Jadilah Pengikut Pecah Palak Mikir

Tuesday, 29 April 2014

AKHIRNYAI PESAWAT MH370 DI TELUK BENGAL
Sebuah syarikat penerokaan berpangkalan di Adelaide percaya mereka telah menemui bangkai pesawat Malaysia Airlines MH370, 5000KM jauh dari jarak pencarian pihak berkuasa.


Syarikat GeoResonance berkata kajian mereka mengenalpasti elemen-elemen di dasar laut yang konsisten dengan bahan dari sebuah kapal terbang.


Setelah enam minggu berlalu semenjak MH370 hilang, operasi pencarian di Lautan Hindi masih menemui jalan buntu.


Menurut Perdana Menteri Australia, Tony Abbot mengatakan penemuan serpihan pesawat di permukaan laut adalah amat tipis.


Tambah beliau lagi, kini usaha ditumpukan ke atas pencarian di dasar lautan.


Namun, GeoResonance percaya kawasan pencarian yang difokuskan oleh pihak berkuasa adalah salah. Syarikat itu juga mengatakan mereka sendiri telah memulakan operasi pencarian pada 10 Mac yang lalu.


"Teknologi yang kita gunakan pada asalnya direka untuk mencari kepala peledak nuklear , kapal selam ... pasukan kami di Ukraine memutuskan kami perlu mencuba dan membantu ," kata David Pope dari GeoResonance .


Syarikat itu telah meninjau 2,000,000 KM persegi zon kemungkinan pesawat terhempas berdasarkan imej yang diperolehi dari satelit dan data pesawat.


Ahli-ahli sains kami menumpukan usaha mereka di utara lokasi terakhir penerbangan yang diketahui , dengan menggunakan lebih 20 teknologi untuk menganalisis data yang termasuk reaktor nuklear.


Mereka seakan tidak percaya apa yang mereka telah temui di Teluk Bengal.


"Pasukan kami sangat teruja apabila mendapat ia adalah adalah bangkai sebuah pesawat komersil," kata Encik Paus.

Pavel Kursa dari GeoResonance memberitahu 7News : "Kami mengenal pasti unsur-unsur kimia dan bahan-bahan yang boleh didapati pada sebuah Boeing 777 ... ini adalah aluminium , titanium , tembaga , aloi keluli dan bahan-bahan lain . "


Imej-imej yang menunjukkan unsur-unsur kimia yang dikesan di kawasan itu syarikat itu percaya ia telah terletak MH370.


Satu laporan awal telah dihantar kepada pihak berkuasa manakala kotak hitam masih mempunyai dua minggu punca kuasa bateri.


Penemuan pasukan itu kemudian disahkan dengan menganalisis imej dari kawasan yang sama pada 5 Mac , tiga hari sebelum pesawat itu hilang.


" Bangkai itu tiada sebelum kehilangan MH370 ," kata Encik Paus.


Laporan penuh telah dihantar pada 15 April.


“Kami cuba untuk tidak mengatakan bahawa ia adalah kepastian pesawat MH370 , bagaimanapun ia adalah satu petunjuk yang kami rasakan perlu disusuli," Encik Paus memberitahu 7News .


7News cuba menghubungi penyelaras syarikat pencarian itu, Angus Houston hari ini tetapi gagal mendapatkan maklum balas. - Sumber: 7News , Terjemahan TengokTVonline

1 comment:

Abdul Jalaini Abdul Jalil said...

Itu seperti apa yg dikatakan oleh seorang Makcik yang pulang dari Umrah...flashback semula...

Isu Terkini

get this widget here