Jadilah Pengikut Pecah Palak Mikir

Monday, 13 May 2013

Sudah Tiba Masanya MB Mukhriz Mengkaji Pembekalan Air Kepada Pulau Pinang

Tahniah buat rakyat Kedah kerana memilih Mukhriz yang mewakili Barisan Nasional sebagai Menteri Besar Kedah. Yang pasti rakyat Kedah amat bertuah kerana memiliki Mukhriz yang banyak berpengalaman dalam MITI yang berjaya membawa masuk banyak pelaburan baru ke Malaysia termasuk pelabur ke Pulau Pinang.

Dulunya Lim Guan Eng amat tidak suka dan ambil kesempatan keatas segala kerja  keras Mukhriz yang banyak menyumbang pertumbuhan ekonomi di Pulau Pinang . Yang Lim Guan Eng tahu dengan tumpang ambil nama sahaja, kononya dia paling berjaya bangunkan Pulau Pinang, tetapi dalam sedar tidak sedar Lim Guan Eng bakal menghadapi satu fenomena pecah palak mikir, yang mana dulunya Azizan boleh dikaldai dan sekarang bak buku bertemu ruas.

Jika kita imbaskan kembali. Dalam sidang DUN Kedah, exco Kerajaan Negeri, Datuk Amiruddin Hamzah membangkitkan isu kadar pajakan Pulau Pinang, dengan menuntut dinaikkan daripada RM10 ribu kepada RM10 juta setahun. Malah pernah Persatuan Sejarah Malaysia Cawangan Kedah (PSMCK) bangkitkan isu dengan menganggap tuntutan menaikkan kadar pajakan dari RM10 ribu bukan isu pokok. Yang Dipertua PSMCK, Datuk Wan Shamsudin Mohd Yusof menegaskan bahawa tuntutan yang sewajarnya dibuat adalah terhadap tanah Pulau Pinang dan Seberang Perai (Province Wellesley) itu sendiri. Ianya milik mutlak Kedah.

Pulau Pinang juga mendapat manfaat besar secara percuma dari Kedah iaitu sumber air. Kedah berkorban untuk tidak menebang hutan tadahan demi untuk menjaga sumber air yang sungainya mengalir ke sempadan kedua negeri. Pulau Pinang menyedut air mentah tanpa menghulur satu sen pun kepada Kedah, sehingga mereka mampu mengenakan caj air yang paling rendah di negara ini.

Mummy Rokiah memberitahu bahawa Pulau Pinang banyak membazirkan air. Purata penggunaan sehari adalah sebanyak 285 liter sehari bagi setiap penduduk. Pulau yang tidak ada sumber air mengalahkan Johor pada 207 liter sehari bagi setiap penduduk, Selangor (234 liter), Kedah (236 liter), Negeri Sembilan (239 liter) dan Melaka (268 liter).

Zaman Kedah dibawah PAS bolehlah Lim Guan Eng jadi penipu besar dengan kata pasal tarif mereka terendah pada 31 sen semeter padu. Dia saja buat lupa bahawa air Pulau Pinang dibekalkan oleh Kedah dengan bayaran honararium RM10,000 setahun.

Oleh itu akan menjadi tanggungjawap besar buat Menteri Besar baru Kedah untuk membongkar segala penipuan terbesar Lim Guan Eng hingga rakyat salah anggap kepada Kerajaan Barisan Nasional. Cukuplah  kita mendukung biawak hidup ini dan kali ini tolonglah pastikan Lim Guan Eng mempunyai tanggungjawap sama, dengan bertanggungjawap membiayai berkalan air secara adil seperti negeri-negeri yang lain.9 comments:

Anonymous said...

setujuu!!!. Mohon Mukhriz ketuai desakan serahkan Penang & Province Wellesley semula ke bawah DYMM Sultan Kedah!

Anonymous said...

Air adalah anugerah Allah utk semua makhluknya..... jgn jadikan isu.....

Anonymous said...

Anon 13:13, jika dulu pembangang bising pasal isu air murah ke singapura, tuduh kerajaan itu dan ini. Mana statement ko di atas tu pada masa tu?

Anonymous said...

kerajaan negeri kedah terpaksa tanggung kos penyediaan tadahan hujan, then senang2 je KERAjaan Penang bayar hanya RM10K SETAHUN untuk cover semua itu.

Patut la harga air murah. Nape tak terus bagi free je macam kat Selangor?

Anonymous said...

MAK ENGKAU BABI ! kepada admin

FC said...

kera dihutan disusukan anak sendiri kelaparan. rakyat kedah pulak dikenakan caj minima RM6 untuk air walaupun guna kurang daripada itu atau tidak guna langsung. hasil bumi Kedah macam juga minyak, mesti dicaj berpatutan kalau negeri lain nak ambil. tiada minyak anda tak mati, kalau tiada air 8 hari saja la.

Anonymous said...

Malikat mana ni?

Anonymous said...

Anonymous said...
Air adalah anugerah Allah utk semua makhluknya..... jgn jadikan isu.....
13 May 2013 13:13
-------------------------------------
setuju pasal anon di atas. dengan itu diminta seluruh penduduk tadah air hujan atau carik air sendiri... pendapat drp seorg yg sgt bangang, penjilat bontot LGE tahap babi hutan. kalau sekolah takat SRP je, jgn keluarkan pendapat "segenius" mcm tu. yg dirujuk adalah air terawat, air sungai, air hujan etc mmg anuegrah tuhan tetapi sumber itu telah tercemar semasa turun sebagai hujan di udara dan masuk ke dlm sungai. sisa industri jugak byk dilepaskan dlm sungai... nak suruh tuhan jugak ke buat loji rawatan air???? sorry lah anon tapi kau sangat bangang dlm memberikan pendapat. KEDAH HARUS MENGENAKAN CAJ SETIMPAL DGN HARGA PASARAN. JGN BIARKAN LGE HIDUP SENANG DGN PENIPUANNYA SELAMA INI. DGN USTAD AZIZAN LGE BOLEH LA TIPU DIA SANA SINI, TAPI INI ANAK MAHATHIR TAU, DIA DIA TAK SURE.., PASTI DIA AKAN DPT PENDAPAT TUN DR MAHATHIR, ARKITEK AGONG PEMODENAN MALAYSIA !!!

Anonymous said...

maaf la nak ckp sesuatu. masa pemerintahan ustad azizan, kedah telah terlalu byk menangung kerugian yang berpunca drp penipuan Lim Guan eng. sepatutnya isu KUIN etc dgn mudah dpt diatasi sekiranya bayaran air adalah mengikut harga pasaran atau harga melalui rundingan dgn penang. mungkin tidak ada pasukan ustad azizan pegi berunding atau bernding tetapi hanya setuju pada bayaran honararium RM10,000 setahun sedangkan itulah salah satu punca pendapatan negeri. semoga keadaan di kedah berubah dan bertambah baik di bawah dato mukhriz dan BN. aku sayang KEDAH... negeriKU !!

Isu Terkini

get this widget here