Jadilah Pengikut Pecah Palak Mikir

Wednesday, 16 October 2013

#PAU13 Nasib Mukhriz Dibayangi TPPA

Benarkah desas desus Kaitan Mukhriz dan TPPA boleh menentukan nasib beliau dalam PAU13?

Kita telah dipelihatkan bagaimana keputusan akhir TTP telah dengan tindakan Najib menyatakan kerajaan komited membentangkan perjanjian TPP kepada anggota Parlimen supaya mereka boleh membuat keputusan mengenai pakatan itu.

Jadi apakah kaitan dengan Mukhriz?


Melihat dari trend pemilihan umno minggu 19/10 nanti, H20 dilihat mempunyai sinar yang lebih cerah berikutan momentum dari pemilihan pemuda minggu lepas (baca sini) . Di awal kempen yang lalu Mukhriz agak dilihat sebagai calon favourite perwakilan oleh sebab musabab  agenda yang dibawakan oleh beliau yakni ABATA. 

Bagaimana pula dengan kedudukan nama-nama yang disebut-sebut??

1) Hishamudin pula kini mula menampakkan taring, 

2) Zahid yang semakin popular tanpa disangkal dengan ketegasan sebagai menteri KDN boleh tahan juga,

3) Safie Afdhal yang mewakili wakil Malaysia barat, 

Persoalannya....siapakah yang akan terkeluar dari senarai naib presiden tersebut?

Beranikah perwakilan membuat satu lagi percaturan paling kritikal demi survival politik melayu??

Pada pendapat penulis ini lah ketikanya perwakilan perlu bijak mempertaruhkan undi mereka menjangkaui kepentingan politik semata.

Nama yg disebut-sebut diperingkat akar umbi dengarnya bayak memihak kpd MUKHRIZ? Banyak tidak semestinya menang kalau kita bandingkan keputusan pemilihan Wanita mahupun Pemuda UMNO.

RASIONAL perlu dipilih sebagai Naib Presiden sebagai benteng utuh kepada kepentingan negara melangkaui sempadan politik? 

DISAAT isu TPPA sibuk diperkatakan Tun Mahathir di lihat senada dengan mereka yang menentang TPPA. Tun Mahathir melihat TPPA sebagai satu bentuk penjajahan baru dari barat yang boleh menghancurkan negara dalam jangka masa panjang. 

Di sini memperlihatkan peranan Mukhriz yang cuba menyampai suara yang senada dengan ayahandanya dan mungkin kerana itukah Mukhriz perlu dilihat sebagai seorang pemimpin yang lebih dekat kepada rakyat?

Persoalannya adakah kepentingan Perhimpunan Agung UMNO 2013, memberi ruang kepada kita bercakap atas konteks keseluruhan gagasan malaysia atau bukan hanya kepada ahli2 umno sahaja. Sesungguhnya kita kena faham yang keputusan pemilihan Ketua Wanita dan Pemuda UMNO lebih berkisar dengan masalah rumah tangga UMNO.

Mungkin itu yang paling terbaik buat Wanita dan Pemuda kerana mereka-mereka ini bakal menjadi barisan hadapan yang perlu mengadap dan menjadi benteng pertahanan UMNO BN.

Tetapi bolehkah untuk Naib Presiden UMNO kita lebih utamakan kepada idea Gagasan Malaysia melebihi Rumah-tangga UMNO semata-mata. Kerana diakhir nanti suara Gagasan Malaysia yang menentukan samada UMNO masih relevan atau tidak.

Fikir baik2 wahai perwakilan...
Medan tempur sungai limau just around the corner


No comments:

Isu Terkini

get this widget here