Jadilah Pengikut Pecah Palak Mikir

Wednesday, 6 August 2014

Dasar Keturunan Penipu Laki-bini @AnwarIbrahim @DrWanAzizah makin ketara menonjol #KajangMoveTidakkah kita nampak permainan kotor keluarga anak beranak Anwar Ibrahim ini?

Krisis dalaman PKR dalam isu jawatan Menteri Besar Selangor yang disandang Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebenarnya semakin parah, serius dan tidak akan ada jalan penyelesaian.

Beberapa pemerhati politik berpendapat kemelut itu akan terus berpanjangan walaupun menteri besar negeri itu ditukar dengan calon kegemaran parti itu.

Dekan Kolej Undang-Undang, Kerajaan dan Pengajian Antarabangsa Universiti Utara Malaysia (UUM), Prof. Madya Dr. Ahmad Marthada Mohamed berkata, ini kerana kemelut yang melanda adalah berpunca kerakusan pemimpin parti itu melunaskan kepentingan politik peribadi.

"Sebelum ini krisis sudah berlaku di mana Anggota Parlimen Gombak Mohamed Azmin Ali selaku timbalan presiden parti kuat melobi untuk menjadi menteri besar, konflik yang tercetus bukan sahaja melibatkan Abdul Khalid dan Mohamed Azmin tetapi melibatkan dua kem yang menyokong kedua-dua mereka.

"Mohamed Azmin dilihat lebih berpihak kepada ketua pembangkang dan penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim manakala Abdul Khalid ketika itu rapat dengan presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail yang dicanang bakal menggantikan Abdul Khalid.

"Dr Wan Azizah dilihat berusaha untuk berkompromi dengan Abdul Khalid, tetapi apakah kem Mohamed Azmin akan berdiam diri apabila nama Dr Wan Azizah dicadangkan sebagai menteri besar yang baharu? Saya rasa tidak kerana Mohamed Azmin ada misi dan akan guna pelbagai strategi untuk menjadi menteri besar,"

Dalam mesyuarat khas pada 21 Julai lalu pula, MPP sebulat suara memutuskan Presiden PKR yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kajang, Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail menjadi Menteri Besar Selangor yang baharu menggantikan Abdul Khalid.

"Bagaimanapun, Abdul Khalid pada 22 Julai lalu secara terang-terangan mengingkari keputusan ini dengan membuat kenyataan media bahawa beliau enggan meletak jawatan.

Lebih haru-biru lagi ulama PAS dan akar umbi PAS telah mengadakan solat hajat untuk mendoakan kejayaan Khalid Ibrahim tetapi sedar tidak Anwar Ibrahim yang mereka telah di tolak oleh orang-orang PAS sendiri? Bila agak-agaknya Anwar mahu bertaubat dan sedar Allah tidak mengizinkan langkahnya?


No comments:

Isu Terkini

get this widget here