Jadilah Pengikut Pecah Palak Mikir

Friday, 11 October 2013

MB Kelantan Ahmad Yakup Terpaksa Berbohong Untuk Tutup Pekong Kesilapan Nik Aziz

Untuk mengambil alih tampok pemerintahan negeri Kelantan yang serba-serbi carca-merba, bukanlah satu kerja mudah buat Menteri Besar Baru Kelantan Ahmad Yakup. Terlalu banyak kesilapan dan pekong perlu diselesaikan demi membaik pulih kepercayaan rakyat Kelantan untuk terus bernaung dibawah pemerintahan kerajaan PAS.

Dalam masa yang sama MB baru tidak juga boleh menjatuhkan imej Nik Aziz yang beliau sendiri tahu icon penting dalam perpaduan PAS di Kelantan.

Pendedahan Bekas Ahli Parlimen Pasir Mas, Datuk Ibrahim Ali melahirkan rasa sedih dan dukacita dengan pembentangan Bajet 2014 oleh kerajaan Pas Kelantan semalam yang mengalami defisit sebanyak RM10.39 juta. 
Beliau menyifatkan tindakan kerajaan Pas Kelantan terus memasukkan hasil tuntutan royalti sebanyak RM200 juta atau 36.41 peratus daripada keseluruhan anggaran hasil negeri tahun depan, merupakan satu pembohongan kepada rakyat negeri itu.
Itu sudah cukup menunjukan MB baru terpaksa mencari helah menutup kegagalan pentabiran Nik Aziz. Tetapi kenapa mesti berbohong sedemikian rupa?

Ibrahim secara sinis turut berpendapat, tema bajet itu wajar ditukar kepada 'kesejahteraan pemimpin Pas dan penderitaan rakyat Kelantan' mengambil kira kegagalan kerajaan Pas membangunkan ekonomi negeri, meskipun telah diberi mandat untuk tempoh 23 tahun.
Menurut Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) itu, Kelantan yang kaya dengan hasil, tanah luas dan rakyat yang rajin, berkemampuan menjadi sebuah negeri hebat sekiranya dipimpin dengan baik oleh parti dan pemimpin yang hebat. 
"Malangnya, rakyat Kelantan mudah diperbodohkan oleh imej kepemimpinan Pas, tetapi apa hasilnya? Peruntukan pembangunan begitu kecil macam mana rakyat Kelantan nak maju? 
"Yang anehnya, balak ditebang dan syarikat kaut untung berjuta-juta tetapi hasil premium kepada kerajaan negeri tak seberapa. Kalau saya jadi pemimpin negeri dengan hasil macam ini malu nak keluar rumah kerana retorik berdegar-degar macam guruh tetapi hasilnya macam mana?," soalnya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini. 
Beliau mengulas pembentangan Bajet 2014 oleh Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob. 
Antara lain, kerajaan negeri sekali lagi memasukkan hasil royalti sebanyak RM200 juta atau 36.41 peratus daripada RM549.26 juta anggaran perolehan kerajaan pada 2014, biarpun isu tuntutan tersebut masih dalam proses perundangan. 
Mengulas lanjut, Ibrahim berkata, berdasarkan pembentangan bajet itu, jelas kerajaan Pas Kelantan masih lagi gagal mendapat sumber pendapatan baharu disebabkan ketiadaan pembangunan di daerah-daerah apabila terus bergantung kepada sumber lama seperti cukai tanah dan pintu. 
"Kelantan jika tidak dibantu Kerajaan Pusat akan jadi padang tekukur, kilang-kilang tidak ada, usaha tarik pelabur tak ada, insentif (pelaburan) tak ada, harap daripada Pusat sahaja," katanya. Sumber info
Jangan kerana rasa hormat semata-mata hingga mengabaikan tangungjawap kepada rakyat. 

No comments:

Isu Terkini

get this widget here