Jadilah Pengikut Pecah Palak Mikir

Monday, 26 November 2012

DR Asri Doa Kehancuran Boleh Jika Dizalimi Dan Beradab

KOTA BHARU - Umat Islam boleh memohon doa kehancuran jika merasa diri mereka ditindas dan juga dizalimi.

Bekas Mufti Perlis, Prof Madya Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata, secara umumnya sesiapa sahaja boleh memohon doa kehancuran sekiranya merasakan diri dizalimi.“Kita ada beberapa perkara yang perlu dipisahkan, isu politik dan fakta, jangan kerana kerana kita berpolitik, kita menafikan fakta.

"Pertama, persoalannya, adakah boleh kita mendoakan orang yang menzalimi kita agar ALLAH SWT mengambil tindakan kepadanya, itu persoalan yang biasa, jangan letak pada Pas atau Umno.

“Misal kata ada orang menganiaya atau menzalimi kita, boleh ke kita berdoa kepada mereka?

"Jawapannya boleh, tidak timbul isu tidak boleh mendoakan kehancuran sesama Islam,” katanya kepada Sinar Harian pada Program Kembara Ilmu Bersama Dr Maza di kediaman rasmi Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, semalam.

Beliau berkata demikian ketika mengulas isu doa kehancuran yang dibacakan adik Mursyidul Am Pas, Nik Razi Nik Mat semasa mengimamkan solat hajat sempena muktamar tahunan parti itu minggu lalu.Asri berkata, doa memohon kehancuran ini bukan suatu yang baru, malah wujud sejak zaman Rasulullah lagi apabila terjadi kepada para sahabat, tetapi dilakukan secara berkias (berlapik).

Bagaimanapun mengakui kurang bersetuju dengan pendekatan doa tersebut yang dilihat keluar dari kesantunan, Asri berkata, ia sepatutnya mengikut adab- adab berdoa dan mengetepikan rasa amarah.

“Kadang-kadang tak nampak macam doa, dari segi adab-adab yang lain seperti terlalu menjerit, nampak macam terkeluar dari kesantunannya, kita boleh berdoa kepada orang yang menzalimi, bukan doa kerana marah perbezaan parti, tetapi doa kerana kezaliman,” katanya.

Dalam pada itu, mengulas mengenai ulama Umno, Asri berkata, parti itu memerlukan suatu panduan untuk memandu pergerakan dan perjuangannya, dan satu majlis yang terdiri daripada golongan ulama perlu diwujudkan.

“Pas sebenarnya antara benda yang meletakkan kepercayaan orang ramai terhadapnya adalah Majlis Syura Ulama yang memandunya dalam banyak perkara,” katanya.“Ulama tidak semestinya menjadi pemimpin atau presiden, jadi ahli dewan yang memandu, itu perlu diambil kira supaya Umno juga ada pemandu dari satu majlis yang bukan untuk mempolitikkan agama tetapi membimbingnya supaya semua parti dikawal oleh elemen agama,” katanya. Sumber Sinar Harian.
Published with Blogger-droid v2.0.9

1 comment:

Anonymous said...

Saya berpandangan dalam bercengkerama politik susah hendak ditentukan siapa menzalimi dan dizalimi secara mutlak. Seperti dua orang yang bertinju atau bergusti. Ia berbalas-balas. Jika PAS kata Kerajaan menzalimi Kelantan kerana tidak memberi royalti minyak, BN boleh lagi berdaleh atas sebab-sebab teknikal. Tiada akad telah dibuat secara hitam-putih di antara negeri dan Kerajaan Pusat yang mengikat Kerajaan Pusat untuk memberi royalti ini - tanpa mengira siapa sekalipun yang memerintah Kelantan. Dengan erti kata lain soal pemberian royalti ini adalah hak Kerajaan Pusat untuk memberi atau tidak memandang kepada duasana politik dan hubungan di antara Negeri dan Persekutuan. Kalau ada pun passl royalti ini tertulis, Kerajaan Persekutuan masoh boleh berlandaskan soal-soal teknikal untuk tidak memberinya. Oleh itu dalam perkara ini untuk menerjah Kerajaan Pusat berlaku zalim agak susah. Tetapi, jika pasal bajet yang sememangnya peruntukan untuk sesuatu negeri tetapi dengan jelas dinafikan - itu adalah kezaliman. Allahuwaklam. Hanya satu pandangan...

Isu Terkini

get this widget here