli undi tertinggi layak menyandang jawatan Timbalan Setiausaha Agung. Sepatutnya Liew Chin Tong  lah yang paling layak menyandang Timbalan Setiausaha Agung.

6. Sungguh misteri manusia celup seperti Khir Johari dianggap wakil melayu walhal dirinya hanyalah campuran kacukan cina. Kenapa sudah tidak ada melayu sejati ke?

7. Dalam ucapan penuh misteri Lim Guan Eng “Kita bukan mahu laungkan hidup Melayu atau hidup Cina tetapi kita mahu laungkan hidup Malaysian Malaysia,” tetapi mana wakil orang melayunya? Sedangkan selama ini nilai orang melayu dalam DAP hanya 50 sen. 

Dan jika benarlah mahu melaungkan "Malaysian Malaysia" kenapa tiada orang melayu  yang menyandang jawatan Timbalan Setiausaha Agung sedangkan ianya ada diwakili cina dan india. 

8. Malah situasi menjadi lebih misteri apabila P Ramasamy  boleh menyandang jawatan Timbalan Setiausaha Agung, walhal dirinya bukanlah dari golongan 20 orang mendapat undi tertinggi dan terpilih. Kenapa tiada orang melayu yang layak mendapat jawatan yang sama? Jika P Ramasamy diberi pengecualian untuk menyandang jawatan tersebut.

9. Bertambah-tambah misteri lagi dengan kewujudan Jawatankuasa Disiplin yang hanya disandang kaum Cina dan India sahaja. Malah P Ramasamy juga dilantik selain 2 jawatan lain. Yang misterinya adakah orang melayu dan bumiputera tidak layak menjadi sebahagian jawatankuasa tersebut. Adakah mereka ini tidak berkelayakan?

10. Akhirnya misteri Lim Guan Eng melaung-laungkan dalam CEC DAP kononnya ini pendekar-pendekar Melayu DAP  Ahli Parlimen Raub Dato’ Mohd Ariff Sabri bin Hj Abdul Aziz dan ADUN Mentakab Tengku Zulpuri Shah bin Raja Puji.

Yang menjadi misterinya rupa-rupanya hanya dibibir Lim Guan Eng dan bukan diterjemahkan dengan melantik wakil melayu untuk menyandang jawatan kedua tertinggi CEC, malah tiada sebarang jawatanpun di dalam Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) DAP diberikan, walhal kaum lain sampai merangkum 4 jawatan pun ada iaitu  Anthony Loke Siew Fook. Itu dinamakan Malaysian Malaysia?

Jika diamati ucapan dasar Lim Guan Eng semasa CEC DAP:
Kejayaan besar DAP dalam pilihan raya lalu telah menjadikan DAP sebuah ancaman besar kepada Barisan Nasional (BN) dan sebab itu mereka menggunakan Pendaftar Pertubuhan (ROS) untuk menghabiskan DAP apabila mereka mengeksploitasi kejujuran Parti.

Persoalanya jika kita amati semua magik ini siapa sebenarnya sedang mengeksploitasi kejujuran parti untuk dinasti keluarnya disebalik selogan Malaysian Malaysia pun mereka tidak dapat jujur dalam pelantikan CEC DAP apatah untuk jujur kepada 28 juta rakyat Malaysia.

Dunia Nampak Najib Memperkasakan Jentera Akar Umbi Media Sosial UMNO

Pasca PRU13 cukup membuktikan peranan media sosial dalam peperangan penuh sengit antara Barisan Nasional berentap dengan Pakatan Rakyat. Tetapi cukupkah dikalangan UMNO dan Barisan Nasional berpuas hati dengan pencapaian Pasca PRU13?

Datuk Sri Najib cukup mengambil berat bila dikatakan Jentera Media Sosial Barisan Nasional apatah beliau sedar kehebatan Red Bean Army yang asalnya bergerak secara bawah tanah selama 5 tahun, dan akhirnya membuat kejutan besar bila sampai saat-saat akhir kempen PRU13.

Sekarang samada ada yang mengakui atau tidak peranan media sosial boleh memberi impak yang berkali ganda bila menjelang Pilihan Raya Negeri Sarawak yang mungkin dalam 2 tahun ini dan Pilihanraya Umum ke 14 dalam tempoh 5 tahun.

PPM masih inggat Datuk Sri Najib bercakap keputusan pru14 ada didalam gejet anda. Dalam betul dimaksudkan Najib.

Pernah Zulkifli Nordin berkata Blogger yang baik perlu ada fakta dan bukti untuk sesuatu isu dan terlebih dahulu mestilah didahulukan dengan penyelidikan yang tepat. Itulah lebih kurang yang PPM ingat dari mulut Zulkifli.

PPM percaya kesungguhan Najib sehingga sanggup turun ke Lebah Selikon semata-mata untuk bertemu pihak ternama dalam Google, Facebook dan Twitter. Sudah pasti tujuannya amat mudah difahami.

Iaitu untuk mendalami peranan penyampaian media sosial yang boleh dimamfaatkan dalam pentabiran kerajaan dan sudah pasti memperkukuhkan benteng UMNO dan Barisan Nasional. Lebih membanggakan bagamaimana Mark Zuckerberg luahkan tentang kesungguhan Najib Razak.Tetapi adakah dikalangan Blogger termasuk PPM sendiri memahami fungsi dan matlamat perjuangan masing-masing. Yang paling penting tahukah kita semua etika dalam blogging perlu dimatabatkan dan diperkasakan supaya menjadi medium yang dihormati rakyat yang mengikuti atau yang belum mengikutinya.

Selama ini media sosial Barisan Nasional kerap digelarkan sebagai wadah porno. Salah siapa sehingga timbul isu ini?

PPM sendiri tidak pernah mendapat latihan khusus dalam mendekati bidang media sosial dan lebih tepat dikatakan main terjun masuk je dan bantai sesuka hati. Dari itu terdetik dihati PPM adakah ini benar-benar membantu Barisan Nasional berkempen?

Mujur jugalah PPM ada berberapa kenalan yang benar-benar memahami media sosial sering menegur dan memberi pandangan kepada PPM untuk mencari haluan perjuangan PPM.

Kita masih perlu berlajar mendalami lebih khusus dan berharap satu blueprint hebat dari Barisan Nasional supaya terkeluar dari persepsi Syok Sendiri.

Sebab itu PPM amat bersetuju dengan apa pernah diperkatakan Tun Faisal. Sepatutnya semua jentera Blogger, Facebooker dan Twitter perlu diberi kursus supaya mereka-mereka ini tidak tersasar dari haluan perjuangan memperkasakan jentera media sosial Barisan Nasional.

Kesungguhan ucapan Tun Faisal kepada PPM amat dipercayai oleh PPM kerana Tun Faisal sanggup turun padang mengadap sesiapa sahaja tanpa mengira apa status mereka demi menyelesai kemelut jentera media sosial Barisan Nasional. Malah Tun Faisal cukup terbukti dirinya seorang berkemampuan menggerakan UMB  dan membantu BNYCT dengan strategi yang cukup teratur dan tidak menjadi perosak kepada parti.

Tetapi masalah dalam Media Sosial UMNO BN, masih banyak perlu didekati dan diperkasakan. Malah menyatupadukan kesemuanya adalah faktor yang perlu diutamakan.

Selama ini terutama selepas PRU13 blogger UMNO BN terlebih melatah mendahului kerajaan. Ini termasuk PPM sendiri kerana apa? Tentu banyak sebab yang perlu dirungkaikan dan diperkasakan oleh UMNO BN demi PRU14.

Oleh itu, melihat kesungguhan Datuk Sri Najib ingin memperkasakan jentera Media Sosial dan sudah pastilah dalam Majlis Tertinggi kali ini wajib ada seorang wakil jentera media sosial yang berpengalaman jauh dan memahami serta rajin mendekati segala permasalahan di bawah. Kerana akar umbi UMNO sekarang lebih ramai aktif di Alam Maya dan mereka ini lebih rajin dan peka membantu UMNO BN dalam perjuangan yang tidak pernah selesai.

Ini penting demi perjuangan Agama Bangsa Negara di zaman ini adalah jauh lebih mencabarberbanding era 90 an, 80 an dan sebelum-sebelumnya. Demi ABATA kita perlu berubah dari baik kepada lebih baik.

Penangan Mukhriz Membakar Pejuang-pejuang ABATA

Mukhriz sebelum ini jarang menonjol diri di kawasan luar Kedah kecuali memenuhi rutinnya sebagai Menteri di luar negara. Kali ini setelah bergelar Menteri Besar Kedah, pergerakan Mukhriz telah mula bergerak serata negeri untuk membakar semangat juang pejuang-pejuang ABATA. Demi memperkasakan UMNO. Ini dimamfaatkan di dalam Majlis dialog Agenda ABATA anjuran sebuah NGO
Malam tadi bertempat di SIGC Seremban, team kami berpeluang menghadiri Majlis gerakan NGO Negeri Sembilan bersama tetamu dif jemputan Dato Paduka Mukhriz Tun Mahathir. 

Turut hadir hampir seluruh gerakan NGO-NGO bersekutu di Negeri Sembilan yang diketuai oleh YB Adun Ampangan Tn. Hj Abu Ubaidah yang mana mendapat sambutan diluar jangkaan pihak penganjur. 

Pada majlis tersebut, kami berpeluang berinteraksi secara terus dan telus berbagai-bagai isu pertanyaan akan tentang rahsia kejayaan UMNO Kedah dibawah gerakan pimpinan Dato Paduka Mukhriz didalam menawan kembali KEDAH daripada Pakatan Rakyat sebelum ini. Diantara butiran interaksi beliau bersama hadirin, aspek penekanaan manifesto modal insan semasa PRU13 yg lepas iaitu "Demi AGAMA, BANGSA dan TANAHAIR" telah memberi impak yang cukup besar kepada seluruh pengundi-pengundi Kedah dan juga UMNO KEDAH. 

Selain itu juga, kejayaan UMNO KEDAH patut dijadikan contoh terutamanya dalam 'meremajakan UMNO' , Penulis berpendapat, jika gerak kerja yang ditunjukkan oleh Dato Paduka Mukhriz ini membuahkan hasil, maka ia patut dijadikan intipati utama didalam semua jiwa pemimpin UMNO. Rata-rata rakyat Kedah tidak mengira parti dari dulu lagi amat kenal dengan Dato Mukhriz dan Ayahanda Tun Dr.Mahathir didalam membantu madrasah-madrasah dan pondok-pondok agama sebelum beliau aktif didalam bidang politik. 

Akan tetapi semasa pemerintahan parti yang lalu, hampir keseluruhan madrasah-madrasah dan pondok-pondok agama di Kedah di pandang sepi. Bahkan ia juga berlaku di negeri-negeri dibawah tadbir pakatan yang mana hak pembelaan diabaikan. Sebagai contoh, peratusan pengundi golongan ilmuan agama di Selangor telah meningkatkan undi mereka pada pru13 yg lepas kepada 40% kepada Pakatan Rakyat, akan tetapi, pembelaan terhadap kelompok ini masih dipinggirkan sepi oleh kerajaan negeri. Ini diakui sendiri oleh salah sebuah Madrasah yang mempunyai cawangan di Selangor yang mana telah mengajukan keluhan terbuka kepada Dato Paduka Mukhriz malam tadi secara terang-terangan disaksikan oleh ratusan hadirin yang hadir. Apapun, kami mengucapkan tahniah kepada pihak penganjur dan juga Dato Paduka Mukhriz kerana sudi menghadirkan diri bersama kami dan kami berharap agar PRK Sg.Limau yang bakal diadakan tidak lama lagi akan menjadi milik UMNO!. HIDUP MELAYU!!! HIDUP UMNO!! RAPATKAN BARISAN!!!

Monday, 30 September 2013

Ranking Blogger PRO BN Carta Warta Rakyat VS Suara Generasi Baru


TERIMA KASIH KERANA MENYOKONG PECAH PALAK MIKIR kerana dari tangga 51 kembali ke tangga 35 menurut carta SGB tetapi di tangga 38 menurut carta warta rakyat

 Apapun itu cuma KPI usaha kami semua yang setia kepada Barisan Nasional.

. Slide2 

Pelagakan Muhyiddin Gagal! Shahbudin Perlagakan Najid V'S Mukhriz

Tiba-tiba wujud Shahbudin menjadi hakim mempertikaikan corak kesepakatan pertandingan calon-calon penuh berdisiplin dalam Perhimpunan Agung UMNO 2013. 

Target utama mereka adalah melaga-lagakan Mukhriz dengan Najib setelah gagal melaga-lagakan antara Najib Razak dengan Muyiddin Yasin. Biasalah bila kerusi presiden v's timbalan gagal dipelagakan kerana tidak dipertandingkan dan Muhyiddin juga tidak mencabar kerusi Presiden. 

Puak-puak pakatan kalang-kelibut mencari icon Tun Dr Mahathir sebagai bahan lagaan. Kebetulan Mukhriz anak kepada Tun DR Mahathir adalah layak diketengahkan pada pandangan akar umbi UMNO, sebagai menyediakan seberapa ramai barisan pelapis calon Perdana Menteri untuk kemudian hari.

Bukan sekarang tetapi lambat laun UMNO perlu nenggantikan Perdana Menteri sedia ada, bila sampai waktu yang sepakat di dalam UMNO. Yang penting dalam UMNO sentiasa ada pelapis yang siap siaga berkhidmat dalam apa jua keadaan.

Tidak kiralah sama ada Mukhriz, Zahid Hamidi, Hishamuddin atau mana-mana yang lain, yang diberi peluang akar umbi, untuk membukti kemampuan masing-masing. Itu adalah lumrah perjalanan sesebuah parti apatah seperti UMNO yang berjaya mempertahankan kedudukannya semenjak sebelum kemerdekaan Malaya.

Dengan ini cukup jelas Datuk Sri Najib tidak pernah campur tangan dalam soal siapa yang mahu bertanding dalam Naib Timbalan Presiden. Tidak timbul siapa anak siapa yang penting akar umbi UMNO yakin siapa yang mereka ingin beri undi.

Sebenarnya Pakatan Rakyat dan penulis blog termasuk Shahbudin hanya mahu mengurangkan rasa takut Pakatan Rakyat dari bayangan tergugat sahaja. Apatah Perhimpunan Agung UMNO kali ini boleh menempatkan calon-calon paling berwibawa sehingga negara masuk PRU14. Berikutan dari pengalaman keseluruhan keanggotaan UMNO semenjak perang PRU12 hingga PRU13. Banyak benda diperlajari dan ini bakal diterjemahkan dalam PAU13.

Kekuatan barisan kepimpinan yang bakal dipilih nanti akan menentukan kekuatan jentera UMNO keseluruhan dalam perang PRU14 nanti.

Sebab itulah setelah gagal memperlagakan Najib vs Muhyiddin sekarang cuba alihkan jarum kepada Najib vs Mukhriz. Yang menariknya mereka cuba-cuba mengaitkan kekalahan Mukhriz yang lampau tetapi sengaja mengabaikan aura Mukhriz sebagai icon utama semasa operasi menawan Kedah di PRU13. Akhirnya Mukhtiz berjaya tawan Kedah.

Jadi bukankah mereka yang takut Mukhriz naik lebih tinggi dan sebab itulah Datuk Sri Najib dijadikan bahan lagaan bersama Mukhriz. Siapa yang naik dalam UMNO itu adalah kehendak akar umbi dan sudah tentu ketentuannya melalui Qada dan Qadar adalah segala-galanya.

Panas Surat Sulit Yang Tidak Sempat Dibacakan Oleh Chin Peng

Banyak kisah Chin Peng sedang rungkaikan satu persatu untuk membuktikan siapa sebenarnya Chin Peng sdbelum rakyat Malaysua terutama generasi baru terpedaya dengan anasir yang sedang menapulasikan propaganda Chin Peng sebagai agenda baru dalam menghancurkan perpaduan rakyat Malaysia terutama orang-orang Melayu dan Bumiputera. Lihat isi surat ini..

Kepada 
roh nya si Chin Peng di Mana saja kamu berada,(s.k. Semua penyokong2, komrad2 pengganas Komunis mu di Malaysia atau luar Malaysia dan semua yang berusaha mengangkatmu sebagai "perjuang Kemerdekaan") Mendiang roh nya si Chin Peng yang sangat zalim,jahat & durjana,

1.Kamu tidak boleh lari dari dosa2 kamu yang tak terampun & tidak mungkin diampun ( "your unforgotten & unforgiven sins" ) kerana kamu pun tak pernah memohon ampun malah bangga bertanggungjawab membunuh,menyiksa dan menzalimi tanpa belas kasihan atau peri kemanusiaan langsung puluhan ribu warga negara kami yang tidak berdosa , yang berbilang bangsa kecil besar tua muda Anggota Tentera , Polis DiRaja & dan orang2 biasa.

2. Kamu telah menzalimi Negara kami dan rakyatnya semata mata kamu mahu merampas hak dan maruah mereka untuk kepentingan kamu dan rakan2 komunis kamu. 

3. Kamu & rakan2 jahat kamu itu TIADA justifikasi langsung untuk mencabut nyawa sesiapa pun apa telah lagi nyawa kononnya warga Negara yang kamu pohon ingin menjadi sewarganegaranya? Apakah kamu semua tidak malu, selepas kamu mencemari bumi kami ini dengan darah-darah mereka kamu minta di hormati setinggi-tingginya dengan maruah lebih tinggi dari mereka yang kamu bunuh dan zalimi itu? 

4. Justeru itu dengan kejahatan kamu itu, apakah ada beza dari segi "kemuliaan" kamu dengan Pol Pot,Radovan Karadic,Hitler,Monshi Dayan, Ariel Sharon,Stalin, Benjamin Nathanahu, dan syaitan2 manusia yang lain?

5. OLEH YANG DEMIKIAN sudah lah roh kamu itu cuba menghantui Negara kami .Walaupun senyuman kamu itu memukau pengikut2 & penyokong2 mu , namun ketahuilah roh roh mangsa mangsa kamu dan semua ahli keluarga mereka sedikit put tidak dapat menerimanya kerana senyuman kamu itu adalah senyuman iblis yang zalim sezalim-zalimnya . 

6. KETAHUILAH JUGA NAGARA KAMI TIDAK AKAN MENERIMA KEHADIRAN MU ATAU ABU ABU KAMU WALAUPUN HANYA SEKETIKA KERANA KAMU HARAM & TIADA HAK BERADA ATAU MEMIJAK DI BUMI YANG PERNAH KAMU WARNAI DENGAN ANGKUH SEKALI DARAH MANUSIA SEMERAH - MERAHNYA .
7. MAKA JANGANLAH KAMU GANGGU KAMI. LAGI. 

BYE BYE FOREVER.
Ikhlas Daripada,
DATO' IDRIS BUANG 
(DI-ANTARA WARGA2 MALAYSIA YANG ANTI-KEKEJAMAN)
September 27, 2013

Rahsia Dendam Terpendam PAS PKR DAP Kepada Allahyarham Azizan

Pemergian Allayarham Ustaz Azizan masih dipandang sepi oleh sebahagian orang Pakatan Rakyat malah ada yang berani menyebut elok Ustaz Azizan mati aje! Na'uzubillah, begitu sempit politik mereka ini. tetapi dalam masa yang sama Chin Peng dilebelkan sebagai Almarhum?

Rupa-rupanya ada banyak sejarah tersembunyi di sebalik kisah hidup Allahyarham sebelum ini.

Cerita 1. Tun Hasmah ada membongkarkan kisah bagaimana Allahyarham Azizan ada datang berjumpa Tun Dr Mahathir selepas dilantik menjadi Menteri Besar Kedah. Penuh sinis dan lucu dipaparkan disini Klik Sini

Cerita 2. Allahyarham seorang yang pro mempertahankan Khalimah Allah. Sebab itu dirinya tidak pernah melatah dalam hal ini.

Cerita 3. Allahyarham adalah kuat dalam perkara perpaduan UMMAH antara UMNO dan PAS. Berbanding dengan bersekutu dengan DAP. Sudah tentu ini berbeza dengan puak-puak PAS PKR yang menjadi perasit penyingkiran Nasharudin Mat Isa.

Cerita 4. Allahyarham sanggup memartabatkan Tun Dr Mahathir sebagai pemimpin yang patut kita hormati, walhal orang-orang PAS dan PKR mengangapkan sebagai Maha Firaun. Sudah tentu ini berbeza dengan puak-puak Pakatan!


Cerita 5. Allahyarham amat bertegas membasmi gejala murtad, contohnya kes murtad Nor Aishah Bukhari. Allahyarham terbabit dalam siri jelajah ceramah membuat penerangan kepada masyarakat islam. Sudah tentu ini berbeza dengan Anwar, Nurul Izzah, Mat Sabu dan ramai lagi.


Cerita 6. Allahyarham jenis orang yang tidak pernah membezakan rakyat dengan parti dan sebab itulah dia menjadi bahan caci maki dan tomahan.

Sesungguhnya pemergiannya dan hari pemkebumiannya masih juga menjadi bahan mainan politik seperti yang diceritakan pautan ini

Tetapi kenapa pemergiannya kurang mendapat perhatian Pakatan Rakyat berbanding DAP dan PAS sanggup ke Bangkok untuk mengangkat Chin Peng sebagai Almarhum?

Kenapa kematian Teoh Beng Hok lebih ramai barisan kepimpinan PAS berbanding Allahyarham?

Lihat gambar bawah ini, yang jauh sanggup datang tapi yang dekat tidak datang, yang kalutnya cerita pasal siapa yang perlu dicalonkan mengganti kerusi kosong ditanggalkan oleh Allahyarham. Cintohnya spa yang diperkatakan Tuan Ibrahim? Al Fatihah..

Isu Terkini

get this widget here