Jadilah Pengikut Pecah Palak Mikir

Saturday, 13 October 2012

Harun Din Tidak Sengaja Jatuhkan Kredibiliti Nik Aziz
Suka atau tidak inilah hakikat yang sedang berlaku di dalam PAS, Apabila Timbalan Mursyidul Am Harun Din lebih berwibawa berbanding Mursyidul Am Nik Aziz sendiri. Ianya boleh dibuktikan didalam bayak situasi dan cukup untuk mempertikaikan relevennya mengdesak Nik Aziz berundur, untuk memberi ruang kepada calon yang lebih berwibawa menerajui PAS.

Mungkin Nasrudin Hassan Tantawi boleh mempertikai kelayakkan Hasan Ali menyarankan Nik Aziz berundur! tetapi Nasrudin tidak dapat menafikan yang Nik Aziz sememang kehilangan kredibiliti yang amat ketara terutama untuk membezakan antara mengutamakan prinsip parti dan islam dari mengangkat taat setia kepada ketuanan DAP. 

Jadi adalah wajar Nasrudin membuang sahaja alasan mempertikaikan kelayakan Hasan Ali, sebaliknya utamakan kepentingan parti mengatasi rasa sayang pemimpin yang tidak kena pada masanya.

Adakah Nasrudin terlupa bagaimana dia sendiri dimalukan Karpal Singh yang menidak kenyataannya mengatakan Karpal Singh sendiri mula setuju dan memahami hudud. Adakah Nik Aziz membelanya?

Jika parti PAS benar-benar mengakui memperjuangkan Islam kenapa mereka perlu mempunyai Mursyidul Am yang amat pentingkan taat setia kepada ketuanan DAP melebihi tuntutan wajib memperkasa dan menyempurnakan matalamat perjuangkan Islam sebagai agenda utama.

PAS tidak boleh sering bertindak berundur kebelakang dari matalamat yang ditetapkan mutamar PAS dan Majlis Syura PAS, berkenaan prinsip perjuangan islam. Hanya semata-mata untuk memberi ruang kepada DAP, sebagai tindakan taat setia kepada ketuanan DAP.

Mudah difahami yang PAS sebenarnya amat berharap jasa ketaatan kepada ketuanan DAP akan memberi ruang dan perluang untuk PAS menjejaki Putrajaya. Seperti mana yang diperkatakan Nasharudin Mat Isa didalam Seminar Dakwah Nasional 2012, PWTC. Rujuk sini

Terang-terang membuktikan PAS sudah tiba masanya menukar peneraju utama parti iaitu Nik Aziz dengan orang yang lebih tegas dan berwibawa yang konsisten tampa takut dengan sebarang desakkan. Hingga menjadi pengecut kerana umpan ganjaran ke Putrajaya. 

Yang paling menghairankan kadang-kadang tindakan Nik Aziz terlampau yakin dengan ganjaran dijanjikan kafir berbanding keyakinan memperjuangkan Islam dan ganjaran yang dijanjikan. Penahkah dalam mana-mana perjuangan islam dimenangi kerana sokongan dan bantuan kafir? Tidak ada bukan.

Oleh itu apa yang disarankan Hasan Ali adalah bertepatan pada masanya cuma sekarang hanya tinggal keegoan PAS yang tidak boleh menerima nasihat dan teguran sahaja. Almaklumlah terlampau lama dipuncak jawatan tertinggi PAS boleh menyebabkan ketagihan sehingga mengabai kepenting pejuangan parti sendiri!

Sememangnya Harun Din Tidak Sengaja Jatuhkan Kredibiliti Nik Aziz tetapi tindakankan ketegasan Harun Din membuktikan dia lebih layak berbanding Nik Aziz. Sememangnya takdir yang Harun Din Tidak Sengaja Jatuhkan Kredibiliti Nik Aziz cukup memberi gambaran jelas buat akar umbi bersedia melepaskan Nik Aziz demi kekuatan PAS sendiri. Terserah samada untuk terima atau tidak yang penting ini akan menentukan samada PAS naik atau jatuh.

 Rujuk cerita Hasan Ali: Nik Aziz wajar lepas jawatan Mursyidul Am

SHAH ALAM – Bekas Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr Hasan Mohamed Ali mendesak Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat supaya melepaskan jawatannya sebagai Mursyidul Am Pas susulan kenyataannya mempertahankan kerjasama Pas dengan DAP.

Beliau yang dipecat oleh parti itu awal tahun ini berkata, Nik Aziz sewajarnya menyerahkan tanggungjawab itu kepada timbalannya, Datuk Dr Haron Din yang dilihat lebih berupaya dan berwibawa.

“Mungkin sudah sampai masanya sebelum nasi menjadi bubur, TGNA (Nik Aziz) memikirkan untuk menyerahkan tanggungjawab besar sebagai Mursyidul Am kepada timbalannya, yang saya yakin mempunyai kemampuan dan kewibawaan yang setara dengan beliau,” katanya dalam satu tulisan pada laman sosial beliau semalam.

Hasan berkata, "saya berpendapat demi untuk menjaga keutuhan dalam Pas dan menjadikan Pas terus berdarjat dan bermartabat sebagai 'custodian' kepada perjuangan Islam, TGNA (Nik Aziz) perlu menoleh ke belakang untuk bermuhasabah."

Oleh itu katanya, sudah sampai masanya bagi Nik Aziz untuk merenung sejauh-jauhnya tentang kehadiran beliau dalam hierarki kepimpinan Pas sama ada benar-benar menguntungkan atau merugikan bukan sahaja Pas sebagai sebuah parti Islam tetapi yang lebih penting perjuangan Pas itu sendiri termasuklah imej, kehebatan dan keagungan Islam itu sendiri.

Kelmarin, Mursyidul Am Pas mengeluarkan kenyataan menyatakan DAP tidak pernah mengganggu Pas, malah beliau menegaskan kerjasama antara dua parti itu perlu untuk mencapai kemenangan dalam Pilihan Raya Umum ke-13.

Rabu lalu, Hasan jga menyokong kenyataan bekas Timbalan Presiden Pas, Nasharudin Mat Isa, yang antara lain berkata, Pas tidak seharusnya mengutamakan kuasa semata-mata dan meletakkan perjuangan Islam di tempat kedua.

Malah dalam kenyataan tempoh hari beliau menyifatkan kenyataan Nasharudin menunjukkan Majlis Syura yang diketuai oleh Nik Aziz sudah mula kembali berwibawa.

Hasan Ali yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Gombak Setia menyifatkan kenyataan Nik Aziz, yang juga Menteri Besar Kelantan, kelmarin sebagai "agak keterlaluan" susulan secara terang-terangan menyatakan DAP sebagai tidak pernah mengganggu Pas malah menggangkat martabat parti itu sebagai rakan kongsi yang akan menjamin kemenangan Pas dalam Pilihan Raya Umum ke-13 nanti.

“Kenyataan tersebut tidak layak lagi akan menghiris hati dan perasaan ahli dan penyokong Pas yang sudah tidak menahan perasaan sabar akibat daripada bertambah berani dan ghairahnya pimpinan DAP menghina Islam.

“Saya bimbang kenyataan-kenyataan 'supreme' ini akan menjadikan pimpinan DAP dan sebahagian daripada pimpinan Pas daripada golongan parasit terus mendapat pembelaan dan menjadikan mereka lebih ganas menghentam Islam dan perjuangan Pas disebabkan “peluru” yang disediakan oleh TGNA,” kata Hasan.

Hasan juga berkata, Nik Aziz tidak sepatutnya mengeluarkan kenyataan seumpama itu kerana ramai pimpinan Pas sebelum ini menyanggah pendirian Pengerusi DAP, Karpal Singh dan

Penasihat DAP, Lim Kit Siang yang berterusan menghina serta menentang perjuangan Pas untuk melaksanakan hudud.

Malah katanya, Nik Aziz juga pernah menyebutkan akan meneruskan hudud di Kelantan meski pun didatangi DAP.

“Tuan Guru Nik Aziz perlu menoleh ke belakang untuk bermuhasabah. Sudah sampai masanya bagi Nik Aziz untuk merenung sejauh-jauhnya tentang kehadiran beliau dalam hierarki kepimpinan

Pas sama ada benar-benar menguntungkan atau merugikan,” katanya lagi.


BERIKUT KENYATAAN PENUH DR HASAN ALI:

Saya tertarik dan terpanggil untuk memberi sedikit ulasan kepada kenyataan daripada Tuan Guru Nik Aziz (TGNA) yang juga merupakan Mursyidul Am Pas.

Seperti yang diketahui TGNA mempunyai kedudukan istimewa di dalam Pas. Bagi kebanyakan ahli dan penyokong Pas, mereka menganggap TGNA segala-galanya. Beliaulah Mursyidul Am.

Beliaulah "Presiden". Beliaulah Menteri Besar dan beliaulah Tok Guru dari sudut agama.

Kedudukan yang sedemikian bagi saya adalah pemberian ALLAH kepada beliau. Setiap satu kedudukan termasuk dirinya sebagai hamba ALLAH mempunyai tanggungjawab yang begitu besar bukan sahaja di kalangan ahli dan penyokong Pas tetapi yang lebih penting disisi ALLAH SWT.

Saya sendiri dan mungkin orang lain juga merasa begitu kerdil untuk membuat ulasan terhadap sebarang kenyataan yang dibuat oleh TGNA atas kedudukan beliau yang begitu supreme dikotak pemikiran ahli dan penyokong Pas.

Ketiadaan ahli dan penyokong yang berupaya untuk menyanggah pendapat beliau yang setengah-setengahnya begitu ganjil bukan sahaja dari segi perkataan malah dari segi implikasi kenyataan yang dikeluarkan yang mungkin atas supremenya beliau, beliau dan orang-orang dalam lingkungan beliau tidak menyedarinya. Saya tidak perlu mengulangi kenyataan yang mana, waktu bila yang termasuk dalam kategori ini.

Untuk menyatakan DAP tidak pernah mengganggu Pas dan DAP juga merupakan rakan kongsi yang akan menjamin kemenangan Pas dalam PRU13, bagi saya agak keterlaluan.

Bagi saya juga kenyataan sedemikian tidak seharusnya dikeluarkan oleh seorang yang mempunyai 'stature' seperti yang disebutkan diatas. Lupakah TGNA dan orang-orang disekeliling beliau bahawa TGNA pernah beberapa kali menyanggah pendirian Karpal Singh dan Lim Kit Siang yang berterusan menghina dan menentang perjuangan Pas untuk melaksanakan hudud?

Kita tidak lupa, beliau juga pernah menyebutkan akan meneruskan hudud di Kelantan dalam keadaan apa pun yang di datangkan oleh DAP? Kita juga masih ingat betapa tegasnya beliau mengatasi mana-mana pimpinan Pas yang lain menyatakan perasaan dengan menggunakan perkataan-perkataan yang adakalanya tidak layak oleh seseorang yang dianggap begitu 'supreme'.

Bagi saya kedua-dua kenyataan terakhir TGNA mempunyai dua implikasi besar.

Pertama, kenyataan tersebut tidak layak lagi akan menghiris hati dan perasaan ahli dan penyokong Pas yang sudah tidak menahan perasaan sabar akibat daripada bertambah berani dan ghairahnya pimpinan DAP menghina Islam.

Kedua, saya bimbang kenyataan-kenyataan supreme ini akan menjadikan pimpinan DAP dan sebahagian daripada pimpinan Pas daripada golongan parasit terus mendapat pembelaan dan menjadikan mereka lebih ganas menghentam Islam dan perjuangan Pas disebabkan “peluru” yang disediakan oleh TGNA.

Saya berpendapat demi untuk menjaga keutuhan dalam Pas dan menjadikan Pas terus berdarjat dan bermartabat sebagai “custodian” kepada perjuangan Islam, TGNA perlu menoleh ke belakang untuk bermuhasabah. Sudah sampai masanya bagi TGNA untuk merenung sejauh-jauhnya tentang kehadiran beliau dalam hierarki kepimpinan Pas sama da benar-benar menguntungkan atau merugikan bukan sahaja Pas sebagai sebuah parti Islam tetapi yang lebih penting perjuangan Pas itu sendiri termasuklah imej, kehebatan dan keagungan Islam itu sendiri.

Mungkin sudah sampai masanya sebelum nasi menjadi bubur, TGNA memikirkan untuk menyerahkan tanggungjawab besar sebagai Mursyidul Am kepada timbalannya yang saya yakin mempunyai kemampuan dan kewibawaan yang setara dengan beliau. Sumber

No comments:

Isu Terkini

get this widget here