Jadilah Pengikut Pecah Palak Mikir

Saturday, 22 November 2014

@AzminAli Undang2 Malaysia Lapuk! Sepatutnya Sahkan Tuduhan Baru Siasatan Dijalankan #RakyatHakimNegara

Hebatnya era kedatangan Azmin Ali dimana pendekatan undang-undang yang sedia ada sudah tidak releven, sudah lapuk untuk diguna pakai di masa sekarang.

Ini terbukti dimana kaedah pendekatan Azmin menghukum Khalid Ibrahim adalah berbeza dari biasa. Kesimpulannya pendekatan sistem "Rakyat Hakim Negara" lebih hebat dan cepat berbanding undang-undang sedia ada.

Lihat bagaimana Azmin perlakukan terhadap Khalid Ibrahim dengan sahkan salah guna kuasa berlaku dan kemudian barulah siasatan dijalankan. 

Ini berbeza dengan amalan biasa sepatutnya orang disyaki dianggap sebagai suspek terlebih dahulu dan dipanggil untuk disoal siasat sebelum dihukum dengan bersalah jika terbukti.

Namun apa yang hendak dihairankan jika selama ini! inilah kaedah PKR menuduh pihak yang dianggap musuh sebelum membuat siasatan atau membawa kes mengikut urutan yang tepat seperti buat aduan atau report terlebih dahulu, dengan memberi bukti dan dibicara di Mahkamah hinggalah keputusan bersalah jika terbukti. Undang-undang Rakyat Hakim Negara la namanya kan!!

Wajib Baca!! Dunia Hyperconnectivity Mengancam @ Merubah UMNO/BN

CARA parti-parti politik dunia mengendalikan penguasaan politik mereka sudah berbeza, seiring dengan perkembang­an semasa. Suatu ketika Barack Obama memiliki pasukan kempen digitalnya yang cekap dan berkesan sehingga membawa kemenangan besar dalam pilihan raya Presiden. Semua anggota kempen digitalnya bukan orang politik tetapi saintis. Ada antaranya saintis Matematik, statistik dan termodinamik.

Baru-baru ini, musuh parti Obama, Republikan berjaya menewaskan Demokrat dalam pilihan raya setelah mendatangkan team kempen digitalnya dari Lembah Silikon. Hal ini dibangkitkan Pengerusi Kelab UMNO Luar Negara, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek dalam pertemuan beliau dengan penulis di bilik Menteri Komunikasi dan Multimedia itu di Parlimen Rabu lalu. Terdahulu dalam dewan, Ahmad Shabery baru sahaja ‘memba­suh’ beberapa wakil pembangkang dalam isu membabitkan kementeriannya.

“Kemungkinan terdapat feno­mena baru cara berkempen. Dulu, kita ada pemidato dan kerja-kerja berkempen kita sekarang pun dikaitkan dengan penceramah me­nemui mungkin antara 200 hingga 300 khalayak. Bukan saya kata cara berkempen ini tidak penting tetapi secara tradisionalnya itu yang berlaku sekarang. Namun dengan Facebook (FB), kita dengan mudah meraih antara 2,000 hingga 5,000 khalayak.

“Ia lengkap dengan pangkalan data komposisi Cina, Melayu dan India, tetapi perlukan saintis untuk menganalisisnya. Soalnya berapa saintis yang ada dalam parti?” soal Ahmad Shabery yang juga Ahli Majlis Tertinggi UMNO.

Beliau yang diberi kepercayaan oleh pucuk pimpinan parti untuk mengendalikan dua forum utama menjelang Perhimpunan Agung UMNO 2014 iaitu Persi­dangan Kepemimpinan Mahasiswa Nasional 2014 yang bermula esok di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), diikuti Forum Antarabangsa UMNO pada Ahad ini, yang kemuncaknya pagi Isnin dengan ucaptama Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menarik perhatian penulis mengenai hyperconnectivity.

“Bila disebut hyperconnecti­vity, bermakna segala-segalanya berpandukan kepada digital iaitu Internet yang menyebabkan kita saling berhubung begitu banyak. Bercakap, berjalan dan sebagainya dikaitkan dengan hubungan Internet termasuklah dalam mengendalikan kerajaan dan berpolitik. Inilah yang menjadi cabaran UMNO dan cabaran dunia. Tema hyperconnectivity inilah yang menjadi topik perbahasan dalam kedua-dua forum ini,” kata beliau.

Apabila bercakap mengenai hyperconnectivity, Ahmad Shabery yang juga Timbalan Ketua UMNO Bahagian Kemaman menarik perhatian mengenai dua perkara.

“Pertama, apakah peluang-peluang yang dihasilkan daripadanya. Dari segi politik, parti akan mendapat maklumat yang cepat menerusi FB, Twitter, WhatsApp dan WeChat. Kalau hendak diatur pertemuan dengan khalayak, parti memerlukan dewan serta penyediaan pengangkutan. Satu pandangan akan dikongsi beribu-ribu pandangan. Tweet satu perkara, tarikan besar akan menyusul. Jika dulu, penyiaran dikaitkan dengan monopoli kerajaan, kini tidak lagi. Ini fenomena baharu, kalau tidak UMNO ke­tinggalan,” kata beliau.

Kedua, katanya, risiko yang akan dihadapi iaitu hasil hyperconnectivity tadi, parti akan melihat segala-galanya `bising’. Mereka (dalam laman sosial) `menjerit’ untuk meraih perhatian.

“Perkara kecil menjadi api yang marak...viral dan kalau ada yang menghina sesuatu kaum dan agama, ada menjadi emosi dan ini sukar dibendung. Risikonya cukup besar. Seluruh sistem organisasi kerajaan dan perbankan berisiko. Kalau sistem digodam, pelbagai jenayah siber berisiko melumpuhkan negara,” katanya.

Sebab itu, kata Ahmad Shabery, dua forum utama menjelang perhimpunan parti 25 hingga 29 November ini, harus membincangkan soal hyperconnectivity ini.

“Kalau boleh diimbas balik sebenarnya amalan ini telah berjalan pun. Apabila Tun Dr. Mahathir Mohamad 17 tahun lalu mahu memperkenalkan MSC (Koridor Raya Multimedia), sebelum Bill Gates datang, beliau telah memanggil satu perhimpunan khas parti dulu untuk memaklumkan kepada ahli UMNO bahawa kita akan memasuki era ini yang akan menjadikan negara kita hyperconnected (yang dikaitkan dengan dasar kerajaan),” katanya.

Menurut Ahmad Shabery, cara berpolitik era digital juga sama seperti mana diamalkan dalam dunia perniagaan. Waktu ini, berniaga dengan cara buka kedai dan menanti pelanggan datang. Tetapi waktu ini juga dan ada yang telah pun mempraktikkannya - berniaga cara online.

“Misalnya antara Julai hingga Ogos, paten bagaimana baju yang menarik minat orang muda untuk membeli, September dan Oktober macam mana. Daripada penggunaan kad kredit, boleh dicam kasut yang bagaimana diminati serta trend warnanya,” katanya.

Dalam hal ini, kata Ahmad Shabery, ada beberapa isu yang memenuhi pandangan orang ramai terhadap UMNO. Misalnya, kalau UMNO dogmatik tentang Akta Hasutan, apakah ia memenuhi aspirasi masyarakat umum? Berdasarkan apa?

“Dalam aspek ini, UMNO perlu mendapat maklum balas data. Kalau itu diperoleh, tidak perlu lakukan soal selidik dari bawah. Orang bercakap dalam FB, ia boleh disedut dengan data, tidak perlu ambil sampel 600 orang atau 1,000 orang,” katanya.

Dalam politik demikian juga. “Apakah perlu kita mengubah struktur dalam UMNO iaitu perlukan satu pasukan siber yang berwibawa? Dengan kempen cara digital ini, apakah perlu lagi pos­ter-poster (calon pilihan raya) di­cetak sebanyak-banyaknya? Adakah perlu lagi bangsal-bangsal panas? Adakah ini masih relevan, cara tradisional yang sudah ketinggalan?” soalnya.

Tegas Ahmad Shabery, kalau UMNO tidak bercakap atau mengambil berat isu paten digital ini sekarang, kelak UMNO yang menunjangi Barisan Nasional (BN) akan terus kekal dengan cara berpolitik lama di kala pembangkang khususnya DAP dan PKR terus menongkah arus mahir, bahkan pakar dalam aspek kempen digital tersebut.

“Mungkin Perhimpunan UMNO kali ini kita nak perwakilan `menghargai’ dulu peranan hyperconnectivity ini dan memupuk kesedarannya. Kalau kita tengok trend sekarang, orang menonton CNN, tetapi bukan melalui televisyen sebaliknya i-Phone. Orang baca Utusan Malaysia dan Berita Harian tetapi tidak membelinya. Cara orang akses dua akhbar ini berbeza. Dan UMNO boleh mengambil perhatian serius perkara ini,” katanya

- See more at: 

Friday, 21 November 2014

Kalau Benar Indonesia Arah Karamkan Bot Nelayan! Malaysia Boleh karamkan Bot PATI!

Kalau benarlah arahan ini kenapa Malaysia tidak boleh sedemikian rupa terhadap bot PATI yang hingga sekarang sudah berjuta-juta PATI menceroboh untuk mencuri hasil negara, melacur, menjadi penjenayah, berniaga secara haram malah membuat penduduk kadang terasa terancam dengan kehadiran mereka. 

Mereka baru ada masalah 200 nelayan menceroboh kita ini berjuta PATI menceroboh pernah mereka fikirkan? Baca bawah..PPM


Pihak berkuasa Indonesia menahan sebanyak 200 nelayan Malaysia yang didakwa menangkap ikan secara haram di perairan negara tersebut semalam.

Penahanan tersebut dibuat susulan amaran yang dikeluarkan oleh Presiden Indonesia, Joko Widodo (Jokowi) yang meminta pihak berkuasa negara itu bertindak tegas ke atas mana-mana bot nelayan yang menangkap ikan secara haram.

“Tidak perlu menahan mereka, karamkan bot mereka. Karamkan 10 hingga 20 (bot). Itu akan membuatkan mereka berfikir. Bagaimanapun, harus beringat untuk selamatkan anak-anak kapal terlebih dahulu,” kata Jokowi di sini kelmarin.

Setiausaha Kabinet Republik Indonesia, Andi Widjajanto dalam wawancara dengan Reuters berkata, pihak berkuasa Indonesia perlu membanteras aktiviti tangkapan ikan secara haram demi untuk menyelamatkan negara itu yang mengalami kerugian sekitar AS$25 bilion setiap tahun.

“Presiden telah berkata bahawa sektor maritim Indonesia kini berada dalam keadaan darurat dan kita perlu mengambil satu pendekatan baru yang berani. Oleh sebab itu, Indonesia mengecam tindakan penangkapan ikan secara haram tersebut dan tindakan yang keras harus diambil.

“Kami berharap tindakan itu dapat memberikan mesej yang jelas kepada negara-negara jiran kami seperti Malaysia dan China bahawa tindakan tersebut bukan satu tindakan yang biasa bagi kami,” lapor Reuters.

Dalam wawancara itu juga, Andi memberitahu, sekurang-kurangnya 300 nelayan haram lagi akan ditahan dalam beberapa hari yang akan datang.

Sebagai usaha berterusan untuk membanteras tangkapan ikan secara haram itu juga, kerajaan Indonesia tegas Andi, merancang mengadakan protes secara diplomatik ke atas negara-negara yang terlibat yang dijangka membuat aduan ekoran penahanan rakyat mereka.

Kerajaan Indonesia juga bercadang melancarkan satu pasukan pengawal perairan yang baharu Disember ini yang bertujuan mencegah lanun, aktiviti tangkapan secara haram selain melindungi sempadan laut negara itu.

Sebelum ini, Menteri Perikanan dan Hal Ehwal Maritim Indonesia, Susi Pudjiastuti berkata, Indonesia juga akan menandatangani satu memorandum persefahaman (MoU) untuk menentang penangkapan ikan secara haram dengan enam duta dari negara jiran termasuk Malaysia, Filipina, Thailand, Vietnam, Australia, China pada bulan depan. – Utusan

“Keenam-enam duta itu telah berjanji akan membantu menentang penangkapan ikan secara haram,” kata Susi. - UTUSAN

Sementara itu, Duta Besar Malaysia ke Indonesia, Datuk Seri Zahrain Mohammed Hashim berkata, pihaknya akan memantau perkembangan kes itu dan sedang berhubung dengan Kementerian Luar Indonesia untuk mendapatkan pengesahan mengenai dakwaan itu.

“Sehingga kini Kedutaan Besar Malaysia sedang menunggu maklum balas daripada Kementerian Luar Indonesia mengenai dakwaan tangkapan itu,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Zahrain berkata, seandainya terbukti 200 nelayan yang ditahan itu merupakan warganegara Malaysia, pihaknya akan menawarkan bantuan dan khidmat nasihat yang sewajarnya.-UTUSAN


Defisit RM60 Juta Angkara Kerajaan Pakatan Bukan Masalah Besar - @MukhrizMahathir


Kerajaan Kedah tidak melihat defisit kira-kira RM60 juta dalam Bajet Negeri 2015 yang dibentangkan pada Isnin lepas sebagai masalah kepada kerajaan negeri.

Menteri Besar, Datuk Seri Mukhriz Mahathir, berkata defisit itu adalah yang terbesar dalam sejarah kewangan negeri Kedah tetapi ia dirangka sedemikian untuk memastikan wang negeri dibelanjakan untuk rakyat seperti pendidikan, kebajikan dan keusahawanan.

Katanya, Bajet 2015 adalah bersifat jangka panjang dan kerajaan negeri tidak melihatnya sebagai perancangan untuk tempoh setahun.

"Itu pendekatan yang kita ambil. Selalunya kita lihat bajet untuk tahunan, hanya untuk setahun, tidak banyak untuk 10, 20 tahun akan datang. Ini semua untuk masa depan yang lebih cerah.

"Langkah ini untuk menyelesaikan masalah yang biasa timbul kerana rancangan untuk jangka pendek. Kita perlu rancangan jangka panjang. Banyak masalah boleh diatasi jika perancangan bersifat jangka panjang," katanya ketika menggulung perbahasan Rang Undang-Undang Peruntukan Tahun 2015 dan Ucapan Bajet Negeri Kedah 2015 pada persidangan Dewan Undangan Negeri di sini hari ini.

Mukhriz juga berkata, defisit dalam bajet itu lebih mudah dikurangkan jika kerajaan negeri tidak dibebani dengan hutang RM45 juta setahun untuk membayar pinjaman bank bagi pembinaan kampus tetap Kolej Universiti Insaniah (KUIN) di Kuala Ketil oleh kerajaan Pakatan Rakyat sebelum ini.

Katanya, kerajaan negeri menumpukan kepada pertumbuhan ekonomi supaya ia dapat dibahagi secara adil kepada rakyat kerana agihan tidak boleh berlaku tanpa pertumbuhan.

"Pada peringkat ini, fokus kepada pertumbuhan. Jika tidak, tidak dapat meringankan beban rakyat miskin, berpendapatan rendah. Cabaran sekarang ialah bagaimana untuk menjana pertumbuhan," katanya.

Beliau juga berkata, Kedah berhadapan dengan cabaran besar dalam pertumbuhan ekonomi berikutan sejak dulu ia digelar Negeri Jelapang Padi yang menumpukan kepada sektor pertanian.

"Jika bergantung kepada pertumbuhan dalam bentuk organik dan anggapan ekonomi tumbuh secara organik, walaupun KDNK (Keluaran Dalam Negara Kasar) negara 5.6 peratus, jika Kedah juga 5.6 peratus, sampai bila-bila pun kita ketinggalan berbanding negeri lain.

"(Kita) tidak boleh menjalankan perniagaan seperti biasa. Perlu melonjak dengan mengejar negeri lain...kita lihat kepada projek pemangkin jika Kedah berhasrat menjadi negeri maju dan perlu tumbuh lebih pesat daripada negeri lain," katanya.

Katanya, sudah ada pihak swasta yang berminat untuk terlibat secara langsung dalam enam projek utama yang diumumkan dalam Bajet 2015 untuk dilaksanakan dalam Rancangan Malaysia Ke-11 walaupun baru pada peringkat perancangan.

"Ini bukti keyakinan terhadap kebolehlaksanaan projek ini. Perlu bersikap positif. Jangan anggap semuanya angan-angan Mat Jenin. Kejayaan projek ini membawa kebaikan kepada semua," katanya.

Dalam soal perumahan, Mukhriz berkata kenaikan harga rumah sudah sampai ke tahap tidak mampu dibeli oleh rakyat dan pemantauan perlu dilakukan supaya ia tidak mencapai tahap harga yang tidak munasabah. - BERNAMA

Thursday, 20 November 2014

@CmLimGuanENG Dalam Pakatan Haji Hadi Tidak Boleh Ponteng Kecuali Wan Azizah Haha Orang PAS Sah-sah Diperbodoh

Khas untuk orang PAS cuba baca dan fahami yang anda diperbodohkan Lim Guan Eng!! 

Kenapa selama ini hanya Haji Hadi semata-mata wajib hadir walaupun terlantar separuh nyawa dihospital?

Manakala Wan Azizah tidak pula menjadi kewajiban untuk menghadiri kerana Anwar Ibrahim ada jawatan khas iaitu Pengerusi Ketum tua. Opss silap Ketua Pembangkang...

Aii kita kena faham jawatan Ketua Pembangkang dengan Presiden PKR yang disandang Wan Azizah adalah dua jawatan berbeza tetapi kenapa Wan Azizah ada pelepasan? Ohh mungkin sebab Wan Azizah isteri kepada Anwar? 

Tidak patut macam itu bukan sebab dalam PKR Anwar juga bersetuju dalam PKR tidak kenal siapa isteri atau suami tetapi ini soal intergriti PKR. Jadi Jawatan Ketua Ketum PR lah yang memberi hak Anwar bertindak mengganti Wan Azizah.

Inilah silapnya Haji Hadi kerana gagal menubuhkan Jawatan Ketum seperti mana Anwar!!

Cuba kita fikir balik dalam PKR siapa yang layak membuat keputusan Jawatan Ketum PKR atau Presiden PKR?

Kalau Anwar yang paling layak maka benarlah Wan Azizah hanya patung boneka yang tergantung didinding semata-mata.

Tetapi ini tidak adil buat Haji Hadi. Kerana PKR boleh mewakili Anwar  semata-mata suami kepada Wan Azizah dan direstui Lim Guan Eng walaupun Wan Azizah tiada alasan munasabah untuk tidak hadir.

Selama ini yang Mat Sabu sebagai Naib Presiden, hadir mewakili Haji Hadi yang tidak berberapa sihat siap ada bukti sedang terlantar di Hospital. 

Adakah itu adalah lebih berkelayakan daripada Anwar yang bukan Naib Presiden PKR. Kenapa Lim Guan Eng tidak mengambil tindakan sama yang dilakukan kepada Haji Had, terhadap Wan Azizah?

Mungkah semua ini kerana Haji Hadi boleh merosakan perangaaan Lim Guan Eng untuk bertahta di Putrajaya betulkah? atau lebih tepat sebagai presiden Malaysia? kalau nak tahu ikut pendedahan video disini

Tidak kah orang-orang PAS tidak terasa diperbodoh-bodohkan Lim Guan Eng yang sengaja merancang memperjatuhkan Haji Hadi demi agenda DAP.

MISTERI TONY PUA MENGAMUK SETELAH YTL KALAH TENDER JANAKUASA ELEKTRIK DENGAN 1MDB

Kenyataan Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua, bahawa tarif elektrik akan naik bagi menampung beban hutang 1 Malaysia Development Berhad (1MDB) adalah berniat jahat dan berunsur fitnah.

Tony Pua tahu tarif elektrik akan dinaikkan sedikit demi sedikit bagi mengimbangi kenaikan harga bahan bakar dan pengurusan prasarana Tenaga Nasional Berhad (TNB) seperti mana yang terkandung dalam pengumuman polisi Rasionalisasi Subsidi oleh Perdana Menteri beberapa tahun lalu

Menggunakan kesempatan ini, Tony Pua membuat kenyataan menipu rakyat dengan memberi amaran bahawa pemberian projek-projek loji kuasa oleh kerajaan kepada 1Malaysia Development Berhad (1MDB) mungkin membawa kepada kenaikan tarif elektrik.

Pertamanya, tiada pemberian projek-projek loji janakuasa kepada 1MDB. Sebaliknya syarikat tersebut mendapat kontrak melalui tender dan juga pembelian IPP sedia ada. Justeru kenyataan bahawa kerajaan “memberi” merupakan satu kenyataan jahat yang bertujuan mislead orang ramai.

Kedua, bagaimana kenaikan tarif elektrik akan membantu 1MDB menampung hutangnya merupakan satu misteri ekonomi yang sangat luar biasa. Keuntungan 1MDB atau mana-mana syarikat penyedia loji janakuasa tidak bergantung kepada kenaikan tarif elektrik.

Mereka telah mempunyai perjanjian secara langsung dengan TNB untuk menjual letrik yang dihasilkan mengikut perjanjian yang dipersetujui. Justeru tidak masuk akal tarif dinaikkan untuk membiayai hutang 1MDB.

Ketiga, apabila Tony Pua mendakwa, “”Saya boleh memberitahu anda bahawa kadar elektrik akan naik pada masa hadapan. Mereka mungkin berkata ‘kami tidak ada wang untuk memberi subsidi kepada anda’ (tetapi) sebab sebenar ialah mereka menganugerahkan kadar tarif yang lebih tinggi kepada 1MDB,”; ia menimbulkan spekulasi bahawa serangan Tony Pua berkaitan dengan kekalahan YTL dalam merebut tender projek janakuasa elektrik 3B.

Semasa tender dijalakan, Tony Pua secara terbuka menyatakan YTL perlu diberi kontrak kerana menawarkan harga terendah. Hakikatnya, dalam apa pembidaan pun, harga terendah bukan syarat mutlak untuk mendapat kontrak kerana terdapat faktor-faktor lain diambil kira termasuk kemampuan, kualiti dan kecekapan. Atas semua faktor inilah Suruhanjaya Tenaga menganugerahkan tender ini kepada 1MDB yang merupakan pembida yang memberi harga kedua terendah selain YTL. Manakala Malakof dan TNB memberi harga yang lebih tinggi.

Selepas Kekalahan YTL ini, Tony Pua dilihat menjadikan 1MDB sebagai musuh nombor satu beliau.
1MDB wins RM11 bil Track 3B power plant project
BY KHAIRIE HISYAM 
Malaysia Development Board (1MDB) has officially clinched the RM11 billion 2,000 megawatt power plant project coded Track 3B, beating close competition from YTL Power International. 
According to the Energy Commission (EC), the 1Malaysia Development Berhad–Mitsui Co Ltd consortium would receive a 25-year concession period for the coal-fired power plant which will be built in Jimah, Negeri Sembilan. 
The levelised tariff for the concession is 25.33 sen/kWh, to be commissioned in two stages — by Oct 1, 2018 and April 1, 2019. 
In a statement today, the EC said that the 1MDB-Mitsui consortium will be required to sign a new power purchase agreement (PPA) with Tenaga Nasional Berhad (TNB) and a coal supply and transportation agreement (CSTA) with TNB Fuel Services Sdn. Bhd. based on terms and conditions stipulated by the commission. 
The commission added that that the winning bid was chosen based on the criteria of full compliance with all the bid requirements as stipulated in the Request For Proposal (RFP) document and the lowest levelised tariff offered. 
“The proposed coal-fired power plant will consist of two units of IHI ultra-supercritical technology steam generator and two units of Toshiba turbo generator with proven operational track records,” said the EC. “The proposed plant will incorporate the latest emissions control technologies to meet the environmental requirements, as well as reduction in coal consumption for every unit of energy generated.” 
Track 3B will be developed to meet power requirements in Peninsular Malaysia from 2018 onwards based on EC’s demand projections. 
Edging out YTL Power 
Clinching the project means 1MDB has edged out stiff competition from YTL Power International, which was initially reported to be the frontrunner for the project with a lower adjusted tariff of 25.23sen/kWh. 
Some reports claim that YTL Power’s bid was preferred by the EC’s technical evaluation team with an overall cheaper cost compared to 1MDB’s bid, which was initially said to be at 25.65 sen/kWh. 
However, 1MDB’s proposed site for the power plant — next to its existing 1,400MW coal-fired power plant in Jimah — means the new plant would be closer to an injection point where the power generated can be channeled into the national grid. 
In comparison YTL Power had proposed a site in Tanjung, Johor, is reportedly three times farther from an injection point compared to 1MDB’s site, which means a greater distance of transmission in turn leading to higher transmitted energy losses. 
Previous media reports also claimed that even in the best case scenario YTL Power’s bid price would end up higher than 1MDB’s bid price. Reports quoting unnamed sources said that YTL Power was the only bidder whose proposed location was not within the country’s major load centres. Other bidders for the project was TNB and and Malakoff Corp Berhad.

Dalam dunia korporat, serangan-serangan seperti ini boleh merosakkan memusnahkan perniagaan 1MDB dan inilah yang dikehendaki oleh Tony Pua bagi membolehkan beliau meneruskan usaha menjatuhkan Barisan Nasional.

Namun yang masih menjadi tanda tanya, apakah kesungguhan Tony Pua ini disokong oleh YTL yang tidak berpuas hati dengan kemenangan 1MDB dan juga beberapa keputusan kerajaan yang tidak lagi menyebelahi konglomerat tersebut?

Baru-baru ini Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah mendenda YTL Communications Sdn Bhd sebanyak RM2.4 juta kerana gagal melengkapkan sekolah seluruh negara dengan perkhidmatan 1BestariNet.

Mengapa Tony begitu sibuk isu 1MDB tetapi memajam mata kegagalan YTL melaksanakan Bestari Net dengan kontrak mencecah RM 1 bilion?

Para pemerhati politik dan ekonomi negara tentu tertanya-tanya apa hubungan Tony Pua dengan YTL sehingga bersungguh sekali Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara itu menyerang 1MDB berdasarkan harga YTL lebih murah dari 1MDB sahaja.

1MDB belum gagal sudah diserang bertubi-tubi oleh Tony Pua. YTL yang sudah dikatakan gagal oleh Ketua Audit Negara dipejam mata sahaja oleh beliau.

Adakah YTL menaja Tony Pua? Kredit kepada theflyingkick

JMM Bongkar Tony Pua Sembunyikan Pelaburan 227 Buah Syarikat Malaysia Di Pulau Cayman

Jaringan Melayu Malaysia (JMM) mendakwa, kajian pihaknya mendapati jumlah syarikat tempatan yang pemegang sahamnya mempunyai alamat di Pulau Cayman adalah kira-kira 227 buah syarikat.

Sehubungan itu, Presidennya, Azwanddin Hamzah mempersoalkan apakah Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua akan turut menghentam semua syarikat tempatan itu seperti yang dilakukan ke atas 1Malaysia Development Bhd. (1MDB).

Berikut adalah kenyataan penuh Azwanddin:

- Hasil daripada kajian dan juga pengumpulan data syarikat-syarikat oleh JMM dan juga sepertimana didedahkan oleh pihak media, kita mendapati bahawa lebih kurang 227 buah syarikat yang wujud beroperasi di Malaysia tetapi dimiliki oleh syarikat yang berdaftar di Pulau Cayman.

- Antara 227 syarikat ini terdapat nama-nama seperti HSBC (Malaysia), AirAsia Bhd. Trustee Bhd, Malakoff Aldjazair Desal Sdn. Bhd., Ranhill Energy and Resources Bhd, F.O.S Apparel Group Sdn. Bhd. dan PNB NJI Holdings Sdn. Bhd. dan lain-lain.

- Pihak JMM mahu bertanya kepada Tony Pua apakah tindakan beliau terhadap 227 syarikat yang mempunyai syarikat induk yang berdaftar di Pulau Cayman dan adakah sama juga agenda beliau untuk menjatuhkan 1MDB dan apakah bukti berkaitan pelaburan di sana gagal atau lesap.

- Jika benar Tony Pua bersikap jujur, beliau juga harus menjelaskan tindakan 205 syarikat Malaysia yang melabur di sana dan bukan sekadar hentaman kepada satu syarikat sahaja. Apakah agenda beliau seolah-olah cuba untuk menjatuhkan ekonomi negara untuk bersaing di peringkat dunia.

- Ini menunjukkan agenda yang tersirat untuk Tony Pua bagi syarikat Malaysia yang melabur di sana. Kebanyakan syarikat yang melabur di sana disebabkan tidak dikenakan sebarang cukai di sana dan juga syarikat Malaysia ini menjalankan perniagaan di seluruh negara. UtusanMalaysia
Kecoh Sidang DUN Kedah! @MukhrizMahathir Mengaku Beri Projek Kepada Kroni Mat Sabu!!

Sidang DUN Kedah hari ini menjadikan sidang terkedu dengan pengakuan Mukhriz mahathir. Apabila ada yang tidak puas hati dengan Syarikat yang mendapat tender tambah baik Seri Mentaloon

Semasa dalam ucapan pengulungan bajet 2015 sebentar tadi. Dato Seri Hj Mukhriz Mahathir menegaskan tender tersebut diberikan kepada syarikat milik abang kepada YB Mahfuz Omar.

Mahfuz Omar tu dah tentulah ahli parlimen Pokok Sena yang juga Pesuruhjaya Pas Kedah.

Jadi dimana projek ini dikatakan diberikan pada kroni. Kalau kata Sri Mentaloon tanam pokok kurma, dulu KUIN di Kuala Ketil Pas tanam 135 batang pokok kurma juga.

Ucapan penuh YAB MB Kedah sebentar nanti..

Emmm Kalau Mukhriz bagi projek kepada UMNO gerenti meletup bukan!! Tapi kepada kroni Mat Sabu macam mana cerita pulak? Ada siapa-siapa nak jawap?

Wednesday, 19 November 2014

Video Sultan Pahang murka Arah hentikan penerokaan tanah haram di Cameron Highlands

Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah menzahirkan kemurkaan dan rasa dukacita terhadap aktiviti penerokaan tanah secara haram untuk tujuan pertanian di daerah ini.

Baginda yang menyifatkan kegiatan itu sebagai penyakit yang melarat telah menitahkan supaya segala aktiviti penerokaan haram berkenaan dihentikan segera.

"Perkara ini telah lama berlaku, sejak zaman British lagi. Sudah tiba masanya kegiatan haram ini dihentikan serta-merta.

"Dalam hal ini, beta berharap Kerajaan Pusat akan membantu kerajaan negeri mengatasi masalah ini kerana mereka mempunyai kelengkapan secukupnya," titah baginda yang melakukan lawatan ke tanah tinggi itu hari ini. - UTUSAN ONLINE


SEMUT Lapor Polis Terhadap the malaysian insider Melaga-lagakan Islam dan Kristian

Laporan Polis oleh SEMUT Malaysia keatas Portal The Malaysian Insider dibuat berikutan satu artikel yang disiarkan pada 15hb November 2014 bertajuk

"Christian student made to wear headscarf, join Muslim prayers at Negri school, say sources" The Malaysian Insider

Tujuan laporan Polis ini dibuat adalah berikutan isi kandungan artikel tersebut mencurigakan. Memang tidak dapat dinafikan bahawa ia jelas sekali ditulis dengan niat jahat dan berbaur hasutan.

Artikel tersebut boleh mencetuskan ketegangan agama dan melaga-lagakan kedua- dua penganut agama Islam dan Kristian di negara ini.

Artikel itu hanya memaklumkan bahawa "The Source" memberi maklumat berkenaan insiden tersebut dan artikel itu ditulis berdasarkan maklumat "The Source". Sejauh mana kredibiliti "The Source" itu boleh dipercayai.

Apakah "The Source" benar-benar wujud atau ia sekadar satu rekaan untuk memfitnah dan melemparkan tomahan.

Sehubungan itu, SEMUT Malaysia memohon agar pihak polis melakukan siasatan ke atas artikel tersebut dan juga mahu Kementerian Dalam Negeri mengambil tindakan sewajarnya.

Rialiti Putar Belit Kuncu @CMLimGuanEng Untuk Selamatkan Diri

Sejak jemenjak ini rakyat di celarukan antara Rumah Mampu Milik dengan 1MDB. Punca paling ketara apabila DAP terutama Lim Guan Eng terjerat dengan isu penjualan Tanah Pulau Pinang.


  1. Pendapatan hasil utama P.Pinang adalah menjual tanah (Rujuk Sini)
  2. Wakil rakyat Barisan Nasional (BN) mendakwa keputusan Kerajaan DAP Pulau Pinang menjual tanah seluas 48 hektar (102 ekar) di Bayan Mutia­ra kepada sebuah syarikat pemaju pada harga yang sangat murah menyebabkan negeri ini ‘hilang’ hasil sebanyak RM800 juta. 
  3. Kerajaan negeri seolah-olah tidak bersungguh-sungguh dalam usaha membangunkan projek perumahan mampu milik di negeri ini apabila didakwa menjual unit-unit rumah dibangunkan Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang (PDC) dengan harga yang jauh lebih tinggi daripada harga siling. Menurut Ketua Pembangkang Dewan Undangan Negeri (DUN), Datuk Jahara Hamid, melalui maklumat yang diperoleh, pihaknya mendapati 180 unit rumah di Intan Delima, Bandar Cassia di Batu Kawan dijual pada harga melebihi RM306,000 sedangkan harga siling bagi penjualan rumah di kawasan terbabit ditetapkan adalah RM250,000.
  4. Lim Guan Eng dikatakan menipu projek perumahan mampu milik di Pulau Pinang bernilai RM500 juta yang tidak siap satupun sehingga hari ini. Projek membabitkan 18,000 unit rumah itu telah dilancarkan pada 17 Februari 2012 namun apa yang berlaku ialah pembinaan rumah mewah dilihat rancak tetapi tidak mampu dibeli golongan Melayu dan Bumiputera. Sehubungan itu Setiausaha Badan Perhubungan UMNO Negeri Pulau Pinang, Datuk Musa Sheik Fadhir membidas Guan Eng ke mana dana yang telah diperuntukkan itu telah disalurkan.
Inilah serangan bertalu-talu di Pulau Pinang membuatkan DAP kalang kelibut mencari isu untuk kambus semula pekung mereka dengan menyerang balas terhadap 1MDB sehinggakan Lim Guan Eng cuba mengalih isu Rumah Mampu Milik kepada 1MDB.

Persoalannya layakkan seorang CM Penang yang dah enam tahun mentabir Penang gagal melunaskan janji membina Rumah Mampu Milik setelah mengaut untung berlipat puluh kali ganda ke atas keuntungan penjualan tanah. Mempersoal kesalahan orang lain? Lihat di sebelah.


Malah Lim Guan Eng cuba putarkan isu dengan mengungkit kisah 9,999 buah rumah awam mampu milik ketika PRU yang lalu. Masalah isu ini sememangnya datang dari Lim Guan Eng sendiri

Tuesday, 18 November 2014

Video Penjelasan Kenapa Kejadian Gelap Di Mekah Pada Tengah Hari 2014

Baru-baru ini beberapa gambar dan juga video yang memaparkan kejadian langit merah dan juga ribut di mekah telah tersebar di laman sosial dan juga aplikasi Whatsapp.

Menurut dari gambar tersebut, kejadian langit merah itu sesuatu yang aneh yang berlaku di Jeddah dan Mekah tetapi ia sebenarnya adalah kejadian ribut debu atau dust storm, satu kejadian yang biasa berlaku di Mekah. Untuk pengetahuan semua, selain dari ribut debu, Mekah dilanda hujan yang lebat beberapa hari lepas sehingga banjir di beberapa tempat. Kejadian langit merah pula adalah kerana cahaya matahari dilindungi oleh debu yang terbang di udara menyebabkan keadaan sekitar menjadi merah.

Penularan mesej dan video ini telah menimbulkan perasaan takut sesetengah orang Islam di Malaysia sehingga ada yang mengatakan Kiamat hampir tiba. Memanglah Kiamat semakin hari semakin dekat dengan kita, takkanlah pula semakin jauh. Tetapi perlu diingat penyebaran perkara-perkara seperti ini bertujuan untuk menakut-nakutkan adalah salah. - Siakapkeli.com.my


Ya Allah... SURAH AD-DUKHAN (ASAP/JEREBU) dalam Al-Quran yang sering dikaitkan sebagai salah satu petanda kiamat dalam ajaran Islam. Surah tersebut adalah ayat MAKKIYYAH yakni ayat yang diturunkan ketika dakwah Rasulullah menghadapi penentangan awal oleh kaum Musyirikin (Arab Jahikiyyah/Kafir Penyembah Berhala) di Mekah sebelum baginda berhijrah ke Madinah.

@TonyPua Mangsa Balasahan ‏@Khairykj Angkara @RafiziRamli Vs @AhmadMaslan

Al-kisah.. Baru-baru ini Tony Pua adalah pakar proganda DAP untuk menjatuhkan kerajaan BN. Malah dia adalah terlatih dari Israel (Rujuk Sini) bersama Pakar Strategi PKR Rafizi Ramli (Yang semakin hilang kepakaran) sepakat menyerang 1MDB dengan Kerajaan Persekutuan menanggung hutang sekurang-kurangnya RM20 bilion syarikat pelaburan negara 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Motifnya cukup jelas untuk menutup kepincangan strategi Kajang Move yang teruk menjatuhkan imej PKR dan Isu Perumahan Mampu Milik yang terang-terang terkantoi (rujuk video ini).

Rafizi turut mencabar Ahmad Maslan agar hadir ke forum tentang 1MDB yang dianjurkannya malam 19 November 2014. Menurutnya, jemputan kepada Ahmad Maslan dihantar menerusi emel dan beliau menerima pengesahan terima emel tersebut dari pejabat Ahmad Maslan.

Dengan angkuh Rafizi berkata "Kami ada banyak persoalan dan Ahmad Maslan ada jawapan-jawapannya,"
Yang paling teruk. Sempat juga sengaja menipu rakyat kononnya Tun Mahathir akan datang dalam Forum 1MDB. Walhal TDM tidak pernahpun berkata untuk menghadiri. Tetapi ini bukan apa Rafizi mahu memberi impak supaya ramai orang datang dan ambil kesempatan menjatuhkan TDM.

Malangnya dihari yang diangkuh-angkuhkan Rafizi!! Dia sendiri melalui twitnya memberi alasan demam tercirit semalaman sebagai alasan untuk tidak hadir!! Makna kata Forum entah kemana!! Rafizi hilang sembunyi dalam selimut.

Bersambunglaa pulak episod dokumen yang dahsyat sangat hingga mampu membongkar pelbagai rahsia 1MBD.. Lihat apa kata Ahmad Maslan..
Kemudian tak cukup dengan itu masih juga hendak berdalih dia tukar dengan hantar dokumen kepada speker dan memberi link drive.google (Puas PPM try buka tak leh laa pulak)

Episod seterusnya ketika di dewan rakyat!! Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia menolak usul MP Pandan Rafizi Ramli yang mahu merujuk Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Ahmad Maslan ke jawatankuasa hak dan keistimewaan Parlimen.

Pandikar berpendapat bahawa Ahmad Maslan tidak berniat mengelirukan dewan sewaktu menjawab soalan MP Petaling Jaya Utara, Tony Pua tentang 1Malaysia Development Berhad pada 6 November lalu.

"Tidak payahlah dibahas atau dirujuk ke mana-mana jawatankuasa kerana yang berhormat timbalan menteri tidak berniat mengelirukan dewan.

"Jadi saya harap perkara ini selesai kerana tiada niat untuk mengelirukan dewan," kata Pandikar.

Maka bermula peperangan yang memakan diri DAP dan PKR hingga menjadi perang besar di twitter melibat pelbagai pihak.


Tony Pua tidak berani untuk berdebat panjang seperti mana dia menual auta di khalayak ramai. Yang paling menarik Rafizi sudah tukar subjek baru, mengugut kerajaan "Mesejnya mudah & tegas ~ Turunkan Harga Minyak Sekarang!" Erkk dah macam macai kelas bawahan PR laa pulak kalah satu isu spin kalih cerita baru.. Ini baru betul-betul terdesak rafizi dibuatnya..Video Fahmi Zainol Dibelasah Bapa Pelajar USM


Adus terduduk Fahmi Zainol dibelasah bapa seorang pelajar USM. Kawan-kawannya nak masuk campurpun kena sekali. Hah baru kenal langit tinggi ke rendah!!

Jika Perang Dunia Ke-3 Meletus PM DS Najib Percayakan Kerajaan Mana

Persidangan G20 yang berlangsung di Brisbane memperlihatkan Presiden Russia, Vladimir Putin mendedahkan satu imej satelit yang menunjukkan pesawat MH17 ditembak jatuh oleh sebuah jet pejuang MiG-29 milik Ukraine. Imej tersebut yang diperoleh dari pintasan komunikasi satelit risik milik US telah menggegarkan persidangan itu dengan pelbagai spekulasi. US yang menafikan imej tersebut adalah daripada satelit miliknya, menambahkan lagi kekecohan semasa persidangan ini dan membuatkan pemimpin dari negara lain bertambah resah.

Pendedahan dari Putin tersebut membuatkan negara lain mempersoalkan keselamatan negara masing-masing kerana kemampuan Russia untuk menggodam satelit risik.

US pula yang menyokong kerajaan Ukraine mengatakan bahawa imej tersebut adalah satu penipuan dan manipulasi gambar yang dilakukan oleh pihak Russia. Namun, seorang pakar bebas dari Eropah telah mengesahkan gambar tersebut sebagai asli dan tidak dimanipulasikan dengan sebarang aplikasi pemprosesan imej. US telah menyokong teori yang dibuat oleh Kerajaan Ukraine yang menyatakan bahawa MH17 ditembak jatuh oleh pelancar misil jenis BUK ‘ground-to air missile’ walaupun kesimpulan tersebut hanya dibuat selepas beberapa jam selepas kejadian tersebut. Ini menambahkan lagi persoalan bagaimana Ukraine boleh menuduh Russia sebagai dalang tanpa siasatan yang terperinci dan lebih mengelirukan lagi apabila US dan blok barat menyokong tuduhan yang dibuat oleh Ukraine tersebut.

Russia yang tidak mendapat liputan positif melalui media yang dikuasai oleh blok barat hanya membuat pendedahan tersebut 5 bulan selepas tragedi MH17 setelah kajian dan siasatan dilakukan secara menyeluruh. Putin juga apabila ditemuramah oleh wartawan dari Jerman telah menyatakan bahawa blok barat sekarang ini sedang melakukan provokasi untuk Russia mencetuskan Perang Dunia Ke-3 ataupun Perang Dingin Ke-2. Tindakan NATO pula yang meluaskan gerakan tentera di Eropah Tengah dan Timur memaksa Russia untuk memperkukuhkan sempadannya dengan mobilasi tentera. Ini adalah tindakan wajar bagi mana-mana negara apabila diancam oleh tindakan sedemikian, Putin menjelaskan.

Ramai pemerhati politik antarabangsa yang menyatakan bahawa MH17 akan menjadi ‘trigger-point’ kepada Perang Dunia Ke-3 seperti mana Perang Dunia Pertama meletus adalah akibat daripada perselisihan antara Serbia dan Austria yang akhirnya melibatkan seluruh dunia Eropah yang lain.

Pada ketika ini, Malaysia pula akan menjadi mangsa kejadian kerana perlu memilih untuk menyokong ‘kebenaran’ yang datangnya dari US dan blok barat ataupun untuk menyokong ‘kebenaran’ dari Russia. Diplomasi tahap tertinggi diperlukan bagi menyelesaikan masalah ini sebelum terjebak ke dalam kancah perperangan. Siasatan dan analisis tragedi MH17 yang dilakukan oleh negara Belanda pula belum lagi mengeluarkan sebarang jawapan. Dunia masih lagi menunggu jawapan tersebut kepada siapa yang patut dipersalahkan atas kejadian itu. Dato’ Sri Najib pula menyatakan bahawa penyiasat dari Malaysia yang dapat akses ke dalam kawasan hempasan MH17 mendapat kerjasama dari pihak Russia. Ini, sekiranya tidak dijelaskan dengan baik, akan mendatangkan spekulasi kepada Washington yang Malaysia menyokong Russia, dan ini juga tidak memberikan sebarang kebaikan untuk Malaysia.

Sekiranya benar Perang Dunia Ke-3 meletus, pada waktu itu, Kerajaan pimpinan parti manakah yang rakyat akan percaya untuk memimpin dan memandu Malaysia untuk keluar dari kemelut tersebut. Rundingan demi rundingan perlu diadakan untuk mengecualikan Malaysia dari terlibat dengan kancah perang yang tidak menguntungkan negara kita. Seperti yang semua sedia maklum, Anwar Ibrahim yang sememangnya pro kepada US dan sering mencari jalan mudah untuk menyelesaikan masalah sudah pasti akan menyokong US dan juga blok barat sekiranya perang berlaku. Dato’ Sri Najib pula yang dilihat akan mengekalkan polisi Perdana Menteri yang sebelum-sebelumnya, akan mengambil langkah untuk berkecuali dengan perperangan kuasa-kuasa besar.

Pengalaman Kerajaan Malaysia yang sedia ada juga akan membantu negara dalam memandu arah sekiranya desakan dari kuasa-kuasa besar ini datang. Adakah Pakatan Pembangkang yang lansung tidak pernah mentadbir negara lebih-lebih lagi dalam diplomasi dan hubungan antarabangsa dapat menyelamatkan negara kita? Ataupun dengan memilih untuk menyokong mana-mana kuasa besar ini, Malaysia akan terlepas dari campurtangan pentadbiran pada suatu masa nanti? Pendek kata, tanpa pengalaman pentadbiran dan hubungan diplomatik yang diamalkan oleh Kerajaan yang ada selama ini, rakyat Malaysia tidak akan dapat menikmati keamanan yang ada ketika ini setelah 57 tahun merdeka.

Ramai juga yang tidak mengetahui peranan kepimpinan negara yang sejak merdeka sehingga kini adalah untuk menguruskan krisis-krisis dan juga konfrontasi yang berlaku tanpa pengetahuan awam. Sedang Kerajaan Malaysia memikirkan kaedah diplomasi dan rundingan untuk mengelakkan rakyat Malaysia menerima akibat buruk dari perperangan, pihak Pembangkang pula hanya memikirkan bagaimana untuk menggulingkan kerajaan yang sedia ada dan meletakkan diri mereka kepada puncak kuasa. Kredit To KLXpress

Monday, 17 November 2014

Video Rakaman Terbaru #Mh17 Dalam Jarak 100 Meter Kawasan Terhempas

Rakaman saat-saat MH17 musnah yang paling hampir dengan lokasi terhempas telah disiarkan oleh agensi berita Associated Press (AP) semalam.

Situasi cukup jelas bagaimana pesawat hancur secara keseluruhan dan tahap trauma penduduk yang berada di sekitar kawasan tersebut.

Juga sambung tonton
Video MH17 Rusia Serang Austaralia
Video MH17 Ditembak MIG 29 Ukraine
Video- Pendedahan Eksklusif Agenda Terancang Komunis Team G17 DAP Terlatih di Israel

Mungkin ramai tidak percaya tetapi ini penting untuk anda fikirkan akan pendedahan secara detail dari orang kanan Lim Guan Eng sendiri DAP sendiri

Terlebih dahulu di sini, saya ingin memperkenalkan diri sayalah siapa. Saya Mohamad Razali. Saya anak anak jati Pulau Pinang. Lahir di Pulau Pinang, besar di Pulau Pinang, belajar di Pulau Pinang. Telah pun berumah tangga, mempunyai dua orang cahaya mata, seorang sahaja isteri ya.


Saya ini bekas…bekas ahli DAP. Dalam DAP ini, untuk pengetahuan Tuan-tuan dan Puan-puan, banyaklah jawatan-jawatan penting yang saya pegang semasa saya berada dalam pentadbiran DAP ataupun pentadbiran Kerajaan Negeri Pulau Pinang.


Saya ini merupakan bekas Setiausaha Politik kepada ataupun lebih dikenali sebagai Lim Guan Eng. Pegawai Tugas-tugas Khas dia. Saya juga merupakan bekas Ketua Organisasi DAP Bahagian Jelutong. Setiausaha Publisiti DAP negeri Pulau Pinang, Timbalan Ketua Pemuda Bahagian Pulau Pinang. Pegawai Khas kepada Ahli Parlimen Jelutong. Selepas itu, saya merupakan Pengarah Pilihanraya untuk DUN Sungai Pinang di Pulau Pinang ini. Lepas itu, Pegawai Khas kepada YB Jeff, Ahli Parlimen Jelutong juga. Timbalan Pengerusi Melayu Pulau Pinang dan saya jugalah Timbalan Pengarah Strategi untuk pilihanraya negeri untuk tahun lalu. Saya juga telah dilantik sebagai salah seorang Ahli Strategi dalam DAP ialah satu jawatankuasa, minta maaf..yang dilantik oleh Guan Eng.
Dalam DAP ini ada tujuh belas (17) orang pakar strategi yang dilantik oleh Setiausaha Agung DAP. Lima belas (15) orang Cina, seorang (1) India dan seorang (1) Melayu. Saya merupakan wakil orang Melayu yang berada dalam G 17.

G17 ini untuk pengetahuan Tuan-tuan dan Puan-puan adalah merupakan satu jawatankuasa sulit, hanya Setiausaha Agung dan pemimpin-pemimpin tertinggi saja yang ada, yang lain semua tak ada.

Kami dilatih oleh pakar-pakar daripada luar negara. Saya dilatih hampir tiga tahun oleh pihak Israel. Tiga tahun saya berada di bawah naungan pihak Israel. Latihan yang saya terima semuanya berbezalah daripada US, UK, Australia, Jerman, Kanada, Belgium.

Di Malaysia ini, kami sempat buat di tiga tempat saja. Satu di Pulau Pinang. Lepas itu kami buat di Hotel Shangg di Johor dan satu lagi di Selangor, di Hotel Quality Shah Alam. Lain semua di luar negara.
Saya kata saya dilatih tiga tahun oleh pihak Israel, jadi ideologi saya dengan Tuan-tuan dan Puan-puan berbeza lah.

Saya cuma terima dua ideologi saja. Satu Malaysian Malaysia dan lagi satu fahaman Zionis. Lain..semua saya tolak. Saya tolak semua. Dua ini saja yang saya terima. Saya lebih pentingkan parti saya ni daripada anak ke..bini ke..family ke segala-galanya, parti its more semua important bagi saya.

Ini merupakan taklimat saya yang ke 105 dalam masa tiga bulan saya merantau hampir ke seluruh pelusuk tanahair. Ini yang ke 105 pada pagi ini.

Jadi, saya di sini ingin berkongsilah pengalaman saya, apa yang saya diajar oleh pihak-pihak Yahudi. Tugas utama saya Tuan-tuan dan Puan-puan. Tugas utama saya semasa saya berada dalam Kerajaan Negeri adalah merancang bagaimana nak mengusir orang Melayu ni keluar daripada Pulau Pinang.

Saya tak tuduh orang lain, saya tak kata orang tu baik, orang tu tak baik. Saya adalah orang yang terlibat secara langsung isu tanah-tanah orang Melayu di Pulau Pinang ini. Isu di Pokok Asam di Jeletong, isu di Balik Pulau, Bayan Mutiara, pelupusan masjid yang berharga RM 125 juta ini. Sayalah orang yang terlibat secara langsung yang merancang supaya kita tukar tapak masjid itu ke bangunan komersial. Sayalah orangnya.

Saya ni bekerja di dua tempat. Satu dengan Kerajaan Negeri Pulau Pinang dan lagi satu dengan Ivory Property, salah satu pemaju yang terkenal di Pulau Pinang yang telah mengambil projek Bayan Mutiara.

Saya dibayar hampir RM12,000 oleh Kerajaan Negeri dan RM4,000 oleh Ivory Property. Lebih kurang RM16,000 tak termasuk dengan elaun ataupun benda-benda lain lah. Boleh dikatakan RM20,000 lah sebulan. Cukup mewah semasa saya berada dalam kerajaan DAP ini, cukup mewah, terlalu mewah. Apa yang saya tak ada, semuanya saya dapat. Saya ni merupakan anak emas lah orang kata kepada Lim Guan Eng. Tapi saya tidak akan muncul di hadapan, tidak pernah muncul di hadapan. Selalunya akan berada di belakang tabir sahaja. Saya tidak dibenarkan muncul di hadapan.

Ini merupakan Ketua Pakar Strategi DAP, Tony Pua, Ahli Parlimen Petaling Jaya. Di bawah dia lah kami enam belas (16) orang berada. Dia cukup pakar. Ini manusia yang cukup berbeza. Cara pemikiran dia, idea dia, lain daripada yang lain. Saya duduk dengan dia hampir tiga tahun. Memang tahulah cara dia. Berbeza, dia merupakan manusia yang cukup uniklah bagi saya. Pemikiran dia ni terlalu geniuslah. Susah nak dapat orang macam dia ni. Tapi apa nak buat, dia berada dalam parti DAP. Cukup berbeza. Satu manusia yang cukup istimewa Tony Pua ni. Itu untuk pengetahuan Tuan-tuan dan Puan-puan.

Di sini, saya ingin berkongsi satu pengalaman saya, apa latihan yang diberi oleh pihak Yahudi. Dia cakap, cara-cara kita nak dapatkan idea atau ilham, katalah kita ada satu masalah tapi kita tak tahu jawapannya. Kita tak tahu cara nak menyelesaikan. Dia kata, cukup mudah. Cukup mudah dia kata. Gunalah tiga benda ni saja, dia kata kita boleh dapat jawapannya. Kita dapat tiga jawapan, pilihlah satu jawapan yang terbaik.

Dia kata yang pertama, kalau kita ada satu masalah tak tahu jawapan. Semasa kita nak tidur pada malam hari tu, ambillah sekeping kertas dengan pen, letaklah di sebelah kiri kita dan kita tidurlah sambil memikirkan masalah yang belum dapat jawapan. Kita tidur macam biasa tapi kita fikir masalah yang kita tak dapat jawapan.

Di tengah-tengah malam masa kita tidur tu, jawapan pertama yang kita akan dapat. Conform jawapan pertama yang akan kita dapat, dia kata, bangun dan tulislah pointnya, dia takut bangun pagi kita akan lupa. Lepas itu tidurlah seperti biasa.

Yang kedua dia kata, semasa kita mandi di pagi hari. Masa kita mandi di pagi hari Tuan-tuan dan Puan-puan, minda kita pada masa itu akan terbuka cukup luas. Masa tu Tuan-tuan dan Puan-puan cuba fikirlah masalah tu, jawapan yang kedua akan dapat.

Yang ketiga dia kata, semasa kita membuang air besar. Bila dia kata air besar, kami pun gelak. Merepek Yahudi ni, takkan masa buang air besar pun dapat idea. Dia rasa marah. Dia rasa kami yang tujuh belas ni (gelak), dia rasa tercabar. Dia bagi satu soalan kat kami suruh buat ketiga-tiga cara ni, esok pagi mailah dengan jawapannya. Kami buat. Tujuh belas orang ni buat.

Benda ni berlaku di Hotel Shangg, Perak. Kami buat ketiga-tiga benda ini. esok pagi Tuan-tuan dan Puan-puan, tujuh belas orang mendapat jawapan. Jawapan kami cukup berbeza, tujuh belas orang ni tetapi matlamat yang sama.

Kalau Tuan-tuan tak percaya, cubalah malam ni, tak salah kita cuba. Cuba sekali cukup, tengok kelainannya macam mana, berbeza.

(Tayangan gambar) Sebelah Ketua Menteri Pulau Pinang, beliau merupakan Pengarah Urusan Ivory Property yang telah mengambil projek Bayan Mutiara. Bayan Mutiara ni bukan diberi secara open tender.

Kita bincang tentang isu ini pada 26 Mac 2009 di Medan, Indonesia. Saya telah membuat rombongan ni pergi ke Medan antara Ivory Property dengan Kerajaan Negeri. Kita telah pergi ke Medan berbincang, tiga hari dua malam di sana.

Kami telah berbincang tiga hari dua malam. Itu tidak diberi open tender. 2009..kita dah set dah nak bagi dekat Ivory Property. Harga sekaki tanah di Pulau Pinang, di tempat itu berharga RM420 sekaki tanah harganya. Bayangkanlah, projek itu bernilai lebih RM1 billion pada masa itu. Sekarang lebih lagi. Memang tak diberi open tender, dah diset kita akan bagi dekat Ivory Property.

Sayalah orang yang terlibat. Sayalah orang tengah antara Kerajaan Negeri dengan Ivory Property untuk projek Bayan Mutiara. Begitu juga dengan projek-projek lain yang sedang rancak sekarang. Sedang diusahakan terutamanya di bahagian Batu Feringgi tu, Island Resort Moon Light Bay..semua itu merupakan sayalah orang yang terlibat. Walaupun tak dapat kelulusan disebabkan lereng bukit tapi saya berjaya menggunakan kuasa yang ada kat saya mempengaruhi Kerajaan Negeri supaya memberi kelulusan kepada Ivory Property. Banyaklah saya buat di sana Tuan-tuan dan Puan-puan.

Merampas tanah-tanah orang Melayu, merobohkan kedai-kedai orang Melayu, sayalah orangnya. Kalau kami tahu dia tu tak sokong Pakatan Rakyat, tak sokong DAP, kami akan pastikan kedai dia akan diroboh walaupun dia ada lesen ke apa, kita akan cari teknikal apa pun untuk merobohkan kedai dia atau sekurang-kurangnya menyaman dia, bagi denda. Macam tu cara kami.

Kalau dia tu merupakan penyokong Pakatan Rakyat, you tak ada lesen pun tak ada masalah, kita akan benarkan you berniaga.

Contoh saya boleh bagi. Tuan-tuan kalau pi ke Pulau Pinang, pergilah ke Jalan Yong Len berhampiran dengan Hotel Sunway, di sana merupakan penyokong-penyokong tegar DAP yang berniaga di sana. Mereka tidak mempunyai lesen ke apa, tak ada. Disebabkan mereka hardcore DAP, kita sanggup tutup jalan daripada pukul 4 (petang) hingga 12 (malam) untuk memulakan mereka berniaga. Sebab depa penyokong DAP. Kalau penyokong UMNO ke Barisan Nasional ke, padah akan menanti dia. Sampai macam tu saya buat.

Saya merupakan orang yang merancang segala-galanya. Akan memberi nasihat kepada Lim Guan Eng atau Majlis Perbandaran Pulau Pinang. Merekalah yang akan menjalankan tugas ini tapi kami tujuh belas orang ni tak akan muncul.

Begitu juga di Selangor Tuan-tuan. Tony Pua..Ronie Liu merupakan pakar strategi DAP. Hanya dua. Salah seorang Ahli Parlimen dan Exco Kerajaan Negeri Selangor. Mereka ini yang berada dalam kepimpinan G17, yang lain itu semua merupakan orang-orang biasa saja.

Saya ingin berkongsi pengalaman saya semasa berada di Sibu sebagai Timbalan Pengarah Strategi untuk Pilihanraya Negeri pada tahun lalu. Saya sepatutnya berada di Sibu hampir dua minggu. Lepas Dewan Undangan Negeri (DUN) dibubarkan. Semasa dewan (DUN) dibubarkan, saya berada di Shanghai, China atas urusan rasmi kerja saya.

Jadi, saya agak lewat sikit datang ke Sibu. Apabila saya sampai di Sibu, tempat tinggal ataupun bilik hotel yang sepatutnya disediakan oleh DAP ini, telah pun diambil alih oleh rakan saya daripada Selangor.

Jadi, kita maklumlah bila dah bubar dewan tu, hotel penuh tiba-tiba, rumah sewa apa pun tak ada. Saya sampai di Sibu pukul 12 tengah hari sampai malam ni saya tak tahu nak duduk mana. DAP berusaha carikan satu tempat tinggal untuk saya. Tak dapat juga. Last, pukul 7.30 malam, barulah DAP membuat satu keputusan.

Akhirnya saya telah ditempatkan di salah sebuah gereja di Sibu. Saya tinggal di gereja hampir dua minggu Tuan-tuan dan Puan-puan. Saya sanggup tinggal kerana apa, perbezaan politik saya berbeza. Berbeza…saya duduk dua minggu di asrama gereja. Kiri kanan paderi-paderi daripada luar negara. Saya sanggup duduk.

Banyaklah paderi-paderi yang saya bertemu di sana ni. Mereka ingat saya ni orang India sebab muka nampak macam orang India. Sebab saya pun tahu empat bahasa. Bahasa Malaysia, bahasa Inggeris, bahasa Tamil pun saya tahu, bahasa Mandarin pun saya tahu.

Jadi, mereka ingat saya ni orang India. Ada seorang paderi tu, semasa dia berjumpa saya, dia dok bercakap bahasa Tamil dengan saya, dia ingat saya India. Dia pun tak tanya nama saya, dia dok panggil saya brother ja. Saya pun panggil dia brother balik.

Saya tanya kat dia, apa you buat kat sini hampir lima tahun. Nama dia Martin. Beliau ni fasih berbahasa Melayu, cukup fasih paderi ni. Dia kata, dia dok di Sibu ni hampir lima tahun. Tanya kat dia, apa you buat lima tahun kat sini? Adakah ditugas nak ajar cara-cara nak sembahyang orang Kristian ke? Dia kata, tak. Yang tu bukan tugas dia. Tugas utama dia adalah untuk mengkristiankan orang-orang Melayu di Sibu.

Bila dia kata benda ni, saya rasa macam tak terkejut, biasa je. Oh macam tu ke, okay. Tanya balik kat dia, dah berapa ramaikah orang Melayu yang telah dikristiankan di Sibu? Saya tanya balik kat dia. Dia kata, terlalu ramai, lots. Dia kata, paling tidak sekurang-kurangnya dua orang Melayu akan dikristiankan setiap dua minggu. Bayangkanlah dia dok sana lima tahun, satu paderi. Tak termasuk paderi-paderi yang lain.

Saya nampak Tuan-tuan dan Puan-puan, depan mata saya ni. Dua orang gadis Melayu, pakai tudung labuh, pakai baju kurung, masuk ke dalam gereja. Mereka pergi ke mana? Tempat sembahyang orang Kristian dalam tu, dewan sembahyang. Tak tahu depa pi pasal apa. Saya nampak, lepas dua hari saya berjumpa dengan paderi tu. Saya nampak, remaja, awal 20-an..mereka masuk.

Selepas saya berada di sana seminggu, saya sajalah nak tipu juga, masuk ke dalam menghampiri dewan sembahyang orang Kristian, nampak satu papan kenyataan, dia tulis apa, “Muslim and pet not allow,” “Orang Islam dan binatang tak dibenarkan masuk”, terpampang di sana. Saya cuma tangkap gambar. Lepas tu saya kembalilah tugas saya Pakar Strategi DAP.

DAP bertanding 15 kerusi di Sarawak. Kami menang 12 (kerusi). Kali pertama DAP menang kerusi yang terlalu banyak, paling kuat yang biasa kami menang pun 6 (kerusi). Inilah kali pertama (menang).

Saya ni tugas saya di Sarawak adalah menghasut…menghasut orang-orang Iban supaya membenci kerajaan Barisan Nasional. Menghasut orang-orang Melayu supaya membenci kerajaan. Saya buat benda-benda ni Tuan-tuan dan Puan-puan.

Apa yang saya diajar oleh pihak Yahudi tiga tahun, saya jadikan Sibu ini sebagai pusat ujikaji saya, eksperimen. Tiga tahun saya di bawah naungan mereka ni. Saya buat dan saya berjaya. Saya berjaya menghasut mereka semua ni supaya membenci kerajaan Barisan Nasional. Saya buat semua benda ni sampai kami menang.

N46 tu, Dudun, ikut sejarah DAP, tak pernah menang sekali pun. Itu merupakan kubu kuat kepada SUPP tapi saya berjaya dengan majoriti 346 undi. DAP menang kerusi tu. Kerusi tu memang tidak diberi harapan langsung oleh DAP. Tapi saya ambil cabaran, I can do it. Saya dengan rakan saya ambil sebagai cabaran. Kami fokus khusus untuk kerusi itu.

Kami dibekalkan sehari Tuan-tuan dan Puan-puan, RM5,000 oleh DAP. Setiap hari pukul 8 pagi, saya akan pergi ke pejabat ambil duit RM5,000. Duit itu saya kena guna habiskan sebelum pukul 10 malam. Saya kena habiskan setiap hari RM5,000. Nak habis duit bukannya susah, senang je. Very easy. Kebanyakan saya laburlah di rumah-rumah panjang dan juga kawasan-kawasan orang Melayu.

Kita pun guna politik wang juga. Siapa kata DAP tak guna politik wang. Kita guna lagi banyak. Kekuatan atau kewangan DAP sekarang ini terlalu kukuh. Saya berani jamin, saya berani kata, DAP merupakan satu parti yang paling kaya di Malaysia ni. Paling kaya. UMNO pun tak kaya macam DAP ni.

Kekuatan ekonomi yang mereka ada sekarang selepas 2008 berbeza. Cukup berbeza.
So, ini merupakan kempen poster saya pada tahun 2010 (tunjuk slide). Saya bertanding jugalah dalam satu pemilihan peringkat negeri Pulau Pinang, sebanyak 95 calon bertanding. Dia nak pilih 25 orang saja. Tapi saya berjaya mendapat tempat yang ke 21. Selepas itulah saya dilantik sebagai Timbalan Pengerusi DAP Melayu di Pulau Pinang.

Tapi saya difund. Fund yang saya dapat ni semuanya melalui Lim Guan Eng. Dia yang fund untuk kempen saya. Secara sulit dia bagi duit untuk saya. Dia nak pastikan saya menang. Dialah yang beri segala-gala kemewahan untuk saya berlobi pada tahun itu.

Jadi, selepas saya menang di Sibu ni, kami kembalilah ke Pulau Pinang. Lepas seminggu, YB Jeff, Ahli Parlimen Jelutong telah membuat satu mesyuarat. Saya Setiausaha Bahagian pada masa tu. Dia buat satu mesyuarat, ingin membuat satu jamuan makan malam meraikan kemenangan DAP di Sarawak. Jadi, kita buat satu keputusan, ingin menjemput 12 calon yang menang di sana datang ke Pulau Pinang untuk merayakan bersama-sama kami. Satu jamuan makan malam.

Jadi, kita tetapkan pada 5 Mei 2011 di Hotel Red Rock. Semua dah siap, kita dah atur semua dah. Selepas mesyuarat tu, saya terbang ke Indonesia balik, urusan kerja. Kami di Ivory Property ada satu projek di Indonesia. Setiap dua minggu saya kena pergi ke Indonesia. Sebab saya ni pegawai untuk projek tu lah. Saya akan ulang-aliklah. Setiap dua minggu saya akan pergi ke Indonesia.

So, saya berada di Indonesia hampir seminggu, kebetulan pada minggu tersebut. Jadi, saya serahklan semua tugas-tugas saya ni dekat Penolong Setiausaha saya, saya serah kat dia.

Lepas itu, saya balik ke Malaysia ni 4 Mei 2011. Malam tu, esok tu dah 5 (Mei) 2011. Saya pun tak tanya kat dia perancangan, sebab saya tahu dia can do everything.

5 Mei 2011 saya hadir. Saya hadir dalam pukul 8 lebih, saya hadir. Sepatutnya yang kena ada dalam majlis tu Tuan-tuan dan Puan-puan, 40 orang saja, ahli parti bahagian Jelutong dengan ADUN yang menang 12 orang. Tetapi yang ada pada malam tu Tuan-tuan dan Puan-puan, hampir seratus orang berada dalam dewan tu. Ada setengah paderi yang saya biasa jumpa di Miri, Bintulu, di Kuching, di Sarikei dan juga di Sibu. Banyak paderi yang saya kenal. Begitu juga paderi daripada Seri Aman.

Saya rasa hairan. Majlis makan DAP, pasal apa paderi ni hadir? Ada pula setengah-setengah wakil luar negara yang saya tak pernah kenal langsung. Saya tanya kat rakan saya, pasal apa semua paderi ni hadir. Sedangkan ini cuma makan malam DAP saja? Dia kata, dia pun tak tahu. YB yang jemput.

Saya rasa malam tu tak puashatilah. Saya Setiausaha Bahagian, kenapa benda ni tak dimaklumkan kepada saya terlebih dahulu. Saya tanya kat dia balik, siapa orang-orang putih ni? Dia kata, mereka merupakan Ketua Paderi daripada beberapa negara asing. Rasa satu sangsi kat saya ni. Majlis makan malam DAP, pasal apa Ketua Paderi luar negara dan dalam negara hadir. Inilah penganjur majlis dia, Ahli Parlimen Jelutong.

Majlis pun bermulalah dengan ucapan Ahli Parlimen Jelutong ni. Sebelum ni Tuan-tuan dan Puan-puan, ucapan dia sama. Saya boleh terima dia kutuk Islam, menghina Islam, saya boleh terima, tak ada masalah bagi saya, no problem. Tapi pada malam tu, dia kata benda yang sama juga, saya tak boleh nak terima langsung.
Dia mempertikaikan, dia kata agama Islam merupakan satu agama pengganas, terorist religion. Dia mempertikaikan kenapa al Kitab tidak dibenarkan masuk ke Semenanjung Malaysia. Macam-macam dia mempertikaikan.

Benda yang sama dia kata dulu masa kempen di Sarawak, bagi saya okay. Tapi malam tu saya rasa macam marah, geram. Saya duduk di meja yang keempat, pasal tak puashati tapi saya diam. Saya mendiamkan diri. Datang pula seorang paderi daripada Seri Aman. Nama beliau paderi Jackson daripada Seri Aman, Ketua Paderi Seri Aman.

Ucapan dia Tuan-tuan dan Puan-puan, dia kata, hanya Nabi Isa saja dalam dunia ini yang boleh membawa masuk syurga bukan Nabi Muhammad, dia kata. Nabi Muhammad dia kata, tidak layak dipanggil Nabi. Sebab itulah pihak Kristian telah berusaha untuk mengkristiankan seramai banyak yang boleh untuk mereka juga bersama-sama kami untuk masuk ke syurga. Masuk ke syurga dia kata. Dia kata, Nabi Isa merupakan anak Tuhan. Cuma dia seorang sahaja boleh memberi jaminan semua orang dalam dunia ni masuk syurga.

Lepas itu datang pula Ketua Paderi daripada Afrika Selatan. Ucapan beliau, dia kata, mereka telah membuat satu frame time. Dalam jangka masa sepuluh tahun, mereka akan pastikan agama rasmi Malaysia adalah agama Kristian. Dan pada masa itulah YB Jeff telah bangun dan beri satu kenyataan. Dia kata apa, pihak DAP telah setuju untuk bekerjasama dengan pihak Kristian untuk menjayakan misi ini. Kita akan berganding bahu dengan pihak Kristian untuk pastikan dalam masa sepuluh tahun agama rasmi Malaysia adalah agama Kristian.

Paderi yang saya maksudkan itu inilah yang duduk di tengah-tengah berbaju orange, beliaulah Ketua Paderi daripada Afrika Selatan (tunjuk gambar).

Lepas tu, paderi tu kata, kita akan menghantar banyak mubaligh-mubaligh Kristian datang ke Semenanjung Malaysia. Dia kata, projek mereka di Sabah dan Sarawak telah berjaya. Lepas ini mereka akan fokus di Semenanjung Malaysia. Tentang dana, no problem. Kita akan salurkan melalui parti DAP dan juga NGO-NGO Kristian.

Dan selepas itulah, tiga puluh lima (35) paderi dipanggil, dia panggil satu-satu nama datang ke depan buat satu bulatan. Inilah cara mereka ingin berikrar, bersumpah dan berdoa, tiga dalam satu.

Saya merakam segala-galanya apa yang berlaku pada malam itu. Saya merakam. Rasa tak puashati. Nak keluar tak boleh, pintu tutup dah. Saya merakam segala-galanya.

Dia panggil satu tu nama datang ke depan buat, mereka ingin berdoa. Mulanya doa mereka okay, keamananlah, kesejahteraanlah, it’s ok bagi saya, you doa macam biasa. Tetapi ini kenyataan terakhir yang dikeluarkan oleh paderi itu, “we must sure Christian became official religion in Malaysia and we must make sure the next Prime Minister is a christian”.

(Tayangan gambar) Gambar ini Tuan-tuan lebih jelas, siapa yang terlibat, tengoklah kedudukan Ahli Parlimen Jelutong. Semasa beliau memberi kenyataan akhbar, beliau kata, semasa kejadian ini beliau sedang makan dan bermain ipad. Tapi Tuan-tuan boleh lihat di manakah kedudukan pemimpin-pemimpin DAP pada masa itu.

Saya dok rakam Tuan-tuan dan Puan-puan. Saya terkejut, saya rasa macam saya ni terjaga daripada mimpi, saya rasa macam saya kena satu penampar. Terjaga, takkan disebabkan politik, sebabkan saya ni nak jadi calon PRU ke 13, disebabkan duit, takkan aku nak jual agama kot? Timbul satu kesedaran pada masa itu. sebelum itu memang saya tak sedar langsunglah. Tak sedar, everthing block. Everthing saya block, saya tak boleh terima.

Tapi pada malam itu, timbul satu kesedaran, rasa tak puashati, nak keluar tak boleh pintu tutup. Saya tunggu sampai pukul 10.35 malam pintu dibuka, saya keluar terus pergi ke tempat letak kereta saya. Masuk dalam kereta, saya duduk diam. Saya duduk hampir setengah jam dalam kereta, saya duduk sorang-sorang. Saya memikirkan kejadian yang baru berlaku dengan kezaliman yang saya buat selama ini semasa saya berada dalam kerajaan Negeri Pulau Pinang.

Takkan disebabkan nak jadi calon, dibayar gaji tinggi, aku nak jual agama? Itulah kali pertama dalam hidup saya Tuan-tuan dan Puan-puan, saya menangis untuk agama Islam. Kali pertama, sebelum ni tak ada, jahil.

Kali pertama saya menangis, menyesal. Hampir setengah jam saya dok sorang. Selepas itu saya kembalilah ke rumah saya. Dua hari kehidupan saya ni tak menentu, rasa tak puashati. Dua hari juga saya tak pi ke pejabat. Pejabat saya tingkat 28, pejabat Ketua Menteri Pulau Pinang.

Isteri saya pun tanya saya, “What happen to you? Pasai apa you nampak semacam je?”. Saya habaq kat dia, saya ni kurang sihat. Sebab isteri saya dia memang tak tahu apa pergerakan saya. Sebab saya ni ambil sumpah cara orang Yahudi. Saya habaq, saya ambil sumpah cara orang Yahudi. Satu perenggan sumpah dia kata apa, “Don’t trust anybody even those she is your wife.” Jangan percaya sesiapa pun, walaupun dia isteri kamu sendiri. Sampai tahap tu saya ikut.

Isteri saya cuma tau, saya pergi mesyuarat, balik mesyuarat. Pi luar negara, balik luar negara. Saya kata dia, “You don’t ask me what I doing. Apa yang you nak, you minta I bagi. Tapi you jangan tanya apa yang saya buat.” Sampai tahap tu saya buat kat dia.

Dua hari memang saya pressure habis. 5 hari bulan berlaku (5 Mei 2011), tiba-tiba 7 hari bulan (7 Mei 2011), keluar dalam Utusan Malaysia, “Kristian Agama Kristian Rasmi?.” Saya masa tu dok dalam market nak beli makanan, terpampang Utusan. Saya pun belilah paper Utusan tu. Beli, saya baca. Itulah kali pertama saya beli paper Utusan. Selama ni saya tak pernah beli, saya cuma baca Harakah, Keadilan dengan Roket. Tiga ni saja, lain semua saya tolak.

Saya baca apa yang ditulis oleh wartawan tersebut. Benda ni baru dua hari lalu berlaku, macam mana puak ni boleh tau. Rasa hairanlah. Tak apalah, saya ambil paper ni buat balik rumah. Saya tunjuk kat isteri saya, saya tunjuk kat dia, suruh dia baca. Dia pun bacalah. Dia pula tanya saya, “Betulkah benda ni berlaku?”. Saya kata yes, benda ni memang berlaku. Dia tanya pula, “Macam mana you tahu benda ni berlaku?”. Saya kata, saya hadir dalam majlis tu. Dia tanya lagi, “Sejak bila you pi majlis Kristian ni?”. Dia tanya kat saya.

Dan selepas itulah, saya menceritakan segala-galanya apa yang saya buat semasa saya berada dalam DAP. Saya dedahkan audio, video, dokumen yang ada kat saya. Saya tunjuk kat dia yang orang Melayu memang tak tahu langsung yang kami dok buat.

Saya mendedahkan segala-galanya. Dia menangis Tuan-tuan dan Puan-puan. Dia tak dapat nak terima yang suami dia ni buat perkara ni. Tahu dia kata apa kat saya, “Tak sangka aku hidup selama ini dengan seorang pengkhianat!”. Isteri saya kata kat saya, “You ni di depan terlalu elok, tapi di belakang you adalah syaitan nombor satu.” Dia kata kat saya, dia tak dapat terima saya buat kerja ni.

Tuan-tuan tahu tak, pada satu ketika tu, cara percakapan dia ni, kalau boleh dia tak mahu hidup dah dengan saya. Dia tak boleh terima saya buat benda ni. Saya minta maaf. Saya mengaku kesilapan saya, memang saya tahu saya silap semasa saya berada dalam DAP, memang saya silap. Memang saya tahu, saya buat benda ni. Disebabkan apa? Duit, nak jadi calon, disebabkan harta. Tiga sebab nilah, tahu dia kata apa, “Kalau you sanggup menikam bangsa dan agama you dengan tiga benda ni, saya tak hairan satu hari you boleh jual saya juga disebabkan politik.” Sampai tahap tu dia kata kat saya.

Saya minta maaf kat dia. Saya mengaku kesilapan saya. Saya konfran dengan dia hampir empat jam. Sampai akhir tu, saya merayu kat isteri saya ni agar saya diberi satu peluang untuk hidup bersama. Sampai tahap tu saya pi.

Dia kata, “Kalau saya bagi satu lagi peluang, apa yang you nak buat? Adakah you sanggup mendedahkan benda ni kat orang Melayu? Orang Melayu tak tahu perancangan DAP ni, adakah you sanggup dedah? Adakah you sanggup buat laporan polis tentang isu Kristian ni? Semua pihak menafikan benda ni tak akan berlaku. Tapi bukti ada di tangan you. Adakah you sanggup?.”

Saya kata yes, saya sanggup buat.

“Betul ke you sanggup? Kalau you buat, sekelip mata you akan hilang apa yang you ada”.

Saya kata, saya lebih rela hilang harta ke, wang ke daripada saya hilang agama selepas ini. Saya kata kat dia, saya menyesal dengan apa yang saya buat.

Dia kata, “You tak guna pi minta maaf kat saya. You kena minta maaf kat setiap orang Islam kat Malaysia ni sebab kesilapan yang you buat ni terlalu besar. Dosa yang you buat ni terlalu besar.” Saya kata, yes saya sanggup. “Okay tak apa, saya nak tengok.” Dia kata dia nak tengok.

Selepas itulah 13 Mei 2011, saya pergi membuat laporan polis. Dan di pagi hari tu, sebelum saya nak pergi buat laporan polis, masa itulah saya terharu dengan isteri saya ni, walaupun dia tak puashati dengan saya tapi dialah berada di belakang saya memberi semangat. Menjadi tulang belakang saya membuat laporan polis.

Masa tu baru saya sedar kelebihan seorang isteri, seorang wanita tu macam mana. Sebelum ni saya tak pandang pun, duduk tepi cukuplah. Sampai tahap tu.

Dia pi ikut saya buat laporan polis. Terharu…saya cukup terharu. Disebabkan dialah saya boleh berada di depan Tuan-tuan dan Puan-puan sekarang ini.

So, di sini saya nak tunjuk rakaman yang keluar dalam TV3 pada hari tersebut.
Soal siasat hampir lima jam pada hari tu, hari pertama oleh pegawai penyiasat. Dan lima kali jugalah saya dipanggil oleh pihak polis untuk beri keterangan-keterangan tambahan.

Jadi, selepas saya buat laporan polis ni, saya pun nak baliklah ke rumah. Saya on balik handphone saya ni, masa buat laporan saya off. Bila saya on Tuan-tuan dan Puan-puan, saya dapati hampir keseluruhan pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat cuba menghubungi saya pada masa itu. Bila sayacheck balik satu-satu call tu, semua call yang memang kenallah.

Ketua Menteri Pulau Pinang, yang hari pertama sahaja, lepas saya buat laporan polis, dia cuba menghubungi saya hampir 35 kali, Lim Guan Eng ni. Tak termasuk Lim Kit Siang, Karpal Singh, Jeff Oii, Ronnie Liu, Tony Pua, daripada Pas ada, daripada PKR ada. Semua cuba nak menghubungi saya.

Dua hari saya tak berani nak ambil phone, takut. Saya takut nak ambil phone, dua hari pressure. Isu dah meletup hangat, kita stress, dua hari saya duduk diam.

Sampailah hari ketiga tu, dalam pukul 9 pagi, Lim Guan Eng memang dia call, tiap-tiap hari dia callsaya. Hari ketiga tu saya beranikan diri angkat phone, tak apa saya ambillah. Saya panggil dia bos. Memang daripada dulu saya panggil dia bos. Dan saya pun jawablah, saya kata good morning. Bila dia dengar suara saya Tuan-tuan dan Puan-puan, dia tak kata apa terus dia maki saya. Dia maki-hamun saya dalam bahasa Inggeris. Macam-macam dia kata kat saya.

Dia kata apa kat saya, “Why you go made report, you should came to us, we can talk decision before you going to the police.”

Saya kata, “Boss this is regarding my religion.”

“I don’t care about your religion, party it’s more important than your religion.”

Parti lebih penting daripada agama kamu, dia kata. Saya nak kamu tarik balik laporan polis ni hari ini juga. Dia bagi arahan kat saya, tarik balik laporan polis tu hari ini juga.

Saya kata, “Sorry boss, saya takkan tarik balik.”

“Razali, you don’t against me. You know isn’t my character. You know isn’t very well.”

Guan Eng ni Tuan-tuan dan Puan-puan, dia merupakan seorang pemimpin yang mempunyai dua watak yang cukup berbeza. Saya dok lama dengan dia. Di hadapan Tuan-tuan dan Puan-puan, itu merupakan watak lakonan sahaja. Di belakang itu adalah watak real Lim Guan Eng. Siapa yang rapat dengan dia yang biasa tengok watak sebenar Lim Guan Eng.

Beliau mempunyai satu kumpulan gangster yang cukup-cukup jahat di Pulau Pinang. Mereka sanggup buat apa sahaja untuk Lim Guan Eng. Saya tahu sebab saya bersengkokol dengan mereka pada masa itu. Saya bersengkokol dengan dia pada masa itu, saya tahu siapa-siapa dia ini.

Dia kata, “You don’t against me.” Saya kata, “No, saya tetap dengan pendirian saya tak tarik balik laporan polis itu. I stick with my decision, I won’t pull out this report.”

“Ok never mind Razali, if you don’t want pull out, I will make sure after this your life in Penang were be miserable.” Saya akan pastikan kehidupan kamu di Pulau Pinang akan huru-hara.

“Never mind..whatever you to do I don’t care.” Saya letak phone.

Lepas setengah jam, dia call. Saya tak mahu jawab dah. Lepas itulah pada 18 Mei, seorang pemimpin tertinggi Pas menghubungi saya. Saya dengan beliau ni cukup rapat, lebih kurang abang dengan adiklah, kami dua ni. Banyak tempat kami pi bersama.

Semasa kejadian ni, beliau berada di luar negara. Lepas balik ni, mungkin dia tahu, dia call saya. Saya panggil dia abang. Dia call, bagi salam tak jawab juga. Dia pun serupa juga, maki saya.

“Awat hang ni bengong pi buat laporan polis ni? Siapa suruh hang pi buat?.”

“Abang, ini isu agama bang.”

“Takpe, demi politik agama kita boleh kompromi.” Dia kata.

“Tak salah kita kompromi agama demi politik. Matlamat utama kita nak tawan Putrajaya. Siapa yang suruh hang pi buat benda ni? Hang ni calon yang akan bertanding. Siapa suruh hang buat? Ni, hang pikiaq masa depan hang, masa depan anak hang, bini hang. Hang tak sepatutnya buat benda ni. Aku nak hang tarik balik laporan polis hari ni juga. Aku nak hang tarik balik.”

“Sorry bang, isu agama..mana boleh. Abang tau tak benda ni berlaku?”

“Memang aku tau berlaku. Takpa, kita menang dulu Putrajaya, lepas tu kita tau la kita nak buat apa. Janji menang dulu.”

Saya kata dia, “Isu agama.”

“Aku kata takpa..takpalah. adakah Islam hang lebih daripada aku? Aku Pas tak ada apa. Hang DAP tahu apa?”. Sampai tahap tu dia kata kat saya.

“Aku nak hang tarik balik laporan ni. Hang tarik.”

Saya masih bertegas saya takkan tarik balik. “Bang, walau apa pun terjadi, saya takkan tarik balik.”

“Hang pasai apa keteqaq (degil) sangat ni? Pasai apa hang jadi macam ni? Apa dah jadi dengan hang? Okay, sekarang kita settle. Kami sanggup bagi kat hang RM1 juta kalau hang sanggup tarik balik laporan polis tu.”

RM1 juta ditawarkan kepada saya. Cukup senang dia kata, kalau setuju dalam masa tiga hari kita akan sediakan wang tu. Dalam masa tiga hari sahaja. Selepas itu dia kata, dalam masa seminggu, kita akan terbangkan saya, anak saya, bini saya, lari pi duduk di Melbourne. Jangan duduk di Malaysia. Duduk di Melbourne dia kata. Segala keperluan kami akan ditanggung oleh pihak-pihak tertentu di sana.

Tapi dia kata, “Sebelum hang pi Melbourne, hang buat satu perkara kat kami, cukup. Hang tolong kami satu benda cukup.”

Saya tanya kat dia, “Apa dia?.”

“Hang buat satu sidang akhbar. Dalam sidang akhbar tu, hang kata, saya ni dipaksa oleh UMNO untuk membuat laporan polis tu.”

Dia suruh saya tuduh UMNO. Saya kata kat dia, “Abang, yang buat laporan polis ni saya. Pasai apa yang kita nak membabitkan pihak yang ketiga?”.

“Hang tuduhlah depa. Aku dok buat kerja ni, takkan hang tak tau kot. Hang tuduh depa cukup, lepas tu hang lari pi duduk sana. Kita tahulah kita nak buat apa.”

Pemimpin Pas, ingat Tuan-tuan kenal kot siapa dia ni. Semua kenal. Ini merupakan lagu yang paling-paling dia sukalah (tayangan lagu Hindustan).

Tuan-tuan kenal ya. Timbalan Presiden Pas sekarang.

Dulu, pada masa kejadian tahun lalu, beliau merupakan Ahli Jawatankuasa Pas Pusat. Mohamad Sabu..beliau merupakan rakan yang cukup baiklah dengan saya. Cukup rapat.

So, matlamat menghalalkan cara. Janji dapat tawan Putrajaya cukup, apa pun halal sampai ke tahap tu mereka ni. Saya tak sangka mereka agama pun boleh jual. Bukan dah jual, dah gadai, dah lelong dekat DAP.

Saya banyak menghadiri mesyuarat-mesyuarat Pakatan Rakyat. Saya tahulah pemimpin Pas masa mesyuarat tu macam mana. Saya tahu, saya dok sekali dengan depa.

Tak cukup dengan tu Tuan-tuan dan Puan-puan, arahan daripada Ketua Menteri Pulau Pinang supaya saya dipecat daripada Ivory Property Group. Dia kata, kalau nak dapat projek Bayan Mutiara, you pecat Razali baru saya bagi, kalau tak saya takkan bagi. Datuk tu pun kelam-kabut call saya, “Razali you come to office now.”

Saya pun pergilah ke office. Pergi ke pejabat, dia kata arahan daripada Ketua Menteri Pulau Pinang. Mereka pun kata, “Saya ni kalau boleh, I don’t want to alternate you ni, kalau boleh you berhentilah dengan sendiri.”

Pihak Ivory telah sediakan satu surat perletakan jawatan saya. Suruh saya tandatangan sahaja.

Saya kata, “Datuk, saya baru quite, pada 16 haribulan dipecat daripada Kerajaan Negeri. Yang ni pun kalau dipecat, saya nak makan apa?”.

Dia kata, “Sorrylah, saya terpaksa pentingkan 500 pekerja daripada you. Projek ni amat penting untuk kami. Takkan disebabkan you, saya nak buang projek lebih 1 billion. Projek tu lebih penting dan saya kena pastikan 500 pekerja ni survive.”

Saya kata, “Datuk bagi sikit kat saya.” Dia kata okay. Datuk ni actually baik, dia baik. Dia terpaksa. Dia pun bagi balik surat ni kat saya dan suruh balik rumah.

Saya pun balik rumah. Lepas seminggu, dia call balik. “Bila you nak hantar surat tu?”

Saya kata, “Datuk, saya tak akan resign.” “Sorry, kalau you takkan resign, kami akan pecat you.”

Selepas itulah pihak Ivory menghantar beberapa surat kat saya suruh saya bayar ganti rugi, yang tu la yang ni la. Lepas tu dia hantar surat kata saya tak datang kerja. Akhirnya saya dipecat daripada Ivory Property.

Tuan-tuan..daripada 13 Mei 2011 sampai hari ni, 3 Julai 2012, dah lebih 13 bulan saya tak kerja Tuan-tuan dan Puan-puan. Tak kerja. Tak boleh kerja di Pulau Pinang.

Lim Guan Eng kata apa, “Hari ini you masuk kerja, esok saya akan pastikan kamu akan dipecat.” Sampai tahap itu saya kena.

Seorang lelaki, seorang ketua rumah tak bekerja. Bagaimana perasaan saya ni tak boleh kerja? Isteri pi kerja, saya dok rumah. Simpanan ada bukan tak ada. Saya mengaku simpanan ada bukan tak ada. Tapi lama mana boleh tahan? Kita orang bekerja kita tahulah. Bukit tu walaupun hijau, kita pi kacau, korek, usaha tak ada tapi ambil saja, tapi lama-lama dia akan botak juga macam kepala saya. Habis juga. Sampai tahap tu saya kena.

Tak cukup dengan tu, dua orang paderi telah dihantar oleh DAP, supaya pergi memujuk isteri saya. Isteri saya kerja di bank. Kata orang nak jumpa, ingat customer dia pun turun ke bawahlah. Dua orang paderi datang. Niat mereka cukup baik, dia datang nak tolong family saya.

Tahu paderi tu kata apa, “Kami tahu sekarang ni your husband is not working. We are here to help you. We willing to help you and enjoy your family.” Dia serahkan satu sampul surat, penuh dengan wang, tak tahu banyak mana. “Ni gunakan untuk bulan ni. Kami sanggup bagi tiap-tiap bulan untuk you. Kalau boleh you pujuklah husband you supaya dia tarik balik laporan polis tu. Dia tarik balik cukup. Apa yangyou minta kita akan sediakan.”

Janji saya tarik balik laporan polis saya itu. Tahu isteri saya kata apa, “Saya yang suruh dia pi buat laporan polis tu. Saya yang ikut dia pi buat laporan polis tu. Kalau tuan-tuan datang nak disturb me, I will made report against you because your coming disturb at my working place.”

Lepas itu, mereka pergi dah. Dia cuba dengan saya tak boleh, dia cuba dengan Mat Sabu tak boleh, dia cuba dengan isteri saya tak boleh, lepas itulah mereka menggunakan kekerasan. Bermulalah ugutan bunuh terhadap diri saya ni. Macam-macam depa hantar, pelurulah, pisaulah, asidlah, yang tu la, yang nilah. Terlalu banyak. Ugutan bunuh ni terlalu banyak.

Saya ni di Pulau Pinang sebagai pelarian. Nyawa di hujung tanduk sekarang, nothing can happen. Sampai ke tahap tu saya kena. Saya menjadi buruan DAP sekarang. Depa pula tahu sekarang saya dok keluar-keluar beri taklimat, lagilah. Sehinggakan saya ni terpaksa dikawal oleh pihak keselamatan 24 jam, sekarang ni.

Daripada hari pertama sampai sekarang dikawal, 24 jam saya dikawal. Saya, anak saya, bini saya, kami tak bebas. Nak pi supermarket pun ada timenya nak pi. Malam pun nak keluar, ada time juga. Time ni you kena baliklah.

Rumah, penuh dengan cctv di luar tu. Sampai tahap tu. Bayangkanlah Tuan-tuan dan Puan-puan bagaimana…bagaimana sengsaranya saya 13 bulan ni, tak bebas, nak keluar malam tak boleh. Nak pi kena teh tarik ke, nak pi tengok bola ke, tak boleh. Saya dah tak boleh.

Bini saya nak pi kerja pun pegawai ikut. Anak saya nak pi sekolah pun pegawai ikut. Tahun lalu, anak saya ambil SPM, nak pi tuisyen pun tak boleh, nak pi sekolah pun tak boleh. Pada satu ketika, kalau disebabkan dia gagal, siapa salah? Sayalah. Nasib baiklah bila keluar keputusan, dia dapat 10A+. Nasib baik dia dapat, kalau tak, punca kegagalan dia, saya. Sampai tahap tu kami kena disebabkan saya tak bagi kerjasama dengan DAP.

Mereka dok cuba, sampai sekarang mereka dok cuba juga. Baru-baru ni, lawyer datang berjumpa saya, lawyer mereka ni. Suruh saya tutup mulut, jangan cakap. Daripada maklumat, saya sekarang keluar memberitahu rahsia-rahsia DAP. Dia bagi amaran kat saya jangan cakap. Sampai tahap tu. Masa saya dok makan, dia mai, Cina, dia beri amaran kat saya. Don’t talk about DAP.

Jadi, di sini Tuan-tuan dan Puan-puan, saya ingin memberitahu apakah rancangan DAP kalau dapat tawan Putrajaya ni? Banyak. Banyak rancangan. Saya ni bersengkokol dengan mereka. Banyak rancangan yang dibuat oleh pihak DAP. Seperti yang saya katakan tadi, saya tak tuduh orang lain, sayalah orang yang terlibat secara langsung. G17 nilah yang mengerakkan semua jentera-jentera DAP secara dalaman.

Tapi, benda yang pertama ni saya tahu 5 Mei (2011). Yang pertama ni saya tak terlibat. 5 Mei (2011) baru saya sedar, mereka ingin menjadikan agama rasmi Malaysia adalah agama Kristian dalam masa sepuluh tahun.

Untuk pengetahuan Tuan-tuan dan Puan-puan, hampir 90% kepimpinan DAP adalah beragama Kristian. Lim Guan Eng, nama penuh dia pun Joseph Lim Guan Eng. Lim Kit Siang ke, Ronnie Liu, Teresa Kok..mungkin banyak orang tahu. Ada setengah masih guna nama Cina tapi mereka adalah merupakan anutan Kristian.

Kami ingin menjadikan Malaysia sebagai sebuah Republik, macam Singapura. Sebab itulah kami cukup rapat dengan kerajaan Singapura ni. Cukup rapat. Kita ingin menjadikan Malaysia sebuah Negara Republik.

DAP ini untuk pengetahuan Tuan-tuan dan Puan-puan, dia takkan buat semua serentak. Dia tahu bila masa dia nak buat. Sebab tu kita ada frame time, dalam masa berapa tahun kita akan buat, satu..satu..satu.

Yang Dipertua Negeri di kalangan orang Cina saja kita mahu. Kenapa Yang Dipertua Negeri untuk orang Melayu saja? Kami pun rakyat Malaysia juga, kenapa kami tidak diberi hak? Dia tanya, pasal apa kami tidak diberi hak?

Kita pastikan, kalau kita dapat tawan tempat ni, Putrajaya ni, kita akan pastikan Pulau Pinang, Melaka, Sabah dan Sarawak selepas ini, TYT adalah daripada kalangan orang Cina.

Sistem Raja Berperlembagaan..ni mungkin ramai orang dok bercerita benda ni. Kita akan hapuskan. Lim Kit Siang biasa kata dalam mesyuarat, Raja-raja yang ada di Malaysia ini adalah dari keturunan lanun, perompak dan penjudi. Is it you want role by pirate our country?, dia tanya.

Tuan-tuan masih ingat tak apa yang berlaku pada 11 April (2012) yang lalu, semasa pertabalan Yang Maha Mulia Duli Yang Dipertuan Agong. Tengok, bagaimanakah mereka menghina dan mencaci Raja. Kerana apa? Mereka yakin kalau dapat tawan Putrajaya, itulah pertabalan terakhir Agong di bumi Malaysia ni. Lepas ini tak ada dah. Kita akan lantik Presiden. Kita akan turunkan sembilan Raja. Kita akan lantik satu Presiden.

Presiden pertama, memang kita akan bagi kat orang Melayu. Yang pertama sahaja. Lepas yang kedua, seterusnya akan diberi kepada orang Cina dan India. Macam Singapura lah, yang pertama dia bagi kat orang Melayu, lepas itu mana ada dah. Tengok sejarah Singapura. Yang pertama saja bagi kat orang Melayu, semua Cina-India..Cina-India saja. Itulah perancangan DAP.

Azan kita tidak akan benarkan. You nak azan dalam masjid atau surau, bukan di luar. Ini menganggu hak asasi agama dan bangsa lain. Sekarang di Pulau Pinang, arahan kerajaan supaya azan diperlahankan. Matlamat DAP adalah supaya azan diharamkan. You azan dalam cukup, jangan azan di luar.

Ada satu perempuan Cina hantar surat kat Guan Eng. Dia kata, pagi dia tak boleh nak tidur, azan Subuh menganggu dia. Disebabkan surat itulah, Lim Guan Eng buat satu keputusan, mengarahkan Mufti supaya memberi arahan supaya azan diperlahankan. Ini cerita yang berlaku di Pulau Pinang. Ramai orang tak tahu kenapakah azan diperlahankan. Benda ni berlaku di Taman Sri Damai, Batu Lanchang. Saya habaq tempat sekali.

Pertandingan tilawah membaca al-Quran sekarang, yang baru habis peringkat kebangsaan, akan ke peringkat antarabangsa, kita akan haramkan. Ini tidak adil untuk agama lain. Kenapakah agama lain tidak diberi keistimewaan begini. Dia kata apa, Arab Saudi pun tak buat benda ni, pasal apa Malaysia yang pandai-pandai nak buat. Not fair to other religion so we won’t to listed.

Badan-badan NGO yang berteraskan perjuangan orang Melayu, dia paling benci PEKIDA dengan PERKASA. Kita akan haramkan kedua-dua pertubuhan ini. Kita akan labelkan kedua-dua pertubuhan ini sebagai pertubuhan pengganas. Macam al-Maunah ke apa, kita akan labelkan mereka sebagai pengganas. Sebab itulah, kita akan menggunakan undang-undang yang ada kat Malaysia ini supaya mengharamkan PEKIDA dengan PERKASA selepas ini.

Perkahwinan campuran akan digalakkan di bumi Malaysia ini. Cina boleh kahwin dengan Melayu, tak tukar agama tak apa. Semua agama sama, kita akan buat. Macam apa yang sedang berlaku di Indonesia dan Singapura, boleh kahwin, bebas. Dan setiap pasangan yang sanggup berkahwin campuran akan diberi wang saguhati RM5,000 kita akan bagi. Wang galakan.

Dan ada lagi satu Tuan-tuan dan Puan-puan, kalau kita dapat anak, walaupun mak dia Islam, bapa dia Islam, anak tak semestinya Islam. Agama anak itu hanya akan ditentukan selepas berumur 18 tahun. Ibu bapa tidak ada hak untuk menentukan agama anak dia kerana dia melanggar hak asasi anak tersebut. Bila beranak, pi JPN, surat beranak agama tiada, tunggulah sampai umur dia 18 tahun, anak tulah yang akan tentukan agama apa yang dia nak. Ibu bapa tidak mempunyai hak. Kita bagi kebebasan untuk anak dia pilih agama apa yang dia nak.

Bahasa Inggeris, kita akan jadikan bahasa kebangsaan. Bahasa Malaysia Cuma sebagai bahasa perantaraan sahaja. Bahasa Inggeris bahasa utama, bahasa kedua kita akan galakkan adalah bahasa Mandarin. Bagi DAP, bahasa Malaysia is a not value language. Bahasa yang tidak mempunyai nilai kerana bagi kami bahasa Malaysia merupakan bahasa pinjaman daripada beberapa bahasa lain. Sebab itu kami tidak mahu mengiktiraf bahasa Malaysia. Kita akan mengiktiraf dua bahasa saja, bahasa Inggeris dengan bahasa Mandarin.

Mata pelajaran Pendidikan Islam akan dimansuhkan daripada sistem pendidikan Malaysia. You nak belajar agama, you belajar di surau, masjid atau madrasah. Bukan di sekolah. Di sekolah kita akan ajar akademik sahaja. Kita pisah kedua-duanya. Tak tahulah orang Melayu ni buat mogok ke, demonstrasi ke, huru-hara, nak juga mata pelajaran Pendidikan Islam diajar di sekolah, dia kata boleh. Dia kata boleh pula tapi dengan satu syarat. Syaratnya, mata pelajaran agama Kristian, Hindu dan Budha hendaklah dibenar diajar di sekolah. Kalau setuju, barulah mata pelajaran agama Islam boleh diajar di sekolah selepas ini.

Inilah pemimpin tertinggi Parti Komunis Malaya, akan dibawa kembali ke Malaysia.

Benda ni kita bincang dalam mesyuarat Pakatan Rakyat. Kita tanya kat Anwar Ibrahim. Anwar kata, “As long saya jadi PM tak ada masalah, kita akan bagi dia masuk.”

Benda ni, DAP yang bawa usul ni, Nga (Kor Ming) dengan Ngeh (Koo Ham). Nga dengan Ngeh merupakan Ahli Parlimen Beruas dan Taiping. Mereka merupakan anak saudara kepada Chin Peng. Banyak orang tak tahu benda ni.

Banyaklah pemimpin-pemimpin DAP yang mempunyai adik-beradik dengan Chin Peng atau beberapa bekas-bekas Komunis, terlalu banyak.

Anwar kata tak ada masalah, kita akan benarkan. Tetapi Mat Sabu lah yang telah memberi cadangan supaya Chin Peng ni diberi gelaran Tun. Dia kata, Chin Peng merupakan seorang pejuang kemerdekaan yang patut dihormati dan patut disanjungi. Tak salah kalau kita beri gelaran tertinggi kerajaan. Boleh kita letak Tun Mahathir dengan Tun Chin Peng, macam mana?

Inilah agensi pertama kita akan bubarkan selepas dua minggu kami tawan Putrajaya. MARA..bagi kami MARA merupakan satu agensi perkauman sebab dia tolong orang Melayu saja tak tolong bangsa lain. Sebab itu kita anggap ini sebagai rasis agensi. Lepas dua minggu, inilah yang akan ditutup. Kita akan tubuhkan agensi lain bukan MARA. Nama MARA akan dihapuskan.

Syarikat-syarikat GLC seleps ini akan diterajui oleh orang-orang Cina atau orang-orang India. Malay is not capable to handle GLC. Selangor pun dah berlaku dah di PKNS. Di Pulau Pinang pun dah berlaku dah di PDC. Dah ada dah. Dia tahu Malays is not capable.

Tuan-tuan tahu tak dalam satu mesyuarat, Lim Kit Siang dengan Lim Guan Eng kata apa, “Bangsa yang paling bodoh dan yang paling malas dalam dunia ini adalah bangsa Melayu. The most racist are Malays.”

Dia kata, nilai seorang Melayu ni, “Nilai seorang Melayu ni RM100 sahaja. No more than that value.” Dia kata, orang Melayu Singapura pun kita boleh tipu, apa lagi orang Melayu Malaysia, nothing for us. Kita boleh beli dengan RM100. Boleh letak harga pula. Lim Kit Siang kata apa, harga orang Melayu hanya RM100, tidak lebih daripada itu. Bayangkanlah nilaian yang diletak oleh pemimpin-pemimpin DAP terhadap orang-orang Melayu di Malaysia ni.

Lagu Negaraku dengan bendera Malaysia telah pun diubahsuai. Saya dengar sekali lagu negaraku baru di Hotel Paramount Sibu, di ambang pilihanraya negeri Sarawak pada tahun lalu. Saya dengar, saya lihat bendera Malaysia yang baru sekali. Itulah kali pertama dan kali terakhir saya melihat dan mendengar. Depa buat di Hotel Paramount, secara tertutup.

Lagu Malaysia baru ni, perkataan Raja tak ada. Beberapa perkataan lain diubahsuai. Melodi dan iramanya semuanya sudah lain dah. Penulis lirik lagu Negaraku adalah orang Selangor berbangsa Cina. Orang Selangor juga dia.

Dan bendera Malaysia untuk pengetahuan Tuan-tuan dan Puan-puan, di tengah-tengah tu, bintang tak ada bulan tak ada, benda lain yang ada. Warna pun telah ditukar. Tuan-tuan masih ingat tahun lalu, DAP kata bendera Malaysia patut dibuahsuai.

DAP ni, sebelum dia buat satu-satu benda, dia akan spin dulu. Kita akan spin cerita tu, lepas itu kita akan tengok reaksi rakyat Malaysia macam mana. DAP ada tiga plan..A, B dan C. Kalau plan pertama tak boleh, dia akan gunakan plan kedua. Macam mana pun, dia akan pastikan benda tu akan jadi, cuma method saja berbeza dia akan buat.

Rejimen Askar Melayu merupakan rejimen yang paling dibenci oleh DAP. Dia kata apa, banyak orang Cina telah dibunuh pada tahun 1969 di Pulau Pinang, di Ipoh dan juga di Kuala Lumpur oleh rejimen inilah. Dia akan tukar.

Dia benci tiga benda saja. DAP paling benci tiga benda; Islam, Melayu dan Raja. Tiga ni yang paling dibenci oleh DAP. Dia akan tukar Rejimen Askar Malaysia selepas ini. Perkataan Melayu tu dia akan buang.

Begitulah juga dengan Panglima Angkatan Tentera dengan KPN. Dua-dua jawatan tertinggi khas untuk orang Cina saja. Dia tak akan bagi dekat orang Melayu. Eksklusif untuk orang Cina. Sebab dia tak percaya kalau bagi kat bangsa lain, dia takut bangsa lain mungkin boleh sabatoj atau tikam dia. Ni dua ni, khas untuk orang Cina saja akan dibagi.

Kakitangan kerajaan, tahun lalu Tony Pua dah kata dah, kita akan kurangkan kakitangan kerajaan. Pada bulan Januari (2011) tahun lalu, DAP telah menghantar 12 pakar dia pergi ke Beijing, China. Mereka berada di sana hampir tiga bulan untuk membuat kajian dan juga latihan bagaimana nak mengurangkan kakitangan kerajaan.

Sebab itu Tony Pua berani kata, kalau kita dapat tawan Putrajaya, kita akan kurangkan kakitangan kerajaan terutamanya kakitangan orang-orang Melayulah.

Kementerian pertama, jabatan pertama yang akan kita kurangkan adalah jabatan pendidikan, cikgu-cikgu dulu. Selepas itulah kita akan pergi ke jabatan-jabatan atau agensi-agensi lain. Jabatan pendidikan akan menjadi mangsa pertama untuk projek.

KEMAS, BTN dan MKN juga kita akan tutup. Bagi kami, tiga agensi ini merupakan yang menghasut rakyat supaya membenci Pakatan Rakyat. Sebab itu kita kenalpasti, kita akan tutup juga ketiga-tiga ni. Kita akan buka satu agensi baru. Kita akan buka yang baru, ketiga-tiga ni kita akan tutup terus.

Dua hari perayaan orang Kristian, Good Friday dengan Easter Day akan diumumkan cuti umum. Cuti ni cuti wajib walaupun Kelantan ke, Terengganu ke, Kedah ke, kena ambil bukan pilihan, compulsory holiday. Dua hari cuti umum perayaan orang Kristian untuk rakyat Malaysia selepas ini.

Israel..dah keluar banyak isu dah. Hubungan Israel dengan Anwar Ibrahim lah, hubungan Israel dengan PKR, itulah..inilah, banyak orang dah tahu dah. Tapi apakah hubungan istimewa Israel dengan DAP? Kalau tak istimewa, tidak kami dilatih hampir 3 tahun oleh Israel. Dilatih oleh pihak Mossad. Saya terima latihan daripada Mossad.

Untuk pengetahuan Tuan-tuan dan Puan-puan, tiap bulan Lim Guan Eng akan pergi ke Singapura. Saya biasa mengikuti banyak kali rombongan beliau ke Singapura. Dia akan pergi hari Sabtu petang dan akan balik hari Ahad petang.

Di Singapura, kita akan jumpa dua orang saja. Satu bekas pemimpin atau bekas Perdana Menteri Singapura, Lee Kuan Yew dan lagi satu wakil Duta Israel di sana. Dua ni yang akan kita jumpa.

Sewaktu kita jumpa dengan Duta Israel atau wakil Israel, Tuan-tuan tahu tak, pihak Israel telah bersetuju memberi dana sebanyak 300 juta USD untuk PRU yang ke 13 ni. USD ya bukan RM ya. Duit tu sekarang berada di Singapura ya. Benda ni antara projek Isreal-Singapura dan DAP.

Bila saja bubar Parlimen, masa tulah duit akan masuk dan juga pakar-pakar Israel. Mereka merupakan beberapa warganegara asing. Mereka juga akan menyusup masuk ke bumi Malaysia ni. Semasa itulah Tuan-tuan boleh melihat kempen pilihanraya yang paling ganas akan berlaku di bumi Malaysia ni.

Kalau Tuan-tuan tak percaya sekarang tak apa, bila berlaku, masa itulah Tuan-tuan akan mengingat saya, apa yang saya kata ni. Yang paling teruk, yang paling ganas akan berlaku di bumi Malaysia ni, PRU 13 ni. 300 juta USD ni, dapat Singapura.

Tuan-tuan jangan tanya saya bagaimana duit ini masuk. Bank Negara ke, Kastam ke, mereka tidak akan dapat mengesan apa-apa pun. Tak dapat dikesan duit tu masuk macam mana. Sampai tahap mereka buat.

Kita pun nak tanya juga pasal apa pihak Israel ni sanggup bagi duit sebanyak tu. Takkan saja-saja dia nak bagi duit. Mesti ada sebab. Sebabnya, Lim Guan Eng telah berjanji, sekiranya Putrajaya telah ditawan, kita akan serahkan Port Dickson sebagai base tentera Israel yang baru. Janji Guan Eng dekat Israel.

Sebab itu DAP kata, kalau berlaku sekali lagi 13 Mei, dia tak takut, dia kata. We are not scraed for that. Mungkin 1969 kita kalah, tapi lepas ini kita akan pastikan nak ajar orang Melayu macam mana. Kerana apa, kerana dia yakin yang dok berada di belakang dia tu ada. Satu jentera yang paling kuat sekali. Dia tak hairan, berlakulah. Dia nak juga benda tu berlaku. Dia nak ajar. Dendam tu, dia kalah 1969, dia tak puashati. Dia nak ajar balik. Sampai tahap tu.

Base tentera Usrael akan wujud, pasal apa? Pasal apa Israel mahu tempat tu Tuan-tuan dan Puan-puan. Dia ingin mengembangkan, dia ingin menjadikan base itu sebagai base untuk Asia Tenggara. Dia kata, base yang ada di Singapura ni kecil, sebab tu dia kenalpasti nak benda ni. Dia minta Lim Guan Eng, Guan Eng setuju. Kami menang, kami akan bagi dengan syarat kamu tolong kami PRU 13 ni. Ada perjanjian dah.

Majlis Agama Islam akan dibubarkan dan akan digantikan dengan Majlis Antara Agama. Semua agama duduk dalam satu jabatan macam IFC. Kita akan gabung dan duduk dalam satu jabatan.

Begitu juga wang zakat, boleh digunakan oleh orang bukan Islam. Bagi DAP, wang zakat merupakan wang cukai, kenapa orang bukan Islam tak boleh guna?

Semasa saya memberi taklimat ini di hadapan Mufti Kerajaan Negeri Perak, Tan Sri Harussani. Masa saya cakap benda ni, dia stop saya, dia stop saya. Dia kata, bukan mereka akan minta, mereka dah minta dah.

Semasa Pakatan Rakyat memerintah Perak 11 bulan, dia kata, dua orang ADUN DAP telah datang berjumpa dengan beliau dan minta agar separuh dari wang zakat Perak diberikan kepada orang Cina. Kalau Tuan-tuan sempat berjumpa dengan Tan Sri Harussani, tanyalah dekat beliau. Beliau akan menceritakan segala-galanya. Saya kata mereka akan minta, tapi beliau kata mereka dah minta pun.

Mahkamah Syariah. Mahkamah yang berteraskan agama tidak akan dipraktikkan lagi di bumi Malaysia. Kita akan guna satu Mahkamah Sivil saja, yang lain semua kita akan tolak. Kita tidak akan iktiraf.

Dasar Ekonomi Baru (DEB). Lepas Lim Guan Eng ambil sumpah, inilah kenyataan pertama dia, “Akan hapuskan Dasar Ekonomi Baru.”

Selepas Pakatan Rakyat menang, dapat tawan Putrajaya, dua benda akan berlaku dalam masa lima tahun.

Yang pertama, memang betul kita akan lantik Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri, memang betul, seratus peratus betul. Kita akan melantik Anwar Ibrahim tetapi Anwar Ibrahim hanya akan menjadi Perdana Menteri selama dua tahun sahaja. Selepas itu kita akan turunkan dia. Bagaimana kita nak turun seorang Perdana Menteri? Kita akan turunkan dia melalui isu moral dengan isu rasuah. Isu penyalahgunaan kuasa yang bukti-bukti dia ada di tangan Karpal Singh. We know how to issue you.

Saya tanya dekat Karpal pada satu mesyuarat, “Pada tahun 1997 you ni yang kata dia kaki liwat dalam Parlimen”. Dia kata tu tapi pasal apa sekarang kita dok backing dia. Saya tanya sebab kita pun nak tahu juga. “Pasal apa jadi macam ni?”

“Memang betul, Anwar memang kaki liwat. Apa yang dikata dalam Parlimen it’s all true but we need him. We need him. Dia sebagai orang tengah antara Pas dengan DAP. Ya, kita akan lantik dia sebagai Perdana Menteri, sebab itu kita tahu nak buang dia macam mana. Kita akan gunakan kesilapan-kesilapan lampau dia. Masa itulah kita akan tunjuk dekat rakyat mengatakan pemimpin Pakatan Rakyat sanggup menurunkan Perdana Menteri dia. Kita tunjukkan ketelusan kita pada rakyat. Dan pada masa itulah kita akan lantik Lim Guan Eng sebagai Perdana Menteri Malaysia yang baru.”

Ingat tak baru-baru ni, Karpal Singh kata, dia nak orang bukan Islam jadi Perdana Menteri. Baru saja berlaku. DAP spin juga benda ni, tengok reaksi macam mana. Memang perancangan DAP nak Lim Guan Eng sebagai Perdana Menteri Malaysia. Anwar dua tahun.

Selepas Lim Guan Eng jadi Perdana Menteri, lagi satu benda akan berlaku. Pada tahun yang ketiga atau keempat, satu benda akan berlaku. Parti yang berteraskan kepada agama, kita akan bubarkan parti Pas. Ni orang-orang Pas pun tak tahu perancangan ini.

Kita tengok sekarang, pemimpin-pemimpin Pas ni macam mana. Tak macam dulu dah, berbeza dah. Berbeza sangat. Banyak pemimpin sekarang terlalu liberal. Kalau liberal, dulu dia kata apa, nak tegakkan Islam kena belasah dengan Karpal Singh, dia tukar kebajikan pula. Dia boleh kata pula, dalam al Quran tak ada perkataan Negara Islam. Selama ni yang mereka dok juang tu apa? Apa yang mereka perjuangkan selama ini?

Kita tengok kenyataan Presiden Pas, Haji Hadi Awang kata apa, “Kita boleh kawan dengan Yahudi, kita tak boleh kawan dengan Zionis”, dia kata. Salah satu kenyataan dia, kita boleh kawan dengan Yahudi, kita tak boleh kawan dengan Zionis. Apa beza Yahudi dengan Zionis ni? Ada beza Tuan-tuan dan Puan-puan. Ada beza ke? Apa beza khinzir dengan babi? Apa beza riba dengan bunga? Nama saja lain, benda yang sama. Awat yang bengong sangat Presiden Pas ni.

Penyokong dia lagi satu, taksub sangat. Bukalah minda, bukalah hati, awat yang taksub sangat ni. Semua ni betul, lima perut tiga serangkai buta perut tak ada akal. Tak mahu, tutup everthing close saja. Sampai macam tu.

Kita tengok Bersih, saya ambil contoh Bersih. Tempat yang paling suci untuk orang Islam, Mekkah dengan Madinah pun, dikotori oleh siapa? Puak-puak ni. Adakah DAP buat di tempat terkunci ada DAP buat Bersih. Adakah orang India buat Bersih di Batu Caves, adakah? Tiada.

Tengok, siapa yang menjadi barua DAP ni. Tempat yang paling suci orang Islam ni. Dua tempat tu sampai dicemari macam tu ke. Disebabkan politik ke. Sampai macam tu nak tunjuk kesetiaan dekat DAP.

Ada satu kejadian berlaku di Pulau Pinang pada tahun 16 Jun 2010 di Jalan Burma. DAP buat satu majlis makan malam. Kita panggil Mat Sabu sebagai penceramah undangan kita. Saya panggil dia. “Abang Mat, 16 ni kena buat.” Dia kata okay. Saya tanya kat dia, “Abang nak mai berapa orang?”. Dia kata nak mai lebih kurang 10 orang. Kita pun sediakanlah dua meja makanan halal. Meja kedua untuk penyokong dia. Meja pertama, saya, Lim Guan Eng, Mat Sabu dengan pemimpin DAP yang lain duduk. Majlis bermula dengan ucapan pemimpin DAP. Lepas itu, Lim Guan Eng bagi ucapan. Last sekali Mat Sabu. Ucapan Mat Sabu biasalah, dengan lawak jenaka dia, it’s normal.

Tetapi, di tengah-tengah ucapan dia, satu kenyataan telah dikeluarkan oleh Mat Sabu. Walaupun saya masa tu berfahaman DAP, tak pernah terlintas di hati saya nak kata benda tu. Saya cukup terkejut. Tak sangka pemimpin Pas ni sanggup kata benda tu. Tahu dia kata apa. “Saya lebih rela makan babi dengan Guan Eng daripada makan ayam dengan Najib.” Dia kata macam tu, penyokong dia yang duduk kat belakang tu, takbir lagi. depa takbir juga untuk tu pun. Sampai tahap tu ke nak tunjuk “Pas for all.”

Kita tengok masa Tahun Baru Cina tu, pemimpin Pas di Johor ni sanggup pi salam dengan orang yang jual babi tu di market Cina. Nak tunjuk sampai macam tu ke?

Tuan-tuan tahu tak apa yang berlaku di Perak, semasa esok hari tu, Datuk Zambry nak ambil sumpah sebagai Menteri Besar. Malam tu saya berada di Wisma DAP, Ipoh. Kita panggil Nizar datang ke pejabat kita, masuk mesyuarat. Kita arahkan Nizar supaya you kerahkan seramai mana penyokong Pas, esok petang baring di atas jalan biar menghalang Raja Muda Perak daripada menghadiri upacara angkat sumpah. Arahan dikeluarkan oleh Nga Kor Ming, dilaksanakan oleh Nizar.

Kerana DAP tahu, kalau orang Cina buat, orang Melayu semua akan bersatu. Sebab itulah kita gunakan orang Melayu untuk menjatuhkan Raja. Ada tak sesiapa orang Cina yang baring hari tu, ada tak? Semua siapa, tengoklah.

DAP tahu, kita nak jatuhkan Raja-raja Melayu, kita akan gunakan Pas. Kita akan menggunakan Pas untuk menjatuhkan Raja-raja Melayu. Sebab tu kalau dia jadi Kabinet, dia nak jawatan-jawatan penting. Dia nak Menteri Pelajaran, Kewangan, Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan juga Menteri Pertahanan. Inilah yang dia mahu. Jawatan lain yang tak penting, you nak ambil, ambillah tapi yang ni yang dia mahu. KDN pasal apa dia mahu. Mesti dia mahulah.

Tuan-tuan tahu tak, kalau DAP dapat perintah banyak warganegara Taiwan, Hong Kong, Singapura akan memohon jadi rakyat Malaysia selepas ini.

Begitu jugalah kalau DAP dapat perintah, mereka akan buat persempadanan semula. Persempadanan semula ini akan berlaku di kawasan bandar sahaja bukan di kawasan luar bandar.

Katalah contoh Putrajaya ni bandar. Sekarang cuma ada satu Parlimen, dia akan potong kepada dua Parlimen. Dia akan memperbanyakkan lagi Parlimen-parlimen orang bukan Islam supaya dia sama dengan orang Islam.

Perancangan DAP tu, banyak orang tak tahu. Tapi kita tengoklah Pas macam mana. Bersengkokol sampai macam ni ke. Nak kuasa, matlamat menghalalkan cara, janji dapat tawan Putrajaya cukup. Itu saja. Depa fikir dapat tawan Putrajaya. Mereka ni bukan kata jual, dah lelong, dah gadai Islam dah dekat DAP ni.

Untuk pengetahuan Tuan-tuan dan Puan-puan, setiap bulan Mat Sabu akan diberi RM15,000 oleh DAP. Pemimpin lain saya tak tahu, saya tak mahu tuduh, saya tak nampak.

Mat Sabu tu pasal apa saya tahu, sebab saya yang bagi duit tu kat dia. Sebab tu saya berani kata. Saya yang tiap-tiap bulan bagi duit kat dia, yang lain saya tak mahu komen, saya tak pernah nampak, tak baik komen. Walaupun dengar-dengar khabar, saya tak berani komen sebab saya tak nampak. Tapi yang ni, saya yang pi bagi sebab itu saya berani kata. Setiap 24 haribulan saya akan terima duit tu. Sampai tahap tu.

(Tayangan gambar) Inilah dua orang Menteri Agama Malaysia yang baru yang Cina tu Menteri Agama, yang India tu Timbalan Menteri Agama. Sekarang siapa, Datuk Khir Jamil Baharom kan, lepas ini tak ada dah. Saya tunjuk gambar lah senang, siapa Menteri Agama dan siapa Timbalannya.

Jadi, Tuan-tuan dan Puan-puan, berfikirlah sekejap. Kuasa yang ada dekat orang Melayu ni cuma kuasa politik sahaja. Yang tu hilang, kita akan jadi macam ni lah, merempat di negara sendiri.


##Diceritakan oleh Bekas aktivis dan operatif Melayu-DAP, Mohamad Razali bin Abdul Rahman kini sudah insaf di atas perbuatannya sebelum ini dan beliau telah membuat laporan polis tentang operasi tersebut.

Isu Terkini

get this widget here