Jadilah Pengikut Pecah Palak Mikir

Tuesday, 13 May 2014

Dilema Di sebalik Krisis Kuasa MB Terengganu yang Kita Terlepas Pandang



Ramai tidak faham cara orang politik bermain catur, termasuklah kebanyakan dari kita. Sebab kita tak nampak apa matlamat, strategi dan kekangan mereka secara pasti. 

Betul kita nampak ada org berani korbankan queen dengan harapan ada jalan Checkmate PRU14. Juga benar korbankan Queen bukan selalunya tepat atau selalunya tidak bijak, apatah ketika ini kita hanya 3 tentera dan 1 kuda. Kerana persoalan yang timbul nanti, Larat ke nak tolong cover King? kalau lawan kita masih ada separuh tentera, bishop, queen dan kuda malah ada tentera setapak lagi menuju penamat benteng kita?

Adus Pecah Palak Mikir aku layan politik camni. Tidak hairanlah diketika ini semua orang berlumba-lumba mengeluarkan spekulasi?

Tetapi berhenti sejenak dan fikirkan. Tidakkah anda terfikir Adakah DS Najib suka-suka bermain dengan api tanpa sebarang sebab?

Walhal akar umbi jugalah yang menuntut pembersihan barah dalaman. Jika benar-benar ingin dilakukan perlu ada pengorbanan dan perlu cabaran. Ini permainan catur yang tak mungkin penontonnya akan faham dengan baik.

Cuma ini suatu yang berat harus dipikul DS Najib, dengan alasan tertentu melibat Negeri dan Pusat, terpaksa dilakukan demi keutuhan UMNO.

Persoalannya sebagai akar umbi yanng mengharapkan perubahan besar dalam UMNO. Bangkit dan sedarlah, berilah peluang buat DS Najib rencanakan demi kebaikan UMNO yang perlu dilakukan sebelum PRU14.

Masakan mudah membersih barah tanpa resiko? Dan kenapa mesti mudah kita kecewa untuk tujuan yang kita harapkan? Ini masa kita bersatu merapatkan saf dan yakin kepada Perdana Menteri. 

Apa yang difahamkan dalam proses ini memang ada tolak ansur dan rundingan berbulan lamanya. 

Malah Mantan MB ada dijanji sesuatu jawatan lain oleh PM. Dan ada yang mengatakan ini melibatkan kisah istana malah bermacam-macam persoalan yang timbul. Dan jangan kita lupa cara Mantan MB datang dan pergi dimulai dengan krisis.

Lihatlah bukan mudah? dan kita dengar pun dah berserabut. Fikirkanlah!! untuk membersih barah diketika 68 tahun umur UMNO, anda fikir kerja mudah?





7 comments:

Anonymous said...

NAJIB YANG PATUT LETAK JAWATAN.. MASIH MERAYU CINA.. TAK SUDAH-SUDAH.. KEROSAKAN UMNO KERANA BELIAU TIADA TOKOH

jepun said...

Yes I"m agree with you bro.......This stupid Najib should step down......where our dignity as Malay ....always have to bow the Chinese for sympathy.........

Anonymous said...

Dlm politik, persepsi pengundi penting utk kesinambungan kuasa. Apa agaknya persepsi pengundi seluruh negara terhdp UMNO dgn episode ini. T'ganu aku pasti mmg bungkus. Peringkat negara PRU 14 nanti, silap silap bungkus jugak.

samsuds said...

Catur2 catur juga. Punasihat bawak rebah masih simpan dan makan cakap mereka buat apa. Pikir dan buatlah keputusan sendiri kalau bijak. Kalau najib bijak beliau harus telus dengan perjanjiannya dgn md said. Harus umum apa janji md said secara terbuka pd seluruh ahli. Buat apa nak rahsia2. Yg akhirnya beliau khianat makan diri dan umno rosak. Najib sebenarnya tak bijak. Punasihatnya terlebih bijak

Anonymous said...

Catur2 catur juga. Punasihat bawak rebah masih simpan dan makan cakap mereka buat apa. Pikir dan buatlah keputusan sendiri kalau bijak. Kalau najib bijak beliau harus telus dengan perjanjiannya dgn md said. Harus umum apa janji md said secara terbuka pd seluruh ahli. Buat apa nak rahsia2. Yg akhirnya beliau khianat makan diri dan umno rosak. Najib sebenarnya tak bijak. Punasihatnya terlebih bijak

Anonymous said...

Catur2 catur juga. Punasihat bawak rebah masih simpan dan makan cakap mereka buat apa. Pikir dan buatlah keputusan sendiri kalau bijak. Kalau najib bijak beliau harus telus dengan perjanjiannya dgn md said. Harus umum apa janji md said secara terbuka pd seluruh ahli. Buat apa nak rahsia2. Yg akhirnya beliau khianat makan diri dan umno rosak. Najib sebenarnya tak bijak. Punasihatnya terlebih bijak

abdul razak zabir said...

Ahhh...ni semua bullshit.....

Isu Terkini

get this widget here