Jadilah Pengikut Pecah Palak Mikir

Saturday, 17 May 2014

Pratonton Video @AnwarIbrahim Dedahkan Hantu-Hantu Yang Mengamuk Dalam Pemilihan PKR


Akhirnya Anwar Ibrahim dengan pelbagai bukti berbentuk video yang menampakan kelibat-kelibat hantu-hantu yang mengamuk sehinggakan Anwar sendiri terkena tempias air liur hantu tersebut. Tetapi situasi tersebut tidak pula Anwar gunakan untuk membuktikan dakwaan hujah kononnya Anwar percaya anasir luar yang bawa masuk. 
Kalau Anwar ambil kesempatan menyerang balas hantu mengamuk itu dengan membuktikan dia bukan ahli PKR. Bukankah akan membantu beliau buktikan ada anasir luar tetapi tidak dan sebaliknya Anwar tergaman. Mari kita lihat 2 artikal di bawah.

PARTI KEADILAN RAKYAT (PKR) PUSAT

- SIDANG MEDIA OLEH DATUK SERI ANWAR IBRAHIM (DSAI)


PADA 16 MEI 2014, JAM 1115 HINGGA 1150, BERTEMPAT DI IBU PEJABAT PARTI KEADILAN RAKYAT (PKR), A-1-09, MERCHANT SQUARE, JALAN TROPICANA SELATAN 1, PETALING JAYA, TELAH BERLANGSUNG SIDANG MEDIA YANG DISAMPAIKAN OLEH DATUK SERI ANWAR IBRAHIM – KETUA UMUM KEADILAN.

HADIR.

2. SERAMAI 40 ORANG TERDIRI DARIPADA PEMIMPIN-PEMIMPIN PKR PUSAT DAN WAKIL MEDIA TEMPATAN YANG TELAH HADIRDALAM SIDANG MEDIA. ANTARA YANG DIKENALI HADIR ADALAH SEPERTI BERIKUT:-

A) TAN SRI KHALIB IBRAHIM

–MB SELANGOR.


B) MOHAMAD AZMIN BIN ALI

–TIM.PRESIDEN PKR PUSAT.


C) DATO SAIFUDDIN NASUTION

– SETIAUSAHA AGONG PKR PUSAT.


SIDANG MEDIA OLEH DSAI

3. ANTARA INTIPATI SIDANG MEDIA ADALAHiu SEPERTI BERIKUT:-


A) PIMPINAN KEADILAN MENGAMATI SITUASI PERJALANAN PEMILIHAN PARTI YANG TELAH BERJALAN TIGA MINGGU BERTURUT DENGAN SERIUS. SEPERTI YANG TELAH DISEBUT DALAM SIDANG MEDIA BELIAU SEBELUM INI, SEKIRANYA ADA ISU CACAT CELA DALAM PROSES PENGUNDIAN TERMASUK PENIPUAN, GENGSTERISME DAN DISIPLIN, MAKA SIASATAN PENUH WAJIB DIJALANKAN SERTA TINDAKAN DISPLIN HARUS DIAMBIL. PIHAK JAWATANKUASA PEMILIHAN PUSAT (JPP) DAN LEMBAGA DISPLIN KEADILAN TELAH DIARAHKAN SUPAYA TIDAK MELINDUNGI MANA-MANA ANGGOTA PARTI YANG MELANGGAR PERATURAN PEMILIHAN.


B) DALAM MESY BIRO POLITIK LAPAN ANGGOTA KEADILAN TELAH DIGANTUNG KEANGGOTAAN BAGI MEMBANTU SIASATAN BERKAITAN PEMILIHAN PARTI DAN BELIAU DIFAHAMKAN LEMBAGA DISPLIN KINI BERMESYUARAT SETIAP HARI BAGI MEMPERCEPATKAN PROSES PEMILIHAN PARTI.


C) BELIAU JUGA TELAH MEMINTA TIGA-TIGA CALON TIMBALAN PRESIDEN KEADILAN UNTUK BERSAMA BELIAU DALAM SIDANG MEDIA PADA HARI INI BAGI MEWAKILI KESEMUAN ANGGOTA KEADILAN MEMBERI SOKONGAN KEPADA JPP UNTUK TERUS BERGERAK DAN MENAMBAH BAIK PROSES PEMILIHAN PARTI.


D) PIMPINAN KEADILAN AMAT PRIHATIN TENTANG INSIDEN KEKERASAN DAN GENGSTERISM YANG BERLAKU TERUTAMANYA SEWAKTU PROSES PEMBUANGAN UNDI DI NEGERI SELANGOR. BERDASARKAN MAKLUMAT YANG DITERIMA SERTA BUKTI VIDEO DAN GAMBAR DI DAPATI ELEMEN BUKAN ANGGOTA PARTI YANG TELAH MENCEROBOH PUSAT-PUSAT PENGUNDIAN DENGAN NIAT MEMBURUKAN IMEJ SERTA MENGGAGALKAN PROSES PENGUNDIAN. BELIAU JUGA DIFAHAMKAN RAMAI DARIPADA ELIMEN-ELIMEN INI TELAH MASUK KEADILAN SEBELUM DAFTAR PEMILIHAN TERTUTUP DAN DISAHKAN PADA 5 MAC 2014 YANG LALU.


E) PIMPINAN KEADILAN TELAH MENGARAHKAN JPP DAN LEMBAGA DISIPLIN UNTUK MENYIASAT PERKARA TERSEBUT DENGAN LEBIH LANJUT DAN TINDAKAN DISIPLIN YANG CUKUP KERAS MESTI DIAMBIL BAGI MEMASTIKAN ELEMEN2 INI DIBENTERAS SERTA DIBUANG DARIPADA PARTI.


F) TERDAPAT PIHAK TERTENTU CUBA MEMBAWA PERKARA INI KE PENDAFTAR PERTUBUHAN (ROS) DAN KUIMPULAN INI BEKERJA UNTUK PARTI MEMERINTAH. MENYARANKAN SEBARANG ADUAN ATAU BANTAHAN HARUS MENGIKUT SALURAN DAN BUKAN KEPADA MEDIA ATAUPUN ROS. PEMILIHAN KALI INI DIJALANKAN SEBAGAI SEMANGAT KEKELUARGAAN DAN BUKANNYA DI ANGGAP MUSUH.


G) KEKECOHAN DI NEGERI SELANGOR DAN SABAH ADALAH DISEBABKAN KEADAAN TEMPAT UNDI TIDAK SESUAI DAN KEKURANGAN KAKITANGAN UNTUK MENGENDALIKAN PEMILIHAN DISEBABKAN KEAHLIAN YANG RAMAI.


H) WALAUPUN MENGAKUI TERDAPAT MASALAH LOGISTIK TETAPI IA TIDAK BOLEH MENJADI ALASAN UNTUK CAMPURAN TANGAN GENGSTERISM DALAM PROSES PEMLILIHAN. PROSES PEMILIHAN DIJALANKAN SECARA ADIL YANG MANA JPP MENGAMBIL TINDAKAN TEGAS DAN CEPAT TERHADAP MANA-MANA ANGGOTA YANG MELAKUKAN KESALAHAN DAN BUKAN SEPERTI SURUHANJAYA PILIHAN RAYA (SPR) YANG SEKONGKOL BERSAMA UMNO MENIPU RAKYAT.


I) INSIDEN YANG BERLAKU DI SEPANJANG PEMILIHAN TERSEBUT MENUNJUKKAN ADA PIHAK LUAR CUBA SABOTAJ PARTI KEADILAN DAN BELIAU TELAH MENGARAHKAN JPP UNTUK MENDEDAHKAN KEPADA UMUM PENGLIBATAN ORANG LUAR TERSEBUT.


INSIDEN.


4. SEMASA DSAI, MOHAMAD AZMIN ALI, DATO SAIFUDDIN NASUTION DAN TAN SRI KLAHID IBRAHIM MENINGGALKAN DEWAN SIDANG MEDIA PKR PUSAT, KUMPULAN PENYOKONG S. MANIKAVASAGAM – PENYELARAS DUN MELAWATI BERHIMPUN DI LUAR PINTU MASUK DEWAN SIDANG MEDIA BERKENAAN. KETIKA KEEMPAT-EMPAT PEMIMPIN KELUAR DARIPADA DEWAN SALAH SEORANG PENYOKONG S.MANIKAVASAGAM YANG DIKENALI ZULKIFLI ABDULAH TELAH MENJERIT DENGAN KATA –KATA KESAT SEPERTI ” KHALID PENIPU , RASUAH” DAN ” KUALA SELANGOR AKAN AJAR KHALID ”. WALAUPUN DSAI CUBA MEMUJUK LELAKI BERKENAAN TETAPI IA TIDAK DIENDAHKAN OLEH BELIAU DAN TERUS MAKI HAMUN TAN SRI KAHLID IBRAHIM.


KEHADIRAN KETIGA-TIGA CALON TIMBALAN PRESIDEN ADALAH UNTUK MENYAKINKAN BAHAWA MEREKA BERSAMA-SAMA DENGAN DSAI MENYOKONG PENUH SEBARANG TINDAKAN JPP DAN LEMBAGA DISPLIN TERHADAP MANA-MANA ANGGOTA YANG MELANGGAR PERATURAN PEMILIHAN.

7. INI MERUPAKAN SIDANG MEDIA YANG PERTAMA YANG DIADAKAN OLEH DSAI BERHUBUNG PEMILIHAN PARTI. SEJAK PEMILIHAN TERSEBUT.

Nampaknya Anwar dan PKR tak salah orang lain pula yang salah tetapi ada juga Lembaga Disiplin kononnya ambil tindakan mari kita lihat:

Lembaga Disiplin KEADILAN telah meneliti beberapa kes berkaitan tatatertib dan disiplin anggota. Kes-kes ini telahpun dibentangkan dalam mesyuarat Biropolitik bertarikh 14hb Mei 2014, yang dipengerusikan YB Azmin Ali, Timbalan Presiden KEADILAN dan dihadiri YB DS Anwar Ibrahim, Ketua Umum KEADILAN, YAB TS Abdul Khalid bin Ibrahim, Menteri Besar Selangor serta anggota-anggota Biropolitik yang lain.

Berikut adalah keputusan-keputusan yang dicadangkan Lembaga ini dan dipersetujui Biropolitik:

1) Sdr MUSTAPHA MOHD TALIB (Cabang Kuala Selangor)

Beliau selaku Setiausaha Politik kepada Menteri Besar Selangor melalui satu perbualan telefon telah membuat ugutan terhadap Pn Faridah, pembantu khas Penyelaras DUN Bukit Melawati, iaitu untuk menamatkan khidmat S Manikavasagam sebagai Penyelaras DUN Bukit Melawati.

Sdr MUSTAPHA MOHD TALIB akan diberi surat tunjuk sebab dan digantung keanggotaan parti serta-merta sehingga siasatan selesai.


2) Sdr S MANIKAVASAGAM (Cabang Kuala Selangor)

Beliau telah membuat kenyataan media yang mendakwa TS Abdul Khalid bin Ibrahim telah melakukan politik wang bagi pemilihan Cabang Kuala Selangor. Kenyataan ini telah disiar dalam berita TV1 dan Buletin Utama TV3 pada 11 Mei 2014, dan dalam m/s 6 akhbar Utusan Malaysia pada 12 Mei 2014. Ini merupakan pelanggaran Perkara B.7 Tataetika Pemilihan iaitu "Sebarang perselisihan berkaitan dengan Pemilihan Parti dilarang sama sekali dibawa kepada media atau dihebahkan kepada umum."

Sdr S MANIKAVASAGAM akan diberi surat tunjuk sebab dan digantung keanggotaan parti serta-merta sehingga siasatan selesai.


3) Sdr BOBINATH A/L VELLO (Cabang Kuala Selangor)

Beliau telah membuat kenyataan media mengkritik Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) dan Parti secara terbuka, yang merupakan pelanggaran Perkara B.7 Tataetika Pemilihan iaitu "Sebarang perselisihan berkaitan dengan Pemilihan Parti dilarang sama sekali dibawa kepada media atau dihebahkan kepada umum." Kenyataan ini telah disiarkan dalam Buletin Utama TV3 pada 11 Mei 2104.

Sdr BOBINATH A/L VELLO akan diberi surat tunjuk sebab dan digantung keanggotaan parti serta-merta sehingga siasatan selesai.


4) Sdri MONNIZA @ SARIMAH ABDUL GHANI (Cabang Kampar)

Beliau telah membuat kenyataan media mengkritik Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) dan Parti secara terbuka, yang merupakan pelanggaran Perkara B.7 Tataetika Pemilihan iaitu "Sebarang perselisihan berkaitan dengan Pemilihan Parti dilarang sama sekali dibawa kepada media atau dihebahkan kepada umum." Kenyataan ini telah disiarkan dalam akhbar Berita Harian, m/s 7 bertarikh 12 Mei 2014, bertajuk "Proses undi kotor, tak telus".

Sdri MONNIZA @ SARIMAH ABDUL GHANI akan diberi surat tunjuk sebab dan digantung keanggotaan parti serta-merta sehingga siasatan selesai.


5) Sdr MD YUSOP KAMARUDDIN (Cabang Pasir Salak)

Beliau telah membuat kenyataan media mengkritik JPP dan Parti secara terbuka di laman Facebook beliau, yang merupakan pelanggaran Perkara B.7 Tataetika Pemilihan iaitu "Sebarang perselisihan berkaitan dengan Pemilihan Parti dilarang sama sekali dibawa kepada media atau dihebahkan kepada umum."

Sdr MD YUSOP KAMARUDDIN akan diberi surat tunjuk sebab dan digantung keanggotaan parti serta-merta sehingga siasatan selesai.


6) Sdr K GUNASEKARAN A/L KUPPAN (Cabang Hulu Selangor)

Beliau bersama beberapa orang penyokong telah bertindak agresif dengan merempuh pintu masuk dewan pengundian Cabang Hulu Selangor dan menghentikan proses kiraan kertas undi pada 11 Mei 2014. Tindakan ini melanggar Perkara B.6 Tataetika Pemilihan iaitu "mana-mana calon atau penyokongnya adalah dilarang dari mengganggu sebarang proses dan acara Pemilihan Parti."

Sdr K GUNASEKARAN A/L KUPPAN akan diberi surat tunjuk sebab dan digantung keanggotaan parti serta-merta sehingga siasatan selesai.


7) Sdr NOOR AZMAN SAMSURI (Cabang Tanjung Karang)

Beliau telah terlibat dalam menipu tandatangan pencadang, Basri bin Kasnon, bagi pencalonan beliau sebagai Ketua Cabang Tanjung Karang.

Sdr NOOR AZMAN SAMSURI akan diberi surat tunjuk sebab dan digantung keanggotaan parti serta-merta sehingga siasatan selesai.


8) Sdr AHMAD JUFLIZ BIN DATO' FAIZA (Cabang Setiawangsa)

Beliau telah membuat kenyataan media pada 14 Mei 2014 yang mengkritik Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) dan Parti secara terbuka, yang merupakan pelanggaran Perkara B.7 Tataetika Pemilihan iaitu "Sebarang perselisihan berkaitan dengan Pemilihan Parti dilarang sama sekali dibawa kepada media atau dihebahkan kepada umum." Kenyataan ini telah disiarkan dalam rencana di laman The Malaysian Insider bertajuk "50 ahli PKR akan lapor RoS jika keputusan pemilihan tidak dibatalkan" pada 14 Mei 2014.

Sdr AHMAD JUFLIZ BIN DATO' FAIZA akan diberi surat tunjuk sebab dan digantung keanggotaan parti serta-merta sehingga siasatan selesai.


YB Dato' Dr Tan Kee Kwong

Pengerusi Lembaga Disiplin KEADILAN 15hb Mei 2014

Persoalannya kenapa Chegu Bard dan Rafizi yang koyak kertas undi dikecualikan dari tindakan disiplin? Awal-awal buat kerja pilih bulu. BOLEH PAKAI KE PARTI HARU BIRU INI?

No comments:

Isu Terkini

get this widget here